کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک ابوذر کرم پور + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک

کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک

امتیازبدون نظر

معرفی کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک

کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک نوشته‌ی ابوذر کرم‌پور اثری تخصصی در حوزه‌ی فقه آبزیان است که به بررسی احکام شرعی صید و مصرف آبزیان، به‌ویژه ماهی‌ها و سایر موجودات دریایی، می‌پردازد. این کتاب با رویکردی فقهی و استناد به آیات قرآن، روایات و منابع معتبر، موضوعاتی مانند حلیت و حرمت انواع آبزیان، شرایط صید، احکام خرید و فروش، و مسائل مرتبط با مالکیت منابع آبی را بررسی کرده است. انتشارات خورشید علم آن را منتشر کرده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک

کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک از ابوذر کرم‌پور اثری پژوهشی و فقهی است که به‌طور تخصصی به بررسی احکام شرعی مرتبط با آبزیان و صید آن‌ها می‌پردازد. این کتاب در دسته‌ی فقه مضاف قرار می‌گیرد و به موضوعاتی چون حلیت و حرمت انواع ماهی‌ها و آبزیان، شرایط صید شرعی، احکام خرید و فروش آبزیان، و مسائل مالکیت منابع آبی می‌پردازد. ساختار کتاب بر پایه‌ی تحلیل آیات قرآن، روایات اهل‌بیت و آرای فقیهان شکل گرفته و در کنار مباحث فقهی، به موضوع‌شناسی دقیق انواع آبزیان و شرایط زیستی آن‌ها نیز توجه شده است. نویسنده تلاش کرده با توجه به نیازهای روز جامعه و افزایش مصرف آبزیان، پاسخ‌های فقهی به پرسش‌های نوپدید در حوزه‌ی تولید، پرورش و تجارت آبزیان ارائه دهد. کتاب به‌ویژه برای پژوهشگران فقه، فعالان حوزه‌ی شیلات و علاقه‌مندان به مباحث شرعی مرتبط با تغذیه و محیط زیست قابل توجه است.

خلاصه کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک

کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک با رویکردی فقهی و تخصصی، به بررسی احکام شرعی آبزیان و صید آن‌ها می‌پردازد. نویسنده ابتدا جایگاه دریاها و منابع آبی را در قرآن کریم و روایات بررسی کرده و نقش آن‌ها را در تأمین معیشت و سلامت انسان‌ها تبیین می‌کند. سپس به ملاک‌های حلیت و حرمت آبزیان پرداخته و با استناد به روایات، فلس‌دار بودن ماهی و زنده بیرون آمدن آن از آب را دو شرط اصلی برای حلال بودن مصرف ماهی معرفی می‌کند. در ادامه، انواع ماهی‌های فلس‌دار و غیر فلس‌دار، آبزیان دیگر مانند میگو، خرچنگ، صدف، دوزیستان و نرم‌تنان را از منظر فقهی دسته‌بندی و احکام هرکدام را بیان می‌کند. کتاب به مسائل خرید و فروش آبزیان، به‌ویژه بحث مالکیت و جواز معامله ماهی‌ها قبل از صید و تملک، می‌پردازد و شرایط صحت معامله را بر اساس قواعد فقهی شرح می‌دهد. همچنین موضوعاتی مانند بیع آبزیان حرام‌گوشت به غیرمسلمانان، استفاده از حیوانات حرام‌گوشت در تغذیه آبزیان دیگر، و احکام مربوط به آب‌های مشترک و حق اولویت در منابع آبی را بررسی کرده است. نویسنده با توجه به پیشرفت‌های علمی و تغییرات زیست‌محیطی، به چالش‌های نوین مانند انتقال ژن، پرورش آزمایشگاهی و تغذیه آبزیان با مواد جدید نیز پرداخته و تلاش کرده است راه‌حل‌های فقهی برای مسائل روز ارائه دهد. در بخش‌های پایانی، به نقش عرف عام و خاص، کارشناسان و اهل خبره در تشخیص موضوعات فقهی اشاره شده و اهمیت موضوع‌شناسی دقیق در استنباط احکام شرعی مورد تأکید قرار گرفته است.

چرا باید کتاب مصباح السلوک فی ما یحل من صید البحر و فقه السموک را بخوانیم؟

این کتاب با رویکردی تخصصی و مستند به منابع اصیل فقهی، به یکی از موضوعات کمتر پرداخته‌شده در فقه اسلامی یعنی احکام آبزیان و صید آن‌ها می‌پردازد. ویژگی شاخص اثر، پرداختن به مسائل نوپدید و چالش‌های معاصر در حوزه‌ی تولید و مصرف آبزیان است؛ از جمله پرورش صنعتی، تغذیه آبزیان با مواد جدید، و مسائل مالکیت منابع آبی. کتاب با دسته‌بندی دقیق انواع آبزیان و تحلیل روایات و آیات، به مخاطب امکان می‌دهد با مبانی فقهی مرتبط با تغذیه سالم، محیط زیست و تجارت آبزیان آشنا شود. همچنین، توجه به نقش عرف و کارشناسان در تشخیص موضوعات، این اثر را برای پژوهش‌های بین‌رشته‌ای نیز ارزشمند کرده است.

خواندن این کتاب به پژوهشگران فقه اسلامی، دانشجویان و اساتید حوزه‌های علوم دینی، فعالان صنعت شیلات، کارشناسان محیط زیست، و کسانی که دغدغه‌ی تغذیه حلال و احکام شرعی مرتبط با آبزیان را دارند، پیشنهاد می‌شود.