کتاب کودک خشمگین من
راهکارهایی برای والدین جهت کنترل خشم کودکان
معرفی کتاب کودک خشمگین من
کتاب کودک خشمگین من، نوشته ناهید کرمی، اثری است که به موضوع خشم و پرخاشگری در کودکان و نقش والدین در مدیریت این هیجان میپردازد. نویسنده که سالها با کودکان، نوجوانان و خانوادهها کار کرده است، در این کتاب تلاش میکند تا با زبانی روشن و مثالهای روزمره نشان دهد که خشم در کودکان چه معنایی دارد، چرا بروز میکند و والدین چگونه میتوانند بهجای سرکوب یا تنبیه، آن را به فرصتی برای رشد عاطفی تبدیل کنند. در این کتاب توضیح داده میشود که خشم مانند دیگر احساسات، پیام درونی مهمی دارد و اغلب پشت رفتارهای انفجاری کودکان، نیازهای دیدهنشده، ناتوانی در بیان احساسات یا فشارهای هیجانی و جسمانی پنهان است. ساختار کتاب شامل فصلهایی دربارهی انواع خشم و پرخاشگری، ریشههای زیستی و روانی آن، اشتباهات رایج والدین و مجموعهای گسترده از راهکارهای کاربردی برای قبل، حین و بعد از بروز خشم است. نشر آذرفر آن را منتشر کرده است و متن کتاب بر همراهی والدین با کودک، آموزش مهارتهای تنظیم هیجان، تقویت رابطهی والد-کودک و استفاده از روشهایی مانند تایماوت مثبت، قصهگویی، بازی و روتینهای آرامشبخش تأکید دارد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کودک خشمگین من
کتاب کودک خشمگین من، نوشتهی ناهید کرمی، به خشم و پرخاشگری در کودکان و شیوهی برخورد والدین با این هیجان میپردازد. نویسنده با تکیه بر تجربهی کار با کودکان، نوجوانان و خانوادهها تلاش میکند توضیح دهد که خشم در کودکان از کجا میآید، چه شکلهایی پیدا میکند و والدین چگونه میتوانند بهجای سرکوب یا تنبیه، به کودک در شناخت و تنظیم این هیجان کمک کنند. در نگاه کتاب، خشم مانند ترس و غم بخشی طبیعی از زندگی عاطفی کودک است و پشت بسیاری از رفتارهای شدید و انفجاری میتواند نیاز برآوردهنشده، ناتوانی در بیان احساس یا فشار هیجانی و جسمانی قرار داشته باشد.
کتاب کودک خشمگین من در فصل نخست انواع پرخاشگری را بررسی میکند؛ از پرخاشگری هدفمند و ابزاری که ممکن است برای رسیدن به خواسته یا جلب توجه شکل بگیرد تا پرخاشگری هیجانی و انتقامجویانه که با احساساتی مانند کینه، حسادت یا ناتوانی ارتباط دارد. در ادامه، شکلهای آشکار و پنهان، فیزیکی و کلامی و مستقیم و غیرمستقیم پرخاشگری از یکدیگر تفکیک میشوند. فصل دوم نیز علتهای زیستی، جسمانی، هیجانی و روانی این رفتارها را توضیح میدهد و عواملی مانند مشکلات خواب و تغذیه، بیماریهای جسمانی، بیشفعالی، اضطراب، افسردگی، الگوپذیری از والدین، ناکامی و تجربهی مکرر نه شنیدن را مورد توجه قرار میدهد.
در فصل سوم، ناهید کرمی به اشتباهات رایج والدین در مواجهه با خشم کودک میپردازد؛ رفتارهایی مانند پاسخدادن به عصبانیت با عصبانیت، مقایسه، تبعیض، تحقیر، نادیدهگرفتن افراطی و کنترل بیش از حد. بخش چهارم کتاب مجموعهای از راهکارهای عملی را برای پیشگیری و مدیریت پرخاشگری در اختیار والدین قرار میدهد. برقراری ارتباط مثبت، آموزش احساسات، بازی و تحرک، قصهگویی، ایجاد روتین آرامشبخش، توجه به زبان بدن والدین و استفاده از روشهایی مانند تکنیک توقف و تایماوت مثبت از جمله این راهکارها هستند. کتاب در پایان نیز به آموزش حل مسئله، تقویت اعتمادبهنفس و صبر، همکاری والدین و معلمان و نشانههایی که میتوانند نیاز کودک به کمک روانشناس را نشان دهند، توجه میکند.
خلاصه کتاب کودک خشمگین من
کتاب کودک خشمگین من خشم را هیجانی طبیعی میداند و هدف تربیتی را از بینبردن آن نمیداند. نویسنده توضیح میدهد که کودک باید بتواند احساس خود را بشناسد، برای آن نام پیدا کند و راهی مناسب برای بیان و مدیریت آن یاد بگیرد. از این منظر، رفتار خشمگینانه فقط بخشی از مسئله است و والدین لازم است به نیاز یا فشاری که پشت آن قرار دارد نیز توجه کنند. به همین دلیل، شناخت احساسات کودک و والدین و توانایی صحبتکردن دربارهی هیجانها از موضوعات مهم کتاب است.
در ادامه، انواع پرخاشگری و تفاوت میان شکلهای مختلف آن توضیح داده میشود تا والدین بتوانند برای هر موقعیت واکنش مناسبتری انتخاب کنند. سپس عوامل زیستی و روانی مانند رشد ناتمام بخشهای مرتبط با تنظیم هیجان، مشکلات خواب و تغذیه، بیماریهای جسمانی، بیشفعالی، اضطراب، افسردگی و زمینههای ژنتیکی در کنار عوامل محیطی بررسی میشوند. الگوپذیری از والدین و اطرافیان، تقویت ناخواستهی پرخاشگری، ناکامی و تجربهی مکرر نه شنیدن نیز از دیگر عواملی هستند که کتاب به آنها توجه دارد.
بخش دیگری از کتاب به رفتارهایی اختصاص دارد که ممکن است والدین ناخواسته انجام دهند و خشم کودک را تشدید کنند. فریادزدن در پاسخ به فریاد کودک، مقایسه، تحقیر، تبعیض، کنترلگری شدید و نادیدهگرفتن افراطی از این موارد هستند. نویسنده در برابر این روشها پیشنهادهایی مانند تفکیک احساس از رفتار، تعیین مرزهای روشن، مقایسهی کودک با عملکرد قبلی خودش و پرهیز از جنگ قدرت را مطرح میکند.
بخش راهکارهای کاربردی کتاب به دو مرحلهی پیشگیری و مداخله اختصاص دارد. الگوبودن والدین، مراقبت از خود، تقویت رابطه با کودک، آموزش احساسات با گفتوگو، بازی و نقاشی، استفاده از دفتر احساسات و فراهمکردن فرصت برای بازی و تحرک از راهکارهای پیشگیرانه هستند. هنگام بروز خشم نیز حفظ آرامش والدین، مدیریت محیط، تکنیک توقف، حواسپرتی، تایماوت مثبت و آموزش روشهای سالم تخلیهی خشم پیشنهاد میشوند. پس از آرامشدن کودک، گفتوگو دربارهی اتفاق، تقویت رفتار مطلوب و آموزش حل مسئله ادامهی این فرایند را شکل میدهند. در پایان نیز نقش قصه و کارتون، همکاری والدین و معلمان و زمان مناسب برای مراجعه به روانشناس کودک بررسی میشود.
چرا باید کتاب کودک خشمگین من را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب کودک خشمگین من را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- کتاب خشم را بهعنوان هیجانی طبیعی بررسی میکند و والدین را با نیازهای پنهان پشت رفتارهای خشمگینانه آشنا میکند.
- انواع پرخاشگری و عوامل زیستی، روانی و محیطی مؤثر بر آن را بهصورت مشخص توضیح میدهد.
- اشتباهات رایج والدین را بررسی میکند و برای موقعیتهای دشوار، راهکارهای عملی پیشنهاد میدهد.
- روشهایی مانند آموزش احساسات، بازی، قصهگویی، تکنیک توقف و تایماوت مثبت را برای مدیریت خشم کودک معرفی میکند.
خواندن کتاب کودک خشمگین من را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب کودک خشمگین من به این گروهها پیشنهاد میشود:
- والدینی که با عصبانیت، قشقرق، لجبازی یا پرخاشگری کودک خود روبهرو هستند، میتوانند از راهکارهای کتاب استفاده کنند.
- مربیان مهدکودک، معلمان و مشاوران مدارس میتوانند از مطالب آن برای شناخت بهتر رفتارهای خشمگینانهی کودکان بهره ببرند.
- دانشجویان روانشناسی و علوم تربیتی میتوانند با عوامل و شیوههای مداخلهی مطرحشده در کتاب آشنا شوند.
- خانوادههایی که میخواهند شیوهی ارتباط خود با کودک را بهبود دهند و مهارت تنظیم هیجان را در او تقویت کنند، میتوانند این اثر را مطالعه کنند.
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب کودک خشمگین من و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | کودک خشمگین من |
| عنوان دیگر | راهکارهایی برای والدین جهت کنترل خشم کودکان |