کتاب دردانه ننه رقیه
معرفی کتاب دردانه ننه رقیه
معرفی کتاب دردانه ننه رقیه
کتاب الکترونیکی «دردانه ننه رقیه (روایتی ۲۰ ساله همراه با وصیتنامه شهید علیاکبر حسینزاده زینآباد)» نوشتهٔ رضا اسماعیلی زینآباد و نجمه اسماعیلی زینآباد و منتشرشده توسط نشر نگاران سبز، روایتی مستند و خانوادگی از زندگی، خاطرات و شهادت یکی از جوانان روستای زینآباد در جریان جنگ ایران و عراق است. این اثر با تکیه بر روایتهای شفاهی خانواده و وصیتنامه شهید، تصویری از زیست اجتماعی و معنوی یک خانواده روستایی در دهههای گذشته ارائه میدهد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دردانه ننه رقیه
این کتاب با محوریت زندگی «شهید علیاکبر حسینزاده زینآباد» و خانوادهاش، به بازخوانی خاطرات، روایتهای شفاهی و وصیتنامه او میپردازد. روایت کتاب از دل روستای زینآباد، یکی از آبادیهای بجستان، آغاز میشود و با توصیف فضای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن دوران، خواننده را با سبک زندگی روستایی و ارزشهای حاکم بر آن آشنا میکند. نویسندگان، با بهرهگیری از خاطرات اعضای خانواده، دوستان و همرزمان شهید، تلاش کردهاند تصویری ملموس از رشد، تحصیل، کار، مهاجرت به تهران، حضور در جبهه و نهایتاً شهادت علیاکبر ارائه دهند. کتاب در کنار روایت زندگی شهید، به نقش مادر او «ننه رقیه» و تاثیر تربیت و ایمان خانوادگی در شکلگیری شخصیت فرزندان میپردازد. همچنین، وصیتنامه شهید به عنوان سندی از باورها و دغدغههای نسل جوان آن دوران، بخش مهمی از کتاب را تشکیل میدهد. این اثر در فضایی میان خاطرهنگاری، روایت تاریخی و مستند اجتماعی حرکت میکند و با نگاهی انسانی و جزئینگر، تجربه زیسته یک خانواده روستایی را در بستر تحولات اجتماعی و سیاسی معاصر ایران بازتاب میدهد.
خلاصه کتاب دردانه ننه رقیه
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!کتاب با معرفی روستای زینآباد و خانواده حسینزاده آغاز میشود؛ خانوادهای که با تلاش و قناعت روزگار میگذرانند و مادر خانواده، «ننه رقیه»، با ایمان و صبوری، محور تربیت فرزندان است. علیاکبر، کوچکترین پسر خانواده، در محیطی ساده و مذهبی رشد میکند و از همان کودکی به عنوان شاگرد ممتاز و نوجوانی پرتلاش شناخته میشود. پس از پایان تحصیلات ابتدایی، به دلیل نبود امکانات، از ادامه تحصیل بازمیماند و به قالیبافی و کشاورزی روی میآورد. مهاجرت به تهران و کارگری در نانوایی و کارگاه برق، او را با فضای شهری و تحولات سیاسی پیش از انقلاب آشنا میکند. با شروع جنگ ایران و عراق، علیاکبر به جبهه اعزام میشود و در کنار خدمت سربازی، به عنوان رزمنده در عملیاتهای مختلف حضور مییابد. روایت کتاب، خاطرات خانواده، دوستان و همرزمان را از روزهای حضور او در جبهه، مرخصیهای کوتاه، دلتنگیهای مادر و خواهران و نهایتاً شهادت او در عملیات والفجر یک بازگو میکند. وصیتنامه علیاکبر، که در کتاب آمده، بازتابی از باورهای دینی، مسئولیت اجتماعی و نگاه او به خانواده و جامعه است. کتاب با روایت تأثیر شهادت او بر خانواده و روستا و نقش ماندگار مادرش در حفظ یاد شهید پایان مییابد.
چرا باید کتاب دردانه ننه رقیه را خواند؟
این کتاب با روایت جزئی و انسانی از زندگی یک شهید روستایی، تصویری از سبک زندگی، ارزشها و دغدغههای نسل جوان دهه ۱۳۶۰ را ارائه میدهد. خواننده با مطالعه این اثر، با فضای اجتماعی و خانوادگی روستاهای ایران، نقش مادران در تربیت فرزندان و تأثیر جنگ بر زندگی مردم عادی آشنا میشود. همچنین، وصیتنامه شهید و خاطرات نزدیکان، فرصتی برای درک عمیقتر از باورها و انگیزههای رزمندگان آن دوران فراهم میکند.
خواندن کتاب دردانه ننه رقیه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به خاطرات جنگ ایران و عراق، پژوهشگران حوزه مطالعات اجتماعی و فرهنگی روستا، خانوادههای شهدا و کسانی که به دنبال شناخت سبک زندگی و ارزشهای نسلهای گذشته هستند، مناسب است. همچنین برای دانشآموزان و دانشجویان رشتههای تاریخ و علوم اجتماعی که به دنبال منابع مستند و روایی درباره جنگ و جامعه ایراناند، مفید خواهد بود.
فهرست کتاب دردانه ننه رقیه
- سر به زیر سر در افلاک: معرفی فضای روستا و خانواده حسینزاده و شرایط اجتماعی و اقتصادی آن دوران.- بانویی بزرگ بهنام ننه رقیه: روایت زندگی و نقش مادر خانواده در تربیت فرزندان و مدیریت خانه.- تولد دردانه ننه رقیه: شرح تولد و کودکی علیاکبر و جایگاه او در خانواده.- شاگرد ممتاز و مکتبخانه قرآنی: دوران تحصیل، حضور در مکتبخانه و تاثیر آموزههای دینی بر شخصیت علیاکبر.- اکبر آقا و قالیبافی: ورود به بازار کار، قالیبافی و نقش استادکاران محلی.- ترک تحصیل و مهاجرت به تهران: دلایل ترک تحصیل، مهاجرت به تهران و تجربه کارگری.- حال و هوای انقلاب و علیاکبر: آشنایی با فضای سیاسی و اجتماعی پیش از انقلاب و مشارکت در فعالیتهای انقلابی.- جنگ ما را عاشق خود کرده بود: اعزام به جبهه، حضور در عملیاتها و خاطرات جبهه.- مرخصی اجباری و شهادت علی خدادادی: بازگشت کوتاه به روستا و تاثیر شهادت دوستان بر علیاکبر.- خاطرات من و دایی اکبر و نقش دو کبوتر: روایتهای خانوادگی و آخرین دیدارها.- وداع آخر و روایت خداحافظی با برادر: شرح آخرین وداعها و تاثیر آن بر خانواده.- وصیتنامه شهید علیاکبر حسینزاده: متن کامل وصیتنامه و پیامهای او به خانواده و جامعه.- معجزه دعای ننه رقیه: نقش مادر در حفظ یاد شهید و تاثیر او بر اهالی روستا.
بخشی از کتاب دردانه ننه رقیه
«سلام میکنم به بهانهی بازخوانی خاطراتت به چشمهای زیبایت. چشمهایی که در عمق نگاهش خدا را دید و به دیدارش شتافت... آری شتافتی چرا که شهادت مُردن نیست بلکه انتخاب است و تو انتخاب کردی رفتن با عزت را. و چه تعبیر زیبایی برای آرام کردن دل مادرانهی مادر داشتی که امانتی... و همان شد که صبورانه طاقت آورد دردانهی زیبایش را درون تابوت دیدن. یادم است وقتی برایم از آخرین دیدارها میگفت چه بغض غریبی در کلامش بود و چه صبر عجیبی در یا حسین گفتنش... تو برایش همیشه زنده بودی... این کتاب روایتی است از شنیدهها و دیدههایی از زیست زیبای جوانی که در بهاریترین ایام عمرش با کلام امام علی (ع) انس گرفت و دنیا را گذرگاهی کوتاه دید و بهسوی عزت ابدی شتافت. امید است که این روایتگری، دریچهای از تفکر را به رویمان بگشاید برای چگونه زیستن... چرا که به گفتهی سید شهیدان اهل قلم: «پندار ما این است که ما ماندهایم و شهدا رفتهاند اما حقیقت آن است که زمان ما را با خود برده است و شهدا ماندهاند.»