کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم علامه محمدتقی جعفری + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم

کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم

معرفی کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم

کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم (در چهار مسئله فلسفی؛ اندیشه‌ها و مفاهیم مجرد، خویشتن من، علیت، هست‌ها و بایست‌ها) نوشته‌ علامه محمدتقی جعفری اثری است که به تحلیل و ارزیابی اندیشه‌های یکی از مهم‌ترین فیلسوفان تجربه‌گرای غرب، دیوید هیوم، می‌پردازد. این کتاب توسط موسسه تدوین و نشر آثار استاد علامه جعفری منتشر شده است و به‌طور خاص چهار مسئله‌ی اساسی فلسفی را که هیوم درباره‌ی آن‌ها نظریه‌پردازی کرده، مورد واکاوی قرار می‌دهد:؛اندیشه‌ها و مفاهیم مجرد، خویشتن (من)، علیت و نسبت هست‌ها و بایست‌ها. نویسنده با رویکردی انتقادی و تحلیلی تلاش کرده است تا ضمن معرفی دیدگاه‌های هیوم نقاط قوت و ضعف آن‌ها را نیز بررسی کند و جایگاه این نظریات را در سنت فلسفی غرب و تأثیر آن‌ها بر علوم انسانی و معرفت‌شناسی نشان دهد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم

کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم با تمرکز بر چهار محور اصلی فلسفی به بررسی دقیق و موشکافانه‌ی دیدگاه‌های هیوم می‌پردازد. علامه محمدتقی جعفری در این کتاب ابتدا تصویری از فضای فکری و روش‌شناسی فلسفی هیوم ارائه داده و سپس به‌سراغ مسائل بنیادینی می‌رود که هیوم در آن‌ها نقش‌آفرین بوده است.  هر فصل کتاب به یکی از این مسائل اختصاص یافته است؛ مفهوم اندیشه‌های مجرد و کلیات، مسئله‌ی خویشتن و هویت فردی، قانون علیت و در نهایت نسبت هست‌ها و بایست‌ها در اخلاق و علم.

علامه محمدتقی جعفری با بهره‌گیری از منابع فلسفی غربی و اسلامی تلاش کرده است تا ضمن نقد دیدگاه‌های هیوم جایگاه آن‌ها را در تاریخ اندیشه روشن کند. در بخش‌هایی از کتاب نویسنده به تأثیرات روانی و اجتماعی نظریات هیوم نیز اشاره کرده و آن‌ها را در بستر تحولات معرفتی و اخلاقی غرب مورد ارزیابی قرار داده است. این اثر نه‌تنها به نقد فلسفی می‌پردازد، بلکه پیامدهای عملی و انسانی این نظریات را نیز بررسی کرده است.

خلاصه کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم

کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم در چهار بخش اصلی به واکاوی اندیشه‌های هیوم می‌پردازد. نخستین بخش به تحلیل مفهوم اندیشه‌ها و مفاهیم مجرد اختصاص دارد. هیوم معتقد است که مفاهیم کلی چیزی جز مجموعه‌ای از ادراکات جزئی نیستند و ذهن انسان نمی‌تواند به مفهومی کلی و مستقل از مصادیق جزئی دست یابد. جعفری با طرح چندین اشکال این دیدگاه را به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد که ذهن انسان قادر است مفاهیم کلی را انتزاع کند و آن‌ها را مستقل از مصادیق جزئی درک نماید.

در بخش دوم مسئله‌ی خویشتن یا من مورد بررسی قرار می‌گیرد. هیوم وجود یک هویت ثابت و مستقل به نام من را انکار می‌کند و انسان را صرفاً مجموعه‌ای از ادراکات گذرا می‌داند. جعفری با استدلال‌هایی از جمله نقش مدیریت درونی، احساس مسئولیت و تجربه‌ی وجدانی این دیدگاه را نقد می‌کند و بر وجود یک هویت پایدار و مستقل در انسان تأکید دارد. بخش سوم به قانون علیت می‌پردازد. هیوم علیت را صرفاً نتیجه‌ی عادت ذهنی و تکرار تجربیات می‌داند و هرگونه ضرورت عقلی را در روابط علّی انکار می‌کند. نویسنده با بررسی دیدگاه‌های مختلف از جمله نقدهای علمی و فلسفی نشان می‌دهد که علیت فراتر از یک عادت ذهنی است و نقش بنیادینی در فهم جهان دارد. به دیدگاه‌های جدید در فیزیک و فلسفه‌ی علم نیز اشاره شده است.

در بخش پایانی نسبت هست‌ها و بایست‌ها بررسی می‌شود. هیوم معتقد است که نمی‌توان از گزاره‌های توصیفی (هست) به گزاره‌های تجویزی (باید) گذر کرد. جعفری با تحلیل این مسئله به اهمیت ارزش‌ها و نقش آن‌ها در زندگی انسانی می‌پردازد و نشان می‌دهد که ارزش‌ها می‌توانند ریشه در واقعیت‌های عینی داشته باشند و صرفاً قراردادی یا ذهنی نیستند. درمجموع کتاب با رویکردی انتقادی تلاش کرده است تا ابعاد مختلف اندیشه‌های هیوم را بررسی کند و نقاط ضعف و قوت آن‌ها را آشکار سازد.

چرا باید کتاب بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم را بخوانیم؟

این کتاب با رویکردی تحلیلی و انتقادی فرصتی فراهم می‌کند تا خواننده با یکی از جریان‌های مهم فلسفی غرب و تأثیرات آن بر علوم انسانی آشنا شود. بررسی دقیق چهار مسئله‌ی بنیادین فلسفی امکان مقایسه‌ی دیدگاه‌های هیوم با سنت فلسفی اسلامی و دیگر مکاتب را فراهم می‌سازد. نویسنده با طرح پرسش‌های اساسی درباره‌ی هویت، علیت و ارزش‌ها ذهن خواننده را به تفکر و بازاندیشی درباره‌ی مبانی معرفت و اخلاق سوق می‌دهد. مطالعه‌ی این اثر برای کسانی که به‌دنبال فهم عمیق‌تر فلسفه‌ی غرب و نقدهای وارد بر آن هستند، ارزشمند است.

خواندن این کتاب به علاقه‌مندان فلسفه، دانشجویان و پژوهشگران حوزه‌ی علوم انسانی، کسانی که دغدغه‌ی شناخت مبانی معرفت، هویت فردی، علیت و ارزش‌ها را دارند و افرادی که به‌دنبال مقایسه‌ی دیدگاه‌های فلسفی غرب و شرق هستند، پیشنهاد می‌شود.

۱۴۰۴/۱۰/۲۰

کتاب ارزشمندی بود من خوندم خیلی راضیم واقعا عالی بود فقط اون عکسه نمیدونم چیه اون وسط کتاب