کتاب اسلام و موسیقی سمیه اکبری‌فرد + دانلود نمونه رایگان

کتاب اسلام و موسیقی

امتیاز
۲.۵از ۶ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب اسلام و موسیقی

یکی از غرائز انسانی، توجه او به الحان و آواز خوش است که منشأ گرایش انسان و جامعه به پدیدهٔ موسیقی است. لذا می‌توان گفت که موسیقی همچون بسیاری از شاخه‌های هنر، هم‌چون نقاشی و شعر، ریشه در فطرت و غرائز طبیعی انسان دارد. در بررسی اجمالی سیر تحول هنر موسیقی، ملاحظه می‌شود که در ادوار گوناگون حیات بشر، این هنر فراز و نشیب‌های مختلفی را طی کرده‌است. بر این اساس در برخی ادوار این هنر غریزی و طبیعی بشری، دچار ابتذال شدید گردیده و به عنوان عاملی در جهت انحطاط اخلاقی و فرهنگی جوامع به‌کار گرفته شده‌است و سبب ایجاد دگرگونی و تحولات منفی در تعالی و رشد معنوی ملت‌ها گردیده‌است.

اسلام به عنوان دین خاتم با جلوه‌های مبتذل موسیقی و غنا که مانع رشد و تعالی انسان‌ها می‌شود و آنان را از تکامل و معنویت بازمی‌دارد، مقابله و مبارزه نموده‌است و به بشریت، در قبال تأثیرات سوء و نامطلوب ناشی از استفاده ابزاری از این هنر، در جهت ایجاد فساد اخلاقی و بی‌بند و باری جامعه، هشدار داده‌است. اما مسائل مهمی درخصوص احکام شریعت اسلام در باب موسیقی و اقسام آن وجود دارد که علی‌رغم گذشت قرن‌ها تاکنون به طور کامل و جامع از این ابهامات رمزگشایی نشده‌است.

در پژوهش حاضر «اسلام و موسیقی» به قلم سمیه اکبری فرد، تلاش گردیده‌است تا با بیان دیدگاه‌های گوناگون دانشمندان، فقها و نیز بررسی اثرات موسیقی، بر ابعاد جسمانی و روانی انسان‌ها، به پاره‌ای از این ابهامات پاسخ داده شود و با مراجعه به منابع روایی متقن، ابعاد موضوع تبیین گردد.

k.t
۱۳۹۷/۰۶/۰۶

کتاب خوبی بود 😊و بعد از خوندش و بریده گذاشتن همش تقریبا 😆 یک سوال به شدت ذهنم رو آزار میده😐 -چرا ما موسیقی خوب رو به بچه هامون یاد نمیدیم...تا در اینده فرق بین موسیقی بیهوده و مضر و موسیقی

- بیشتر
مهدی فیروزان
۱۳۹۷/۰۶/۱۵

اصلا روان نبود و عین رساله ها نوشته شده بود. من که چیزی دست گیرم نشد.

لویی فردینان سلین
۱۳۹۷/۱۲/۲۹

یک عده کارخونه احکام سازی تاسیس کردن و مردم ما هم...

بریده‌هایی از کتاب

غنا عبارت است از صوت همراه با ترجیع و طرب مشیر شهوت با الفاظ ناپسند که به طور مجموع سبب زوال عقل شده و درنهایت انسان را به سمت انحراف سوق داده و موجب فراموشی یاد خدا و غفلت از او می‌شود
سیّد جواد
این روایت را کلینی در کافی نقل می‌کند و سند خوبی هم دارد. پیامبر اکرم (ص) فرمودند که قرآن را با صدای نیکو با الحان عرب بخوانید نه به الحان اهل فسق و فجور که سبک خواندنشان نه تنها مذکر نبوده، بلکه لهو الحدیث هم می‌باشد و موجب غفلت از یاد خدا می‌شود.
سیّد جواد
سنّت قرائت قرآن به صورت نیکو و عن عده من اصحابنا، عن سهل بن زیاد،‌ عن محمدبن الحسن شمون، عن علی بن محمد النوفلی، عن ابی‌الحسن (ع) قال: ذکرت الصوت عنده فقال: ان علی بن الحسین (ع) کان یقرأ فربمامر به المار فصعق من حسن صوته کلینی در کافی نقل می‌کند که از امام (ع) در مورد صدای خوب سؤال شد حضرت فرمودند: وقتی که حضرت سجاد (ع) قرآن می‌خواندند، کسانی که به ایشان گوش فرا می‌دادند تعادل خود را از دست داده و بیهوش می‌شدند. البته این بیهوشی به معنای زوال عقل و منحرف شدن نمی‌باشد بلکه از شدت خوف خدا چنین حالتی بروز می‌کرد. در واقع اگر قرآن با صدای نیکو خوانده شود فرد می‌تواند حقیقت و واقعیت قرآن را مجسم کند
سیّد جواد
لعب همان فعلی است که جدی نباشد،‌ ولی لهو عبارت از عملی است که با اشتغال فکر و قلب انسان را از کارهای مفید عقلایی بازدارد
سیّد جواد
از مجموع فتاوای فقهای متقدّم و متأخر شعیه می‌توان موارد ذیل را برای تعیین غنای حرام، به عنوان معیارها و شرایط تشخیص آن برشمرد: ۱- غنا و آوازی که به گونهٔ لهو و لغو یا زور و باطل با مجالس لهو مناسب باشد. ۲- غنا و آوازی که دربردارندهٔ الفاظ و مفاهیم پست و جنبه‌های شهوانی باشد. ۳- غنا و آوازی که دارای لحن اهل فسوق و گناه باشد. ۴- صدا و آوازی که انسان را از یاد خداوند دور بدارد. ۵- آوازی که همراه با معصیت و گناه باشد، مانند آواز زن در حضور مردان نامحرم.
سیّد جواد
مواردی که از غنا استثناء شده عبارتند از: ۱- غنای در مراثی ۲- غنای در قرآن ۳- غنای در عروسی‌ها (زُفّ العرائس) ۴- حدی (حراء)
سیّد جواد
گفته‌می‌شود: فیثاغورث حکیم، باصفای جوهر نفسش و نورانیت قلبش، نغمه‌های حرکات افلاک و کواکب را شنیده و با نیکی فطرتش، اصول موسیقی و نغمه‌های نواها را استخراج نموده‌است. زیرا او معتقد بود که هر چیزی در این جهان صورتی است از حقیقت خود در عالم افلاک و تمام نغمات موسیقی هم، در عالم افلاک و ارواح نمودار است. برخی از حکما و عرفای گذشته نیز بر همین مبنا معتقد بودند که نظم و فن دقیق موسیقی و لذات حاصله از آن و علاقه مردم به شنیدن آن، ناشی از نظم و فن حاکم بر کیهان و از نغمه‌های موسیقی عالم بالا است.
🎼Amir