کتاب کودک خشمگین من
معرفی کتاب کودک خشمگین من
کتاب کودک خشمگین من نوشتهی ناهید کرمی اثری است که به موضوع خشم و پرخاشگری در کودکان و نقش والدین در مدیریت این هیجان میپردازد. نویسنده که سالها با کودکان، نوجوانان و خانوادهها کار کرده است در این کتاب تلاش کرده با زبانی روشن و مثالهای روزمره نشان دهد خشم در کودکان چه معنایی دارد، چرا بروز میکند و والدین چگونه میتوانند بهجای سرکوب یا تنبیه، آن را به فرصتی برای رشد عاطفی تبدیل کنند. در این کتاب توضیح داده شده که خشم مانند دیگر احساسات، پیام درونی مهمی دارد و اغلب پشت رفتارهای انفجاری کودکان، نیازهای دیدهنشده، ناتوانی در بیان احساسات یا فشارهای هیجانی و جسمانی پنهان است. ساختار کتاب شامل فصلهایی دربارهی انواع خشم و پرخاشگری، ریشههای زیستی و روانی آن، اشتباهات رایج والدین و مجموعهای گسترده از راهکارهای کاربردی برای قبل، حین و بعد از بروز خشم است. نشر آذرفر آن را منتشر کرده است و متن کتاب بر همراهی والدین با کودک، آموزش مهارتهای تنظیم هیجان، تقویت رابطهی والد-کودک و استفاده از روشهایی مانند تایماوت مثبت، قصهگویی، بازی و روتینهای آرامشبخش تأکید کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کودک خشمگین من
کتاب کودک خشمگین من با تمرکز بر تجربههای بالینی و مشاهدهی مستقیم رفتار کودکان در خانه، مهدکودک و مدرسه نوشته شده است و ناهید کرمی در آن تلاش کرده تصویری چندبعدی از خشم کودک ارائه دهد. در فصل اول با عنوان «خشم در کودکان چگونه ظاهر میشود؟» انواع پرخاشگری معرفی شده است؛ از پرخاشگری هدفمند و ابزاری که کودک از آن برای رسیدن به خواسته یا جلب توجه استفاده میکند تا پرخاشگری هیجانی و انتقامجویانه که ریشه در کینه، حسادت یا احساس ناتوانی دارد. سپس تفاوت پرخاشگری آشکار و پنهان، فیزیکی و کلامی، مستقیم و غیرمستقیم توضیح داده شده و به والدین هشدار داده شده که برخی شکلها مانند پرخاشگری پنهان، غیرمستقیم یا فیزیکی مداوم، نشانهی جدیتری هستند و بهتر است با کمک روانشناس بررسی شوند. در ادامه، فصل دوم با عنوان «شناخت ریشهها» به علتهای پرخاشگری در کودکان میپردازد و آنها را در دو دستهی زیستی-جسمانی و هیجانی-روانی دستهبندی کرده است؛ از رشد ناتمام بخشهای مغزی تنظیم هیجان، مشکلات خواب و تغذیه، بیماریهای جسمانی و بیشفعالی تا اضطراب، افسردگی، الگوپذیری از والدین، تقویت ناخواستهی پرخاشگری، ناکامی و تجربهی نه شنیدن. کتاب کودک خشمگین من در فصل سوم با عنوان «اشتباهات والدین» به خطاهای رایج در برخورد با خشم کودک پرداخته است؛ مواردی مانند پاسخ دادن به عصبانیت با عصبانیت، نادیدهگرفتن افراطی، تبعیض، مقایسه، تحقیر و کنترل بیش از حد. در این بخش نشان داده شده که چگونه این رفتارها میتوانند خشم را تشدید کنند و احساس بیارزشی، ناامنی یا لجبازی را در کودک بالا ببرند. فصل چهارم مفصلترین بخش کتاب است و زیرعنوان «راهکارهای کاربردی و عملیاتی برای والدین» دارد. در این فصل، اصول صحیح تربیتی پیش از بروز پرخاشگری، نحوهی برقراری ارتباط مثبت با کودک، استفاده از تنبیههای سالم و تشویق رفتارهای مطلوب، آموزش احساسات با زبان ساده، نقش بازی و تحرک، ساختن روتین آرامشبخش در خانه، اهمیت قصهگویی و توجه به زبان بدن والدین توضیح داده شده است. سپس راهکارهای مداخله هنگام بروز خشم مانند حفظ آرامش والدین، بیطرفی در درگیری، مدیریت محیط، تکنیک توقف، حواسپرتی، تایماوت مثبت، آموزش تخلیهی سالم خشم، گفتوگو پس از آرام شدن، تقویت رفتار مطلوب، محرومیت منطقی و رفتار جبرانی کودک بهتفصیل شرح داده شده است. در پایان نیز به آموزش حل مسئله، تقویت اعتمادبهنفس و صبر، نقش قصه و کارتون، همکاری والدین و معلمان و نشانههای نیاز به مراجعه به روانشناس کودک پرداخته شده است.
خلاصه کتاب کودک خشمگین من
نویسنده در مقدمهی کودک خشمگین من توضیح داده است که خشم یکی از چالشهای جدی خانوادههاست و بسیاری از والدین بهدنبال این هستند که فرزندشان «عصبانی نشود»، درحالیکه خشم مانند ترس و غم، احساس طبیعی و ضروری است. پیام اصلی کتاب این است که هدف، حذف خشم نیست بلکه شناخت، نامگذاری و مدیریت آن است. در ابتدای کتاب، خشم بهعنوان پیامی درونی معرفی شده که میگوید «چیزی درست نیست» یا «نیازی دیده نشده است». اگر والدین فقط به رفتار انفجاری نگاه کنند و ریشهها را نبینند، فرصت همراهی با کودک را از دست میدهند. به همین دلیل، نویسنده بر آشنایی والدین با دنیای احساسات خود و کودک، نامگذاری هیجانها و آموزش بیان آنها تأکید کرده است. در بخش انواع خشم، کتاب نشان میدهد که پرخاشگری همیشه یکسان نیست؛ گاهی ابزاری برای رسیدن به خواسته است، گاهی هیجانی و انتقامجویانه، گاهی آشکار و رو به بیرون و گاهی پنهان و رو به خود. این تمایز به والدین کمک میکند واکنش متناسبتری انتخاب کنند. سپس در فصل ریشهها، علتهای زیستی مانند رشد ناتمام لوب پیشپیشانی و سیستم لیمبیک، مشکلات خواب و تغذیه، کمبود ویتامینها، بیماریهای جسمانی و اختلالاتی مانند بیشفعالی و همچنین زمینههای ژنتیکی توضیح داده شده است. در کنار آن، علتهای هیجانی-روانی مانند اضطراب، افسردگی در کودکان، الگوپذیری از والدین و اطرافیان، تقویت ناخواستهی پرخاشگری از طریق تسلیم شدن در برابر جیغ و قشقرق، ناکامی و تجربهی نه شنیدن، و فضای پرتنش خانه یا مدرسه بررسی شده است. در ادامه، کتاب به اشتباهات والدین میپردازد؛ از پاسخ دادن به عصبانیت با عصبانیت، نادیدهگرفتن افراطی، تبعیض، مقایسه و تحقیر تا کنترلگری شدید. در هر مورد، پیامدهای روانی و رفتاری برای کودک و نمونههایی از موقعیتهای روزمره آورده شده و سپس راهکارهای جایگزین پیشنهاد شده است؛ مانند مقایسهی کودک با خودش بهجای دیگران، تفکیک احساس از رفتار، مرزبندی روشن و پرهیز از جنگ قدرت. بخش راهکارها، محتوای عملی کتاب را شکل میدهد: اصول پیشگیری (الگوبودن والدین، مراقبت از خود، ارائهی راهحل بهجای فقط «نکن»)، تقویت رابطهی والد-کودک، استفاده از تنبیههای سالم مانند محرومیت کوتاهمدت و تایماوت، تشویق رفتارهای مثبت، آموزش احساسات از طریق گفتوگو، بازی، نقاشی و دفتر احساسات، و فراهم کردن فرصت بازی و تحرک برای تخلیهی انرژی. سپس راهبردهای مداخله هنگام بروز خشم مانند حفظ آرامش، مدیریت محیط، تکنیک توقف، حواسپرتی، تایماوت مثبت، آموزش تخلیهی سالم خشم و گفتوگو پس از آرام شدن شرح داده شده است. در پایان، کتاب بر آموزش حل مسئله، تقویت اعتمادبهنفس و صبر، استفاده از قصه و کارتون، همکاری والدین و معلمان و تشخیص زمان مراجعه به روانشناس تأکید کرده است تا خشم کودک به مسیری سازنده برای رشد عاطفی تبدیل شود.
چرا باید کتاب کودک خشمگین من را بخوانیم؟
کودک خشمگین من مجموعهای منظم از آنچه والدین در برخورد با خشم و پرخاشگری کودکان نیاز دارند را در یک متن گرد آورده است؛ از فهم اینکه خشم چیست و چرا در کودکان شدیدتر و ناگهانیتر بروز میکند تا اینکه در لحظهی بحران چه واکنشی مناسبتر است و بعد از آرام شدن کودک چه باید آموزش داده شود. این کتاب خشم را نه بهعنوان «رفتار بد» بلکه بهعنوان پیام و نشانهای از نیاز، فشار یا ناتوانی در بیان احساسات میبیند و همین زاویهی نگاه، مسیر برخورد والدین را تغییر میدهد. خواننده در طول کتاب با انواع پرخاشگری آشنا میشود و یاد میگیرد بین پرخاشگری هدفمند، هیجانی، آشکار، پنهان، فیزیکی، کلامی، مستقیم و غیرمستقیم تفاوت بگذارد تا واکنش یکسان و کلی به همهی موقعیتها نداشته باشد. این کتاب علاوهبر توضیح ریشههای زیستی، روانی و محیطی خشم، بهطور مشخص نشان میدهد کدام رفتارهای والدین ناخواسته خشم را تشدید میکند؛ مانند فریاد زدن، تحقیر، مقایسه، کنترل افراطی یا نادیدهگرفتن مداوم. در مقابل، پیشنهادهایی برای ساختن رابطهای امن و محترمانه با کودک ارائه شده است؛ رابطهای که در آن احساسات پذیرفته میشوند اما برای رفتارها مرز گذاشته میشود. بخش راهکارهای کاربردی، کتاب را به منبعی قابل استفاده در زندگی روزمره تبدیل کرده است؛ از آموزش احساسات با بازی و قصه تا طراحی روتین آرامشبخش، استفادهی درست از تایماوت، مدیریت درگیری بین خواهر و برادر، برخورد با قشقرق در فروشگاه و همکاری با مربیان و معلمان. همچنین در پایان کتاب، نشانههایی که نشان میدهند خانواده به کمک تخصصی نیاز دارد بهروشنی بیان شده است تا والدین بدانند چه زمانی مراجعه به روانشناس کودک ضروری است. این ترکیب توضیح، مثال و راهکار، مطالعهی کتاب را برای کسانی که با خشم کودکان درگیر هستند به تجربهای کاربردی تبدیل کرده است.
خواندن کودک خشمگین من به والدینی پیشنهاد میشود که با عصبانیت، قشقرق، لجبازی یا پرخاشگری فرزند خود در خانه، مهدکودک یا مدرسه روبهرو هستند و بهدنبال راهی روشن برای مدیریت آن هستند. همچنین به مربیان مهدکودک، معلمان دورهی ابتدایی، مشاوران مدارس و دانشجویان رشتههای روانشناسی و علوم تربیتی که میخواهند درک عمیقتری از خشم کودکان و شیوههای مداخلهی مؤثر بهدست آورند پیشنهاد میشود. این کتاب برای خانوادههایی که درگیر فضای پرتنش، مقایسه، تحقیر یا کنترل افراطی هستند و میخواهند الگوی ارتباطی خود را تغییر دهند نیز مناسب است؛ بهویژه زمانی که خشم کودک با اضطراب، مشکلات خواب، افت تحصیلی یا درگیری مکرر با همسالان همراه شده است.