کتاب آشنایی با کیهان شناسی نوین
معرفی کتاب آشنایی با کیهان شناسی نوین
کتاب آشنایی با کیهان شناسی نوین (A Brief Introduction to Modern Cosmology) نوشته اندرو لیدل و ترجمه کریم قربانی توسط انتشارات دانشگاه اراک منتشر شده است. این اثر بهعنوان منبعی آموزشی، مفاهیم پایه و یافتههای جدید کیهانشناسی را برای دانشجویان و علاقهمندان فیزیک و اخترفیزیک توضیح داده است. کتاب به بررسی تاریخچه، مشاهدات، مدلهای کیهانشناسی و موضوعات پیشرفته مانند مادهی تاریک و انرژی تاریک پرداخته است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آشنایی با کیهان شناسی نوین
کتاب آشنایی با کیهانشناسی نوین تصویری کلی از کیهانشناسی معاصر ارائه داده و به بررسی تحول این علم و جایگاه آن در فیزیک مدرن پرداخته است. اندرو لیدل ابتدا به تاریخچهی ایدههای کیهانشناسی و تغییر نگرش بشر نسبت به جایگاه خود در جهان پرداخته است؛ سپس با مرور مشاهدات نجومی، ابزارهای رصدی و کشفیات مهمی مانند تابش زمینهی میکروموجی کیهانی، به تثبیت مدل انفجار بزرگ اشاره کرده است. کتاب در ادامه، مفاهیم بنیادی مانند انبساط عالم، ذرات بنیادی، هندسهی جهان و مدلهای مختلف کیهانشناسی را بررسی کرده است؛ همچنین موضوعات پیچیدهای مانند مادهی تاریک، انرژی تاریک، جهان اولیه، سنتز هستهای و جهان تورمی نیز در فصلهای پایانی مطرح شدهاند.
این اثر برای دانشجویان سال آخر کارشناسی یا سال اول کارشناسیارشد فیزیک طراحی شده و پیشنیاز آن آشنایی با فیزیک پایه است. نویسنده تلاش کرده است تا با پرهیز از پیچیدگیهای معمول در کتابهای علمی، مفاهیم را با استفاده از مکانیک نیوتونی و مثالهای متنوع توضیح دهد.
خلاصه کتاب آشنایی با کیهان شناسی نوین
این کتاب با مروری بر تاریخچهی کیهانشناسی آغاز شده و نشان داده است که چگونه دیدگاه بشر نسبت به جایگاه خود در عالم، از مدل زمینمرکزی تا مدل خورشیدمرکزی و سپس به اصل کیهانشناسی تغییر یافته است. در ادامه، به ابزار رصدی و انواع مشاهدات نجومی پرداخته شده است؛ از نور مرئی و فروسرخ تا امواج رادیویی و تابش زمینهی میکروموجی کیهانی. این دادهها شواهدی برای مدل انفجار بزرگ و انبساط عالم فراهم میکنند. کتاب در بخشهای بعدی، به معرفی ذرات بنیادی، باریونها، فوتونها و نوترینوها پرداخته و نقش آنها را در تحول عالم بررسی کرده است.
در این اثر، مفاهیم کلیدی مانند قانون هابل، انتقال قرمز، معادلهی فریدمن و معادلهی شاره به زبان ساده توضیح داده شدهاند تا خواننده بتواند مدلهای مختلف کیهانشناسی را درک کند. هندسهی جهان (تخت، کروی و هذلولوی) و پیامدهای آن برای سرنوشت عالم نیز از دیگر موضوعات مهم کتاب است. در فصلهای بعدی، موضوعاتی مانند مادهی تاریک، انرژی تاریک، تابش زمینهی میکروموجی، جهان اولیه، سنتز هستهای و جهان تورمی مطرح شدهاند. کتاب با جمعبندی مدل استاندارد کیهانشناسی و اشاره به پرسشهای باز و آیندهی این علم به پایان رسیده است.
چرا باید کتاب آشنایی با کیهان شناسی نوین را خواند؟
این کتاب برای کسانی که بهدنبال درک ساختار و تحول جهان هستند، مسیری روشن و گامبهگام را فراهم میکند. خواننده میتواند با تکیهبر مثالهای سادهی کتاب با مبانی کیهانشناسی، شواهد تجربی و مدلهای نظری آن آشنا شود؛ همچنین کتاب به موضوعاتی مانند مادهی تاریک و انرژی تاریک پرداخته و تصویری از پرسشهای بحثبرانگیز و چالشهای پیش روی این علم ارائه داده است. این اثر برای دانشجویان فیزیک و علاقهمندان اخترفیزیک، نقطهی شروع مناسبی برای ورود به دنیای کیهانشناسی است.
خواندن کتاب آشنایی با کیهان شناسی نوین را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشجویان فیزیک، اخترفیزیک و رشتههای مرتبط که بهدنبال آشنایی با مفاهیم پایه و مدلهای کیهانشناسی هستند، مناسب است؛ همچنین علاقهمندان نجوم و کسانی که میخواهند دربارهی منشأ، تحول و سرنوشت جهان بیشتر بدانند، میتوانند از مطالب کتاب بهره ببرند. کسانی که قصد ورود به حوزهی ذرات نجومی یا پژوهشهای بینرشتهای را دارند نیز میتوانند مسیر خود را با مطالعهی این کتاب آغاز کنند.
بخشی از کتاب آشنایی با کیهان شناسی نوین
«توسعه کیهانشناسی بدون شک یکی از موفقیتهای علمی قرن بیستم است. در آغازه کیهانشناسی به سختی به عنوان یک رشته علمی در نظر گرفته میشد. در پایان از پذیرش کیهانشناسی انفجار بزرگ داغ به عنوان توصیفی برای جهان به صورت کل اطمینان حاصل شد. تلسکوپها، مانند تلسکوپ فضایی هابل قادر به دیدن نور کهکشانهای بسیار دوری هستند که نور آنها تقریباً تمام طول عمر عالم را در سفر به سمت ما بودهاند. پسزمینه میکروموجی کیهانی یک اثر قدیمی از زمانی که جهان چگالتر و داغتر بود میباشد که امروزه بطور معمول آشکارسازی میشود و خصوصیات آن مطالعه میگردد. اینکه جهان اکنون در حال انبساط است بدون هیچ شکی تثبیت شده است و ترکیب مواد آن با دقت تعیین شده است. ما اکنون در عصری هستیم که درک ما از کیهانشناسی از کیفی به کمی ارتقاء یافته است. با ورود به هزاره جدید استقرار مدل کیهانشناسی استاندارد اتفاق افتاده است که تقریباً با اجماع عمومی در بین کیهانشناسان به عنوان بهترین توصیف از جهان در نظر گرفته میشود.»