معرفی و دانلود کتاب حوزه علمیه تراز + خلاصه رایگان

مهدی میرجلیلی
انتشارات:
سنجاق

معرفی کتاب حوزه علمیه تراز

کتاب حوزه علمیه تراز نوشته مهدی میرجلیلی است که سنجاق آن را منتشر کرده است. این اثر با تمرکز بر دیدگاه‌های رهبر معظم انقلاب، می‌کوشد مؤلفه‌های حوزه‌ی علمیه‌ی مطلوب را در چند محور اصلی روشن کند؛ از مدیریت و تشکیلات گرفته تا آموزش، پژوهش، تهذیب، تبلیغ و اطلاع‌رسانی. مسئله‌ی مرکزی این کتاب، نسبت حوزه با حکومت اسلامی و چگونگی اصلاح این رابطه است؛ نسبتی که نویسنده آن را برای کارآمدی نهاد دینی و حل مسائل کلان مهم می‌داند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب حوزه علمیه تراز

کتاب حوزه علمیه تراز نوشته مهدی میرجلیلی تلاشی است برای صورت‌بندی دقیق مؤلفه‌های حوزه‌ی علمیه‌ی مطلوب از منظر رهبر معظم انقلاب. نویسنده از همان ابتدا مسئله‌ای روشن را پیش می‌کشد: رابطۀ حوزه‌های علمیه با حکومت اسلامی، با وجود اهمیت بنیادینش، به سطحی از هم‌افزایی نرسیده که بتواند نقش کامل خود را ایفا کند. از همین‌جا، متن به‌سمت تعریف اجزای این حوزه‌ی مطلوب حرکت می‌کند و می‌کوشد نشان دهد که بدون شناخت این اجزا، سخن‌گفتن از اصلاح، تحول و بازگشت به جایگاه اصلی حوزه ممکن نیست.
کتاب حوزه علمیه تراز فقط به طرح کلیات بسنده نمی‌کند و بحث را در چند بخش مشخص پیش می‌برد. در مقدمه، مراد از مؤلفه و مراد از حوزه‌ی علمیه توضیح داده می‌شود تا محدوده‌ی بحث روشن بماند. سپس در بخش‌های اصلی، موضوع از زاویه‌های مدیریتی و تشکیلاتی، آموزشی، تهذیب، پژوهش، تبلیغ و اطلاع‌رسانی بررسی می‌شود. در بخش مدیریتی، موضوعاتی مثل ضرورت برنامه‌ریزی، ترسیم حوزه‌ی ایدئال، ساختار مرکز مدیریت، جایگاه شورای‌عالی، نقش آمار، ارزیابی خروجی‌ها، مشارکت طلاب جوان و نسبت استقلال حوزه با دولت مطرح شده است. در بخش آموزشی نیز مسائلی مانند سامان‌دهی نظام تعلیم، تقسیم تدریجی طلاب برحسب اهداف، تربیت فقها، تخصصی‌شدن علوم، محیط‌های باز برای پرورش افکار و توجه به استعدادهای درخشان دیده می‌شود.
کتاب حوزه علمیه تراز از دل نقل‌قول‌ها، تحلیل‌ها و دسته‌بندی‌های موضوعی، تصویری از یک نهاد دینی ارائه می‌دهد که باید هم هویت خود را حفظ کند و هم نسبتش را با نیازهای جامعه، جهان اسلام و ساختار حکمرانی روشن‌تر سازد. فضای این کتاب بیشتر بر تبیین، تفکیک مسئله‌ها و تبدیل گزاره‌های پراکنده به چارچوبی منظم استوار است. به‌همین دلیل، متن برای کسانی که می‌خواهند درمورد سازوکار درونی حوزه، چالش‌های مدیریتی آن و انتظاراتی که از آن مطرح می‌شود، تصویری جزئی‌تر به‌دست آورند، اطلاعات فشرده و قابل‌پیگیری فراهم می‌کند.

خلاصه کتاب حوزه علمیه تراز

کتاب حوزه علمیه تراز با طرح این پرسش آغاز می‌شود که حوزه‌ی علمیه‌ی مطلوب چه اجزایی دارد و چگونه می‌تواند رابطۀ خود را با حکومت اسلامی به‌شکلی روشن‌تر و مؤثرتر تنظیم کند. نویسنده برای پاسخ، دیدگاه‌های رهبر معظم انقلاب را در محورهای مختلف کنار هم می‌گذارد و از دل آن‌ها مجموعه‌ای از مؤلفه‌ها را استخراج می‌کند. بخش نخست بر مدیریت و تشکیلات تمرکز دارد و از برنامه‌ریزی، ساختار اجرایی، سیاست‌گذاری، آمار، ارزیابی و مشارکت نیروهای حوزوی سخن می‌گوید. بخش دوم به آموزش می‌رسد و موضوعاتی مانند تربیت فقیه، تخصصی‌شدن علوم، اصلاح شیوه‌های آموزشی، شناسایی استعدادها و پیوند آموزش با نیازهای واقعی را بررسی می‌کند.

چرا باید کتاب حوزه علمیه تراز را بخوانیم؟

دلایل خواندن کتاب حوزه علمیه تراز را می‌توان این‌طور خلاصه کرد:

• این کتاب تصویری جزئی‌تر از مؤلفه‌های حوزه‌ی علمیه‌ی مطلوب در بخش‌های مدیریت، آموزش، پژوهش، تهذیب و تبلیغ ارائه می‌دهد.
  • خواننده با مطالعه‌ی این کتاب می‌تواند مسئله‌ی رابطۀ حوزه و حکومت اسلامی را در قالب بحث‌های مشخص‌تری مثل برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری و ارزیابی دنبال کند.
  • این اثر نشان می‌دهد که در نگاه مطرح‌شده، تحول حوزه فقط یک شعار کلی نیست و به اجزایی مانند ساختار مدیریتی، آمار، تربیت نیرو و تعیین نیازها وابسته است.
  • این کتاب برای فهم نقش شورای‌عالی، مرکز مدیریت و تقسیم مسئولیت‌ها در ادارۀ حوزه اطلاعات متمرکزی در اختیار می‌گذارد.
  • بخش آموزشی این کتاب سؤالات مهمی را دربارۀ تربیت فقیه، تخصصی‌شدن علوم و شناسایی استعدادهای درخشان پیش می‌کشد.
  • مطالعۀ این کتاب به درک بهتر چالش‌هایی مثل روزمرگی، هدررفتن ظرفیت‌ها، بحران هویت و فاصله‌گرفتن برنامه‌ها از واقعیت کمک می‌کند.

خواندن کتاب حوزه علمیه تراز به این گروه‌ها پیشنهاد می‌شود:

• پژوهشگرانی که می‌خواهند درمورد ساختار مدیریتی و آموزشی حوزه‌های علمیه شناخت دقیق‌تری به‌دست آورند.
  • طلاب و فعالان حوزوی که دغدغه‌ی تحول، برنامه‌ریزی و تعیین اولویت‌ها در نهاد حوزه را دارند.
  • مخاطبانی که می‌خواهند با دیدگاه‌های مطرح‌شده دربارۀ نسبت حوزه و حکومت اسلامی آشنا شوند.
  • کسانی که به موضوع سیاست‌گذاری دینی، تربیت نیروی علمی و نقش نهادهای تخصصی در جامعۀ اسلامی علاقه دارند.
  • خوانندگانی که می‌خواهند بحث آموزش حوزوی را از زاویه‌هایی مثل تخصصی‌شدن علوم، ارزیابی و پرورش استعدادها بررسی کنند.

بخشی از کتاب حوزه علمیه تراز

«اگر اين نبود، دچار روزمرّگی خواهيم شد و اگر دچار روزمرّگی شديم، نزديك که نمی‌شويم هیچ، گاهی دور هم می‌شويم.
این مراحل به ترتیب زیر است:
مرحلۀ اول: ترسیم حوزۀ ایدئال
اگر تشکیلاتی بوجود آمد، اما هدف روشنی نداشت یا هدف داشت، ولی برنامه‌ریزی برای حرکت به سمت هدف معین ‌شده‌اش را نداشت، آن مجمومه بخودی‌ خود، از هم خواهد پاشید و اگر هم بماند بی‌جان و بی‌ثمر است؛ بنابراین، ابتدا باید حوزۀ علمیۀ مطلوب ترسیم شود تا در مراحل بعد به نقشۀ عملیاتی و... برسیم. بنابر فرموده رهبر معظم انقلاب (دام ظله):
«مرحلۀ اوّل اين است كه ما حوزۀ مطلوب، و به‌ قول ‌معروف ايدئال، را بطور دقيق و مشخّص، ترسيم می‌كنيم.»
تعیین حوزۀ علمیۀ مطلوب از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگر حوزۀ علمیه مطلوب ترسیم شود، بسياری از كوتاهی‌هايی كه در همراهی با كارهای تنظيمی حوزه انجام می‌گيرد، رفع می‌شود:
«اگر ایدئال‌ها نباشند، حركت كُند خواهد شد؛ يك ‌مقدار ایدئال‌های دست‌نیافتنی در واقعيّت، همواره بايد موردنظر ما باشد. ... اصلاً فلسفۀ وجود امام، در تفكّرات كلامی ما هم، همين است؛ امام، آن مثال اعلاست كه بايد ما را به آن سمت بكشاند؛ ... ممكن هست كه ما هيچ‌وقت، به آن نقطه نرسيم، امّا آن مركز دست‌نيافتنی، بايد باشد تا ما اين حركت را با شور و شوق انجام بدهيم.»»

معرفی این کتاب در تاریخ ۲۶ مرداد ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب حوزه علمیه تراز و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابحوزه علمیه تراز
عنوان دیگرمولفه‌های حوزه علمیه تراز از دیدگاه رهبر معظم انقلاب
موضوعکلیات اسلام، کلام و عقاید
نویسندهمهدی میرجلیلی
انتشاراتسنجاق
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۳/۰۱/۰۱
فرمت کتابEPUB
برچسبفارسی

نظری برای کتاب ثبت نشده است.