کتاب بیش تمرکز
معرفی کتاب بیش تمرکز
کتاب بیش تمرکز نوشتهی کریس بیلی و ترجمهی حسینعلی خانبابایی است که نشر گیوا آن را منتشر کرده است. این کتاب به موضوع تمرکز، مدیریت توجه و بهرهوری در دنیایی میپردازد که پر از اعلانها، صفحهنمایشها و حواسپرتیهای ریز و درشت است. نویسنده با ترکیب تجربههای شخصی، آزمایشهای فردی و مرور پژوهشهای علمی، نشان میدهد چگونه میتوان در میان این شلوغی ذهنی، عمیقتر فکر کرد و کار بیشتری انجام داد. مفاهیمی مثل بیشتمرکز، تمرکز پراکنده و فضای توجه در این اثر بهصورت منظم و مرحلهبهمرحله معرفی شدهاند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بیش تمرکز
کتاب بیش تمرکز با طرح یک سؤال ساده شروع میشود: چرا با وجود اینهمه ابزار و امکانات، اینقدر احساس مشغولبودن و در عینحال کمکاری وجود دارد؟ کریس بیلی در این کتاب از تجربهی شخصی خود بهعنوان کسی که سالها روی بهرهوری کار کرده است حرکت میکند و به سراغ پژوهشهای دانشگاهی دربارهی توجه، حواسپرتی و کار ذهنی میرود. او نشان میدهد که چگونه تلفن هوشمند، اینترنت بیسیم، اعلانها و چندوظیفهگی مداوم، فضای توجه محدود ما را اشغال میکنند. در کتاب بیش تمرکز ساختار مطالب روشن است: از «فصل صفر: چرا تمرکز مهم است؟» و «فصل ۰.۵: چگونه بهتر روی این کتاب تمرکز کنیم؟» تا فصلهایی مثل «خاموش کردن حالت خودکار»، «محدودیتهای توجه شما» و «قدرت بیش تمرکز». نویسنده ابتدا مفهوم توجه و فضای توجه را توضیح میدهد، سپس چهار نوع تکلیف (ضروری، غیرضروری، حواسپرتکن و هدفمند) را معرفی میکند و نشان میدهد که چگونه بیشتر زمان روز در دو دستهی کمارزشتر هدر میشود. کتاب بیش تمرکز در ادامه به محدودیتهای مغز در پردازش اطلاعات، تفاوت عادتها و کارهای پیچیده، نقش ذهنآگاهی، پسماند توجه، و هزینههای پنهان تغییر مداوم کارها میپردازد. در بخشهای بعدی، چهار مرحلهی ورود به حالت بیشتمرکز و راهکارهای عملی برای انتخاب تکلیف درست، حذف حواسپرتیهای بیرونی و درونی و بازگرداندن ذهن به کار اصلی توضیح داده شده است. لحن کتاب تحلیلی است اما در دل توضیحات، مثالهای روزمره، تمرینهای کوتاه و پیشنهادهای مشخص برای تنظیم محیط کار و زندگی دیده میشود.
خلاصه کتاب بیش تمرکز
کتاب بیش تمرکز بر این ایده استوار است که توجه، کمیابترین منبع ذهن انسان است و کیفیت زندگی و کار، مستقیماً به نحوهی خرجکردن این منبع وابسته است. نویسنده ابتدا نشان میدهد که چگونه بیشتر رفتارهای روزمره در «حالت خودکار» انجام میشوند و محیطهای دیجیتال با اعلانها و محرکهای پیدرپی، ما را به سمت کارهای حواسپرتکن و غیرضروری میکشانند. در ادامه، کتاب بیش تمرکز مفهوم «فضای توجه» را معرفی کرده است؛ ظرف کوچکی در ذهن که فقط مقدار محدودی اطلاعات را میتواند همزمان نگه دارد. بر همین اساس، چندوظیفهگی واقعی در کارهای فکری رد میشود و تفاوت بین عادتها و تکالیف پیچیده توضیح داده میشود. سپس محدودیتهای حافظهی کاری، پدیدهی پسماند توجه و هزینهی تغییر مداوم کارها بررسی میشود. در بخش پایانی، چهار گام اصلی بیشتمرکز مطرح شده است: انتخاب یک هدف معنادار، حذف حواسپرتیها، متمرکزماندن برای بازهای مشخص و بازگرداندن آگاهانهی ذهن هر بار که سرگردان میشود.
چرا باید کتاب بیش تمرکز را بخوانیم؟
کتاب بیش تمرکز تصویری دقیق از کارکرد توجه در زندگی روزمره ارائه میدهد و نشان میدهد چرا احساس مشغولبودن لزوماً به معنای بهرهوربودن نیست. خواننده با مفاهیمی مثل فضای توجه، پسماند توجه و چهار نوع تکلیف آشنا میشود و میآموزد چگونه محیط، عادتها و برنامهی روزانه را طوری تنظیم کند که تمرکز عمیقتری تجربه کند و از کار فکری کمتر خسته شود.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که با حواسپرتی دیجیتال، چندوظیفهگی، اهمالکاری و پراکندگی ذهنی درگیر هستند. همچنین به دانشجویان، فریلنسرها، مدیران، معاملهگران و هر کسی که بخش زیادی از کارش فکری است و میخواهد تمرکز و بهرهوری خود را آگاهانهتر مدیریت کند، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب بیش تمرکز
«این صحنهٔ رستوران یک مثال مفید از بینشی است که مدتی پیش به آن دست یافتم: توجه در همه جا وجود دارد. وقتی آن را ببینید، دیگر نمیتوانید نبینیدش. هر کسی که در این لحظه روی کرهٔ زمین بیدار است چه در حال خوردن صبحانه باشد، چه کار کند، چه در کنار خانوادهاش وقت بگذراند، روی چیزی متمرکز است. توجه، پسزمینهای است که زندگی ما را شکل میدهد، هر جا که برویم و هر کاری که انجام دهیم، حتی اگر فقط متوجه افکار درون ذهن خودمان باشیم. چند سالی میشود که من شروع به بررسی این موضوع کردهام که چگونه میتوانیم نهتنها بهتر تمرکز کنیم، بلکه شفافتر نیز فکر کنیم. اعتراف به این موضوع سخت است، مخصوصاً برای کسی که به عنوان یک «متخصص بهرهوری» امرار معاش میکرد، شروع به مشاهده افزایش حواسپرتی خود کردم، بهویژه وقتی که دستگاههای بیشتری استفاده میکردم. هیچوقت اینقدر مشغول نبودهام، در حالی که اینقدر کم کار انجام میدادم. بیقرار شده بودم، از کسالت و نبود تحریک کافی رنج میبردم و سعی میکردم تا جای ممکن در هر لحظه بیشترین کار را بگنجانم. سپس به تحقیقات علمی واقعی روی آوردم، دهها مطالعه دانشگاهی و دههها مستندسازی که به یادگیری چگونگی بهترین تمرکز ما اختصاص داشت. همانطور که با دقت هر مطالعهای را که میتوانستم پیدا کنم میخواندم، پوشه "تمرکز" در رایانه من بسیار حجیم شد. دهها هزار کلمه یادداشت جمعآوری کردم و شروع به شناسایی کاربردیترین و تاکتیکیترین درسها از آنها کردم. شروع به صحبت با برجستهترین محققان تمرکز در جهان کردم تا بفهمم چرا به این راحتی حواسمان پرت میشود و کشف کنم که چگونه میتوانیم ذهنهای سرسخت خود را در دنیای حواسپرتی متمرکز کنیم.»