بریدههایی از کتاب چگونه کارآمد فکر کنیم
نویسنده:آلن دوباتن
مترجم:الهام شریف
ویراستار:بهناز رحیمی
انتشارات:انتشارات کتابسرای نیک
دستهبندی:
امتیاز:
۳.۹از ۳۹ رأی
۳٫۹
(۳۹)
یک دوست شنوندهی خوب همیشه دنبال تفریح و حرفزدن و خاطرهبازی و غیبتکردن نیست، بلکه بالاتر از همهی آنها، دوستِ افکار و ایدههای هنوز شکلنگرفتهی ماست.
ر.د.ب
از طریق نوشتههای دیگران است که ما میتوانیم به درک واضحتری از افکار و ایدههای خودمان برسیم.
ر.د.ب
وقتی کتابی پیدا میکنیم که دربارهی موضوع موردنظرمان است، میبینیم که تنها نیستیم و یک فرد کاملاً غریبه نیز دربارهی همان موضوع کنجکاو بوده است و آنوقت تعهد بیشتری به کشف حقیقت آن موضوع و چالش فکری پیش رویمان احساس میکنیم. یک نفر دیگر در گوشهای از دنیا سالهای عمرش را وقف نوشتن موضوع موردنظر ما کرده است، او صدها هزار کلمه در این باره به رشتهی تحریر درآورده است.
ر.د.ب
حسادت یک دعوت به عمل است.
سهیل مقدم
ما باید سؤالاتی را که زیاد با آنها راحت نیستیم دوباره موردتوجه قرار دهیم: این همه تلاش جهان برای چیست؟ اگر همه چیز درست پیش برود چند سال آینده کجا خواهم بود؟ ارتباط همهی کارهایی که میکنم با آنچه مرا به راستی خشنود میسازد چیست؟ هدف همهی این کارها چیست؟ ما باید اشتیاق نسبی خود را به انجام کارهایی که فقط از روی عجله و مقطعی و بی هیچ تفکری انجام میشوند ببینیم. ما باید دلیل تمایل پنهان خود به عملکردن بهجای اندیشیدن را کشف کنیم.
Ahmad
ما باید شهامت آن را داشته باشیم که تمرکز افکار خود را از روی عمل برداریم و به راهبردها معطوف کنیم.
Mohsen Asadi
قرنها پیش، میکل آنژ (۱۵۶۴-۱۴۷۵)، هنرمند ایتالیایی عصر رنسانس، رویکرد خود را نسبت به آثار هنریاش بهعنوان یک مجسمهساز بیان کرده بود. او نوشت: «درون هر سنگی یک مجسمه وجود دارد، کار من این است که او را از اسارت سنگ آزاد کنم».
درست مانند مجسمههای میکل آنژ، انواع و اقسام افکار بزرگ نیز در سرِ ما وجود دارند: ما فقط باید آنها را از اسارت شک و تردیدهای درونی خویش آزاد کنیم.
Saber Ghasemi
ما اغلب از تلاشهای اولیهی بیهودهی خودمان ناامید میشویم. بدبختی ما این است که همیشه به نتایج نهایی تلاشهای تفکر دیگران از بیرون نگاه میکنیم، درحالیکه تفکرات خودمان را در مراحل بههمریخته و خام اولیه از درون میبینیم. این تضاد آنقدر بزرگ است که ما نتیجه میگیریم از انجام هر کار ارزشمندی، غیر از آنچه اکنون به آن مشغول هستیم، ناتوانیم، که کاملاً عادی و قابلفهم است.
Fatima
این همه تلاش جهان برای چیست؟ اگر همه چیز درست پیش برود چند سال آینده کجا خواهم بود؟ ارتباط همهی کارهایی که میکنم با آنچه مرا به راستی خشنود میسازد چیست؟ هدف همهی این کارها چیست؟ ما باید اشتیاق نسبی خود را به انجام کارهایی که فقط از روی عجله و مقطعی و بی هیچ تفکری انجام میشوند ببینیم. ما باید دلیل تمایل پنهان خود به عملکردن بهجای اندیشیدن را کشف کنیم.
Mohsen Asadi
هیچگاه به اندازهی زمانی که حماقتمان را انکار میکنیم (به جای آنکه به آن شک کنیم)، ابله نیستیم.
Anahid
با تصورکردن آینده است که میتوانیم تشخیص دهیم آرزوی چه چیزی را در سر داریم، چه نیازهایی داریم و در حقیقت جای چه چیزی در دنیای امروز ما خالی است و به این ترتیب، چرخهای تغییر به حرکت میافتند. با تجربهی تفکر «دیوانهوار» میتوانیم با تمایل تضعیفکنندهی خود برای سرکوب افکارمان درخصوص خیالپردازیهای بهظاهر غیرممکن مقابله کنیم.
Fatemeh yousofi
به ما یاد میدهند درموردِ امتحانات وسواس داشته باشیم: این یعنی محاکمه توسط افرادی که گویی اطمینان دارند همهی حقایق موجود را میدانند و صرفاً بررسی میکنند که آیا ما نیز آموختهایم چطور این حقایق را به آنها تحویل دهیم
reyhane hajheydari
مانع درست فکرکردن پیش و بیش از هر چیز اضطراب است.
shahram naseri
۱. در خلوت ذهن، به خودتان زمانی برای تفکر دیوانهوار اختصاص دهید.
- بزرگترین نسخهی آرزوهای فعلی شما چیست؟
- اگر میدانستید شکست نمیخورید، دست به چه کاری میزدید؟
- اگر دیگران به شما نمیخندیدند، چه کاری انجام میدادید؟
- اگر فشارهای مالی وجود نداشت، چطور با مسائل برخورد میکردید؟
- اگر برای مدتی حاکم مطلق جهان بودید، چگونه جهان را متحول میکردید؟
بدون فکرکردن جملهی زیر را کامل کنید:
- اگر مجبور نبودم عاقلانه رفتار کنم، ...
۲. آرمانشهر خود را توصیف کنید: خانههای آن چه شکلی خواهند بود؟ شرکتها و تجارتها به چه کاری مشغول بودند؟ روابط آدمها چگونه بود؟ چه تکنولوژیهایی داشتند؟
۳. تعدادی از این افکار دیوانهوار را انتخاب کنید و آنها را هدف خود قرار دهید.
Reza Sheykhlar
حیات فکری ما بهشدّت با پیشزمینهای که همواره طبیعی و معقول به نظر میرسد آسیب دیده است.
Fatemeh yousofi
اگر ما از هر فکری که با هنجارها فاصله دارد بترسیم و اجازه ندهیم ذهنمان پیشنهادهای بیپروای خود را مطرح کند، به برخی از بهترین افکارمان هرگز شانس شکوفایی نخواهیم داد، ایدههایی که گاهی بیصبرانه نیازمند آنها هستیم.
Fatemeh yousofi
یک کتاب بد به ما اجازه میدهد همچنان که صفحات آن را ورق میزنیم، نسخهی متفاوت و بهتر خود را تصور کنیم.
باید میان خواندن و اندیشیدن و صرفاً خواندن تفکیک قائل شد و هر یک را در جایگاه خود محترم شمرد.
alireza sadidi
تفکر مؤثر به معنای «سختکوشی» در معنای خشن یا تکراری آن نیست، بلکه به معنای یادگیری در لحظه، محافظت از خویش، پرورش و رشد دورههای زودگذر و ناپایای بینش و درک است.
yasinds
اگر آنگونه که مونتنی میگوید ما بتوانیم ایدههایمان را بهدرستی دریابیم و یاد بگیریم خودمان را بهعنوان مهرههای بازی یک زندگی متفکرانه باور کنیم، امکان دستیابی به بینش و ادراکی به عمق آنچه در کتابهای عهد عتیق میخوانیم برای همهی ما میسر خواهد بود.
shahram naseri
نبوغ را میتوان توجه بیشتر به افکار و احساسات حقیقی و نیز شجاعت و سرسختی کافی برای دلسردنشدن از آنها تعریف کرد. ما نباید با اولینباری که افکارمان انعکاس خود را در جهان بیرون ثبت نمیکنند دلسرد شویم. دلیلی که ما بیشتر آنچه از ذهنمان میگذرد را انکار میکنیم عدم اعتمادبهنفس ماست. ما از ترس آنکه برای دیگران یا حتی خودمان عجیب به نظر برسیم بکرترین افکارمان را سرکوب میکنیم. به همین دلیل است که کودکان در نوع خود از اغلب بزرگترها بسیار جذابترند: آنها هنوز یاد نگرفتهاند چه چیزی نگویند و چه فکری نکنند.
shahram naseri
مسیر رسیدن به بسیاری از ایدههای خوب، بینشهای ژرف و نظریات ارزشمند باید از نظریات اولیهی ظاهراً بیمنطق و حتی مضحک بگذرد. اگر ما از هر فکری که با هنجارها فاصله دارد بترسیم و اجازه ندهیم ذهنمان پیشنهادهای بیپروای خود را مطرح کند، به برخی از بهترین افکارمان هرگز شانس شکوفایی نخواهیم داد، ایدههایی که گاهی بیصبرانه نیازمند آنها هستیم.
shahram naseri
وقتی به کسی حسادت میکنیم، به کل زندگی او حسادت میورزیم، حال اگر لحظهای بیاندیشیم و زندگی آنها را تجزیه و تحلیل کنیم، متوجه خواهیم شد که فقط بخش کوچکی از زندگی آنها و آنچه دارند یا انجام دادهاند در ذهن ما طنین انداخته است. برای مثال، ما کل زندگی یک صاحب کافه را نمیخواهیم، بلکه فقط مهارت او را در ایجاد فضایی که افراد در آن احساس راحتی و تعلق میکنند دوست داریم.
shahram naseri
کسی که نمیتواند همدلی کند لزوماً آدم خودخواهی نیست بلکه کسی است که به جنبههای تاریکتر و عجیبتر وجود خود آگاه نیست، بخشهایی از وجودش که کمی بیرحم، خشن، آسیبپذیر یا غمگین است. نقطه مقابل همدلی این نیست که فقط به خودتان فکر کنید، بلکه فکرکردن به خودتان در قالبی محدود است.
shahram naseri
اگر به خاطر داشته باشیم که همه چیز درنهایت به گودال قبر منتهی میشود، دیگر چندان اهمیتی نخواهد داشت اگر با حسن نیّت به سمت کسی دست دوستی دراز کنیم و او دستمان را پس بزند، یا برای کاری سخت تلاش کنیم و بعد متوجه شویم که در آن کار هیچ استعدادی نداشتهایم. اگرچه فکر مرگ ممکن است ترسناک باشد، اما گریزناپذیری از آن میتواند راهگشای ما برای یک تجربهی ثمربخش از زندگی باشد.
shahram naseri
چیزی که تفکر خوب را متمایز و برجسته میکند دقیقبودن آن است.
bahari.@ra
ما معمولاً خودمان را بيشتر قبول داريم، عمیقاً به نقطهنظرات خود بها میدهیم و فقط حاضر به تبادل و پذیرش امور قطعی اخلاقی هستیم. بااینحال، این توانایی را داریم که گاهی مردم را از پشت یک لنز متفاوت نگاه کنیم: از پس این لنز جدید خواهیم دید که حقیقت آنها پیچیدهتر و متفاوتتر از آن چیزی است که انتظار داشتیم و اینکه برخلاف باورهایی که ما را تحریک میکنند و با وجود آسیب یا آزاری که این افراد به ما رساندهاند، با اینکه رفتارشان برخلاف آن چیزی است که انتظار داریم و با اینکه گاهی خیلی وسوسه میشویم آنها را ابله و بیشعور بنامیم و راهمان را بکشیم و برویم، ممکن است سزاوار همدلی و عطوفت بیشتری باشند.
mahboobe.n
آنهایی که با عشق نگاه میکنند تصورشان بر این است که شاید پشت یاوهگوییهایی خشمگینانه، اندوه و تأسف، و پشت تکبر و خودنمایی، احساس ضعف و آسیبپذیری نهفته است. آنها باور دارند که آسیبها و تحقیرهای کودکی به عصیانهای بزرگسالی منجر شده است
mahboobe.n
با نگاهکردن به دنیا از چشمان عشق به این نتیجه میرسیم که چیزی بهعنوان آدم بد یا موجودی بهعنوان شیطان وجود ندارد. فقط درد و رنج و اضطراب است که در رفتارهای ناخوشایند ظاهر میشود و همچنین، چیزی بهعنوان تمرین خوببودن وجود ندارد، بلکه فقط تمرینی برای درک حقیقت وقایع است که ما را به جزئیات روان انسان آگاه میکند و اینکه همگی کموبیش مانند یکدیگر هستیم.
bahari.@ra
سختکوش لزوماً کسی نیست که از این جلسه به آن جلسه میرود و تلفنهای کاری بینالمللی را پاسخ میدهد، ممکن است کسی باشد که کنار پنجره نشسته است، به ابرها خیره مینگرد، گاهی سرش را میان دستانش میگیرد و چند کلمهای در یک دفترچهی کوچک مینویسد.
سهیل مقدم
ما بهتدریج به اين نتيجه میرسيم بهترین راه متقاعدکردن هرکسی دربارهی هر چیزی که قصد بیان آن را داریم این است که کتمان کنیم این ایده کاملاً از خودمان است و در عوض در پاورقی اضافه کنیم که آن ایده از شخصی دیگر و ترجیحاً شخصی با اسم و رسم و سابقهی طبع و نشر طولانی است.
سهیل مقدم
حجم
۱٫۵ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۱۴۸ صفحه
حجم
۱٫۵ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۱۴۸ صفحه
قیمت:
۴۸,۰۰۰
تومان