کتاب خردمندی بدن
تمرکز بر بدن در عرصه روان درمانی
معرفی کتاب خردمندی بدن
کتاب خردمندی بدن (Focusing)، نوشته ایجن گندلین و ترجمه اعظم ملاحسینی، بر این ایده استوار است که بدن فقط محل بروز احساسات نیست و میتواند نوعی آگاهی از تجربههای زیستهی ما را در خود داشته باشد. گندلین در این کتاب توضیح میدهد که چگونه این آگاهی بدنی میتواند در فرایند تغییر، تصمیمگیری و گشودن گرههای درونی نقش داشته باشد. او با معرفی مفهوم تمرکزگرایی و احساسادراکشده، به این پرسش میپردازد که چرا برخی افراد در فرایند رواندرمانی به تغییر میرسند و برخی دیگر در همان وضعیت باقی میمانند. نشر اسبار در سال ۱۴۰۰ این کتاب را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب خردمندی بدن اثر ایجن گندلین
کتاب خردمندی بدن، اثر ایجن گندلین، با این پرسش آغاز میکند که چه چیزی باعث میشود یک فرایند درمانی به تغییر واقعی منجر شود. نویسنده باتکیهبر تجربههای خود در رواندرمانی و پژوهشهایش، توجه را به نوعی آگاهی بدنی معطوف میکند که آن را احساسادراکشده مینامد. از این منظر، بدن فقط به رویدادها واکنش نشان نمیدهد، بلکه تجربههای مربوط به روابط، ترسها، تعارضها و موقعیتهای زندگی را نیز بهشکلی یکپارچه در خود بازتاب میدهد. توجه به این تجربهی بدنی میتواند راهی برای درک بهتر مسائل و یافتن مسیر تغییر باشد.
بخش مهمی از کتاب به توضیح فرایند تمرکزگرایی اختصاص دارد. ایجن گندلین با استفاده از نمونههای درمانی نشان میدهد که چگونه میتوان به یک احساس مبهم بدنی توجه کرد و از خلال آن به معنایی روشنتر از یک مسئله رسید. او در فصلهای مختلف، تفاوت میان هیجانهای شناختهشده و این حس مبهم اما معنادار را توضیح میدهد و سپس شش گام تمرکزگرایی را آموزش میدهد؛ از پاکسازی فضا و یافتن احساسادراکشده گرفته تا پیداکردن نماد مناسب، سنجیدن تناسب آن و تجربهی تغییر. کتاب در میان توضیحهای نظری، نمونههای درمانی و تمرینهای عملی حرکت میکند و به خواننده نشان میدهد این رویکرد چگونه در تجربهی واقعی انسانها به کار گرفته میشود.
خلاصه کتاب خردمندی بدن
کتاب خردمندی بدن توضیح میدهد که برخی مسائل درونی فقط با فکرکردن، تحلیلکردن یا صحبتکردن دربارهی آنها حل نمیشوند. گندلین معتقد است در پسِ تجربههایی مانند اضطراب، خشم، درماندگی و سردرگمی، ممکن است حسی بدنی وجود داشته باشد که هنوز بهروشنی قابلتوصیف نیست. توجه دقیق به این حس میتواند به درک تازهای از مسئله و در ادامه به تغییر منجر شود.
کتاب خردمندی بدن با استفاده از نمونههای مختلف نشان میدهد که چگونه یک فشار، گرفتگی یا احساس نامشخص بدنی میتواند بهتدریج معنای دقیقتری پیدا کند و با روشنشدن آن، فرد احساس گشایش و رهایی کند. بخش آموزشی کتاب نیز به شش گام تمرکزگرایی میپردازد و روشی را معرفی میکند که هدف آن برقراری ارتباط عمیقتر با تجربهی درونی و فاصلهگرفتن از چرخهی تکراری فکرها و تحلیلهای ذهنی است.
چرا باید کتاب خردمندی بدن را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب خردمندی بدن را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب رابطهی میان تجربهی بدنی، احساسات و تغییر درونی را با مثالهای متعدد توضیح میدهد.
- کتاب نشان میدهد که تحلیل ذهنی یک مسئله همیشه برای رسیدن به تغییر کافی نیست.
- خواننده با مفهوم احساسادراکشده و جایگاه آن در رویکرد گندلین آشنا میشود.
- شش گام تمرکزگرایی در بخش آموزشی کتاب بهصورت روشن توضیح داده شدهاند.
- نمونههای درمانی کمک میکنند مفاهیم مطرحشده در کتاب در موقعیتهای واقعی و ملموس درک شوند.
- این اثر نگاه متفاوتی به برخی بنبستهای عاطفی، تنشهای رابطهای و تجربههای مبهم درونی ارائه میدهد.
خواندن کتاب خردمندی بدن را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب خردمندی بدن به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به رواندرمانی و رویکردهایی که نقش تجربهی بدنی را در فرایند تغییر جدی میگیرند.
- کسانی که در چرخهی فکرکردن و تحلیلکردن مداوم گرفتار میشوند و به دنبال راهی متفاوت برای مواجهه با مسائل خود هستند.
- درمانگران و مشاورانی که میخواهند با روش تمرکزگرایی و توجه به تجربهی بدنی آشنا شوند.
- افرادی که به خودشناسی، تنظیم هیجان و درک بهتر تجربههای مبهم درونی علاقه دارند.
- مخاطبانی که ترجیح میدهند مفاهیم روانشناختی را از خلال نمونههای درمانی و تجربههای انسانی دنبال کنند.
بخشی از کتاب خردمندی بدن
«من و همکارانم در دانشگاههای شیکاگو و السور، روی سؤالاتی که معمولاً درمانگران از آنها گریزان هستند مطالعه کردهایم. چرا اغلب درمانها موفق نیستند؟ چرا نمیتوانیم تغییر قابل ملاحظهای در زندگی مراجعانمان ایجاد کنیم؟ در موارد نادری که درمان موفقیتآمیز است، درمانگر و مراجع چه میکنند؟ چه موضوعی مانع موفقیت درمان میشود؟
برای به دست آوردن جواب، فرمهای درمانی متعددی، از درمانهای کلاسیک گرفته تا درمانهای نوین، مطالعه کردیم. هزاران ساعت جلسات درمانی ضبط شده را کلمه به کلمه بررسی کردیم. نتیجۀ بررسیهای ما با اکثر درمانگران حرفهای، تفاوت زیادی داشت.
متوجه شدیم که مراجعان موفق، به سادگی از روی صدای ضبط شدۀ جلساتشان قابل شناسایی بودند. منظور از مراجعان موفق کسانی هستند که تغییرات قابل ملاحظهای در تستهای روانشناختی و زندگیشان داشتند. این مراجعان نادر چه کار متفاوتی در جلسات درمانی انجام میدادند؟ تشخیص تفاوتشان بسیار کار سادهای بود. اولین بار که ما این تفاوت را کشف کردیم، توانستیم به دانشجوهایمان آموزش دهیم تا آنها نیز بتوانند مراجعان موفق را شناسایی کنند.
هدف کتاب حاضر این است که به شما بگوید آنها چه میکردند و شما چه میتوانید کنید. این مهارت کمیاب یا بهتر است بگوییم، این فعالیت درونی فقط مناسب اتاقهای درمان نیست بلکه روشی برای مقابله با هر مشکل و در هر موقعیتی میباشد.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب خردمندی بدن و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | خردمندی بدن |
| عنوان دیگر | تمرکز بر بدن در عرصه روان درمانی |