کتاب آزادی و احساس مسئولیت
معرفی کتاب آزادی و احساس مسئولیت
کتاب آزادی و احساس مسئولیت (Freedom and responsibility) نوشته پاتریارک کریل و ترجمه حبیبه امینی توسط موسسه فرهنگی و انتشارات بینالمللی الهدی منتشر شده است. این کتاب مجموعهای از سخنرانیها و مقالات اسقف اعظم کریل است که به موضوعات حقوق بشر، منزلت فردی، آزادی و مسئولیت اخلاقی در جهان معاصر پرداخته است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آزادی و احساس مسئولیت
کتاب آزادی و احساس مسئولیت (تفحصی در باب توازن میان مقوله حقوق بشر و منزلت فردی؛ سخنرانیهای برگزیده کریل اسقف اعظم مسکو و سراسر روسیه) مجموعهای از سخنرانیها و مقالات پاتریارک کریل است که در بازهی زمانی ۱۹۸۷ تا ۲۰۱۲ در روسیه و دیگر کشورها ارائه شدهاند. متن کتاب به بررسی رابطهی میان آزادی، مسئولیت، حقوق بشر و منزلت فردی پرداخته و از منظر رهبر کلیسای ارتدکس روسیه، نقدهایی جدی بر سکولاریسم و لیبرالیسم غربی وارد کرده است.
پاتریارک کریل باتکیهبر تجربیات خود در دوران شوروی و پس از آن تلاش کرده است تصویری از چالشهای اخلاقی و معنوی جهان معاصر ارائه دهد. کتاب ابتدا به زبان روسی منتشر شد؛ سپس به زبانهای مختلفی ترجمه گردید. محور اصلی کتاب، بررسی تعارض میان نظامهای ارزشی غربی و سنتهای دینی و فرهنگی جوامع غیرغربی است و بر اهمیت حفظ هویت معنوی و اخلاقی در مواجهه با استانداردهای تحمیلی جهانی تأکید کرده است. این اثر به نقش ادیان در گفتوگوهای بینفرهنگی و بینالادیانی و ضرورت یافتن مبانی مشترک اخلاقی برای حل بحرانهای جهانی پرداخته است.
خلاصه کتاب آزادی و احساس مسئولیت
کتاب حاضر به بررسی نسبت میان آزادی فردی، مسئولیت اخلاقی و حقوق بشر پرداخته است. نویسنده ضمن نقد لیبرالیسم و سکولاریسم غربی نشان داده است که نظامهای ارزشی غربی با تحمیل استانداردهای خود به سایر جوامع، باعث تضعیف ارزشهای دینی و اخلاقی شدهاند. کریل بر این باور است که آزادی بدون مسئولیت اخلاقی، به بینظمی و زوال تمدن انسانی منجر خواهد شد و تنها راه رستگاری انسان، انتخاب عمل خیر و پایبندی به ارزشهای الهی است.
این نویسنده به نقش ادیان در ایجاد هنجارهای اخلاقی مشترک و ضرورت گفتوگو میان سنتهای دینی و فرهنگی برای مقابله با بحرانهای جهانی اشاره کرده است. در این کتاب، مسئولیت رهبران دینی در برابر جامعه و فرد، اهمیت حفظ هویت معنوی و اخلاقی و نقد نسبیگرایی اخلاقی، ازجمله موضوعات محوری هستند. کریل بر این نکته تأکید کرده است که معیارهای اخلاقی باید ریشه در فطرت انسانی و آموزههای دینی داشته باشند و نمیتوان آنها را صرفاً براساس منافع سیاسی یا اجتماعی بازنویسی کرد.
چرا باید کتاب آزادی و احساس مسئولیت را خواند؟
این اثر فرصتی را فراهم میکند تا خواننده با دیدگاههای یکی از رهبران برجستهی کلیسای ارتدکس روسیه دربارهی نسبت آزادی، مسئولیت و حقوق بشر آشنا شود. متن کتاب، چالشهای میان ارزشهای سنتی و لیبرال را از زاویهای متفاوت بررسی کرده و به پرسشهای مهمی دربارهی نقش دین در جامعهی معاصر و مواجهه با سکولاریسم پاسخ داده است؛ همچنین کتاب به اهمیت گفتوگوی بینفرهنگی و یافتن مبانی مشترک اخلاقی برای حل بحرانهای جهانی پرداخته است.
خواندن کتاب آزادی و احساس مسئولیت را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این اثر برای علاقهمندان فلسفهی دین، مطالعات حقوق بشر، الهیات، جامعهشناسی دین و کسانی که دغدغهی نسبت میان ارزشهای سنتی و مدرن را دارند، مناسب است؛ همچنین برای پژوهشگران حوزهی گفتوگوی ادیان و فعالان فرهنگی که بهدنبال فهم عمیقتر چالشهای اخلاقی و معنوی جهان معاصر هستند، مفید خواهد بود.
بخشی از کتاب آزادی و احساس مسئولیت
«مضمونی که امروز برای سخنرانی پیرامون آن به اینجا دعوت شدهام، یعنی «نگاه مشترک به وحدت کلیسا و احیای بشریت» ما را در ابتدای کار با یک چالش روششناختی همراه میکند. وحدت کلیساها منحصراً با فعالیتهای مسیحیان در ارتباط است. درحالیکه احیای بشریت، همه زنان و مردان این کره خاکی را در بر میگیرد؛ اما چگونه میتوانیم رویکردی مشترک درباره این دو مسئله اتخاذ نماییم؟ احتمالا در طول مسیر بتوانیم به یک اصل کلی برسیم، اما رویکردهایمان دقیقاً مانند این دو مسئله، متفاوت خواهد بود. در عین حال، دو موضوع وحدت کلیسا و احیای بشریت دارای مناسبات مشترک عمیقی نیز هستند؛ به عبارت دیگر، عنوان مقاله من حداقل سه مضمون وحدت کلیسا و احیای بشریت و مناسبات مشترک عمیق بین آنها را در بر میگیرد که هرکدام از آنها را باید بهطور خاص مورد بررسی قرار داد.»