کتاب کهربا (جلد اول)
معرفی کتاب کهربا (جلد اول)
کتاب کهربا (جلد اول) نوشته دریا صفائیان روایتی از کودکی و نوجوانی در شهر ریز/زرینشهر است؛ شهری کوچک در حاشیهی زایندهرود که میان برف زمستان و گرمای فولاد، قصهی نسلها را در خود نگه داشته است. یاسمین مجتهدپور ویراستاری این اثر را بر عهده داشته و نشر متخصصان آن را منتشر کرده است. نویسنده در این کتاب به سالهای پرآشوب دههی پنجاه و شصت، جنگ، انقلاب، عشقهای پنهان و زندگی روزمرهی مردم ریز بازمیگردد و از دل خاطرات شخصی، جهانی پرجزئیات از کوچهها، جویها، شالیزارها و خانههای کاهگلی میسازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کهربا (جلد اول)
کتاب کهربا (جلد اول) با عنوان فرعی در میان برف و فولاد؛ خاطرات دهه پنجاه و شصت زرینشهر، به زندگی دریا صفائیان در شهری کوچک به نام ریز میپردازد؛ شهری که بعدها زرینشهر نام میگیرد و زیر سایهی ذوبآهن و فولاد مبارکه، چهرهاش تغییر میکند. دریا صفائیان در این کتاب، کودکی و نوجوانی خود را در بستر رویدادهای بزرگ سیاسی و اجتماعی روایت کرده است؛ از انقلاب و تظاهرات خیابان پهلوی تا سالهای جنگ، آژیر خطر، گاز اشکآور و دوپارگی خانهای که در آن هم جاوید شاه شنیده میشود و هم مرگ بر شاه.
کتاب کهربا (جلد اول) در چند بخش پیوسته، از یادگشودهی کودکی آغاز میشود؛ جایی که بوی نان تنور سفالی، صدای جوی آب، شالیزارهای سبز و برفهای زمستان، فضای ریز را میسازد. سپس فصلها بهتدریج وارد جزئیات زندگی خانوادگی میشوند: تولد نویسنده در شبی برفی، ماجرای تاید و قرعهکشی، ساختن اتاق خشتی به دست پدر، قالیبافی خواهرها، شستن رختها کنار جوی، سفر دستهجمعی به مشهد و تجربهی اولین عشق کودکانه در کوچهباغ الهی و خانهی درختی.
در ادامه، کتاب به فضای ملتهب شهر، راهپیماییها، اختلاف نسلها، خلع لباس دایی روحانی و بحثهای دینی و اعتقادی در خانه میرسد. کتاب کهربا (جلد اول) با نثری تصویری و سرشار از جزئیات حسی، از دل خاطرات روزمره، تصویری از نسلی میسازد که میان دعا و دلتنگی بزرگ شده است؛ نسلی که در آن عشق باید پنهان میماند تا نجات یابد و کودکیکردن هم گاهی حرام شمرده میشد.
خلاصه داستان کهربا (جلد اول)
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
کتاب کهربا (جلد اول) روایت رشد یک دختر در شهری کوچک است؛ روایتی که از نخستین خاطرات کودکی تا سالهای پرتنش انقلاب و جنگ امتداد پیدا کرده است. دریا صفائیان از ریزِ دیروز میگوید؛ از کوچههای کاهگلی، زایندهرودی که هنوز میگذرد، شالیزارها، جوی آب و زنهایی که کنار آن رخت میشویند و میخندند. در دل این زندگی روزمره، رابطهی عاطفی ظریف و پنهانی میان راوی و پسری با چشمهای کهربایی شکل میگیرد؛ رابطهای که با قایقهای کاغذی، دانههای انار، خانهی درختی و نشانههای کوچک تعریف شده است.
در کنار این خط عاطفی، کتاب به تغییرات اجتماعی و سیاسی نیز پرداخته است؛ از راهپیماییهای دوگانه، اختلاف عقیده در خانواده، خلع لباس دایی روحانی و تجربهی ماه رمضان و روزهداری اجباری، تا ساختن اتاق خشتی به دست پدر و تلاش خانواده برای سرپا نگهداشتن خانه و زندگی.
چرا باید کتاب کهربا (جلد اول) را بخوانیم؟
این کتاب تصویری زنده از زیست در یک شهر کوچک ایرانی در دههی پنجاه و شصت ارائه میدهد؛ تصویری که هم جزئیات زندگی روزمره را نشان میدهد و هم تنشهای سیاسی و عاطفی آن سالها را. خواندن آن امکان همراهی با رشد یک دختر، تجربهی عشق پنهان، ترس، دلتنگی و امید را در بستری ملموس و بومی فراهم میکند.
خواندن این کتاب به علاقهمندان روایتهای خاطرهمحور از کودکی و نوجوانی، کسانی که به تاریخ اجتماعی و زیست روزمرهی شهرهای کوچک ایران کنجکاو هستند و همچنین مخاطبانی که بهدنبال داستانهایی عاطفی و پرجزئیات از نسل دهههای پنجاه و شصتاند، پیشنهاد میشود.

کهربا داستان عاشقانه ایست از دل سالهای پنجاه و شصت که در خطه ی طلایی ریز ( زرینشهر یکی از شهرستان های استان اصفهان ) اتفاق می افتد .داستانی که با فضا سازی بسیار خودمانی و دلنشین مطمئنن برای خواننده
من بعنوان یه دهه ی پنجاهی با خواندن این کتاب به دهه ۵۰ و زرین شهر سفر کردم و در کوچه ها و باغ های آن گشتم و حال و هوای آن روزها رو تجربه کردم. نویسنده خیلی زیبا و