کتاب پیشگامان یمنی
معرفی کتاب پیشگامان یمنی
کتاب الکترونیکی «پیشگامان یمنی» نوشتهٔ علی کورانی و با ترجمهٔ جواد محدثی و سیدحسین فاطمینژاد، اثری پژوهشی دربارهٔ تاریخ و نقش یمن و یمنیها در تحولات صدر اسلام و پس از آن است. نشر واژهپرداز اندیشه آن را منتشر کرده است. این کتاب به بررسی جایگاه یمن در متون اسلامی، روایتهای تاریخی و نقش یمنیها در جنبشهای دینی و سیاسی میپردازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب پیشگامان یمنی
«پیشگامان یمنی» اثری در حوزهٔ ناداستان تاریخی-تحلیلی است که با رویکردی پژوهشی به بررسی تاریخ یمن از دوران پیش از اسلام تا دورههای متأخر میپردازد. علی کورانی در این کتاب، با بهرهگیری از منابع اسلامی و تاریخی، جایگاه یمن و مردم آن را در تحولات مهم دینی و سیاسی جهان اسلام واکاوی کرده است. ساختار کتاب بهصورت موضوعی و روایی تنظیم شده و بخشهایی از آن به روایتهای قرآنی، احادیث نبوی، نقش یمنیها در فتوحات اسلامی، و همچنین تحولات سیاسی و مذهبی یمن در قرون مختلف اختصاص یافته است. کتاب با نگاهی به گذشتهٔ دور یمن آغاز میشود و بهتدریج به نقش یمنیها در ظهور اسلام، فتوحات، و حتی رویدادهای معاصر مانند جنبشهای زیدی و حوثیها میپردازد. روایتها و تحلیلهای کتاب، هم به جنبههای تاریخی و هم به ابعاد اعتقادی و اجتماعی توجه دارد و تلاش شده است تا تصویری جامع از جایگاه یمن در تاریخ اسلام ارائه شود.
خلاصه کتاب پیشگامان یمنی
این کتاب با مروری بر تاریخ کهن یمن آغاز میشود و به نقش این سرزمین در داستانهای قرآنی، بهویژه ماجرای بلقیس و حضرت سلیمان، میپردازد. سپس به دورهٔ پیش از اسلام و حوادث مهمی مانند کشتار اصحاب اخدود و سلطهٔ حبشیان و ایرانیان بر یمن اشاره شده است. در ادامه، ورود اسلام به یمن و جایگاه ویژهٔ یمنیها در احادیث نبوی و روایات اهل بیت بررسی میشود. کتاب به نقش یمنیها در فتوحات اسلامی، حضور شخصیتهایی چون مالک اشتر و عمرو بن معدیکرب، و تأثیر آنان در تحولات صدر اسلام میپردازد. همچنین، به روایتهایی دربارهٔ یمانی موعود و جایگاه او در آخرالزمان و ارتباطش با امام مهدی اشاره شده است. بخشهایی از کتاب به بررسی حکومت بنیهاشم در یمن، نقش علمای زیدی و حوثیها در مقاومتهای معاصر و تحولات سیاسی اخیر اختصاص یافته است. دغدغهٔ اصلی کتاب، نشاندادن پیوستگی تاریخی و اعتقادی یمنیها با جریانهای اصلی اسلام و نقشآفرینی آنان در بزنگاههای مهم تاریخ اسلام است.
چرا باید کتاب پیشگامان یمنی را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی برای آشنایی با تاریخ کمترشناختهشدهٔ یمن و نقش کلیدی یمنیها در تحولات دینی و سیاسی اسلام فراهم میکند. روایتهای تاریخی و تحلیلی کتاب، تصویری متفاوت از جایگاه یمن در جهان اسلام ارائه میدهد و به خواننده کمک میکند تا پیوندهای عمیق فرهنگی، مذهبی و اجتماعی این سرزمین را با جریانهای بزرگ اسلامی درک کند. همچنین، بررسی روایتهای قرآنی و احادیث دربارهٔ یمن و یمنیها، نگاه تازهای به نقش این قوم در تاریخ اسلام و آیندهٔ آن میگشاید.
این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ اسلام، پژوهشگران حوزهٔ مطالعات خاورمیانه، دانشجویان رشتههای تاریخ و علوم دینی، و کسانی که به دنبال شناخت ریشههای تحولات معاصر یمن هستند، مناسب است. همچنین، برای افرادی که دغدغهٔ فهم نقش اقوام و سرزمینهای مختلف در شکلگیری تمدن اسلامی را دارند، مطالعهٔ این اثر پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب پیشگامان یمنی
«مطالبی را درباره یمانی موعود خوانده بودم؛ ازاین رودوست داشتم. با قوم اووخاستگاه ش آشنا شوم. زمانی که درمراسم حج و عمره بودم؛ درجاهای مختلفی همچون هتل بازاروحتی درراه با یمنیها برخورد داشتم. با آنها درباره مهدی موعود ای ویاورش یمانی سخن گفتم و نظرآنها را درباره او پرسیدم. دیدم که آنها بسیارمشتاق وی هستند و به شدت به اودلخوش داشتهاند؛ همچنین درباره اخلاق ورفتاریمنیها تحقیق میکردم. دراین خصوص چیزهای شگفتی ازآنها دیدم وشنیدم. یکی از بازرگانان عربستانی که با خانوادهاش دراروپا زندگی میکرد و فقط درموسم حج به عربستان میآمد» گفت: تعدادی کارمند یمنی دارد که امور بازرگانیاش را اداره میکنند. او گفت: مسئول اموربازرگانی وی که یک یمنی است. به نام او کالا وارد میکند و میفروشد و پولی که از فروش این کالاها به دست میآید. به حساب وی واریزمیکند. این شخص حقوق خود وسای رکارمندان را ازاین پول برمیدارد وبا اينکه میلیونها ریال دراختیارش است. حتی یک ریال نیزبیش از حق خود برنمیدارد؛ آن هم درحالی که کسی جزخدا ناظربراعمال اونیست. وقتی شما ببینید» شسخصی دارای یک خصلت نیکوست. باید انتظارداشته باشید» خصلتهای نیک دیگری نیزدروی مشاهده کنید؛ جرا که خصلتهای نیک همچون خصلتهای ناپسند بسان یک خانواده هستند. وقتی فرد یمنی» امین باشد در نتیجه راستگوهم خواهد بود؛ وقتی راستگوشد. شجاع هم خواهد بود واگرشجاع باشد. از ضعف و نابودی نیزترسی نخواهد داشت. آری! اینان اهل یمن هستند؛ همان کسانی که از یاوران امام مهدی َكُ ویاوران وزیراو خواهند بود.»