کتاب دولت عمیق
معرفی کتاب دولت عمیق
کتاب الکترونیکی «دولت عمیق» نوشتهٔ مایک لافگرن و با ترجمهٔ الهه کولایی و زکیه یزدانشناس، توسط نشر پژوهشکده مطالعات راهبردی منتشر شده است. این اثر در حوزهٔ علوم سیاسی و روابط بینالملل قرار میگیرد و به بررسی ساختارهای پنهان و غیررسمی قدرت در ایالات متحده آمریکا میپردازد. نویسنده که سالها در کنگره آمریکا فعالیت داشته، تلاش کرده است تا لایههای نادیدهگرفتهشدهٔ سیاستگذاری و تصمیمسازی در این کشور را آشکار کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دولت عمیق
«دولت عمیق» اثری در قالب ناداستان تحلیلی است که به ساختارهای قدرت پنهان و تأثیرگذار در سیاست و حکومت ایالات متحده میپردازد. مایک لافگرن، نویسنده کتاب، با سابقهای طولانی در کنگره آمریکا، تجربههای شخصی و مشاهدات خود را از درون ساختار سیاسی این کشور روایت میکند. کتاب در سالهای اخیر و پس از رخدادهای مهمی مانند حملات ۱۱ سپتامبر و بحران اقتصادی ۲۰۰۸ نوشته شده و به بررسی روندهای تاریخی و اجتماعی منتهی به شکلگیری آنچه نویسنده «دولت عمیق» مینامد، میپردازد. ساختار کتاب شامل فصلهایی است که هر یک به جنبهای از این پدیده، از نقش بوروکراسی و شرکتهای خصوصی تا تأثیر رسانهها و لابیگران، اختصاص یافته است. نویسنده با رویکردی تحلیلی، تلاش کرده است تا نشان دهد چگونه شبکهای از نهادهای حکومتی، شرکتهای بزرگ و بازیگران اقتصادی و امنیتی، سیاستهای داخلی و خارجی آمریکا را هدایت میکنند؛ شبکهای که فراتر از دولت رسمی و منتخب عمل میکند و بر تصمیمگیریهای کلان کشور تأثیر میگذارد. این کتاب نهتنها برای پژوهشگران علوم سیاسی و روابط بینالملل، بلکه برای علاقهمندان به شناخت سازوکارهای قدرت در نظامهای دموکراتیک معاصر نیز قابل توجه است.
خلاصه کتاب دولت عمیق
کتاب «دولت عمیق» به بررسی ساختارهای پنهان و غیررسمی قدرت در ایالات متحده میپردازد و نشان میدهد که چگونه شبکهای از نهادهای حکومتی، شرکتهای خصوصی، بانکداران، لابیگران و پیمانکاران نظامی، سیاستگذاری و تصمیمسازی را در این کشور تحتتأثیر قرار میدهند. نویسنده با تکیهبر تجربهٔ شخصی خود در کنگره آمریکا، توضیح میدهد که دولت رسمی و آشکار، تنها بخش کوچکی از قدرت واقعی را در اختیار دارد و بخش عمدهای از تصمیمات مهم، در لایههای پنهان و بهدور از چشم مردم و حتی نمایندگان منتخب اتخاذ میشود. در این کتاب، لافگرن به نقش پررنگ مجتمعهای صنعتی-نظامی، شرکتهای فناوری، بانکها و نهادهای امنیتی در شکلگیری و تثبیت دولت عمیق اشاره میکند و توضیح میدهد که این شبکه چگونه با استفاده از منابع مالی گسترده و نفوذ در نهادهای مختلف، منافع خود را بر منافع عمومی ترجیح میدهد. او به پیامدهای این وضعیت، از جمله افزایش نابرابری اقتصادی، دورشدن سیاست از خواستههای مردم، ناکارآمدی سیاسی و گسترش نظامیگری در سیاست خارجی آمریکا میپردازد. کتاب همچنین به بررسی تاریخی روند شکلگیری دولت عمیق، نقش رسانهها، بنیادها و لابیگران، و تأثیر این ساختار بر انتخابات و سیاستگذاریهای کلان میپردازد. نویسنده با ارائه مثالهای عینی و تحلیل رویدادهای مهم، تلاش میکند تصویری روشن از چگونگی عملکرد این شبکه پنهان ارائه دهد و نشان دهد که چگونه دولت عمیق میتواند حتی در بزرگترین دموکراسی جهان، مسیر سیاست و حکومت را بهسوی منافع گروهی خاص منحرف کند.
چرا باید کتاب دولت عمیق را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی برای آشنایی با لایههای پنهان قدرت و سیاستگذاری در ایالات متحده فراهم میکند؛ لایههایی که معمولاً در تحلیلهای رسمی و رسانهای کمتر به آنها پرداخته میشود. نویسنده با تکیهبر تجربهٔ مستقیم خود، تصویری از پشتپردهٔ سیاست آمریکا ارائه میدهد که میتواند درک عمیقتری از سازوکارهای قدرت، نقش نهادهای غیررسمی و تأثیر آنها بر زندگی مردم و سیاست جهانی به دست دهد. این کتاب برای کسانی که به دنبال فهم پیچیدگیهای نظامهای سیاسی مدرن و چالشهای دموکراسی هستند، منبعی ارزشمند بهشمار میآید.
این کتاب برای پژوهشگران و دانشجویان علوم سیاسی، روابط بینالملل و مطالعات منطقهای، علاقهمندان به سیاست آمریکا و کسانی که دغدغهٔ شناخت ساختارهای قدرت و تأثیر آنها بر سیاست داخلی و خارجی دارند، مناسب است. همچنین برای فعالان رسانهای و تحلیلگران مسائل بینالملل که به دنبال درک عمیقتر از پشتپردهٔ سیاستگذاری در آمریکا هستند، توصیه میشود.
بخشی از کتاب دولت عمیق
«من این دولت سایه را دولت عمیق مینامم. این اصطلاح درواقع در ترکیه بهوجود آمده و به معنای سیستمی از اعضای رده بالای سرویسهای اطلاعاتی، نظامی، امنیتی، قضایی و حرانم سازمانیافته است. در رمان «یک حقیقت ظریف» آخرین اثر «جان لو کاره» یکی از شخصیتهای کتاب دولت عمیق را دیرای از خودیهای غیردولتی شامل بانکداران صاحبان صنایع و بازرگانان میداند که برای دسترسی به اطلاعات فوقمحرمانهای جدا شدهاند که حتی بخش گستردهای از افراد کاخ سفید و کنگره هم از آن خبر ندارند. من از این اصطلاح برای ارجاع به مجموعهای متشکل از عناصر اصلی حکومت و بخشهای ردهبالا در صنعت و امور مالی استفاده کردهام که میتوانند کشور را با توجه اندک به خواستههای مطرحشده از سوی مردم در انتخابات، اداره کنند. دولت عمیق موضوع مهم زمان ما است. دولت عمیق حلقه پیوند جنگ علیه تروریسم، نظامیگرایی در سیاست خارجی، کاهش اهمیت صنعتیشدن و افزایش اهمیت فرایندهای مالی در اقتصاد آمریکا، ایجاد ساختار اجتماعی ثروتمحور و ایجاد نابرابرترین جامعه در قرن گذشته و ناکارآمدی سیاسی است که حتی مدیریت امور روزانه را نیز مختل کرده است.»