کتاب دو شرق، یک افق
معرفی کتاب دو شرق، یک افق
کتاب دو شرق، یک افق نوشتهی چنگ ژی ما اثری پژوهشی و تحلیلی درباره روابط ایران و چین است که نشر دیبادخت آن را منتشر کرده است. این کتاب با رویکردی تطبیقی و راهبردی، به بررسی جایگاه و اهمیت روابط میان دو تمدن بزرگ شرقی میپردازد و تلاش دارد تصویری چندلایه و دقیق از تعاملات تاریخی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی ایران و چین ارائه دهد. ساختار کتاب شامل بخشهایی درباره زمینههای مفهومی، ریشههای تاریخی، تحولات معاصر، ابعاد نرم روابط، تحولات ژئوپلیتیکی و آیندهپژوهی این مناسبات است. نویسنده با تأکید بر ضرورت بازخوانی چین از منظر ایرانی، به دنبال خلق زبانی مشترک و چارچوبی تحلیلی برای فهم بهتر این کشور در فضای ایرانی است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دو شرق، یک افق
کتاب دو شرق، یک افق نوشتهی چنگ ژی ما به بررسی روابط ایران و چین از زاویهای بومی و تحلیلی پرداخته است. این کتاب با تکیهبر رویکرد تطبیقی، تلاش کرده تا فراتر از روایتهای غربی، چین را از منظر ایرانی و در بستر تحولات جهانی معاصر تحلیل کند. ساختار کتاب از مقدمهای مفصل آغاز میشود که در آن نویسنده به ضرورت بازاندیشی در روابط ایران و چین و اهمیت جایگاه این دو کشور در نظم نوین جهانی اشاره کرده است. سپس، کتاب در شش بخش اصلی به موضوعاتی چون زمینههای مفهومی و راهبردی رابطه، ریشههای تاریخی و تعاملات تمدنی، تحولات سیاسی و اقتصادی معاصر، ابعاد فرهنگی و اجتماعی، تأثیر تحولات ژئوپلیتیکی و سناریوهای آینده روابط میپردازد. هر بخش با فصلهایی مجزا به موضوعات کلیدی مانند جاده ابریشم، سیاست خارجی، تحریمها، آموزش عالی، تفاوتهای فرهنگی و نقش ایران و چین در نظم آسیایی میپردازد. نویسنده با بهرهگیری از منابع تاریخی، دادههای تحلیلی و رویکرد انتقادی، تلاش کرده است تصویری واقعبینانه و چندلایه از روابط دو کشور ارائه دهد و بر اهمیت شناخت بومی و مستقل از چین تأکید کرده است.
خلاصه کتاب دو شرق، یک افق
کتاب دو شرق، یک افق با هدف بازاندیشی در روابط ایران و چین، ابتدا به زمینههای مفهومی و اهمیت راهبردی این رابطه میپردازد. نویسنده با اشاره به نقش تاریخی و تمدنی ایران و چین در شکلدهی به شرق جهانی، تأکید کرده است که این دو کشور نهتنها از منظر جغرافیایی، بلکه از نظر فرهنگی و فلسفی نیز سهمی بنیادین در تعریف شرق دارند. در ادامه، کتاب به ریشههای تاریخی تعاملات میان دو تمدن میپردازد و نقش جاده ابریشم، تبادلات علمی، فرهنگی و اقتصادی و تأثیرات متقابل در دورههای مختلف تاریخی را بررسی میکند. بخشهای بعدی کتاب به تحولات سیاسی و اقتصادی معاصر اختصاص یافته است؛ از جمله سیاست خارجی چین و ایران، مواجهه با تحریمها، تعاملات اقتصادی و فرصتها و چالشهای پیشرو. در بخش علم، فرهنگ و جامعه، ابعاد نرم روابط دو کشور مانند آموزش عالی، تبادل دانشجو و تفاوتهای فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است. کتاب همچنین به تأثیر تحولات ژئوپلیتیکی جهانی، مانند جنگ اوکراین و نظم نوین آسیایی، بر روابط ایران و چین میپردازد و در نهایت، سناریوهای آینده و الزامات سیاستگذاری کلان ایران در قبال چین را مطرح میکند. دغدغه اصلی کتاب، ارائه چارچوبی بومی و تحلیلی برای فهم چین از منظر ایرانی و پرهیز از سطحینگری و تقلید از روایتهای غربی است.
چرا باید کتاب دو شرق، یک افق را بخوانیم؟
کتاب دو شرق، یک افق اثری است که با رویکردی تحلیلی و تطبیقی، به بررسی روابط ایران و چین از زاویهای متفاوت پرداخته است. این کتاب با کنار گذاشتن روایتهای غالب غربی، تلاش کرده است تصویری بومی و چندلایه از چین و مناسبات آن با ایران ارائه دهد. از ویژگیهای شاخص این اثر میتوان به پرداختن به ابعاد تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و ژئوپلیتیکی روابط دو کشور اشاره کرد. نویسنده با تحلیل دادهها و شواهد تاریخی، به بررسی فرصتها و چالشهای پیشروی ایران در تعامل با چین پرداخته و اهمیت شناخت عمیق و مستقل از این کشور را برجسته کرده است. مطالعه این کتاب میتواند برای پژوهشگران، سیاستگذاران، دانشجویان و علاقهمندان به روابط بینالملل، دریچهای تازه به سوی فهم مناسبات شرق و جایگاه ایران در نظم جهانی نوین بگشاید.
خواندن این کتاب به پژوهشگران و دانشجویان حوزه روابط بینالملل، مطالعات منطقهای، علوم سیاسی و تاریخ، تصمیمگیران و سیاستگذاران، فعالان حوزه دیپلماسی و اقتصاد بینالملل و همچنین علاقهمندان به شناخت عمیقتر از مناسبات ایران و چین پیشنهاد میشود.