کتاب دردانه ننه رقیه
روایتی ۲۰ ساله همراه با وصیتنامه شهید علیاکبر حسینزاده زینآباد
معرفی کتاب دردانه ننه رقیه
کتاب دردانه ننه رقیه (روایتی ۲۰ ساله همراه با وصیت نامه شهید علی اکبر حسین زاده زین آباد) نوشتهٔ رضا اسماعیلی زین آباد و نجمه اسماعیلی زین آباد و منتشرشده توسط نشر نگاران سبز، روایتی مستند از زندگی، خاطرات و شهادت یکی از جوانان روستای زینآباد در جریان جنگ ایران و عراق است. این اثر باتکیهبر روایتهای شفاهی خانواده و وصیتنامۀ شهید، تصویری از زندگی اجتماعی و معنوی یک خانوادۀ روستایی در دهههای گذشته ارائه میدهد. نسخۀ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دردانه ننه رقیه
کتاب دردانه ننه رقیه با محوریت زندگی شهید علیاکبر حسینزاده زینآباد و خانوادهاش، به بازخوانی خاطرات، روایتهای شفاهی و وصیتنامه او پرداخته است. روایت کتاب از دل روستای زینآباد، یکی از آبادیهای بجستان، آغاز میشود و با توصیف فضای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن دوران خواننده را با سبک زندگی روستایی و ارزشهای حاکم بر آن آشنا میکند. رضا اسماعیلی زینآباد و نجمه اسماعیلی زینآباد با بهرهگیری از خاطرات اعضای خانواده، دوستان و همرزمان شهید، تلاش کردهاند تصویری ملموس از رشد، تحصیل، کار، مهاجرت به تهران، حضور در جبهه و نهایتاً شهادت علیاکبر ارائه دهند. کتاب در کنار روایت زندگی شهید، به نقش مادر او، ننه رقیه، و تاثیر تربیت و ایمان خانوادگی در شکلگیری شخصیت فرزندان میپردازد؛ همچنین وصیتنامۀ شهید بهعنوان سندی از باورها و دغدغههای نسل جوان آن دوران بخش مهمی از کتاب را تشکیل میدهد. این اثر در فضایی میان خاطرهنگاری، روایت تاریخی و مستند اجتماعی حرکت میکند و با نگاهی انسانی و جزئینگر، تجربۀ زیستۀ یک خانوادۀ روستایی را در بستر تحولات اجتماعی و سیاسی معاصر ایران بازتاب میدهد.
خلاصه کتاب دردانه ننه رقیه
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
کتاب با معرفی روستای زینآباد و خانوادۀ حسینزاده آغاز میشود؛ خانوادهای که با تلاش و قناعت روزگار میگذرانند و مادر خانواده، ننه رقیه، با ایمان و صبوری، محور تربیت فرزندان است. علیاکبر، کوچکترین پسر خانواده، در محیطی ساده و مذهبی رشد میکند و از همان کودکی بهعنوان شاگرد ممتاز و نوجوانی پرتلاش شناخته میشود. پس از پایان تحصیلات ابتدایی، به دلیل نبود امکانات، از ادامۀ تحصیل بازمیماند و به قالیبافی و کشاورزی روی میآورد. مهاجرت به تهران و کارگری در نانوایی و کارگاه برق، او را با فضای شهری و تحولات سیاسی پیش از انقلاب آشنا میکند. با شروع جنگ ایران و عراق، علیاکبر به جبهه اعزام میشود و در کنار خدمت سربازی، بهعنوان رزمنده در عملیاتهای مختلف حضور پیدا میکند. روایت کتاب، خاطرات خانواده، دوستان و همرزمان را از روزهای حضور او در جبهه، مرخصیهای کوتاه، دلتنگیهای مادر و خواهران و نهایتاً شهادت او در عملیات والفجر یک بازگو میکند. وصیتنامۀ علیاکبر که در کتاب آمده، بازتابی از باورهای دینی، مسئولیت اجتماعی و نگاه او به خانواده و جامعه است. کتاب با روایت تأثیر شهادت او بر خانواده و روستا و نقش ماندگار مادرش در حفظ یاد شهید پایان مییابد.
چرا باید کتاب دردانه ننه رقیه را خواند؟
این کتاب با روایت جزئی و انسانی از زندگی یک شهید روستایی، تصویری از سبک زندگی، ارزشها و دغدغههای نسل جوان دهۀ ۱۳۶۰ ارائه داده است. خواننده با مطالعۀ این اثر، با فضای اجتماعی و خانوادگی روستاهای ایران، نقش مادران در تربیت فرزندان و تأثیر جنگ بر زندگی مردم عادی آشنا میشود؛ همچنین وصیتنامۀ شهید و خاطرات نزدیکان او، فرصتی برای درک عمیقتر از باورها و انگیزههای رزمندگان آن دوران فراهم میکند.
خواندن کتاب دردانه ننه رقیه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به خاطرات جنگ ایران و عراق، پژوهشگران حوزۀ مطالعات اجتماعی و فرهنگی روستا، خانوادههای شهدا و کسانی که بهدنبال شناخت سبک زندگی و ارزشهای نسلهای گذشته هستند، مناسب است؛ همچنین برای دانشآموزان و دانشجویان رشتههای تاریخ و علوم اجتماعی که بهدنبال منابع مستند و روایی دربارۀ جنگ و جامعۀ ایران هستند، مفید خواهد بود.
بخشی از کتاب دردانه ننه رقیه
«سلام میکنم به بهانۀ بازخوانی خاطراتت به چشمهای زیبایت. چشمهایی که در عمق نگاهش خدا را دید و به دیدارش شتافت... آری شتافتی چرا که شهادت مُردن نیست بلکه انتخاب است و تو انتخاب کردی رفتن با عزت را. و چه تعبیر زیبایی برای آرام کردن دل مادرانۀ مادر داشتی که امانتی... و همان شد که صبورانه طاقت آورد دردانۀ زیبایش را درون تابوت دیدن. یادم است وقتی برایم از آخرین دیدارها میگفت چه بغض غریبی در کلامش بود و چه صبر عجیبی در یا حسین گفتنش... تو برایش همیشه زنده بودی... این کتاب روایتی است از شنیدهها و دیدههایی از زیست زیبای جوانی که در بهاریترین ایام عمرش با کلام امام علی (ع) انس گرفت و دنیا را گذرگاهی کوتاه دید و بهسوی عزت ابدی شتافت. امید است که این روایتگری، دریچهای از تفکر را به رویمان بگشاید برای چگونه زیستن... چرا که به گفتۀ سید شهیدان اهل قلم: «پندار ما این است که ما ماندهایم و شهدا رفتهاند اما حقیقت آن است که زمان ما را با خود برده است و شهدا ماندهاند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب دردانه ننه رقیه و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | دردانه ننه رقیه |
| عنوان دیگر | روایتی ۲۰ ساله همراه با وصیتنامه شهید علیاکبر حسینزاده زینآباد |