کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم)
معرفی کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم)
کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم) (ویژه والدین؛ با این کتاب دکترای والدگریتو بگیر!) نوشته شیما یزدان پناه، به طور ویژه برای والدین و خانوادهها طراحی شده تا مهارتهای ارتباطی، شناخت نیازهای اساسی و هیجانی اعضای خانواده، و مدیریت تعارضات را بیاموزند. نویسنده با کمک تجربههای مشاورهای و دانش روانشناسی خود، تلاش کرده راهکارهایی کاربردی و تمرینمحور ارائه دهد تا والدین بتوانند نقش مؤثرتری در رشد عاطفی و روانی فرزندان و بهبود فضای خانه و امنیت عاطفی آن ایفا کنند. این راهنما توسط انتشارات گیوا منتشر شده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم)
کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم) اثر شیما یزدان پناه، در ادامهی جلد نخست، به بررسی روابط خانوادگی و نقش والدین در شکلدهی به سلامت روانی و عاطفی اعضا میپردازد. این کتاب که بخشی از مجموعهای سهجلدی است، با تمرکز بر نیازهای اساسی و هیجانی انسان، اهمیت شناخت و پاسخدهی به این نیازها را در خانواده برجسته میکند. نویسنده با بهرهگیری از نظریههایی مانند تئوری انتخاب ویلیام گلسر و آموزههای روانشناسانی چون کارل یونگ و جان گاتمن، ساختاری آموزشی و تمرینی برای والدین فراهم کرده است. کتاب به جای ارائهی راهحلهای کلیشهای، بر خودآگاهی، پذیرش تفاوتها و ایجاد فضای امن عاطفی تأکید دارد و والدین را به نقش کوچ در خانواده دعوت میکند. هر فصل با تمرینات و کاربرگهایی برای خودارزیابی و تمرین مهارتها تکمیل میشود و خواننده را به مشارکت فعال در فرایند یادگیری و تغییر دعوت میکند.
خلاصه کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم)
کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم) با تمرکز بر شناخت و ارضای نیازهای اساسی و هیجانی اعضای خانواده آغاز میشود. نویسنده پنج نیاز اساسی انسان را بر پایهی تئوری انتخاب گلسر معرفی میکند: بقا، عشق و تعلق، قدرت و ارزشمندی، آزادی و تفریح. هر یک از این نیازها با مثالهایی از رفتارهای روزمره والدین و فرزندان توضیح داده شده و نشان داده میشود که بسیاری از رفتارهای ناسازگار، ریشه در ارضا نشدن این نیازها دارند. کتاب سپس به نیازهای هیجانی مانند امنیت، هویت، خودابرازگری، محدودیتهای واقعبینانه و تفریح میپردازد و پیامدهای نادیده گرفتن این نیازها را در شکلگیری طرحوارههای ناسازگار و مشکلات روانی بررسی میکند.
در فصلهای بعدی، مفهوم آینههای رابطه مطرح میشود؛ جایی که اعضای خانواده نقشهایی مانند نجاتدهنده، قربانی یا کنترلگر را بازی میکنند و باید با خودآگاهی و پذیرش، الگوهای رفتاری خود را شناسایی کنند. نویسنده تأکید کرده که تغییر از خود آغاز میشود و پذیرش تفاوتها، کلید حل تعارضات خانوادگی است. مهارتهای ارتباطی مانند گوشدادن فعال، بیان احساسات با زبان من، همدلی، مدیریت تعارض و قدردانی به عنوان ابزارهای اصلی برای بهبود روابط معرفی شدهاند. هر مهارت با تمرینهای عملی و مثالهای واقعی همراه است تا خواننده بتواند آن را در زندگی خانوادگی تمرین کند. در بخشهایی از کتاب، به اهمیت امنیت عاطفی، نقش سکوت آگاهانه، زبان عشق فرزندان و تأثیر کلمات در ساخت یا تخریب روابط پرداخته شده است. نویسنده با ارائهی تکنیکهای کوچینگ، والدین را به ایجاد فضای امن، شنیدن بدون قضاوت و گفتوگوهای ترمیمی دعوت میکند تا خانواده به محیطی حمایتگر و رشددهنده تبدیل شود.
چرا باید کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم) را بخوانیم؟
این کتاب به تئوریها و مفاهیم روانشناسی بسنده نکرده و با تمرینات عملی و کاربرگهای کاربردی، امکان پیادهسازی آموختهها را در زندگی واقعی فراهم کرده است. ویژگی این اثر، تأکید بر خودآگاهی، پذیرش تفاوتها و ایجاد فضای امن عاطفی در خانواده است. خواننده با مطالعهی این راهنما میتواند مهارتهای ارتباطی خود را ارتقا دهد، تعارضات را سازندهتر مدیریت کند و به رشد فردی و جمعی اعضای خانواده کمک کند.
خواندن کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کوچینگ خانواده (جلد دوم) به والدینی پیشنهاد میشود که در پی بهبود روابط خانوادگی و ایجاد فضای امن عاطفی در خانه هستند. مربیان، مشاوران خانواده و افرادی که به دنبال ارتقای مهارتهای ارتباطی و کوچینگ در محیط خانواده هستند نیز از این کتاب بهره خواهند برد.
بخشی از کتاب کوچینگ خانواده (جلد دوم)
«درک ناتوانی ما در دیدن واقعیت، کلید درک روابط ما است. در کوچینگ خانواده، پیش از آنکه وارد اصلاح رابطه شویم، نخستین گام، شناخت عمیق الگوها، نقشها و باورها است. بسیاری از ما به صورت ناخودآگاه نقشهایی را بازی میکنیم که سالها است، از کودکی همراهمان بودهاند: "نجاتدهنده، قربانی، کنترلگر، ساکت، خشن، حمایتگر، لوس، لجباز، منتقد و... ." تا به این سبک بازی خودمان آگاه نشویم، نمیتوانیم مشکلات خانواده را حل کنیم؛ مثل: وقتی مریضید و به دکتر میروید تا دکتر بیماری شما را تشخیص ندهد، نمیتواند برایتان دارو تجویز کند. تا شما تشخیص ندهید، کدام الگوی رفتاری شما یا کدام باورهایتان نقش مخربی در زندگیتان دارد، نمیتوانید رابطهٔ آسیبزا را اصلاح یا مشکلی را حل کنید.
لطفاً از خودتان شروع کنید. یعنی به دنبال کشف الگوها، باورها و نقشهای مخرب در خودتان بگردید و به دنبال اصلاح رفتار خودتان باشید نه اینکه انگشتتان به سمت افراد دیگر خانواده باشد. در بین مراجعینم، پدرهای زیادی میبینم که معمولاً سختتر به جلسات مشاور میآیند؛ چون فکر میکنند، همهچیز را میدانند و اشتباهی نمیکنند و این بقیه افراد خانواده هستند که باید خودشان را اصلاح کنند. یادتان باشد، وقتی در خانواده مشکلاتی وجود دارد، هویت و شخصیت یکدیگر را زیر سؤال نبرید، بلکه رفتارهای شما است که مشکلآفرین شده و ما نیاز داریم تا با کمک گرفتن از تکنیکهایی بتوانیم حل مسئله داشته باشیم.»