کتاب مغز وقتی رازهایش را آشکار می کند (کتاب دوم)
معرفی کتاب مغز وقتی رازهایش را آشکار می کند (کتاب دوم)
کتاب مغز وقتی رازهایش را آشکار می کند (کتاب دوم) نوشتهٔ «عباس پژمان» و توسط انتشارات شباهنگ منتشر شده است. این کتاب به بررسی علمی و عصبشناختی پدیدهٔ زیبایی، زیبایی چهره و عشق پرداخته است و دومین جلد از مجموعهای است که به رمزگشایی از عملکرد مغز انسان در مواجهه با مفاهیم پیچیده و بنیادین میپردازد. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مغز وقتی رازهایش را آشکار می کند (کتاب دوم)
کتاب «مغز وقتی رازهایش را آشکار میکند (کتاب دوم)» (زیبایی، زیبایی چهره، عشق) به بررسی علمی و عصبشناختی زیبایی و عشق پرداخته است و تلاش کرده است با تکیهبر پژوهشهای دو دههٔ اخیر در حوزهٔ نوروساینس توضیح دهد که مغز انسان چگونه زیبایی را درک میکند و چه سازوکارهایی باعث میشوند پدیدههایی مانند چهرهٔ زیبا یا عشق برای ما جذاب و معنادار شوند. «عباس پژمان»، نویسندهٔ کتاب، با ارجاع به منابع علمی معتبر سعی دارد مفاهیمی را که پیشتر عمدتاً در حوزهٔ فلسفه و زیباییشناسی مطرح میشدند از منظر علمی و تجربی بررسی کند.
کتاب در فضایی میاندانشی حرکت میکند و علاوهبر نوروساینس به تکامل، زیستشناسی، روانشناسی و حتی تاریخ هنر و ادبیات نیز سرک میکشد. مخاطب با مطالعهٔ این کتاب با روند شکلگیری نظریههای جدید دربارهٔ زیبایی و عشق در مغز آشنا میشود و درمییابد که چگونه پژوهشهای جدید توانستهاند به برخی از رازهای دیرینهٔ ذهن انسان پاسخ دهند یا دستکم فرضیههایی علمی دربارهٔ آنها ارائه کنند.
خلاصه کتاب مغز وقتی رازهایش را آشکار می کند (کتاب دوم)
این کتاب با طرح این پرسش آغاز میشود که مغز انسان چگونه زیبایی را میبیند، میسازد و تجربه میکند. نویسنده ابتدا به تاریخچهٔ مواجههٔ انسان با زیبایی میپردازد و نشان میدهد که درک زیبایی برخلاف تصور رایج تنها یک امر فرهنگی یا فلسفی نیست بلکه ریشههایی عمیق در ساختار مغز انسان دارد. پژوهشهای عصبشناختی نشان میدهند که مغز ما هنگام مواجهه با پدیدههای زیبا همان مدارهای پاداش و لذت را فعال میکند که در تجربهٔ لذتهای دیگر (مانند خوردن یا موفقیت) نیز فعال میشوند، اما تفاوت در این است که لذت زیبایی اغلب با خلاقیت و پیچیدگی بیشتری همراه است. کتاب به بررسی عناصر اصلی زیبایی؛ یعنی گروهبندی، بیشترین تغییر، تضاد، جداسازی، پنهانسازی، نظم، تقارن و استعاره میپردازد. هر یک از این عناصر با مثالهایی از طبیعت، هنر، ادبیات و حتی رفتار حیوانات توضیح داده میشوند تا نشان داده شود که مغز چگونه این الگوها را شناسایی و به آنها واکنش نشان میدهد. نویسنده به نقش فرگشت در شکلگیری معیارهای زیبایی نیز اشاره میکند و توضیح میدهد که بسیاری از چیزهایی را که امروز زیبا میدانیم در واقع نشانههایی از سلامت، امنیت یا شانس بقای بیشتر در گذشته بودهاند. بخشهایی از کتاب به زیبایی چهره و عشق اختصاص دارد و نشان میدهد که چگونه مغز انسان در مواجهه با چهرههای زیبا یا تجربهٔ عشق واکنشهای خاصی نشان میدهد که ریشه در تکامل و نیازهای زیستی دارد. درنهایت کتاب با بررسی نمونههایی از هنر، ادبیات و حتی رفتار حیوانات تلاش کرده است نشان دهد که زیبایی و عشق نه فقط مفاهیمی انتزاعی بلکه پدیدههایی عمیقاً زیستی و مغزی هستند که در طول تاریخ تکامل انسان شکل گرفتهاند.
چرا باید کتاب مغز وقتی رازهایش را آشکار می کند (کتاب دوم) را خواند؟
این کتاب فرصتی فراهم میکند تا مخاطب با نگاهی علمی و عصبشناختی به مفاهیمی مانند زیبایی و عشق بنگرد و از زاویهای متفاوت با آنها روبهرو شود. خواننده با مطالعهٔ این اثر درمییابد که بسیاری از احساسات و داوریهای زیباییشناسانه ریشه در ساختار مغز و تاریخ تکامل انسان دارند؛ همچنین کتاب با مثالهایی متنوع از هنر، ادبیات و طبیعت نشان میدهد که زیبایی چگونه در زندگی روزمره و تجربههای انسانی حضور دارد و چه نقشهایی ایفا میکند.
خواندن کتاب مغز وقتی رازهایش را آشکار می کند (کتاب دوم) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به نوروساینس، روانشناسی، فلسفهٔ ذهن، زیباییشناسی و هنر مناسب است؛ همچنین کسانی که بهدنبال درک علمیتر از مفاهیمی مانند زیبایی، عشق و تجربههای زیباشناختی هستند، میتوانند از مطالب کتاب بهره ببرند.
بخشی از کتاب مغز وقتی رازهایش را آشکار می کند (کتاب دوم)
«اما از آنجا که شواهد فراوانی هست که نشان میدهند پدیدههایی که زیبا شدهاند نقش مهمی درادامهٔ زندگی و بقای نسل داشتهاند. مهتاب هم حتماً به خاطر این نقشش بوده است که برای اجداد جنگلنشین ما زیبا شد. در هر حال فعلا این جور توضیحاتی که دربارهٔ ظهور زیبایی در مغز انسان هست. فقط در حد تفسیر علمی یا فرضیهٔ علمی میتواند باشد. شاید وقتی هوش مصنوعی به کمک دانشمندان آمد؛ یا بعضی رازهای مهم مغز کشف شلد آنگاه راههایی برای راستیآزمایی تجربی این جور فرضیهها و تفسیرها هم پیدا شود. اما همین تکنیکهای موجود هم رازهای جالبی از ماهیت زیبایی را آشکار ساخته اند.»