بریدههایی از کتاب روش تحقیق به زبان ساده
۳٫۹
(۷)
محدود کردن موضوع باعث میشود کار با آن آسانتر شود.
khorasani
ویژگیهای تحقیق بنیادی
۱. وقتگیر و زمانبر هستند.
۲. یک ایده جدید نظری ایجاد میشود خروجی آن نمیتواند مشکل یک بخش سازمان را حل کند بلکه ایدهکلی جدیدی ارائه میدهد.
۳. احتیاج به ثبت و ضبط اطلاعات به طور کامل و دقیق دارد.
۴. با ترکیبی از روشهای کمی و کیفی مورد استفاده قرار میگیرد.
۵. هزینهبر بوده و احتیاج به منابع مالی زیاد دارد.
۶. معمولاً به وسیله مراکز علمی و دانشگاهی انجام میشود، زیرا مأموریت اصلی آن توسعه قلمرو و معرفتی بشر است.
khorasani
تحقیق کاربردی
پژوهشی است که با استفاده از نتایج تحقیقات بنیادی به منظور بهبود و به کمال رساندن رفتارها، روشها، ابزارها، وسایل، تولیدات، ساختارها و الگوهای مورد استفاده جوامع انسانی انجام میشود.
khorasani
درک علمی مستلزم چهار هدف است که عبارتند از توصیف، تبیین، پیشبینی و کنترل.
khorasani
توصیف: مستلزم به نمایش گذاشتن دقیق یک پدیده میباشد که باید متغیرهای موجود شناسایی و سپس میزان وجود آنها مشخص گردد.
khorasani
تبیین: تبیین یک پدیده معلوم ساختن علت آن است یعنی امری که همیشه بر آن مقدم است.
khorasani
مشکل «دیده» میشود؛ اما مسئله «تعریف» میشود. بسیاری از مشکلات وجود دارند که اصلاً دیده نمیشوند. هنر ما در زندگی شخصی و در محیط کار این است که مشکلات را ببینیم و به آنها توجه کنیم. مثلاً ممکن است در رابطه عاطفی میان دو نفر یا در یک سازمان، مشکل وجود داشته باشد؛ اما یکی از این دو نفر، اصلاً متوجه نشده که مشکلی وجود دارد. همین که فرد، متوجه میشود که جایی از این رابطه میلنگد و همه چیز، خوب و مطلوب نیست، به مشکل در رابطه، توجه کرده است. توجه به مشکل بسیار مهم است و اگر مشکل را نبینیم، به احتمال زیاد آن مشکل عمیقتر، گستردهتر و پیچیدهتر میشود و در آینده ما را با مشکلات بزرگتر و جدیتری روبرو خواهد کرد.
khorasani
برای حل مشکل ابتدا باید مشکل را به مسئله تبدیل کرد. برای این کار ابتدا باید وضعیت موجود را بررسی کنیم. سپس مشخص کنیم که وضعیت مطلوب ما چیست و چه باید باشد. در ادامه باید راهکارهایی برای تغییر وضعیت موجود و رسیدن به وضعیت مطلوب جستجو کنیم و از میان آنها، مناسبترین راهکار را انتخاب کنیم (این مرحله آخر، همانچیزی است که به آن تصمیمگیری گفته میشود).
khorasani
پست مدرنیست نقطه مقابل اثباتگرایی است که ارزش زیادی را برای تنوع و تناقض قائل بوده و به دلیل عدم پایبندی آن به تئوری واحد محکوم به عدم انسجام میباشد. بنابراین دیدگاه، هیچ گونه حقیقت واحدی وجود ندارد بلکه تفاسیر چندگانه از واقعیت وجود دارد.
khorasani
بر ساختار شکنی و عدم پیروی از ساختارهای مشخص برای درک پدیدهها تأکید دارد.
khorasani
پژوهشهای بنیادی اگرچه ممکن است کاربرد عملی نیز داشته باشند اما هدف اصلی و عمده آنها افزایش حیطه و گستره آگاهی و دانش، ازطریق کشف حقایق و واقعیتها و شناخت پدیدهها و اشیاء است. هدف این نوع پژوهش در درجه اول کسب دانش نو و قوانین علمی جدید، یا تبیین ویژگیها و صفات یک واقعیت، بدون در نظر گرفتن ارزش آنها در ایجاد تغییرات اجتماعی و تدوین نکات قابل تعمیم یک نظریه یا یک پیشبینی انتزاعی است. لذا هدف دیگر این نوع پژوهش را میتوان آزمون نظریات و فرضیهها و یافتن کلیت یا تایید، تعدیل و رد آنها، با هدف کشف قوانین و اصول علمی جدید دانست. بدین ترتیب تحقیق تا آنجا ادامه پیدا میکند که محقق با توجه به اطلاعات جمعآوری شده کلیت و عمومیت نظریه را تأیید یا رد کند.
khorasani
زمانی که پژوهشگر، یک نظریه یا مدل را در یک یا چند جامعه با هدف ارزیابی آن نظریه یا مدل مورد بررسی قرار دهد؛ میتوان گفت که از تفکر قیاسی استفاده شدهاست.
khorasani
در تفکر قیاسی حرکت از کل به جز (نظریه به فرضیه) میباشد.
khorasani
دراستدلال قیاسی فرد با استفاده از قوانین معین از احکام کلی به احکام جزیی میرسد. به طور معمول این نوع تحقیقات به روش کمی انجام میشوند.
khorasani
در پژوهش کمّی، دانش از طریق مشاهده نمونهها و گردآوری دادههای کمی و سپس ارائه این دادهها به صورت تحلیل آماری عددی بهدست میآید.
khorasani
خواستگاه پژوهش کمی علوم طبیعی و مبتنی بر فلسفه اثباتگرایی (خردگرایی) است.
khorasani
پژوهشهای کمی، انعطاف پذیری کم و در عین حال قابلیت تعمیمپذیری زیادی دارند. علاوه بر این فرضیههای پژوهش از قبل تدوین میشوند. پژوهش کمی بهصورت آزمایشهای تصادفیسازی شده، شبهآزمایش، آزمونهای «عینی” قلم و کاغذی، تحلیلهای آماری چند متغیری و پیمایشهای نمونهای صورت میگیرد.
khorasani
محیطهای پژوهشی و فرهنگ حاکم بر هر محیط از تأثیرگذارترین عوامل پیشبینیکننده بهرهوری پژوهش هستند.
khorasani
محیطهای پژوهشی و فرهنگ حاکم بر هر محیط از تأثیرگذارترین عوامل پیشبینیکننده بهرهوری پژوهش هستند. انتخاب محیطی که با هدف اصلی پژوهش، مبانی فلسفی پژوهش و نوع پژوهش متناسب باشد؛ احتمالا منجر به نتایج بهتری نیز میشود. زیرا گردآوری اطلاعات در هر محیط نیازمند رعایت شرایط و در نظر گرفتن محدودیتها و امکانات آن محیط است. از طرف دیگر معمولاً نوع پژوهش و فلسفه آن راهنمای پژوهشگر در انتخاب محیط پژوهشی است.
khorasani
در پژوهشهای توصیفی، پژوهشگر وضعیت موجود را همانطور که هست، توصیف میکند. این پژوهش رایجترین و گستردهترین نوع پژوهشها در علوم اجتماعی است.
khorasani
هدف پژوهش پیمایشی مشخص کردن ماهیت شرایط، فعالیتها و نگرشهای حاکم است.
khorasani
پژوهش پیمایشی یا زمینه یابی عبارت است از مشاهده پدیدهها بمنظور معنا دادن به جنبههای اطلاعات جمعآوری شده. مثلاً اگر قصد داریم بدانیم مردم در مورد یک پدیده چه میدانند یا چگونه فکر میکنند، بهترین روش آن است که از آنها سؤال کنیم. مشهورترین سازمانهایی که در سطح جهانی به پژوهشهای پیمایشی میپردازند، موسسات گالوپ، هریس و الوی هستند. همچنین در ایران نیز موسساتی همانند ایسپا مشغول به تحقیقات افکارسنجی هستند. عموما واحد تحلیل در پژوهش پیمایشی افراد هستند. اما میتوانند کشورها، مردم، سازمانها و... باشند. در پژوهش پیمایشی تعداد کمی متغیر در یک نمونه بزرگ بررسی میشوند.
khorasani
ضریب همبستگی شاخصی از نیرومندی دو رابطه بین دو متغیر است. اگر رابطه بین متغیرها کامل و مثبت باشد یعنی افزایش یا کاهش در یکی از متغیرها باعث افزایش یا کاهش در متغیر دیگری میشود که در این صورت ضریب همبستگی برابر ۱ است. در صورتی که همبستگی بین متغیرها کامل و منفی باشد به این صورت که افزایش یک متغیر باعث کاهش متغیر دیگر و یا کاهش یک متغیر باعث افزایش یک متغیر دیگر شود، در این صورت ضریب همبستگی منفی ۱ خواهد بود. حال اگر هیچ رابطهای بین متغیرها وجود نداشته باشد، ضریب همبستگی صفر خواهد بود. در صورتی که این عدد بین صفر و یک باشد، همبستگی مثبت ولی کامل نیست.
khorasani
مهمترین چالشهای اجرای پژوهشهای پیمایشی شامل تصمیمگیری در مورد:
شناسایی و انتخاب اعضای بالقوه نمونه
نحوه برقراری تماس با افراد و گردآوری اطلاعات
ارزیابی سؤالات پیمایش
تصمیمگیری در مورد نحوه توزیع سؤالات و جمعآوری پاسخها
قضاوت در مورد پاسخ پیمایش و اصلاح اشتباهات
khorasani
هدف اولیه اقدام پژوهی ارائه نوعی ابزار کاربردی برای حل مشکلی است که در زندگی حرفهای و اجتماعی افراد قرار دارد. کاربرد اصلی آن در حل مشکل تجربه شده در محیط کاری است تا نظریهپردازی بهعبارت دیگر شکاف بین پژوهش و اقدام را از بین ببرد. اقدام پژوهی دانش موجود را از طریق آزمون نظریه در نمونه واقعی به چالش میکشد. دانش همیشه از طریق عمل و برای اقدام (عمل) بهدست میآید. اقدام پژوهی نوعی پژوهش مبتنی بر حل مسئله است.
khorasani
مهمترین ویژگی قومنگاری نگاه به پژوهش از زاویه دید کنشگر است. به این دلیل میتوان سیستم معانی ذهنی کنشگران را ادراک و ترسیم کرد.
khorasani
پژوهش قومنگاری با هدف شناسایی ماهیت فرهنگی است که مردم آن را تجربه کردهاند و در آن زندگی میکنند. بنابراین تمرکز اصلی پژوهش انسان و فرهنگ انسانی است.
khorasani
اهداف پژوهش علمی شامل توصیف، تبیین، اکتشاف، پیشبینی، و تدوین نظریه یا ارائه مدل است. اما توجه به این نکته ضروری است که هیچ پژوهشی نمیتواند بهطور همزمان به همه این اهداف دست بیابد. بنابراین معمولاً یک هدف به عنوان هدف اصلی پژوهش انتخاب میشود و سایر مراحل اجرای پژوهش بمنظور تحقق آن هدف طرحریزی و دنبال میشود. بر این اساس پژوهشگر، ایده پژوهش را متناسب با هدف اصلی پژوهش انتخاب، طراحی و توسعه میدهد. سپس درباره فرایند اجرا پروژه تحقیق میاندیشد.
khorasani
تبیین مجموعهای از گزارهها است که با هدف بیان مجموعه رفتارها، علل و بسترهای رخداد یک پدیده بوجود میآید.
khorasani
اصولا هر تبیینی بر فهم استوار است پس تفسیر و نظرات شخصی نیز در آن دخیل است.
khorasani
حجم
۹۳۹٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۲۵۴ صفحه
حجم
۹۳۹٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۲۵۴ صفحه
قیمت:
۲۷,۰۰۰
تومان