کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم محبوبه بوری + دانلود نمونه رایگان

کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم

نویسنده:محبوبه بوری
امتیازبدون نظر

معرفی کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم

کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم نوشته‌ی محبوبه بوری مجموعه‌ای از کاریکلماتورهای کوتاه، طنزآمیز و تأمل‌برانگیز است که نشر ناران آن را منتشر کرده است. نویسنده که سال‌ها در مطبوعات و حوزه‌ی ادبیات فعال بوده، در این اثر سراغ شکلی از کوتاه‌نویسی رفته که میان جمله‌ی قصار، شعر، طنز و نکته‌گویی در رفت‌وآمد است. متن کتاب بر پایه‌ی بازی با کلمات، تصویرسازی‌های غیرمنتظره و نگاه طناز به موقعیت‌های روزمره شکل گرفته و در کنار آن، گفت‌وگویی نسبتاً مفصل با محبوبه بوری درباره‌ی کاریکلماتور، سابقه‌ی نوشتن او و جایگاه این قالب در ادبیات امروز آمده است. در صفحات آغازین، نویسنده از مسیر آشنایی خود با کاریکلماتور، کتاب‌های پیشینش مانند نبودنت بودنم را بلعید و تجربه‌ی کار در مطبوعات گفته است و سپس خواننده وارد دنیای جملات کوتاه و ضربه‌دار کتاب می‌شود؛ جملاتی که گاهی رنگ اجتماعی دارند، گاهی عاشقانه‌اند و گاهی به‌سمت طنز سیاه و فلسفی می‌روند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم

کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم با یک گفت‌وگوی نسبتاً بلند درباره‌ی ادبیات و کاریکلماتور با محبوبه بوری آغاز می‌شود و بعد به مجموعه‌ای از جملات کوتاه و فشرده می‌رسد که هریک مانند یک شوک کوچک زبانی عمل می‌کند. در این گفت‌وگو نویسنده از تعریف کاریکلماتور، تاریخچه‌ی آن، نقش پرویز شاپور و اشاره‌ی سیروس شمیسا به این گونه‌ی ادبی سخن گفته است. او کاریکلماتور را نوعی شوخ‌طبعی می‌داند که در آن جمله‌های کوتاه می‌توانند به شعر پهلو بزنند، به جمله‌ی قصار نزدیک شوند یا حتی قابلیت تبدیل‌شدن به ضرب‌المثل را داشته باشند. محبوبه بوری در همین بخش ابتدایی توضیح داده است که چگونه از دوران دبیرستان به نوشتن جملات کوتاه علاقه‌مند بوده، بعدها در دانشگاه با کاریکلماتور آشنا شده و با مطالعه‌ی فراوان و انتشار آثارش در مطبوعات و کتاب‌ها، این مسیر را ادامه داده است. در خلال گفت‌وگو، به کتاب‌های قبلی او مانند نبودنت بودنم را بلعید، یا ضامن آهو، بوی گل محمدی، تجوا با محسن و بلوک سیمانی نیز اشاره شده و از تجربه‌ی او در روزنامه‌ی قدس و دیگر نشریات سخن رفته است. کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم پس از این مقدمه‌ی گفت‌وگومحور، وارد بدنه‌ی اصلی خود یعنی مجموعه‌ی کاریکلماتورها می‌شود. ساختار کتاب فصل‌بندی کلاسیک ندارد و متن در قالب ده‌ها و ده‌ها جمله‌ی کوتاه پشت‌سرهم پیش می‌رود؛ جمله‌هایی که هرکدام یک موقعیت، تصویر یا ایده‌ی مستقل را شکل می‌دهند. در این میان می‌توان رگه‌هایی از موضوعات مختلف را تشخیص داد: از مرگ، فقر، بیمارستان، کار و روزمرگی تا عشق، دلتنگی، فصل‌ها، طبیعت، خدا، کودکی و روابط انسانی. برخی کاریکلماتورها حال‌وهوای اجتماعی دارند؛ مثل جملاتی درباره‌ی خط فقر، بیت‌المال دل، اجاره‌خانه، پزشک ناشی، قاضی و ترازوی عدالت. برخی دیگر عاشقانه‌اند و بر رابطه، جدایی، دلتنگی و خیال معشوق تمرکز کرده‌اند؛ مانند جمله‌هایی که از بادبادک دل، لباس تنگ برای پرکردن جای خالی آغوش یا تصادف با عشق سخن گفته‌اند. در کنار این‌ها، نمونه‌های زیادی از طنز فلسفی و بازی‌های زبانی دیده می‌شود؛ از تشبیه پاییز به رضاشاهی که حجاب از سر درختان برمی‌دارد تا تصویرسازی از «برگه‌ی مجوز مشارکت عزرائیل با جراح». نویسنده در جای‌جای کتاب از آرایه‌هایی مثل ایهام، کنایه، انسان‌گونگی، تضاد و پارادوکس استفاده کرده است تا در کوتاه‌ترین حجم، بیشترین چرخش معنایی را ایجاد کند.

خلاصه کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم

در هر شب با خیالت برو بیایی دارم محبوبه بوری جهان را از دریچه‌ی جمله‌های بسیار کوتاه و فشرده می‌بیند و تلاش می‌کند در چند کلمه، هم طنز بسازد هم تلنگر بزند. دغدغه‌ی اصلی کتاب نشان‌دادن این است که چگونه می‌توان با کمترین تعداد واژه، تصویری تازه از واقعیت ساخت؛ تصویری که هم لبخند بیاورد و هم لایه‌ای از تأمل و اندوه در خود داشته باشد. بخش آغازین کتاب که به گفت‌وگو درباره‌ی کاریکلماتور اختصاص دارد، چارچوب نظری این نگاه را روشن کرده است. نویسنده در این گفت‌وگو توضیح داده است که کاریکلماتور باید سه کار انجام دهد: به‌وجد بیاورد، به فکر وادارد و آن‌قدر خوش‌ساخت باشد که خواننده دوست داشته باشد آن را به‌خاطر بسپارد. او از ترکیب آرایه‌هایی مانند بازی با کلمات، کنایه، ایهام، انسان‌گونگی، احاله به محال، تمثیل، حسن تعلیل، تضاد، پارادوکس و تلمیح سخن گفته و تأکید کرده است که کاریکلماتور «اشانتیونی از یک عطر معروف» است؛ یعنی نمونه‌ای کوچک که بوی کلی یک جهان را در خود دارد. در بدنه‌ی کتاب، این تعریف‌ها به‌صورت عملی اجرا شده است. جملات کتاب مدام میان حوزه‌های مختلف در رفت‌وآمد هستند: در یک صفحه از «برگه‌ی مجوز مشارکت عزرائیل با جراح» گفته شده و در صفحه‌ای دیگر از «تنها آلت موسیقی نوازنده‌ی فقیر؛ تارهای صوتی‌اش». گاهی طنز اجتماعی پررنگ است؛ مثل جایی که از «ترازوی عدالت قاضی که با پول متهم میزان می‌شود» یا «کوزه‌گر که از کوزه‌ی شکسته آب می‌خورد» و «پابرهنگی کفشدوزک» سخن رفته است. گاهی نگاه عاشقانه و عاطفی غالب می‌شود؛ مانند تصویر «لباس‌هایی که تنگ پوشیده می‌شوند تا جای خالی آغوش پر شود» یا «بادبادک دلی که غروب جمعه ترکیده است». در کنار این‌ها، کتاب به مرگ، قبر، عزرائیل، گورستان و ترس‌های وجودی هم سر می‌زند؛ اما این کار را با زبانی طنزآلود انجام داده است، مثل وصیت برای دفن‌شدن در تابوت آهنی برای فرار از فشار قبر یا برابر دانستن سقف گور آدم قدبلند و قدکوتاه. موضوعات دیگری مانند فقر، خط فقر، اجاره‌خانه، بیمارستان، دیالیز، دندانپزشکی، کار در بیمارستان و دانشگاه، و نیز مفاهیمی مثل حق، عدالت، خدا، رحمت و دعا در قالب جملات کوتاه و کنایه‌آمیز مطرح شده‌اند. در مجموع، کتاب جهانی تکه‌تکه اما به‌هم‌پیوسته می‌سازد که در آن هر جمله مانند فریم کوتاهی از یک فیلم بلند است؛ فیلمی که از زندگی روزمره، عشق، رنج، مرگ و امید ساخته شده است.

چرا باید کتاب هر شب با خیالت برو بیایی دارم را بخوانیم؟

خواندن هر شب با خیالت برو بیایی دارم فرصتی برای مواجهه با نوعی نگاه فشرده و خلاق به زندگی است؛ نگاهی که در چند کلمه، هم طنز می‌سازد هم لایه‌ای از تلخی و تأمل را نشان می‌دهد. این کتاب نشان داده است که چگونه می‌توان با جابه‌جایی کوچک در واژه‌ها، معنایی تازه خلق کرد و از دل موقعیت‌های آشنا، تصویری غافلگیرکننده بیرون کشید. در این اثر، محبوبه بوری از تجربه‌ی طولانی خود در نوشتن، روزنامه‌نگاری و کار با متن استفاده کرده است تا مجموعه‌ای از کاریکلماتورها را کنار هم بگذارد که طیف وسیعی از موضوعات را دربرمی‌گیرند: از عشق و دلتنگی تا فقر و نابرابری، از بیمارستان و مرگ تا فصل‌ها، طبیعت و روابط خانوادگی. این تنوع باعث شده است که کتاب در هر چند صفحه، حال‌وهوای تازه‌ای پیدا کند و ذهن را از یک فضای عاطفی به فضای دیگر ببرد. برای کسانی که به کوتاه‌نویسی، نکته‌گویی و بازی با زبان علاقه‌مند هستند، این کتاب می‌تواند نمونه‌ای عینی از کاریکلماتور باشد؛ هم از نظر فرم و هم از نظر محتوایی که میان طنز، فلسفه‌ی روزمره و نقد اجتماعی در نوسان است. علاوه‌براین، گفت‌وگوی ابتدای کتاب درباره‌ی تعریف کاریکلماتور، تاریخچه‌ی آن و تجربه‌ی شخصی نویسنده، نوعی راهنمای فشرده برای شناخت این قالب به‌شمار می‌آید و نشان داده است که پشت هر جمله‌ی کوتاه، چه میزان مطالعه، دقت و وسواس زبانی قرار دارد.

خواندن هر شب با خیالت برو بیایی دارم به کسانی پیشنهاد می‌شود که به جملات کوتاه، کاریکلماتور، نکته‌گویی و بازی‌های زبانی علاقه‌مند هستند. این کتاب به مخاطبانی پیشنهاد می‌شود که درگیر دغدغه‌هایی مثل طنز اجتماعی، نقد ملایم روزمرگی، تأملات عاشقانه و نگاه فلسفی به مسائل کوچک زندگی هستند. همچنین به دانشجویان و علاقه‌مندان ادبیات، روزنامه‌نگاری و کوتاه‌نویسی پیشنهاد می‌شود که نمونه‌ای معاصر از کار با فرم کاریکلماتور را از نزدیک دنبال کنند.