معرفی و دانلود کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی + خلاصه رایگان

کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی

نگرشی بر سبک هندی

بدون نظرنوع کتاب

معرفی کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی

کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی (نگرشی بر سبک هندی) گردآوری کامبیز امامی، مجموعه‌ای گزیده از غزل‌های میرزا محمدعلی صائب تبریزی است که نشر گیوا آن را منتشر کرده است. امامی در این اثر کوشیده با انتخاب غزل‌هایی که نماینده‌ی طرز خیال و سبک هندی صائب هستند، تصویری فشرده اما گویا از جهان شعری او ارائه دهد. کتاب شامل توضیحاتی درباره‌ی نحوه‌ی گزینش غزل‌های صائب و نیز جایگاه او در میان شاعران سبک هندی است و زندگی و سیر فکری این شاعر را مرور می‌کند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی

کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی با مقدمه و گزینش کامبیز امامی، هم یک دفتر خواندنی از غزل‌های صائب است و هم مدخلی برای شناخت سبک هندی و طرز خیال در شعر فارسی. در کتاب بخشی نسبتاً مفصل به معرفی سبک هندی اختصاص یافته است؛ از پیوند گسترش این سبک با اوضاع مذهبی و سیاسی عصر صفوی تا مهاجرت شاعران به هند و شکل‌گیری طرز خیال. در این بخش، اصطلاحاتی مانند سبک، طرز، طرز تازه، معنی بیگانه و خیال‌بندی توضیح داده شده و تفاوت نگاه صائب و کلیم با شاعرانی چون بیدل در میزان ابهام و تراکم خیال نشان داده شده است.

کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی سپس به تحلیلی از «فراخنای جولان خیال» در شعر صائب می‌پردازد و با آوردن نمونه‌های متعدد از تشبیه‌ها، استعاره‌ها، ایهام‌ها و تمثیل‌های صائب، نشان می‌دهد که چگونه هر بیت او جهانی مستقل است و چگونه زبان روزمره و واژگان کوچه و بازار در کنار مفاهیم بلند عرفانی و اخلاقی می‌نشیند. در همین بخش، به نقش صائب در شکل‌دادن امثال و تعبیرات رایج زبان فارسی نیز اشاره شده است.

در بخش بعدی زندگی شاعر مرور شده است؛ از تولد او در اصفهان، نسبت خانوادگی‌اش با مغربی تبریزی، سفر به کابل و هند و کشمیر، بازگشت به اصفهان و رسیدن به مقام ملک‌الشعرائی در دربار شاه عباس دوم تا حجم عظیم شعر او که حدود یکصد و بیست هزار بیت برآورد شده است. کامبیز امامی در این زندگی‌نامه بر خلق‌وخوی صائب، قناعت، عزلت، سعه‌ی مشرب و هماهنگی گفتار و کردار او تأکید کرده است.

متن کتاب شامل ده‌ها غزل برگزیده است که موضوعاتی چون عشق، فراق، امید و یأس، زهد و رندی، مرگ‌اندیشی، ناپایداری دنیا، بهار و خزان و گفت‌وگو با خدا و معشوق را در بر می‌گیرد و خواننده را با طیفی گسترده از مضامین و تصاویر صائب روبه‌رو می‌سازد.

چرا باید کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی را بخوانیم؟

این کتاب امکان آشنایی همزمان با زندگی صائب، مبانی سبک هندی و نمونه‌های درخشان غزل او را در یک مجلد فراهم کرده است. خواننده در کنار لذت بردن از تصاویر و ترکیب‌های خیال‌انگیز، با مفاهیم کلیدی طرز خیال، نسبت شعر و زندگی روزمره و نقش صائب در زبان فارسی آشنا می‌شود و می‌تواند درکی عینی از غزل هندی به دست آورد.

خواندن کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

خواندن کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی به دوستداران شعر کلاسیک فارسی، دانشجویان و علاقه‌مندان به ادبیات و سبک‌شناسی و کسانی پیشنهاد می‌شود که می‌خواهند با سبک هندی و جهان خیال صائب تبریزی آشنا شوند یا نمونه‌هایی گزیده و خواندنی از غزلیات او را در دسترس داشته باشند.

درباره صائب تبریزی

میرزا محمدعلی صائب تبریزی (۱۰۸۶/۱۰۸۷ - حدود ۱۰۰۰ هجری قمری)، شاعر کلاسیک و از نامدارترین نمایندگان سبک هندی (اصفهانی) در ادب فارسی است. او اگرچه در تبریز چشم به جهان گشود، اما در پی مهاجرت اجباری خانواده‌اش در دوران شاه عباس اول، در اصفهان بالید و علوم ادبی را فراگرفت. صائب در جوانی مدتی را در شبه‌قاره‌ی هند و دربار گورکانیان سپری کرد و پس از بازگشت به ایران، در روزگار سلطنت شاه عباس دوم به مقام ملک‌الشعرایی دربار صفوی منصوب شد؛ هرچند در دوران حکومت شاه سلیمان از دربار کناره گرفت و سال‌های پایانی عمر خود را در انزوای اصفهان گذراند.

شعر صائب با ویژگی‌هایی چون نازک‌خیالی، مضمون‌سازی و بهره‌گیری گسترده از شگردهای بیانی نظیر اسلوب معادله و ارسال‌المثل شناخته می‌شود؛ روشی که در آن اندیشه‌های اخلاقی و پندآموز با تمثیل‌های ملموس زندگی روزمره اثبات می‌شوند. دیوان وی دربرگیرنده‌ی ده‌ها هزار بیت غزل، تک‌بیت‌های ضرب‌المثل‌گونه، قصاید و مثنوی‌ها است که علاوه‌بر زبان فارسی، به زبان ترکی آذربایجانی نیز سروده شده‌اند.

بخشی از کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی

دارد از هر طوق قمری سرو زناری جدا
دست من چون خار دیوار است از گل بی نصیب
ور نه دارد دامن گل هر سر خاری جدا
تکیه بر پیوند جان و تن مکن صائب که چرخ
این چنین پیوندها کرده است بسیاری جدا»

معرفی این کتاب در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب گلچین غزلیات صائب تبریزی و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابگلچین غزلیات صائب تبریزی
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۳۹۵/۰۷/۰۳
فرمت کتابEPUB
مجموعه و فروستمجموعه کتب ادبیات انتشارات گیوا
برچسبادبیات ایران، سبک هندی، غزل

نظری برای کتاب ثبت نشده است.