کتاب هوش مصنوعی و آینده
معرفی کتاب هوش مصنوعی و آینده
کتاب هوش مصنوعی و آینده (Al & the future) نوشته زایانا وایز با ترجمه همیلا ولی توسط انتشارات نگاه ماندگار منتشر شده است و به بررسی نقش و تأثیر هوش مصنوعی در زندگی روزمره و آیندهی بشر میپردازد. این اثر با زبانی ساده، مفاهیم پایه و کاربردهای هوش مصنوعی را برای مخاطبان عمومی توضیح میدهد و به دغدغههای اخلاقی، شغلی و اجتماعی مرتبط با این فناوری میپردازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب هوش مصنوعی و آینده
کتاب هوش مصنوعی و آینده در دورهای نوشته شده که هوش مصنوعی بهسرعت در حال ورود به جنبههای مختلف زندگی انسانها است. زایانا وایز تصویری روشن از چیستی هوش مصنوعی، تاریخچهی آن و کاربردهایش ارائه داده است و نشان داده که این فناوری دیگر فقط موضوعی برای متخصصان یا داستانهای علمیتخیلی نیست. کتاب هوش مصنوعی و آینده با رویکردی آموزشی و آگاهیبخش به مخاطبانی میپردازد که شاید پیشزمینهی فنی نداشته باشند، اما میخواهند بدانند هوش مصنوعی چگونه بر کار، خانه، آموزش و حتی روابط اجتماعی تأثیر میگذارد.
کتاب هوش مصنوعی و آینده به افسانهها و تصورهای غلط دربارهی هوش مصنوعی میپردازد و تفاوت میان هوش مصنوعی محدود، عمومی و فوقهوشمند را توضیح میدهد. کتاب حاضر به ابزارها و دستیارهای هوش مصنوعی رایج، فرصتها و چالشهای شغلی، مسائل اخلاقی و راهکارهایی برای سازگاری با تغییرهای آینده اشاره میکند. زایانا وایز با مثالهای ملموس و کاربردی سعی دارد خواننده را برای مواجهه با آیندهای که هوش مصنوعی در آن نقش پررنگی دارد، آماده کند.
خلاصه کتاب هوش مصنوعی و آینده
کتاب هوش مصنوعی و آینده با طرح این پرسش آغاز میشود که آیا باید از رباتها و هوش مصنوعی ترسید یا نه. نویسنده، بدون پیشفرض تخصصی، تلاش میکند مفاهیم پایهی هوش مصنوعی را برای مخاطب عمومی توضیح دهد. ابتدا تفاوت میان هوش مصنوعی محدود (که امروزه در ابزارهایی مثل دستیارهای صوتی، فیلتر ایمیل، پیشنهادهای نتفلیکس و غیره حضور دارد) و هوش مصنوعی عمومی یا فوقهوشمند (که هنوز به واقعیت نپیوسته) شرح داده میشود. سپس کتاب به تاریخچهی هوش مصنوعی از ایدههای اولیهی آلن تورینگ تا ظهور یادگیری عمیق و شبکههای عصبی میپردازد و نشان میدهد چگونه این فناوری از آزمایشگاهها به زندگی روزمره راه یافته است.
بخشهای بعدی به نحوهی کارکرد هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و یادگیری عمیق میپردازند و با مثالهایی ساده، تفاوت این مفاهیم را روشن میکنند. کتاب ابزارها و دستیارهای هوش مصنوعی رایج مانند چتجیپیتی (Chat GPT)، کلود (Claude)، جمینی (Gemini)، کوپایلوت (Copilot) و غیره را معرفی میکند و نقاط قوت و ضعف هرکدام را بررسی میکند. کتاب هوش مصنوعی و آینده به کاربردهای هوش مصنوعی در خانه و محل کار، تأثیر آن بر مشاغل، فرصتهای شغلی جدید و چالشهای اخلاقی و اجتماعی میپردازد. زایانا وایز تأکید میکند که هوش مصنوعی نه چیزی جادویی است و نه تهدیدی تمامعیار، بلکه ابزاری است که باید آن را شناخت و بهدرستی از آن استفاده کرد. درنهایت کتاب راهکارهایی برای انتخاب دستیار هوش مصنوعی مناسب، سازگاری با تغییرها و تقویت مهارتهای لازم برای آینده ارائه میدهد.
چرا باید کتاب هوش مصنوعی و آینده را بخوانیم؟
این کتاب با تمرکز بر توضیح ساده و کاربردی مفاهیم هوش مصنوعی به مخاطبانی که پیشزمینهی فنی ندارند، کمک میکند تا درک بهتری از این فناوری و تأثیرات آن بر زندگی روزمره و آیندهی شغلی خود پیدا کنند. مثالهای ملموس، معرفی ابزارهای رایج و بررسی فرصتها و چالشهای هوش مصنوعی، این اثر را به منبعی مناسب برای آشنایی با تحولهای دنیای فناوری تبدیل کرده است. کتاب به دغدغههای اخلاقی و اجتماعی نیز میپردازد و راهکارهایی برای سازگاری با تغییرات آینده ارائه میدهد.
خواندن کتاب هوش مصنوعی و آینده را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای افرادی مناسب است که علاقهمند به فهم نقش هوش مصنوعی در زندگی روزمره، کار و آینده هستند؛ بهویژه کسانی که پیشزمینهی فنی ندارند، اما میخواهند با مفاهیم پایه، کاربردها، فرصتها و چالشهای هوش مصنوعی آشنا شوند. دانشآموزان، دانشجویان، صاحبان کسبوکارهای کوچک، والدین و هرکسی که دغدغهی آیندهی شغلی یا اجتماعی خود را دارد، میتواند از این کتاب بهره ببرد.
بخشی از کتاب هوش مصنوعی و آینده
«اجازه دهید از همین ابتدا موضوعی را روشن کنم: من مدرک علوم کامپیوتر ندارم. نه یک فرد مطلع از پشت صحنهی سیلیکون ولی هستم و نه مهندس هوش مصنوعی با ذهنی سرشار از کد. من فقط یک انسان معمولی هستم که کنجکاو شد -- و شاید کمی هم نگران -- که این همه صحبت دربارهی هوش مصنوعی چه معنایی برای ما دارد؛ برای کسانی که آن را نمیسازند. اما ناگزیر باید با آن زندگی کنند.این کتاب قرار نیست ذهن شما را با نظریههای پیچیده منفجر کند یا احساسی به شما بدهد که گویی دوباره سر از کلاس ریاضی درآوردهاید - آن هم کلاسی که هرگز برایش ثبتنام نکرده بودید. ما از اصطلاحات فنی عبور میکنیم و تمرکز خود را بر آنچه واقعاً برای مردم عادی اهمیت دارد میگذاریم: اینکه هوش مصنوعی چیست. اکنون چه کارهایی انجام میدهد. ممکن است ما را به کجا ببرد. و چطور میتوانیم بدون نیاز به دانش تخصصی آگاه و مطلع بمانیم.»