کتاب حکمرانی ما
معرفی کتاب حکمرانی ما
کتاب حکمرانی ما (رویکرد مرگآگاهانه به خطمشیگذاری و حکمرانی متعالی) نوشته علیاصغر پورعزت، اثری پژوهشی و دانشگاهی در حوزه مدیریت، سیاستگذاری عمومی و حکمرانی است که نشر سمت آن را منتشر کرده است. این کتاب با تمرکز بر مفاهیم حکمرانی متعالی، خطمشیگذاری و نقش ارزشهای اسلامی در مدیریت کلان جامعه، به بررسی ابعاد مختلف حکمرانی در ایران میپردازد. نویسنده که استاد دانشکده مدیریت و رئیس دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران است، تلاش کرده تا با رویکردی نو و مبتنی بر مرگآگاهی، ابعاد اخلاقی، اجتماعی و فنی حکمرانی را واکاوی کند. ساختار کتاب به گونهای طراحی شده که هم برای دانشجویان رشتههای مدیریت دولتی، حکمرانی و علوم اداری در مقاطع تحصیلات تکمیلی به عنوان منبع درسی قابل استفاده باشد و هم مدیران، سیاستگذاران و علاقهمندان به مباحث حکمرانی و مدیریت کلان بتوانند از آن بهره ببرند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب حکمرانی ما
کتاب حکمرانی ما نوشته علیاصغر پورعزت، اثری است که به بررسی مبانی، ساختار و فرایندهای حکمرانی متعالی با تأکید بر رویکرد مرگآگاهانه در خطمشیگذاری میپردازد. این کتاب در سه بخش اصلی تنظیم شده است: بخش نخست به مبانی نظری و ارزشهای بنیادین حکمرانی متعالی میپردازد و نقش مرگآگاهی، آخرتگرایی و ارزشهای اخلاقی را در شکلدهی به خطمشیهای عمومی برجسته میکند. بخش دوم به فرایند تحقق حکمرانی متعالی از طریق مراحل مختلف خطمشیگذاری عمومی اختصاص یافته و گامهایی مانند احساس مشکل، تعریف مسئله، تدوین دستورکار، طراحی خطمشی، تصویب، اجرا، ارزشیابی و مدیریت دانش را به تفصیل شرح داده است. بخش سوم نیز هدف نهایی حکمرانی متعالی را در قالب تحقق شهر عدل و جامعه تعالیگرا بررسی میکند و بر نقش مردم، همآفرینی و ساخت اجتماعی واقعیت تأکید دارد. پورعزت در این کتاب با بهرهگیری از منابع اسلامی، بهویژه قرآن و نهجالبلاغه، و همچنین تجربیات مدیریتی و پژوهشی خود، تلاش کرده است الگویی بومی و پویا برای حکمرانی در ایران ارائه دهد که هم به ارزشهای دینی وفادار باشد و هم پاسخگوی نیازهای روز جامعه باشد.
خلاصه کتاب حکمرانی ما
کتاب حکمرانی ما با طرح ایده مرگآگاهی به عنوان محور اصلی حکمرانی متعالی آغاز میشود. نویسنده در مقدمه توضیح میدهد که حکمرانی نهتنها مسئولیتی خطیر و امانتی بزرگ است، بلکه باید با درک عمیق از پیامدهای اعمال و تصمیمات، به گونهای انجام شود که منافع عمومی و ارزشهای متعالی در اولویت قرار گیرند. در بخش اول، مفاهیمی مانند مرگ به مثابه نوشدارو، نقش جهاد، منزلت مردم، استقلال جامعه، آزادی، امنیت، رفاه و آگاهی عمومی به عنوان ارکان جامعه متعالی بررسی شدهاند. پورعزت تأکید میکند که حکمرانی متعالی نیازمند کارگزارانی مرگآگاه است که از مطامع دنیوی عبور کرده و خدمت به مردم را بالاترین ارزش بدانند. در بخش دوم، فرایند خطمشیگذاری عمومی در قالب مراحلی چون احساس مشکل، تعریف مسئله، تدوین دستورکار، طراحی و تصویب خطمشی، اجرا، ارزشیابی و مدیریت دانش تشریح شده است. هر مرحله با مثالها و ارجاعات به منابع اسلامی و تجربیات مدیریتی همراه است. نویسنده بر ضرورت مشارکت مردم، شفافیت، پاسخگویی و امکان اصلاح مستمر خطمشیها تأکید دارد و نقش فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی را در ارتقای حکمرانی برجسته میکند. در بخش سوم، هدف نهایی حکمرانی متعالی تحقق شهر عدل و جامعه تعالیگرا معرفی شده است. نقش مردم در اصلاح سیستم حکمرانی، همآفرینی و همتکاملی مردم و حکومت، سازوکارهای نقد و خلع ید از حکومت و خطمشی، و اهمیت ساخت اجتماعی واقعیت آینده از جمله مباحث کلیدی این بخش هستند. پورعزت نتیجه میگیرد که حکمرانی متعالی باید همواره پویا، یادگیرنده و اصلاحپذیر باقی بماند و با تکیه بر ارزشهای دینی و عقلانیت جمعی، مسیر تعالی جامعه را هموار سازد.
چرا باید کتاب حکمرانی ما را بخوانیم؟
کتاب حکمرانی ما با رویکردی متفاوت به موضوع حکمرانی و خطمشیگذاری، فرصتی برای بازاندیشی در مبانی و فرایندهای مدیریت کلان جامعه فراهم میکند. ویژگی شاخص این کتاب، تأکید بر مرگآگاهی و آخرتگرایی به عنوان موتور محرک اخلاقی و فنی در حکمرانی است؛ رویکردی که کمتر در ادبیات مدیریت و سیاستگذاری دیده میشود. نویسنده با ترکیب آموزههای اسلامی و تجربیات مدیریتی، الگویی بومی و پویا برای حکمرانی ارائه داده که هم به ارزشهای دینی وفادار است و هم به نیازهای روز جامعه توجه دارد. ساختار مرحلهبهمرحله کتاب، همراه با مثالها و کارگاههای عملی، آن را به منبعی کاربردی برای دانشجویان، مدیران و علاقهمندان به مباحث حکمرانی تبدیل کرده است. همچنین، توجه به نقش مردم، شفافیت، پاسخگویی و امکان اصلاح مستمر خطمشیها، این اثر را از سایر منابع مشابه متمایز میکند.
خواندن این کتاب به دانشجویان و پژوهشگران رشتههای مدیریت، حکمرانی، علوم سیاسی و علوم اداری، مدیران و سیاستگذاران، و همچنین علاقهمندان به مباحث عدالت اجتماعی، خطمشیگذاری و حکمرانی اسلامی پیشنهاد میشود. به کسانی که دغدغه اصلاح ساختارهای حکمرانی، ارتقای مشارکت مردم و تحقق جامعه تعالیگرا را دارند نیز توصیه میشود.