کتاب واقعیت بودن
معرفی کتاب واقعیت بودن
کتاب واقعیت بودن نوشتهی ژان دو سالزمن و با ترجمهی الهام افشار مجموعهای از یادداشتها و تأملات درازمدت نویسنده دربارهی آموزهی گورجیف و راه چهارم است که نشر داروگ آن را منتشر کرده است. این کتاب بر تجربهی زیستهی آگاهی، حضور و «کار بر خود» تمرکز دارد و خواننده را با مفاهیمی مانند خواب بودن، بهیادآوردن خویشتن، توجه تقسیمشده، جوهر و شخصیت، و معنای واقعی «من هستم» روبهرو میکند. ساختار کتاب بر پایهی بخشها و فصلهای متعدد شکل گرفته که هرکدام از زاویهای تازه به پرسش «واقعیتِ بودن» نزدیک میشوند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب واقعیت بودن
کتاب واقعیت بودن با تکیهبر یادداشتهای روزانه و تأملات ژان دو سالزمن شکل گرفته است؛ یادداشتهایی که او در طول چند دهه کار درونی و همراهی با آموزهی گورجیف نوشته است. در این کتاب، نویسنده از تجربهی مستقیم خود در کنار گورجیف آغاز میکند، از نخستین مواجهه در قفقاز و تأثیر حضور او، و بهتدریج تصویری از «راه چهارم» و معنای مدرسهی باطنی، کار گروهی و «حرکات» ارائه کرده است. کتاب واقعیت بودن در مقدمه، جایگاه گورجیف را بهعنوان استادی که با حضورش آموزش میداد توضیح میدهد و سپس نشان میدهد که چگونه دو سالزمن پس از مرگ او مسئولیت ادامهی کار، سازماندهی مراکز و حفظ تمرینها را برعهده گرفته است. کتاب واقعیت بودن در چند بخش بزرگ و فصلهای متعدد تنظیم شده است؛ از جمله «فراخوانی به آگاهی»، «تجربهای از حضور»، «جنبشی برای آمادگی»، «اندیشهای آزاد»، «حسی درونی»، «احساسی نو»، «کار برای حاضر بودن»، «جریانی خاص»، «حسی از کل»، «ایگو و توهم»، «بهسوی ناشناخته»، «سرشت راستینم» و فصلهایی پایانی دربارهی «کنش خلاقانه»، «موضع هوشیاری» و «راهی نو برای بودن». در هر فصل، متنها کوتاه، فشرده و اغلب بهصورت بندهای مستقلاند که مسیر یک «سفر درونی» را دنبال میکنند؛ سفری از حسرتِ بودن و ناآگاهی از خویشتن تا لمس کیفیتی دیگر از حضور، توجه ارادی و تجربهی «من هستم». کتاب واقعیت بودن بارها به مفاهیم کلیدی راه چهارم بازمیگردد: خواب بودن انسان، ضرورت مشاهدهی خود، نقش توجه تقسیمشده، تفاوت جوهر و شخصیت، کار در گروه، رنج داوطلبانه، و معنای واقعی تحول در «بودن». نویسنده در عین وفاداری به اصطلاحات گورجیف، زبان و بیان خاص خود را حفظ کرده است و از توضیح نظری صرف پرهیز کرده است تا متن بیشتر شبیه گزارشی زنده از یک مسیر عملی باشد تا شرحی مفهومی از آموزه.
خلاصه کتاب واقعیت بودن
کتاب واقعیت بودن بر یک محور اصلی میچرخد: انسان در وضعیت معمولی در خواب است و از خویشتن آگاه نیست، اما میتواند به سطحی دیگر از بودن بیدار شود. متن از حسرتِ بودن و پرسش «من کیستم؟» آغاز میکند و نشان میدهد که چگونه نیروی حیات، میل به داشتن، و همانندسازی با تصویر کاذب «من» انسان را در زندانی از عادتها و واکنشهای خودکار نگه میدارد. سپس به مفاهیمی مانند بهیادآوردن خویشتن، توجه تقسیمشده، حضور نگهبان درونی، مشاهدهی خود، و تفاوت جوهر و شخصیت میپردازد. در ادامه، کتاب از تجربهی حضور، حسی نو از بدن و تنفس، رهایی از ایگو و توهم، رنج داوطلبانه، و پدیدآمدن «من» سخن گفته است و در فصلهای پایانی به کنش خلاقانه، موضع هوشیاری و زیستن دو زندگی، یعنی زندگی عادی و زندگی آگاهانه، میرسد.
چرا باید کتاب واقعیت بودن را بخوانیم؟
کتاب واقعیت بودن تصویری درونی و جزئی از آنچه در راه چهارم «کار بر خود» نامیده میشود ارائه کرده است؛ نه در سطح شعار، بلکه در سطح تجربهی لحظهبهلحظهی حضور، توجه و مشاهدهی خود. این کتاب برای کسانی که با مفاهیم گورجیف آشنا هستند امکان میدهد کیفیت زندهتری از آنها را لمس کنند و برای کسانی که درگیر پرسش «من کیستم و چگونه میتوانم بیدار شوم؟» هستند، زبانی دقیق برای نامگذاری و پیگیری این جستوجو فراهم میکند.
خواندن کتاب واقعیت بودن به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی خودشناسی عمیق، آگاهی، مراقبه و پرسش از معنای زندگی دارند و میخواهند با راه چهارم و کار گورجیف از زاویهی تجربهی یک شاگرد نزدیک آشنا شوند. همچنین به پژوهشگران و علاقهمندان حوزهی معنویت تطبیقی و مطالعات آگاهی پیشنهاد میشود.