معرفی کتاب پارادوکس دموکراتیک
کتاب پارادوکس دموکراتیک (The democratic paradox) نوشته شانتال موف و ترجمه پویا نعمت اللهی است و انتشارات لوگوس در سال ۱۴۰۴ آن را منتشر کرده است. این کتاب به یکی از مهمترین مسئلههای سیاست مدرن میپردازد: تنش میان دموکراسی و لیبرالیسم. شانتال موف نشان میدهد که این دو منطق همیشه در یک مسیر حرکت نمیکنند و این تنش بخشی از پویایی سیاست دموکراتیک را شکل میدهد. این کتاب به بحثهای نظری محدود نمیشود و از طریق آن میتوان نسبت میان قدرت، هویتهای جمعی، تعارض و امکان اجماع را از زاویهای تازه بررسی کرد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب پارادوکس دموکراتیک اثر شانتال موف
کتاب پارادوکس دموکراتیک، نوشتهی شانتال موف، اثری در حوزهی اندیشهی سیاسی است که میکوشد دموکراسی مدرن را از خلال تنشها و ناسازگاریهای درونی آن توضیح دهد. شانتال موف توضیح میدهد که لیبرالدموکراسی حاصل پیوند دو سنت متفاوت است: سنت لیبرال با تأکید بر حقوق، آزادیهای فردی و حاکمیت قانون و سنت دموکراتیک با تأکید بر برابری و حاکمیت مردم. از نگاه او، این دو سنت نه کاملاً در هم حل میشوند و نه میتوان میان آنها سازگاری نهایی برقرار کرد. همین تنش نقطهی آغاز بحثهای کتاب است و معنای عنوان آن را روشن میکند.
کتاب پارادوکس دموکراتیک فقط به اختلافنظر چند متفکر نمیپردازد و تلاشی است برای بازاندیشی در مفهوم امر سیاسی. شانتال موف در فصلهای مختلف با دیدگاههای رالز، هابرماس، کارل اشمیت، ویتگنشتاین و دریدا وارد گفتوگو میشود و نشان میدهد که سیاست را نمیتوان صرفاً به گفتوگوی عقلانی یا توافق اخلاقی فروکاست. او هم بر نقش قدرت، هویتهای جمعی و مرزبندیهای سیاسی تأکید میکند هم از مدلی دفاع میکند که آن را تکثرگرایی آگونیستی مینامد؛ مدلی که در آن مخالف حذف نمیشود و بهعنوان رقیبی مشروع در عرصهی سیاست باقی میماند.
کتاب پارادوکس دموکراتیک در پنج فصل، موضوعهایی مانند دموکراسی، قدرت و امر سیاسی، نقد الگوهای اجماعمحور، نسبت لیبرالیسم و دموکراسی، حاکمیت مردم و پیامدهای حذف تعارض سیاسی را بررسی میکند. این کتاب تحلیلی و استدلالی است و خواننده را با پرسشهایی روبهرو میکند که هم به مبانی نظری سیاست مربوط هستند، هم به پیامدهای اجتماعی و نهادی آن. شانتال موف نشان میدهد که نادیدهگرفتن تعارض به صلح و ثبات نمیانجامد و گاه زمینه را برای شکلهای افراطیتر رویارویی سیاسی فراهم میکند.
خلاصه کتاب پارادوکس دموکراتیک
شانتال موف در کتاب پارادوکس دموکراتیک، استدلال میکند که دموکراسی مدرن بر پایهی پیوندی ناپایدار میان دو منطق شکل گرفته است: آزادیهای لیبرالی و برابری دموکراتیک. نویسنده توضیح میدهد که این دو منطق هم در کنار یکدیگر قرار دارند هم پیوسته با یکدیگر در تنش هستند. او با نقد الگوهای اجماعمحور، نشان میدهد که حذف کامل تعارض نه ممکن است نه به تقویت دموکراسی میانجامد. موف سپس با بررسی مفاهیمی مانند آنتاگونیسم، هویتهای جمعی، مرزبندی میان «ما» و «آنها» و نقش قدرت در روابط اجتماعی، از الگویی دفاع میکند که تعارض را به رقابتی مشروع میان مخالفان تبدیل میکند.
چرا باید کتاب پارادوکس دموکراتیک را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب پارادوکس دموکراتیک را میتوان اینطور خلاصه کرد:
این کتاب نسبت میان دموکراسی، لیبرالیسم، آزادی و برابری را روشنتر میکند.
این اثر نشان میدهد که چرا حذف تعارض از سیاست همیشه به ثبات و همگرایی نمیانجامد.
خواننده با نقش قدرت، هویتهای جمعی و مرزبندیهای سیاسی در شکلگیری جامعه آشنا میشود.
این کتاب نقدهای شانتال موف به دیدگاههای رالز، هابرماس و الگوهای اجماعمحور را بهروشنی توضیح میدهد.
این کتاب نشان میدهد که چگونه مخالفت سیاسی میتواند به رقابتی مشروع تبدیل شود نه خصومتی ویرانگر.
مطالعهی این اثر به فهم مفاهیمی مانند آنتاگونیسم، حاکمیت مردم و تکثرگرایی آگونیستی کمک میکند.
خواندن کتاب پارادوکس دموکراتیک را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب پارادوکس دموکراتیک به این گروهها پیشنهاد میشود:
دانشجویان و پژوهشگران علوم سیاسی، جامعهشناسی سیاسی و فلسفهی سیاسی که میخواهند با یکی از مهمترین بحثهای دموکراسی مدرن آشنا شوند.
خوانندگانی که میخواهند نسبت میان آزادی، برابری، حقوق بشر و حاکمیت مردم را دقیقتر بررسی کنند.
علاقهمندان به اندیشههای شانتال موف و مباحث مربوط به امر سیاسی، هژمونی و هویتهای جمعی.
کسانی که میخواهند با نقد الگوهای اجماعمحور و پیامدهای سیاسی آنها آشنا شوند.
مخاطبانی که به کتابهای تحلیلی و نظری در حوزهی سیاست و فلسفهی سیاسی علاقه دارند.
درباره شانتال موف
شانتال موف (Chantal Mouffe) (متولد ۱۷ ژوئن ۱۹۴۳ در شارلروآ، بلژیک) نظریهپرداز سیاسی و استاد نظریهی سیاسی در دانشگاه وستمینستر لندن است. او در دانشگاههای مختلف اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین تدریس و پژوهش کرده و عضو کالج بینالمللی فلسفه در پاریس است. پژوهشهای موف بر نظریهی سیاسی معاصر، دموکراسی، پوپولیسم و نقد نظم نئولیبرال تمرکز دارد.
مهمترین اثر موف کتاب «هژمونی و استراتژی سوسیالیستی: بهسوی سیاست دموکراتیک رادیکال» است که در سال ۱۹۸۵ با همکاری ارنستو لاکلائو منتشر شد. این اثر یکی از متون مهم در شکلگیری اندیشهی پسامارکسیستی به شمار میرود. موف و لاکلائو در این کتاب با بازخوانی اندیشههای آنتونیو گرامشی، نظریهی هژمونی و تحلیل گفتمان را گسترش دادند و نشان دادند که ساختارهای اجتماعی و روابط قدرت اموری ثابت و طبیعی نیستند، بلکه نتیجهی فرایندهای سیاسی و منازعات اجتماعیاند و همواره امکان تغییر دارند.
یکی از مفاهیم محوری در اندیشهی موف «امر سیاسی» است. او معتقد است تعارض و اختلاف میان گروههای اجتماعی بخشی جداییناپذیر از سیاست است و نمیتوان آن را بهطور کامل از میان برد. از نظر او، نظریههایی که تصور میکنند همهی اختلافات سیاسی را میتوان از طریق گفتوگوی عقلانی و دستیابی به اجماع حل کرد، ماهیت واقعی سیاست را نادیده میگیرند. این تعارضها میتوانند در چهارچوب نهادهای دموکراتیک و بهشکلی مسالمتآمیز مدیریت شوند.
هژمونی و استراتژی سوسیالیستی، بازگشت امر سیاسی، آگونیستیکس، زبان پدری و «بهسوی انقلاب دموکراتیک سبز» از دیگر کتابهای ترجمهشده از موف به فارسی هستند.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
نشر آشیان نیز در سال ۱۴۰۴ با ترجمهی عارف اقوامی مقدم این کتاب را منتشر کرده است.
بخشی از کتاب پارادوکس دموکراتیک
«در دهههای اخیر، مقولاتی همچون «سرشت انسان»، «عقل جهانشمول» و «سوژۀ خودآیین عقلانی» به پرسش کشیده شدهاند. متفکران با دیدگاههای مختلف و از منظرگاههای گوناگون ایدۀ سرشت و طبیعت عامِ انسان و احکام کلی عقلانیت جهانشمولی را که آن سرشت انسانی را قابلشناخت کند، به ورطۀ نقد کشیدهاند. امکان وجود یک حقیقت جهانشمول بدون قیدوشرط نیز از این نقدها در امان نبوده است. چنین نقدی از جهانشمولی روشنگری و عقلگرایی برآمده از آن - که بعضاً ذیل عنوان پستمدرنیسم محل ارجاع است - نزد متفکرانی چون یورگن هابرماس بهمثابۀ تهدیدی برای پروژۀ دموکراتیزه شدن معرفی شده است. استدلال آنها این است که وجود ارتباط بین آرمان دموکراتیکِ روشنگری و چشمانداز عقلباورانه، جهانشمول و کلگرایانۀ آنها بهگونهای است که رد کردن دومی لزوماً به معنای به خطر انداختن اولی است. در این فصل، میخواهم با همین ایده گلاویز شده و نظر خودم در مقابل آن را معرفی کنم. استدلال من این است که فقط در یک بستر و زمینۀ نظریۀ سیاسی که متضمن نقد ذاتگرایی باشد، این امکان پدید میآید که اهداف سیاست رادیکالدموکراتیک را بهگونهای صورتبندی نمود که مجالی برای بازکردن فضا و متکثر شدن مطالبات دموکراتیک فراهم گردد. نقد ذاتگرایی وصفشده را میتوان یکی از مهمترین دستاوردهای رویکرد پستمدرن محسوب کرد.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب پارادوکس دموکراتیک و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | پارادوکس دموکراتیک |
| موضوع | علوم سیاسی و روابط بینالملل، فلسفه مدرن، نظریات و مکاتب فلسفی |