بریدههایی از کتاب قطار فلسفه
۴٫۱
(۲۵)
«زندگی زمانی در شادترین حالت است که ما کمترین آگاهی را از آن داریم.»
پویا پانا
با پیر شدن، چیزی عجیب و شگرف در ما رخ میدهد. دیگر به نظر دیگران اهمیت نمیدهیم. به عبارت دقیقتر، متوجه میشویم دیگران اصلاً به ما فکر نمیکردند.
پویا پانا
وقتی یک زن هستی، زندگی حتی در بهترین دوران هم سخت است.
mery
شخصی که طالب زیبایی باشد حتی در یک سطل زباله هم آن را پیدا میکند، درحالیکه «کسی که دنبال ایراد است، حتی در بهشت هم ایرادی پیدا میکند.»
hamidkashi92
: «چیزی که مردم را ناراحت میکند خودِ یک اتفاق نیست بلکه قضاوتشان دربارهٔ آن است.»
Mogtaba ETEMADMOGHADDAM
کارل سیگن کیهانشناس معتقد است «هر پرسش فریادی است برای فهمیدن جهان.»
Mogtaba ETEMADMOGHADDAM
ما چیزی که فکر میکنیم میخواهیم را نمیخواهیم. فکر میکنیم اطلاعات و دانش میخواهیم. اینطور نیست، ما خرد میخواهیم. این فرق دارد. اطلاعات مجموعهای از حقایق است، دانش همان مجموعه است با نظم بیشتر. خرد حقایق را باز میکند، معنایشان را پیدا میکند و به شکلی قابل توجه، نحوهٔ استفاده از آنها در بهترین حالت ممکن را نشان میدهد. به قول مایلز کینگتن، نوازندهٔ بریتانیایی: «دانش یعنی اینکه بدانیم گوجه یک میوه است. خرد یعنی آن را در سالاد میوه قرار ندهیم.» دانش میداند، خرد میبیند.
احسان رضاپور
. ما شاید از مرگ بترسیم، ولی گزینه مقابل آن، یعنی جاودانگی، حتی از مرگ هم بدتر است.
آگاهی از وقوع مرگ به ما امکان میدهد که زندگی کاملی داشته باشیم.
Mogtaba ETEMADMOGHADDAM
نگاه کن. بنگر. جهان را با چشمان یک کودک و ذهن یک فرزانه ببین.
فرشاد در سرزمین عجایب
همین امروز میتوانی خوب باشی. ولی برای این کار، فردا را انتخاب میکنی
مسلم عباسپور
درمان مرگ، زندگی بیشتر نیست، همانطور که درمان ناامیدی، امیدواری نیست. هر دو حالت یک دارو نیاز دارند: پذیرش.
Mogtaba ETEMADMOGHADDAM
«گاهی وقتها باید کاملاً آزاد قدم بزنی، بدون فضولی و کنجکاوی، بدون اینکه خود را مجبور به دیدن کنی.»
Martha'e Dark
دنیا واقعاً رنجآور است، یک اشتباه عظیم است ولی مسکنهایی هم وجود دارند. باریکههای شادیآوری هم میشود پیدا کرد.
و هیچ باریکهای شادیآورتر از هنر نیست.
پویا پانا
زیبایی را دیدن بهتر از فهمیدن آن است.
Martha'e Dark
یک پرسش خوب نه تنها موجب دستیابی به یک پاسخ هوشمندانه نمیشود، بلکه اصلاً پاسخی پیش رویتان نخواهد بود.
Mohammad Khani
افرادی که از دنیا دوری میکنند همیشه مشکوک هستند. ما آدم گوشهگیر را آنقدر دست میاندازیم که انگار میترسیم خطری برای خودمان باشد.
پویا پانا
اگر بخواهم با خودم صادق باشم، چیزی که بیش از همه دنبالش هستم نه شهرت و نه ثروت بلکه آرامش ذهنی است، «لذت ناب هستی».
پویا پانا
شکوفهٔ گیلاس دوستداشتنی است اما عمر کوتاهش یک غم اضافه برای تحمل کردن نیست بلکه خودش عامل همین دوست داشتن است. دانلد ریچی، محقق حوزهٔ ژاپن، میگوید: «زیبایی ریشه در زوال دارد.»
پویا پانا
شخصی که طالب زیبایی باشد حتی در یک سطل زباله هم آن را پیدا میکند، درحالیکه «کسی که دنبال ایراد است، حتی در بهشت هم ایرادی پیدا میکند.»
عرفان
مارکوس معتقد بود بهترین راه برای مقابله با آدمهای پردردسر این است که قدرت را از آنها بگیریم. مجوز حضور آنها در زندگی خود را باطل کنید. مردم نمیتوانند به شما آسیبی بزنند، چون «چیزی که در ذهن یک نفر است دیگر نمیتواند آسیبی به تو وارد کند.» چرا باید به نظر دیگران اهمیت بدهم وقتی این تفکرات کاملاً در ذهن آنها میگذرد نه من؟
پویا پانا
برای شوپنهاور، سروصدا چیزی فراتر از یک مزاحمت بود. شاخصی برای سنجش شخصیت افراد بود. او معتقد بود میزان تحمل یک نفر در برابر سروصدا، نسبت معکوسی با هوشش دارد. «بنابراین وقتی میبینم که سگها برای چند ساعت در حیاط یک خانه واقواق میکنند و کسی کاری با آنها ندارد، میدانم دربارهٔ ساکنان آن خانه چه نظری باید داشته باشم.»
پویا پانا
اپیکور دوستی را یکی از بهترین لذتهای دنیا میدانست. میگفت:
«از میان تمام چیزهایی که در یک زندگی فرخنده نقش دارند، هیچچیز مفیدتر از دوستی نیست.»
متین
نادیدهگرفتن لذت، یکی بهترین لذتهای زندگی است
عرفان
پرسش دربارهٔ ذات بشر، یکی از پردردسرترین پرسشها در تاریخ فلسفه است. بعضی از فیلسوفها مثل توماس هابز، باور داشتند که انسان ذاتاً خودخواه است؛ این جامعه است که خوی وحشیگریاش را تعدیل میکند. متفکرانی مثل روسو معتقد بودند انسان خوب به دنیا میآید؛ جامعه خرابش میکند. ولی افراد دیگری مثل سیمون دو بووارِ هستیگرا را داریم که شک داشتند اصلاً چیزی به اسم ذات انسان وجود دارد
متین
«هر آنچه میبینی، همان میشوی.»
Martha'e Dark
از نظر سقراط، بدترین نوع نادانی، آن موردی بود که خود را در قالب دانش به رخ میکشید. یک نادانی گسترده و صادق بهتر از یک دانش محدود و مورد تردید است.
Nino
آیا باید از روی تخت بلند شوم؟ از نظر من، این پرسش تنها مشکل فلسفی واقعاً جدی بشر است. اگر فلسفه نتواند ما را از زیر لحاف بیرون بکشد، به چه دردی میخورد؟
احسان رضاپور
پرسشها یکطرفه نیستند، آنها (دستکم) در دو مسیر حرکت میکنند. به دنبال معنا هستند و حامل آن هم هستند. اینکه در زمان درست از دوستتان یک سؤال درست بپرسید، کنشی از سر محبت و عشق است. ولی ما بیشتر وقتها از پرسشها بهعنوان سلاح استفاده میکنیم، با آنها به دیگران شلیک میکنیم: فکر میکنی کی هستی؟ یا خودمان را هدف میگیریم: چرا هیچکاری را نمیتوانم درست انجام دهم؟ از پرسشها بهعنوان بهانه هم استفاده میکنیم: این کار را بکنم چه فرقی میکند؟ یا بعداً ابزار توجیه میشوند: چهکار دیگری از دستم برمیآمد؟ پنجرههای حقیقی به سمت روح پرسشها هستند، نه چشمها. به قول ولتر، بهترین ابزار برای قضاوت یک شخص سؤالهایی است که میپرسد، نه پاسخهایی که ارائه میدهد.
محمد حیدری سیروانی
«دیر یا زود، زندگی همهٔ ما را فیلسوف میکند.»
موریس ریزلینگ
پویا پانا
آلبر کامو، اگزیستانسیالیست فرانسوی، معتقد بود خودکشی «تنها مشکل فلسفی واقعاً جدی بشر» است. آیا زندگی ارزش ادامه دارد؟ بقیهٔ موارد دیگر تنها لاطائلات هستند. به عبارت سادهتر میتوان گفت وقتی فیلسوفی در کار نیست، فلسفهای هم نخواهد بود.
حرف کامو از نظر منطقی درست است، ولی از نظر من کامل نیست. وقتی با این پرسش خودکشی گلاویز میشوید و به این نتیجه میرسید که بله، زندگی ارزش ادامه دارد (فعلاً، چون نتیجهگیریهای هستیگرایانه همیشه احتمال هستند)، با یک پرسش دیگر روبهرو میشوید که حتی از قبلی هم آزاردهندهتر است؛ آیا باید از روی تخت بلند شوم؟ از نظر من، این پرسش تنها مشکل فلسفی واقعاً جدی بشر است. اگر فلسفه نتواند ما را از زیر لحاف بیرون بکشد، به چه دردی میخورد؟
پویا پانا
حجم
۴۰۱٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۳۷۸ صفحه
حجم
۴۰۱٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۳۷۸ صفحه
قیمت:
۸۰,۰۰۰
۲۴,۰۰۰۷۰%
تومان