کتاب تصویرپردازی هنری در قرآن کریم
خواندن نظراتمعرفی کتاب تصویرپردازی هنری در قرآن کریم
«تصویرپردازی هنری در قرآن کریم» کتابی نوشته دکتر زینه عرفتپور( -۱۳۵۰)، است و در آن به بررسی این پدیده ادبی در سورههای دهر، مدثر، ق، مرسلات، مطففین پرداخته است.
در بخشی از مقدمه میخوانیم:
«نویسندۀ این کتاب، در فصل نخست، ضمن اشاره به تعریف تصویر و جایگاه و اهمیت آن در آشکارکردن معانی، اقسام تصویرگری در قرآن را بیان میدارد و سپس مزیتهای روش تصویرگری در قرآن را شرح میدهد. وی در فصل دوم، روشهای جذاب قرآن در تصویرپردازی صحنهها را بیان و در این زمینه، هشت روش بدیع قرآن را تشریح میکند. ایشان سپس در آخرین فصل، نمونههای پراکندهای از تصاویر هنری قرآن در موضوعات مختلفی چون مباحث اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی، تاریخ، روانشناسی و پدیدههای شگفتآور جهان خلقت را ارائه میدهد.
از این رو، باتوجه به پیشینۀ این پژوهش و اهتمام نویسندگان به بررسی تصویرپردازی هنری، در قالب صحنههای قرآنی یا موضوعات قرآنی، نگارنده بر آن شد تا در قالب سورههای قرآن کریم و در چهارچوب پنج سورۀ کامل، یعنی سورههای مبارکۀ دهر، مدثر، ق، مرسلات و مطففین (که بهصورت تصادفی انتخاب شدهاند)، براساس نظریۀ سید قطب که در کتاب التصویر الفنی فی القرآن مطرح شده است، عناصر اصلی تصویرپردازی، یعنی تخییل حسی، تجسیم، تشخیص، هماهنگی هنری، تقابل، و همچنین عناصر فرعی تصویرپردازی هنری یعنی توصیف، حرکت، رنگ، گفتوگو را به کار گیرد و تصویرپردازی هنری را در این سورهها بررسی کند، تا از این رهگذر، زیباییهای بیانی این سورهها بیش از پیش نمایان و آشکار شود.
در این کتاب ابتدا دربارۀ آیات صحنههای مختلف سورههای مورد بحث بر اساس تفاسیر ادبی توضیح کوتاهی داده میشود، سپس بنا به نظریۀ سید قطب و با بهرهمندی از کتاب نظریة التصویر الفنی عند سید قطب نوشتۀ صلاح عبد الفتاح الخالدی، عناصر تصویرپردازی هنری در آنها مورد بررسی قرار میگیرد و با تکیه بر این نظریه تا حد امکان از ابعاد زیباشناختی سورههای منتخب پرده برداشته میشود.»
حل مسائلی از بارگذاری به کمک Excel
محمدتقی مروج