کتاب ماهی فرهاد مرادی + دانلود نمونه رایگان

کتاب ماهی

نویسنده:فرهاد مرادی
امتیازبدون نظر

معرفی کتاب ماهی

کتاب ماهی نوشته‌ی فرهاد مرادی مجموعه‌ای از شعرهای عاشقانه، اجتماعی و شخصی است که نشر متخصصان آن را منتشر کرده است. شاعر در این اثر نخستین تجربه‌ی جدی خود را در چاپ شعر گرد آورده و در مقدمه توضیح داده است که چگونه از سال‌های دبیرستان و مسابقات شعر دانش‌آموزی تا امروز، مسیر پر فرازونشیب نوشتن را دنبال کرده است. در همان چند صفحه‌ی آغازین، از تردیدها، شکست‌ها، تشویق‌ها و نقش مادر و همسرش در شکل‌گرفتن این مجموعه گفته است؛ همسری که او را «ماهی» صدا می‌زند و نام کتاب را نیز از همین صدا زدن گرفته است. در این کتاب، شعرها در قالب‌های گوناگون و با لحن‌هایی متنوع کنار هم نشسته‌اند؛ از عاشقانه‌های صریح و گاهی شوخ تا شعرهایی که به تنهایی، فقر، شبکه‌های اجتماعی، دغدغه‌های نسلی و وضعیت زندگی روزمره پرداخته‌اند. عناوینی مثل «روی ماه»، «معما»، «درد مرد»، «زندگی»، «معلم»، «دنیای مجازی»، «آسایش»، «زاویه‌ی جدید» و «مادر» نشان می‌دهد که شاعر کوشیده است تجربه‌های مختلف زیسته‌ی خود را به زبان شعر تبدیل کند. در مقدمه‌ی ماهی، فرهاد مرادی از این می‌گوید که چگونه سال‌ها انتشار شعرهایش را به تعویق انداخته و درنهایت با همراهی همسرش تصمیم گرفته است این مجموعه را منتشر کند و آن را به نام همان «ماهی» زندگی‌اش بگذارد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب ماهی

کتاب ماهی مجموعه‌ای از شعرهای فرهاد مرادی است که در چند بخش پی‌درپی و بدون فصل‌بندی کلاسیک، اما با تنوع موضوعی چشمگیر پیش می‌رود. شاعر در یادداشت آغازین، از نخستین تلاش‌های نوجوانی برای شعرنوشتن، تجربه‌ی مسابقات شعری در مدرسه و استان، و سال‌هایی می‌گوید که میان امید و تردید، نوشتن را ادامه داده است. همان‌جا توضیح داده است که این مجموعه حاصل حضور «تمام احساسات و عواطفی» است که دست‌کم یک‌بار از ذهنش گذشته و برای خودش جالب‌توجه بوده است؛ از عشق و طنز تا مسائل اجتماعی. در ادامه، شعرها با عناوین متعدد و کوتاه پشت‌سر هم آمده‌اند؛ عناوینی مثل «ماهی»، «روی ماه»، «جاده‌ی یک‌طرفه»، «انصاف معشوق»، «برسان»، «معما»، «درد مرد»، «پیدای معنا»، «بیگانه»، «دنیای مجازی»، «زندگی»، «معشوق»، «ما و خدا»، «خواستگاری»، «از چه بنویسم؟»، «آسایش»، «می‌شناسم»، «عادت می‌کنم»، «غریبه‌ی آشنا»، «معلم»، «پیستون ویران»، «خواب»، «شهر هشتم»، «دماوند»، «چنته‌ی خالی»، «زاویه‌ی جدید»، «مادر»، «زندگی»، «فامیل»، «پایان»، «پدر»، «نامه» و ده‌ها عنوان دیگر. در بخش‌های مختلف کتاب ماهی، شعرها بیشتر در فضای عاشقانه و عاطفی شکل گرفته‌اند اما بارها به مسائل روزمره و اجتماعی هم سر می‌زنند. شعر «دنیای مجازی» با زبانی طنزآمیز و انتقادی به شبکه‌های اجتماعی، فالوئر، استوری و فیلترشکن پرداخته است. شعرهایی مثل «آسایش» و «آسایش» و «آسایش» (در متن با یک عنوان اما با مضمون‌های نزدیک) به فاصله‌ی طبقاتی، فقر، مقایسه‌ی «ریال» و «دلار» و حس نابرابری اشاره کرده‌اند. در مقابل، شعرهایی مانند «مادر»، «پدر»، «معلم» و «ما و خدا» سویه‌ای صمیمی‌تر و تأملی‌تر دارند و رابطه‌ی شاعر با نزدیکان و با امر قدسی را نشان می‌دهند. در بسیاری از شعرها، معشوق با نام «ماهی» یا «ماه» حضور دارد و همین پیوند مستقیمی با عنوان کتاب ایجاد کرده است. ساختار کلی کتاب بر پایه‌ی قطعه‌های متعدد است که هرکدام دنیای کوچک خود را دارند اما در مجموع تصویری از یک ذهن درگیر عشق، تنهایی، شوخی، خستگی، امید و جست‌وجوی معنا ارائه می‌کنند.

چرا باید کتاب ماهی را بخوانیم؟

کتاب ماهی به‌خاطر تنوع لحن و موضوع، تصویری نزدیک از ذهن و زبان شاعری جوان ارائه کرده است که میان عشق، زندگی روزمره و مسائل اجتماعی در رفت‌وآمد است. در یک صفحه از دنیای مجازی، فالوئر و استوری می‌گوید و در صفحه‌ای دیگر از دلتنگی برای مادر، از رنج فقر، از معلم و از خدا. این رفت‌وآمد باعث شده است مجموعه فقط در یک حال‌وهوای عاشقانه متوقف نماند و طیفی از تجربه‌های زیسته را در خود جا دهد. در شعرهای این کتاب، معشوق گاهی «ماهی» است، گاهی «ماه»، گاهی چهره‌ای بسیار نزدیک و گاهی دور و دست‌نیافتنی. همین تغییر فاصله، فضای عاطفی متنوعی ساخته است؛ از شوق و شوخی تا دلخوری، خستگی و حتی گلایه. در کنار این‌ها، حضور طنز در شعرهایی مثل «دنیای مجازی» یا «خواستگاری» و بازی با موقعیت‌های آشنا، خواندن مجموعه را از یکنواختی دور کرده است. برای کسانی که دنبال شناخت حال‌وهوای نسلی هستند که هم‌زمان با شبکه‌های اجتماعی، فشار اقتصادی، تغییر روابط و جست‌وجوی معنویت بزرگ شده، این کتاب نمونه‌ای قابل‌توجه است. زبان شعرها به تجربه‌ی روزمره نزدیک است و از دل همان زیست، تصویرهایی از عشق، تنهایی، خستگی و امید بیرون کشیده است.

خواندن این کتاب به دوست‌داران شعرهای عاشقانه‌ی معاصر پیشنهاد می‌شود که به دنبال بیان احساسات روزمره در قالب شعر هستند. همچنین به کسانی پیشنهاد می‌شود که به شعرهایی با اشاره به مسائل اجتماعی، دنیای مجازی، فاصله‌ی طبقاتی و روابط خانوادگی علاقه دارند. به خوانندگانی هم پیشنهاد می‌شود که می‌خواهند با فضای ذهنی و عاطفی شاعری جوان و دغدغه‌های نسلی او آشنا شوند.