کتاب مقابله با انقراض ششم
معرفی کتاب مقابله با انقراض ششم
کتاب «مقابله با انقراض ششم» اثری است از بهار نوری و وحیده نوروززاده چگینی که نشر مداد جادو آن را منتشر کرده است. این کتاب با نگاهی ویژه به موضوع انقراض گونههای جانوری و گیاهی، بهویژه در استان قزوین، نوشته شده و برای گروه سنی کودکان و نوجوانان مناسب است. نویسندگان تلاش کردهاند با زبانی ساده و روایتهایی از زبان حیوانات، اهمیت حفظ محیطزیست و گونههای در معرض خطر را به مخاطبان جوان منتقل کنند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مقابله با انقراض ششم
«مقابله با انقراض ششم» کتابی در قالب ناداستان آموزشی است که با هدف آگاهیبخشی به کودکان و نوجوانان دربارهٔ بحران انقراض گونهها نوشته شده است. این اثر به دغدغههای زیستمحیطی میپردازد و با تمرکز بر استان قزوین، نمونههایی از حیوانات و گیاهان در معرض خطر را معرفی میکند. نویسندگان، بهار نوری و وحیده نوروززاده چگینی، با بهرهگیری از روایتهای کوتاه و داستانگونه، تلاش کردهاند مفاهیم علمی و زیستمحیطی را بهگونهای ملموس و قابل درک برای مخاطبان جوان بیان کنند. ساختار کتاب بهصورت بخشهایی مجزا طراحی شده که هر بخش به معرفی یک گونهٔ در خطر انقراض اختصاص دارد و از زبان همان حیوان یا گیاه روایت میشود. در کنار این روایتها، پیشنهادهایی برای فعالیتهای عملی و راهکارهایی برای حفاظت از محیطزیست ارائه شده است. این کتاب با تصاویر و توضیحات تکمیلی، مخاطب را به مشارکت فعال در حفظ طبیعت دعوت میکند و سعی دارد حس مسئولیتپذیری نسبت به محیطزیست را در نسل جدید تقویت کند.
خلاصه کتاب مقابله با انقراض ششم
کتاب «مقابله با انقراض ششم» با طرح دغدغههای یک نوجوان آغاز میشود که پس از مطالعهٔ گزارشهای علمی دربارهٔ انقراض ششم، تصمیم میگیرد برای نجات زمین و موجودات آن کاری انجام دهد. نویسنده با بیان تجربههای شخصی، مانند استفاده از ساکهای پارچهای، خرید کتابهای بازیافتی و تغذیهٔ پرندگان، نشان میدهد که حتی اقدامات کوچک هم میتواند تأثیرگذار باشد. اما او به این نتیجه میرسد که برای مقابله با بحران انقراض، نیاز به مشارکت جمعی وجود دارد. در ادامه، کتاب به معرفی گونههای جانوری در معرض خطر استان قزوین میپردازد. هر حیوان یا پرنده با زبانی ساده و صمیمی، مشکلات و تهدیدهایی که با آن روبهروست را بیان میکند. برای مثال، «گورخر ایرانی» از خطرات ناشی از شکار و حضور سگهای ولگرد میگوید، «بالابان» به قاچاق پرندگان اشاره میکند و «بز کوهی» از تخریب زیستگاههایش بهدلیل ساخت جادهها گلایه دارد. همچنین گونههایی مانند «عقاب شاهی»، «کفتار»، «گربهٔ وحشی»، «لاکپشت زمینی» و «هوبره» هرکدام داستانی کوتاه دربارهٔ وضعیت خود و تأثیر رفتار انسانها بر زندگیشان روایت میکنند. در بخش دیگری از کتاب، نویسنده طرحی برای تأسیس باشگاه حیاتوحش ارائه میدهد که هدف آن آموزش و تشویق دانشآموزان به حمایت از گونههای در حال انقراض است. این طرح شامل تهیهٔ فهرست حیوانات در خطر، آموزش دربارهٔ محیطزیست هر استان و ایجاد حس مسئولیت در دانشآموزان نسبت به یک حیوان خاص میشود. در پایان، کتاب بر اهمیت حفظ تعادل طبیعی زمین و نقش انسانها در جلوگیری از انقراض گونهها تأکید دارد و مخاطب را به اقدام عملی دعوت میکند.
چرا باید کتاب مقابله با انقراض ششم را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی آموزشی و داستانی، مفاهیم زیستمحیطی را بهگونهای ملموس و قابل لمس برای کودکان و نوجوانان بیان میکند. با روایتهایی از زبان حیوانات و ارائهٔ مثالهای بومی، اهمیت حفظ گونههای جانوری و گیاهی را به مخاطب نشان میدهد. همچنین، پیشنهادهای عملی و طرحهای مشارکتی، خواننده را به فعالیت و مسئولیتپذیری در قبال محیطزیست تشویق میکند. مطالعهٔ این اثر میتواند آگاهی زیستمحیطی را افزایش دهد و الهامبخش اقدامات کوچک اما مؤثر در زندگی روزمره باشد.
مطالعهٔ «مقابله با انقراض ششم» برای کودکان و نوجوانانی که به محیطزیست، حیوانات و طبیعت علاقه دارند مناسب است. این کتاب بهویژه برای دانشآموزان، معلمان و والدینی که دغدغهٔ آموزش مسئولیتپذیری زیستمحیطی دارند، مفید خواهد بود. همچنین برای کسانی که به دنبال راهکارهایی ساده برای حفاظت از طبیعت هستند، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب مقابله با انقراض ششم
«زمین تنها جایی است که برای زندگی مناسب است. انسانها هزاران سال است که زمین و موجودات آن را آنقدر خسته و فرسوده کردهاند که باید نگران حال آن شد. در گزارشهای علمی خواندم که نوشته شده بود انقراض ششم در راه است و کرهی زمین و گونههای گیاهی و جانوری روی آن در خطر هستند. اما فقط دانستن این اطلاعات کافی نبود و باید کاری میکردم. تصمیم گرفتم تا بیشتر از این دیر نشده، کاری برای نجات کرهی زمین و موجودات آن بکنم. من از مدرسه تا خانه را پیادهروی میکنم. کتابهایی را میخرم که از کاغذهای بازیافتی تهیه شدهاند، از ساکهای پارچهای استفاده میکنم و برای پرندگان دانه میریزم. اما من فقط یک نفرم. در کتابی خواندم که اگر یک میلیون نفر در دنیا زندگی سبز داشته باشند، میتوانند کرهی زمین را نجات دهند. پس دست به کار شدم و طرحی را نوشتم تا با کمک کودکان همسن خودم به دنیا و موجودات آن کمک کنم.»