معرفی کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات
کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات (The Emotions: A Philosophical Introduction) نوشته ژولین دئونا و فابریس ترونی، به جای ارائهی یک مرور خنثی، وارد مناقشههای اصلی فلسفهی هیجان میشود و نشان میدهد که ترس، شرم، خشم یا امید فقط حالتهایی گذرا نیستند، بلکه با ادراک، ارزشداوری، شناخت و حتی امکان معرفت پیوند دارند. کتاب از تعریف هیجان فراتر میرود و نسبت آن را با حالوهوا، میل، صفات منشی و قضاوتهای ارزشیابانه بررسی میکند. حسن حشمتی این کتاب را برای انتشارات شرکت کتاب هرمس ترجمه کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات
کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات نوشتهی ژولین دئونا و فابریس ترونی، نقشهای فشرده اما جدی از یکی از بحثبرانگیزترین حوزههای فلسفهی ذهن ارائه میدهد. محور بحث بر سه ویژگی مهم هیجانها قرار دارد: احساسشدن، متوجهبودن به چیزی در جهان و امکان ارزیابی آنها از نظر درستی، توجیه و تناسب. همین سه محور، کتاب را از یک معرفی صرف فراتر میبرد و آن را به متنی تبدیل میکند که پیوند هیجان را با ادراک، باور، میل و ارزش روشنتر میکند.
این کتاب در ۱۰ فصل پیش میرود و دامنهی بحثش فقط به تعریف هیجان محدود نمیماند. فصلهای آغازین به تمایزهای پایهای میپردازند؛ مثل تفاوت هیجان با حالوهوا، احساسات، ملکات هیجانی و امیال، یا فرق میان هیجانهای مثبت و منفی، آگاهانه و ناآگاهانه، پایه و غیرپایه. فصلهای میانی نظریههای مهم دربارهی چیستی هیجان را بررسی میکنند: دیدگاههایی که هیجان را به باور و میل فرو میکاهند، نظریههایی که آن را نوعی قضاوت ارزشیابانه میدانند و رهیافتهایی که از الگوی ادراک برای توضیح هیجان استفاده میکنند.
در ادامه، ژولین دئونا و فابریس ترونی تبیین خود را مطرح میکنند و سپس به مسائل معرفتشناختی میرسند؛ از جمله اینکه هیجانها چگونه میتوانند موجه یا ناموجه باشند و چه نسبتی با شناخت ارزشیابانه دارند. کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات در کنار این بحثها، به حالوهواها، صفات منشی، احساسات و نقش آنها در شکلگیری پاسخهای عاطفی هم میپردازد. این متن هیجان را نه یک واکنش ساده، بلکه بخشی از شبکهی پیچیدهی ذهن، ارزش و داوری نشان میدهد.
خلاصه کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات
کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات از این پرسش آغاز میکند که وقتی از ترس، خشم، شرم، امید یا غم حرف زده میشود، دقیقاً از چه چیزی سخن میرود. نویسندگان ابتدا نشان میدهند که هیجانها هم احساس میشوند، هم به ابژهها و موقعیتها معطوفاند و هم میتوان آنها را از نظر درستی و توجیه ارزیابی کرد.
سپس با جداکردن هیجان از حالوهوا، میل، احساسات و صفات منشی، سراغ نظریههای اصلی میروند: آیا هیجان ترکیبی از باور و میل است، نوعی قضاوت ارزشیابانه است یا شکلی از ادراک؟ در فصلهای بعد، بحث به این سمت میرود که هیجانها چگونه با ارزشها پیوند پیدا میکنند و آیا میتوانند در شناخت ارزشیابانه نقشی معتبر داشته باشند یا نه.
چرا باید کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب بحثهای اصلی فلسفهی هیجان را از تعریفهای اولیه تا اختلافنظرهای پیچیدهتر کنار هم میآورد.
- خواننده با تمایز میان هیجان، حالوهوا، میل، احساسات و صفات منشی آشنا میشود و مرزهای این مفاهیم را دقیقتر میبیند.
- کتاب نشان میدهد هیجان فقط واکنش عاطفی نیست و با ادراک، باور، ارزش و داوری پیوند دارد.
- فصلهای مربوط به توجیه و صحت هیجانها، راهی برای فهم این موضوع باز میکنند که چرا بعضی احساسها موجهاند و بعضی نه.
خواندن کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات به این گروهها پیشنهاد میشود:
- دانشجویان و علاقهمندان فلسفه که میخواهند با یکی از مباحث مهم فلسفهی ذهن آشنا شوند.
- خوانندگانی که دربارهی نسبت هیجان با باور، ادراک، میل و ارزش سؤال دارند.
- کسانی که میخواهند تفاوت میان هیجان، حالوهوا، احساسات و صفات منشی را دقیقتر بفهمند.
- مخاطبانی که به بحثهای نظری دربارهی توجیه، درستی و نقش شناختی هیجانها علاقه دارند.
- علاقهمندان به روانشناسی نظری که میخواهند صورتبندی فلسفیِ مسئلهی هیجان را هم دنبال کنند.
بخشی از کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات
«این عبارات روزمره را در نظر بگیرید: ما میگوییم "در چنگال وحشت"، "ترسزده"، "تحت تأثیر مسرت"، "گرانبار از شرم"، "غرق ماتم" هستیم. این سخنان نشان میدهد که هیجانات واکنشهاییاند که ما منفعلانه دستخوش آنها میشویم. واژهٔ "انفعال" که قبلاً به همان چیزی اشاره میکرد که اکنون هیجان شناخته میشود گواه این واقعیت است. بسیاری از صفات مفعولیای که هیجانات را مشخص میکنند نیز همینطورند (مثلاً "دهشتزده"، "حیرتزده"، "دچار آشفتگی"، "دچار سردرگمی"). در مورد هیجانات، اینگونه به نظر میرسد که بر روی ما عمل میشود، و این معمولاً خود را از طریق اختلالات یا آشوبهای بدنی به ما نشان میدهد _ خصوصیتی که خود اصطلاح "هیجان" به آن اشاره دارد. بااین حال، نکتهٔ مهم برای اهداف فعلی این است که این آشوبهای بدنی احساس میشوند. به همین دلیل است که وقتی صحبت از هیجانات میشود اصطلاح "احساس" هرگز از ذهن دور نیست.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب درآمدی فلسفی بر هیجانات و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | درآمدی فلسفی بر هیجانات |
| عنوان در زبان مبدأ | The Emotions: A Philosophical Introduction |