کتاب بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان
معرفی کتاب بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان
کتاب بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان نوشتهی الکس جونز با ترجمهی حسین جعفری موحد اثری در حوزهی سیاست جهانی و تحولات قرن بیستویکم است که توسط نشر معارف بهصورت الکترونیکی منتشر شده است. این کتاب به بررسی ایدهها و روندهایی میپردازد که تحت عنوان «بازنشانی بزرگ» یا «Great Reset» در مجامع بینالمللی و بهویژه مجمع جهانی اقتصاد مطرح شدهاند. نویسنده با رویکردی انتقادی و تحلیلی، به نقش نخبگان اقتصادی، شرکتهای بزرگ فناوری و دولتها در شکلدهی آیندهی جهان میپردازد و تلاش میکند ابعاد مختلف این پروژه را از منظر تاریخی، اجتماعی و سیاسی واکاوی کند. کتاب با استناد به منابع و گفتگو با صاحبنظران، به ریشههای تاریخی تکنوکراسی، جهانیسازی و نقش گروههایی مانند کمیسیون سهجانبه و مجمع جهانی اقتصاد میپردازد و پیامدهای احتمالی این روندها را برای آزادیهای فردی و ساختارهای اجتماعی بررسی میکند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان
بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان اثری است که به بررسی تحولات سیاسی و اقتصادی معاصر با تمرکز بر پروژهای موسوم به «بازنشانی بزرگ» میپردازد. الکس جونز، نویسندهی کتاب، با نگاهی انتقادی به نقش نخبگان جهانی، شرکتهای فناوری و دولتها در شکلدهی نظم جدید جهانی مینگرد. کتاب ساختاری تحلیلی دارد و در فصلهای مختلف، ابتدا به معرفی مفهوم بازنشانی بزرگ و چهرههایی مانند کلاوس شواب و مجمع جهانی اقتصاد میپردازد، سپس به بررسی توسعهی نظامهای کنترل، نقش تکنوکراسی و پیوند آن با سیاستهای جهانی میپردازد. در ادامه، با مرور تاریخچهی شکلگیری ایدههای تکنوکراتیک و جهانیسازی، به نقش گروههایی مانند کمیسیون سهجانبه و تأثیر آنها بر سیاستهای ایالات متحده و چین اشاره میکند. کتاب همچنین به بررسی پیامدهای اجتماعی و فردی این روندها، از جمله کاهش آزادیهای فردی، افزایش کنترل دیجیتال و شکلگیری ساختارهای جدید قدرت میپردازد. نویسنده تلاش کرده است با استفاده از مثالهای تاریخی و تحلیلهای معاصر، تصویری از چالشهای پیشروی جوامع در مواجهه با پروژههای کلان جهانی ارائه دهد.
خلاصه کتاب بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان
بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان با طرح پرسشهایی دربارهی ماهیت قدرت، آزادی و نقش نخبگان جهانی آغاز میشود. نویسنده ابتدا به تضاد همیشگی میان میل به آزادی و تمایل به فرمانبرداری از قدرت اشاره کرده و با مثالهایی از تاریخ و اسطوره، این کشمکش را به تصویر میکشد. سپس به سراغ مفهوم بازنشانی بزرگ میرود و نقش کلاوس شواب و مجمع جهانی اقتصاد را در ترویج این ایده بررسی میکند. شواب و همفکرانش، بهزعم نویسنده، با استفاده از زبان اقناعی و وعدههای آیندهای بهتر، تلاش میکنند کنترل بیشتری بر زندگی مردم اعمال کنند و ساختارهای سنتی اجتماعی و سیاسی را بازتعریف نمایند. در بخشهای بعدی، کتاب به بررسی توسعهی نظامهای کنترل دیجیتال، نقش شرکتهای فناوری و پیوند آنها با دولتها میپردازد. نویسنده با اشاره به مثالهایی مانند چین و پروژههای اعتبار اجتماعی، هشدار میدهد که این روندها میتوانند به شکلگیری جوامعی منضبط اما فاقد آزادیهای فردی منجر شوند. همچنین به نقش تکنوکراسی و ایدهی حکومت دانشمندان و مهندسان در تاریخ معاصر اشاره شده و نشان داده میشود که چگونه این ایدهها از اوایل قرن بیستم تا امروز در قالب پروژههای جهانیسازی و نظم نوین اقتصادی پیگیری شدهاند. کتاب با تحلیل نقش گروههایی مانند کمیسیون سهجانبه، سازمان ملل و مجمع جهانی اقتصاد، به بررسی نحوهی نفوذ این نهادها در سیاستگذاریهای جهانی و تأثیر آنها بر ساختارهای ملی و محلی میپردازد. نویسنده تأکید میکند که پروژهی بازنشانی بزرگ نهتنها یک برنامهی اقتصادی یا فناورانه، بلکه تلاشی برای بازتعریف ارزشها، هویتها و روابط اجتماعی است. در نهایت، کتاب با هشدار نسبت به پیامدهای این روندها، بر اهمیت حفظ آزادیهای فردی و نقد قدرت متمرکز تأکید میکند.
چرا باید کتاب بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی تحلیلی و انتقادی، به یکی از بحثبرانگیزترین موضوعات سیاست جهانی معاصر میپردازد و تلاش میکند لایههای پنهان پروژههایی مانند بازنشانی بزرگ را آشکار کند. خواننده با مطالعهی این اثر، با مفاهیم و روندهایی آشنا میشود که در رسانهها و محافل رسمی کمتر به آنها پرداخته میشود. کتاب با استفاده از مثالهای تاریخی و تحلیلهای معاصر، به بررسی نقش تکنولوژی، شرکتهای بزرگ و نهادهای بینالمللی در شکلدهی آیندهی جوامع میپردازد و پرسشهایی اساسی دربارهی آزادی، کنترل و مسئولیت اجتماعی مطرح میکند. همچنین، کتاب به خواننده کمک میکند تا نسبت به پیامدهای احتمالی سیاستهای کلان جهانی و تأثیر آنها بر زندگی روزمره آگاهتر شود و نگاه انتقادی خود را تقویت کند.
خواندن این کتاب به علاقهمندان حوزهی سیاست جهانی، مطالعات اجتماعی، فناوری و آیندهپژوهی پیشنهاد میشود. همچنین به کسانی که دغدغهی آزادیهای فردی، نقد قدرت متمرکز و بررسی روندهای جهانیسازی دارند، توصیه میشود.
بخشی از کتاب بازنشانی بزرگ و جنگ بر سر جهان
«در ضمیر وجودی انسان یک نوع کشمکش دائمی بین میل به آزادی و میل به اینکه توسط صاحبان قدرت به آنها گفته شود که چه باید بکنند وجود دارد. توانایی انسان در همکاری و تعامل با یکدیگر و نیز توانایی مخالفت با خرد و دانش مرسوم و مقبول روز یکی از نقاط قوت بزرگ بشریت است. بسیاری از نظرسنجیها به این روند اشاره کردهاند که تقریبا یک چهارم جمعیت سوّال شونده، بدون توجه به نوع سوّال دیدگاه مخالف دارند. برخی این ۲۵ درصد را احمق خطاب میکنند؛ اما من آن را یک مزیت تکاملی میدانم که به بشریت قابلیت انعطافپذیری بیسابقهای میدهد. بیایید تصور کنیم که در آخرین عصر یخبندان در یک قبیلهی کوچک شصت نفره زندگی میکنیم. رئیس قبیله ما تاگ که فردی خوشتیپ، قدبلند و جنگاور است، مسیر مشخصی را برای دسترسی به غارهای زمستانی انتخاب کرده و به طور منظم از آن استفاده کرده است. اما یکی دیگر از اعضای قبیله به نام اوتر میگوید: «برف زیادی باریده است؛ یخچالهای طبیعی در حال پیشروی هستند و من فکر میکنم که به احتمال زیاد این مسیر مسدود خواهد بود. اگر آن مسیر را طی کنیم ممکن است بسیاری از اعضای قبیله از گرسنگی بمیرند. من مسیر دیگری را میشناسم. این مسیر کمی طولانیتر است و تا حدودی دشوار، اما از طریق آن به طور قطع به غارهای زمستانی خواهیم رسید.» اوتر به عنوان مرد متفکر قبیله شناخته میشود که گاهی اوقات هم کمی احمق به نظر میرسد.»