کتاب راهنمای جامع دکس مارکو روسو + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب راهنمای جامع دکس

کتاب راهنمای جامع دکس

معرفی کتاب راهنمای جامع دکس

کتاب راهنمای جامع دکس با عنوان اصلی The Definitive Guide to DAX نوشتهٔ «مارکو روسو» و «آلبرتو فراری» با ترجمهٔ «ابوالقاسم کریمی» و منتشرشده از سوی نشر «متخصصان»، اثری تخصصی در حوزهٔ هوش تجاری و زبان برنامه‌نویسی دکس (DAX) است. این کتاب به‌صورت گام‌به‌گام، مفاهیم پایه تا پیشرفتهٔ دکس را برای تحلیل داده و مدل‌سازی در ابزارهایی مانند Power BI و Excel آموزش داده است. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب راهنمای جامع دکس

کتاب «راهنمای جامع دکس» (هوش تجاری با SQL Server Analysis Services ،Microsoft Power BI و Excel) به‌عنوان یکی از منابع جامع برای یادگیری زبان دکس به بررسی مفاهیم و کاربردهای این زبان در هوش تجاری پرداخته است. کتاب حاضر باتوجه‌به تغییرات و پیشرفت‌های ابزار تحلیلی، مثال‌های متنوعی را ارائه داده است. مارکو روسو و آلبرتو فراری که خود از توسعه‌دهندگان اصلی زبان دکس هستند، تلاش کرده‌اند تا علاوه‌بر آموزش مبانی نظری، چالش‌های فنی و سناریوهای واقعی را نیز بررسی کنند. ساختار کتاب از مفاهیم پایه‌ای مانند مدل داده و روابط جداول آغاز شده و به‌تدریج به موضوعات پیشرفته‌تر، مانند بهینه‌سازی، محاسبات پیچیده و تحلیل عملکرد کوئری‌ها می‌رسد.

این اثر برای مخاطبانی نوشته شده که قصد دارند درک عمیقی از دکس و کاربرد آن در مدل‌سازی داده و تحلیل‌ها کسب کنند. کتاب به‌گونه‌ای تنظیم شده است که خواننده را از سطح مقدماتی تا پیشرفته همراهی کرده و در هر فصل، مفاهیم جدیدی را بر پایهٔ مطالب قبلی بنا می‌نهد.

خلاصه کتاب راهنمای جامع دکس

کتاب «راهنمای جامع دکس» با معرفی زبان دکس و جایگاه آن در ابزارهای هوش تجاری آغاز شده و تفاوت‌های آن را با زبان‌های مشابه، مانند SQL و فرمول‌نویسی اکسل توضیح داده است. در ادامه، به‌سراغ مفاهیم پایه‌ای مدل داده، جداول و روابط رفته و اهمیت ساختاردهی درست داده‌ها را برای تحلیل مؤثر نشان داده است. بخش‌های بعدی به آموزش توابع اصلی دکس، نحوهٔ استفاده از توابع جدولی، متغیرها و پیمایشگرها اختصاص یافته است. کتاب به‌طور ویژه به موضوع زمینه‌های ارزیابی و فیلتری پرداخته که از مفاهیم کلیدی در دکس هستند و درک آن‌ها برای نوشتن فرمول‌های صحیح ضروری است. در بخش‌های بعد، محاسبات زمانی، گروه‌های محاسباتی، مدیریت سلسله‌مراتب و کار با جداول و کوئری‌های پیشرفته بررسی شده است. فصل‌های پایانی به مفاهیم پیشرفته‌تر مانند روابط چندبه‌چند، بهینه‌سازی مدل داده، تحلیل عملکرد کوئری‌ها و تکنیک‌های بهبود سرعت و کارایی مدل اختصاص دارد.

چرا باید کتاب راهنمای جامع دکس را خواند؟

این کتاب زبان دکس را از پایه تا پیشرفته آموزش داده و علاوه‌بر مفاهیم نظری، چندین مثال‌ کاربردی را نیز ارائه کرده است. خواننده با مطالعهٔ این اثر، با اصول مدل‌سازی داده و نوشتن فرمول‌های دکس آشنا شده و می‌تواند مدل‌های دادهٔ بهینه و تحلیل‌های پیشرفته را در ابزارهایی مانند Power BI و Excel پیاده‌سازی کند. بخش‌های مربوط به بهینه‌سازی و تحلیل عملکرد کوئری‌ها برای کسانی که به‌دنبال افزایش سرعت و کارایی مدل‌های خود هستند، مفید است.

خواندن کتاب راهنمای جامع دکس را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

این کتاب برای تحلیل‌گران داده، توسعه‌دهندگان هوش تجاری، متخصصان مدل‌سازی داده و افرادی که با ابزارهایی مانند Power BI ،Excel و SQL Server Analysis Services کار می‌کنند، مناسب است؛ همچنین به کسانی که قصد دارند دانش خود را در زمینهٔ دکس از سطح مقدماتی تا پیشرفته ارتقا دهند و به‌دنبال درک عمیق‌تر مفاهیم و چالش‌های فنی این زبان هستند، توصیه می‌شود.

بخشی از کتاب راهنمای جامع دکس

«دکس زبانی است که به‌طور خاص برای محاسبه فرمول‌های کسب‌وکار بر روی یک مدل داده طراحی شده است. شاید خوانندگان از قبل بدانند که یک مدل داده چیست؛ باوجوداین ما با یک توضیح دربارهٔ مدل‌های داده و روابط شروع می‌کنیم تا پایه‌ای ایجاد کنیم که بر روی آن دانش دکس خوانندگان ساخته شود. مدل داده یک مجموعه از جداول می‌باشد که به‌وسیلهٔ روابط به هم مرتبط شده‌اند. ما همه می‌دانیم که جدول چیست: یک مجموعه از ردیف‌ها که دربردارندهٔ داده می‌باشند که در آن هر ردیف به ستون‌هایی تقسیم شده است. هر ستون یک نوع داده دارد و دربردارندهٔ یک قسمت از اطلاعات می‌باشد. به‌طور معمول ما به یک ردیف در یک جدول به‌صورت یک رکورد اشاره می‌کنیم. جداول مسیر مطمئنی برای سازماندهی داده می‌باشند. یک جدول خود یک مدل داده است، اگرچه در ساده‌ترین شکل آن.»