کتاب چگونگی آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان
معرفی کتاب چگونگی آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان
کتاب چگونگی آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان نوشتهٔ شارلوت لینچ و جولیا کید و ترجمهٔ نرگس لطفی و فاطمه محمدخو و کوثر منصوری و یسنا سعادت افروز است. نشر برگ و باد این کتاب را منتشر کرده است. نویسندگان در این اثر از ارتباط و آگاهی، تماس چشمی، گفتار و شنیدار سخن گفتهاند.
درباره کتاب چگونگی آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان
کتاب چگونگی آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان (ٰEarly communication skills) افراد حرفهای که با کودکان پیشدبستانی کار میکنند و والدین، مراقبان یا آموزگاران آنها را مخاطب قرار داده است. برای استفاده در خانه، زمین بازی و مراکز مراقبت راهنمای ارزشمندی است که چارچوبی برای بنا نهادن فعالیتها فراهم میآورد. به طور خاص برای افرادی که در این گروه سنی تازهکار هستند یا وارد حوزهٔ تخصص شدهاند قابل توجه است.
نویسندگان در این اثر بیان کردهاند که فعالیتها اساساً از مجموعهای از نظرات و رویکردهای به کار رفته توسط درمانگر گفتار و زبان و آموزگار ناشنوایان که با یکدیگر در مرکز درمانی ارتباطی کار میکردند شکل گرفته است (ترکیب اشاره و رویکرد شنیداری). متعاقباً برای سایر کودکان که مشکل ارتباطی دارند مفید هستند و در نتیجهٔ علاقمندی که همکاران و والدین نشان دادند، تطبیق داده شده و گسترش یافتهاند. فعالیتها بر مبنای اصولی طراحی شده است که تمام بچهها از طریق بازی به بهترین شکل یاد بگیرند. تجربه نویسندگان نشان میدهد بسیاری از والدین یا مراقبان بچههایی که مشکلات ارتباطی دارند، به دنبال رویکردی اختصاصی هستند که موجب پیشرفت شود. بسیاری از فعالیتهای این کتاب را میتوان به طور طبیعی با روتین روزانه ترکیب کرد و با استفاده از آنها مهارتهایی را پرورش داد که والدین و مراقبان در ارتباط با فرزندانشان از قبل دارند.
خواندن کتاب چگونگی آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران روانشناسی کودک و نوجوان پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب چگونگی آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان
«۱. در این مورد که چه تعدادی از نوزادان صدای انسان را دوست دارند صحبت کنید. کودکان ناشنوا بدون سمعک از صداهای گفتار آگاهی ندارند، لذا استفاده از سمعک برایشان اهمیت زیادی دارد. در صورت لزوم در مورد راههای گذاشتن سمعک و درنیاوردن آن صحبت کنید.
۲. چند صدای متداول در خانه یا باغ که کودکان به آنها پاسخ میدهند را بررسی کنید: ماشین لباسشویی، بسته شدن در، صدای پا، آواز پرندگان و غیره. در مورد اینکه چطور میتوانید توجه کودک را به صداها جلب کنید و از زبان استفاده کنید صحبت کنید. به اسباببازیهایی که از تمام حواس برای بهبود آگاهی از صدا استفاده میکنند اشاره کنید، برای مثال: چیزهایی برای کوبیدن، دمیدن یا تکان دادن. چند ابزار صداساز با قوطی درست کنید و بعضی را خالی نگه دارید تا تفاوت میان سروصدا و سکوت را نشان بدهید. بازی بیدار کردن خرسی را برای نشان دادن سیگنال صدا انجام بدهید. یک اسباببازی موزیکال را در اتاق قایم کنید و از والدین بخواهید برای پیدا کردن محل صدا داوطلب شوند. راجع به اینکه منظور از صداهای نمادین چیست صحبت کنید و فهرستی از مواردی که والدین استفاده میکنند تهیه کنید، مثل «آااااا، ممممم، شش»
۳. جعبه صدا یا اسباببازی یا شیای مرتبط با صداهای نمادین بیاورید (مثل تراکتور برای قان قان، طبل برای بنگ بنگ) و از والدین بخواهید اسباببازیهای دیگری که صدا دارند را به خاطر بیاورند. از اسباببازی برای نشان دادن شروع/توقف با صدای خودتان استفاده کنید. شعری کودکانه انتخاب کنید و نشان بدهید چطور میتوانید کودک را ترغیب کنید صداهایی را که وقتی مکث میکنید و نمیگویید پیشبینی کند، برای مثال، «لالا لالایی لالا کودک من ...)
۴. در مورد بازی صداها و اهمیت غانوغون صحبت کنید. راجع به فعالیتهایی که کودک را وادار به صدا درآوردن میکند صحبت کنید.
۵. در مورد تکرار و بسط صداهایی که کودک درمیآورد صحبت کنید، برای مثال کودک میگوید «ما» و والد این را به «مامان» بسط میدهد و میگوید «سلام مامان». بازیهایی از بخش آگاهی از صدا نشان بدهید؛ برای مثال چطور عروسک انگشتی را میتوان برای تشویق کودک به صدا درآودرن استفاده کرد؟
۶. از والدین بخواهید صداهایی که کودکشان به آنها پاسخ میدهد یا صداهایی که کوکشان درمیآورد در برگه ثبت کنند و جلسه بعد برای مباحثه بیاورند.»