بریدههایی از کتاب درآمدی تحلیلی بر انقلاب اسلامی ایران
۳٫۴
(۴۶)
انقلاب از نظر واژگانی بهمعنای تغییر، تحول، برگشتگی و تبدیل و از نظر سیاسی بهمعنای اقدام عدهای برای براندازی و ایجاد حکومتی جدید است.
کاربر ۴۴۶۹۲۱۵
اگر ادعای رژیم بازگشت به هویت سابق بود، باید در تولید و بازتولید مظاهر فرهنگی، به پوششهای سنتی بازمیگشتند، نه اینکه به نفی آن بپردازند. پهلوی دوم در احیای فرهنگ غرب گاه بهقدری افراط کرد که خود غربیها را نیز به حیرت میافکند؛ چنانکه در مراسم جشن هنر شیراز در حضور سفرای بیگانه بهبهانه جشن و سرور، عمل منافی عفتی انجام شد که وقاحت آن به حدی بود که پارسونز (سفیر انگلیس) به شاه گفته بود اگر چنین نمایشی در شهر منچستر انگلیس برگزار میشد، اجراکنندگان با مشکلات فراوانی روبهرو میشدند.
رهگذر
تعریف ساموئل هانتینگتون اشاره نمود:
انقلاب یک دگرگونی سریع، بنیادین و خشونتآمیز داخلی در ارزشها و اسطورههای مسلط جامعه، نهادهای سیاسی، ساختار اجتماعی، رهبری، فعالیتهای حکومتی و سیاستهای آن است.
رهگذر
انقلاب اجتماعی عبارت است از تغییر سریع و اساسی در ساختار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی یک جامعه که با حرکت و قیام عمومی مردم همراه است. برای نمونه، انقلاب اسلامی را میتوان از انقلابهای اجتماعی دانست.
کاربر ۷۳۴۲۲۰۲
از نگاه شهید آیت الله سید محمدباقر صدر، انقلاب جنبشی سرسختانه و بر مبنای اصول مکتبی معینی است که با درک واقعیتهای موجود، بهدنبال تغییر و دگرگونی بنیادین در تمامی ابعاد زندگی فردی، اجتماعی و سیاسی و معیارها، اصول و ارزشهای حاکم است.
رهگذر
شهید مطهری انقلاب را اینگونه تعریف میکند:
انقلاب عبارت است از طغیان و عصیانی که مردم علیه نظام حاکم موجود برای ایجاد وضع و نظمی مطلوب انجام میدهند؛ یعنی انقلاب از مقوله عصیان و طغیان است علیه وضع حاکم برای وضعی دیگر. پس ریشههای انقلاب دو چیز است: یکی نارضایتی و خشم از وضع موجود و دیگر آرمان یک وضع مطلوب.
رهگذر
پروژه دیگری که از نظر اقتصادی «فاجعهآمیز» بود، احداث راهآهن از بندرشاه در جنوبشرقی دریای خزر به بندر خرمشهر بود. هنگامی که لایحه ساختن راهآهن به مجلس رفت، مصدق با آن مخالفت کرد که اولاً چرا شمال مرکزی به جنوبغربی؟ مصدق مسیر تبریز، تهران، مشهد را مناسبتر میدانست. ازسویی چرا راهآهن و نه یک جاده؟ بهویژه اگر بدانیم که هزینه احداث جاده یک تا یکونیم درصد هزینه راهآهن بود و هزینههای آن از محل عوارض قند و چای و انحصارات مختلف دولتی بر تجارت خارجی تأمین میشد که هم موجب تورم و هم موجب پایین آمدن سطح رفاه عمومی گردید. هزینه کل این پروژه ۲۶۰ میلیون دلار، برابر با تمام سرمایهگذاریهای صنعتی در طول سلطنت رضاشاه بوده است
رهگذر
با آغاز فرایند نوسازی از زمان رضاشاه در ایران، ارزشهای سنتی پیشین به چالش کشیده شد و از این سو ارزشهای جدید نیز بهدلیل بافت فرهنگی عمیق جامعه ایران کاملاً استقرار نیافت. این وضعیت، نوعی دوگانگی فرهنگی و ارزشی را در ایرانیان پدید آورد و اینگونه بود که بحران هویت زاده شد.
رهگذر
در راهپیمایی عظیم و سراسری بعد از نماز عید فطر در سال ۱۳۵۷ ـ که بیسابقهترین تظاهرات خیابانی بود ـ بار دیگر قدرت مردم به نمایش گذارده شد. رژیم نیز برای فائق آمدن بر مردم، در ۱۷ شهریور، کشتار فجیع جمعه سیاه را در میدان ژاله بهراه انداخت؛ کشتاری که نمایش فیلم پنجاه دقیقهای آن در سینماهای اروپا و آمریکا، دنیا را در بهت و اعجابی تأثرانگیز فروبرد. این فاجعه یکی از مهمترین وقایع دوران انقلاب بود که موج اعتصابات و تظاهرات وسیعتری را بهدنبال داشت و بازتاب آن در سطح جهانی، جایگاه رژیم را بهشدت تضعیف کرد.
رهگذر
حجم
۴۱۶٫۱ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۲۳۵ صفحه
حجم
۴۱۶٫۱ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۲۳۵ صفحه
قیمت:
۳۲,۵۰۰
تومان