کتاب سواد خبری در روزگار ما
معرفی کتاب سواد خبری در روزگار ما
کتاب الکترونیکی «سواد خبری در روزگار ما (چگونه اخبار را بخوانیم)» نوشتهٔ بابی آیزنستاک و ترجمهٔ سیدعلی موسوی، اثری است که نشر نسل روشن آن را منتشر کرده است. این کتاب به بررسی مهارتهای لازم برای تحلیل و ارزیابی اخبار در عصر اطلاعات میپردازد و مخاطبان را با مفاهیم کلیدی سواد رسانهای و خبری آشنا میکند. تمرکز اصلی کتاب بر آموزش تفکر انتقادی و راهکارهای عملی برای تشخیص اخبار واقعی از جعلی است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سواد خبری در روزگار ما
«سواد خبری در روزگار ما» اثری ناداستانی و آموزشی است که به موضوع سواد رسانهای و بهویژه سواد خبری میپردازد. بابی آیزنستاک، نویسندهٔ کتاب، با تکیهبر تجربهٔ تدریس و پژوهش در حوزهٔ رسانه، تلاش کرده است تا راهنمایی جامع برای مخاطبانی فراهم کند که در مواجهه با سیل اطلاعات و اخبار، نیازمند ابزارهایی برای تشخیص حقیقت از شایعه هستند. ساختار کتاب بر پایهٔ پرسش و پاسخ و ارائهٔ چارچوبهای تحلیلی بنا شده است و هر فصل با طرح سوالات کلیدی، مخاطب را به تفکر انتقادی دربارهٔ اخبار و منابع خبری دعوت میکند. این کتاب در قالبی آموزشی و با زبانی روشن، مفاهیمی مانند حباب فیلتر، اتاق پژواک، سوگیری تأییدی و نقش الگوریتمها در شکلدهی به تجربهٔ خبری را بررسی کرده است. همچنین به اهمیت نقش شهروندان در تولید و مصرف اخبار و تأثیر رسانههای اجتماعی بر شکلگیری واقعیت اجتماعی پرداخته است. «سواد خبری در روزگار ما» نهتنها برای دانشجویان و علاقهمندان به رسانه، بلکه برای هر فردی که در عصر دیجیتال با اخبار و اطلاعات سروکار دارد، قابل استفاده است.
خلاصه کتاب سواد خبری در روزگار ما
این کتاب با طرح این پرسش آغاز میشود که چگونه میتوان در دنیای پر از اطلاعات و اخبار، حقیقت را از شایعه و تحلیل را از تبلیغ بازشناخت. نویسنده ابتدا به عادتهای خبری افراد و تأثیر رسانههای اجتماعی بر دریافت اخبار میپردازد و توضیح میدهد که چگونه الگوریتمها و حبابهای فیلترشده، تجربهٔ خبری را محدود و سوگیریها را تقویت میکنند. مفاهیمی مانند اتاق پژواک، سوگیری تأییدی و نقش رباتها و چتباتها در انتشار اطلاعات گمراهکننده، بهتفصیل شرح داده شدهاند. در ادامه، کتاب به اهمیت سواد خبری در عصر دیجیتال میپردازد و نشان میدهد که چرا مهارتهای تفکر انتقادی و ارزیابی منابع خبری برای مشارکت مسئولانه در جامعه ضروری است. پژوهشهای مختلفی دربارهٔ میزان سواد خبری در میان دانشآموزان و دانشجویان ارائه شده و ضعفهای موجود در تشخیص اخبار واقعی از جعلی بررسی شده است. نویسنده بر ضرورت آموزش استراتژیهایی مانند خواندن جانبی، جستوجوی منابع جایگزین و راستیآزمایی اطلاعات تأکید کرده است. در بخشهای بعدی، کتاب به تفاوت اخبار با سایر انواع اطلاعات، نقش روزنامهنگاران و شهروندان در تولید اخبار، ارزشهای خبری و نحوهٔ ساختاردهی داستانهای خبری میپردازد. همچنین به موضوع جانبداری رسانهها، انصاف، تعادل و سوگیری در پوشش اخبار اشاره شده و راهکارهایی برای شناسایی و کنترل سوگیریهای شناختی ارائه شده است. در نهایت، کتاب با معرفی ابزارها و تکنیکهایی برای ارزیابی اعتبار منابع خبری و مقابله با اطلاعات نادرست، مخاطب را به سوی زیست هوشمندانهتر در اکوسیستم رسانهای هدایت میکند.
چرا باید کتاب سواد خبری در روزگار ما را بخوانیم؟
این کتاب با تمرکز بر آموزش مهارتهای تفکر انتقادی و تحلیل اخبار، به مخاطب کمک میکند تا در مواجهه با حجم عظیم اطلاعات و اخبار، توانایی تشخیص حقیقت از شایعه را بهدست آورد. «سواد خبری در روزگار ما» ابزارهایی برای شناسایی اخبار جعلی، درک سوگیریهای رسانهای و مقابله با اطلاعات گمراهکننده ارائه میدهد. مطالعهٔ این اثر برای هر کسی که میخواهد در عصر دیجیتال آگاهانهتر و مسئولانهتر با اخبار برخورد کند، سودمند است. همچنین کتاب با مثالها و پژوهشهای بهروز، راهکارهایی عملی برای تقویت سواد خبری و رسانهای پیشنهاد میکند که میتواند در زندگی روزمره و مشارکت اجتماعی تأثیرگذار باشد.
مطالعهٔ این کتاب برای دانشجویان و علاقهمندان به رسانه، روزنامهنگاری و علوم اجتماعی، معلمان، والدین و هر فردی که دغدغهٔ تشخیص اخبار واقعی از جعلی را دارد، مفید است. همچنین برای کسانی که به دنبال تقویت مهارتهای تفکر انتقادی و تحلیل اخبار در فضای دیجیتال هستند، این کتاب توصیه میشود.
بخشی از کتاب سواد خبری در روزگار ما
«اخبارما را دره رکجاکه باشیم پیدا میکنند. حتی اگربه دنبال آنها نباشیم. هر روز رسانهها دستگاههای دیجیتال ما را با جریانی به ظاهر بیپایان از پیامها و تصاویر پر میکنند. این وضعیت به نوعی اضافهبار اطلاعاتی یا ]۲11 است. اطلاعات بیش از حد. دادههای بیش از حد. اخبار بیش از حد. و این در حالی است که همه این اخبار قابل اعتماد نیستند. برخی از این اطلاعات نادرست اند یا به طور عمدی برای انتشار شایعات. دروغها یا حرفهای بیاساس خلق شدهاند. ما با چالش فیلت رکردن همه اینها روبه رو هستیم تا آنچه مهم است را پیدا کنیم وبفهمیم به چه کسی باید اعتماد کنیم. درزمان بحران. مانند حمله تروریستی بلای طبیعی با همهگیری جهانی. که دریافت پیامرسانی دقیق و قابل اعتماد برای عموم حیاتی است. این حجم عظیم اطلاعات چیزی را تولید میکند که کارشناسان آن را «اینفودمیک» مینامند. گسترش روزانه اطلاعات جدید, اطلاعات نادرست وگمراهکننده به شکل شایعات. اخبار جعلی و نظریههای توطثه که میتوانند سردرگمی ایجاد کنند واعتماد به رسانههایی که پیام را منتقل میکنند را کاهش دهند. در مثال همهگیری. اینفودمیک پیامرسانی درباره پروتکلهایی که عموم باید برای کاهش خطرات بهد اشتی دنبال کنند رمختل میکند و عدم اطمینانی ایجاد میکند که میتواند پاسخ موثر بهداشت عمومی به بحران را مختتل کند (سازمان بهداشت جهانی. بدون تاریخ).»