معرفی و دانلود کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) + خلاصه رایگان
تصویر جلد کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت)

کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت)

۵.۰(از ۱ امتیاز)
تیمور رحمانی

معرفی کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت)

کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) نوشته تیمور رحمانی، روایتی از یک رخداد پرتنش در بستر زندگی روستایی، دامداری و مناسبات ایل و طایفه در ناحیه‌ای کوهستانی است. این کتاب از دل یک خاطره‌ی شخصی آغاز می‌شود؛ شبی آرام در مرداد ۱۳۵۸ که با صدای تیراندازی، مسیر روایت را به‌ سوی ماجرای سرقت یک گله و درگیری برای بازپس‌گیری آن می‌برد. این رمان که انتشارات نور علم آن را منتشر کرده، در کنار شرح حادثه، از طبیعت، حافظه‌ی جمعی و زخمی می‌گوید که با ناامنی دوباره سر باز می‌کند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت)

کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) نوشته‌ی تیمور رحمانی بر پایه‌ی خاطره، مشاهده و بازسازی فضای یک روستا شکل گرفته است؛ روایتی که از توصیف طبیعت و زندگی روزمره آغاز می‌شود و به‌تدریج به دل یک بحران اجتماعی می‌رود. نویسنده فقط یک حادثه را تعریف نمی‌کند، بلکه زمینه‌ی آن را هم نشان می‌دهد: شیوه‌ی زندگی دامداران، رسم ییلاق، مناسبات خویشاوندی، نقش امنیت در کار و معیشت و تأثیر آشفتگی سیاسی بر دورافتاده‌ترین نقاط. همین پیوند میان جزئیات زیسته و حادثه‌ی اصلی، به متن حالتی می‌دهد که هم یادآور خاطره است و هم ثبت یک تجربه‌ی جمعی.

کتاب بخش مهمی از نیروی خود را از فضاسازی می‌گیرد. شرح چشمه‌ها، مراتع، آسمان شب، صدای پرندگان، جیرجیرک‌ها و زوزه‌ی گرگ‌ها فقط برای زیباسازی نیست؛ این عناصر آرامش و نظمی را می‌سازند که با تیراندازی ناگهانی شکسته می‌شود. در ادامه، روایت از یک صبح ناآرام به ماجرای راهزنی، تعقیب سارقان و درگیری مسلحانه می‌رسد. اما متن در همان نقطه متوقف نمی‌شود و به گذشته برمی‌گردد تا پیشینه‌ی روستای لون سادات، ساختار اجتماعی آن، جایگاه سادات، دامداری و کشاورزی و سابقه‌ی راهزنی در منطقه را توضیح دهد. به‌ این‌ ترتیب، حادثه‌ی اصلی به‌ صورت جداافتاده دیده نمی‌شود و در بستری تاریخی و فرهنگی معنا پیدا می‌کند.

کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) از نظر محتوا بیش از هر چیز درباره‌ی برخورد سنت، ناامنی، غیرت جمعی و حافظه‌ی محلی است. تیمور رحمانی نشان می‌دهد که سرقت گله فقط زیان مالی نیست، بلکه می‌تواند احساس تحقیر، ترس، خشم و نگرانی از تکرار گذشته را زنده کند. در کنار این موضوع، متن تصویری دقیق از نوجوانی راوی هم به دست می‌دهد؛ نوجوانی‌ای که میان کار کشاورزی، شوق درس، تماشای آسمان و فهم دنیای بزرگ‌تر می‌گذرد.

خلاصه کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت)

کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) با شبی آرام در ییلاق آغاز می‌شود؛ شبی که راوی نوجوان در کنار خانواده و برادرش در دل کوهستان، غرق تماشای آسمان و صداهای شب است. صبح زود، تیراندازی ممتد آرامش منطقه را بر هم می‌زند و کم‌کم روشن می‌شود که گروهی راهزن، گله‌ای از روستا را ربوده‌اند.

مردان مسلح روستا برای بازپس‌گیری دام‌ها به تعقیب آنان می‌روند و در ارتفاعات شاهو درگیری سختی شکل می‌گیرد. از دل این نبرد، ماجرایی بیرون می‌آید که فقط به یک سرقت محدود نیست و پای سنت‌های کهنه، خون‌خواهی، حیثیت جمعی و گذشته‌ی پرتنش منطقه را هم به میان می‌کشد.

چرا باید کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) را بخوانیم؟

دلایل خواندن کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) را می‌توان این‌طور خلاصه کرد:

• این کتاب تصویری جزئی‌نگر از زندگی روستایی، دامداری و ییلاق در ناحیه‌ای کوهستانی ارائه می‌دهد.
  • خواننده با مطالعه‌ی این کتاب می‌تواند رابطه‌ی امنیت، معیشت و نظم اجتماعی را در یک تجربه‌ی عینی بهتر درک کند.
  • روایت، یک حادثه‌ی محلی را در پیوند با پیشینه‌ی تاریخی و مناسبات ایل و طایفه توضیح می‌دهد.
  • توصیف‌های طبیعت در این کتاب فقط پس‌زمینه نیست و در ساختن فضای تنش و آرامش نقش دارد.
  • این کتاب برای شناخت حافظه‌ی جمعی یک روستا و واکنش مردم به تهدید و تحقیر جمعی منبعی قابل‌توجه است.
  • خواننده در کنار ماجرای اصلی، با تجربه‌ی نوجوانی راوی و نگاه او به درس، کار و جهان اطراف هم همراه می‌شود.

خواندن کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

خواندن کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) به این گروه‌ها پیشنهاد می‌شود:

• علاقه‌مندان به روایت‌هایی که بر زندگی روستایی و مناسبات محلی تمرکز دارند.
  • خوانندگانی که می‌خواهند درباره‌ی تأثیر ناامنی بر دامداری، کشاورزی و زندگی روزمره بیشتر بدانند.
  • کسانی که به تاریخ شفاهی، خاطره‌نگاری و تجربه‌های زیسته در مناطق کُردنشین علاقه دارند.
  • مخاطبانی که از متن‌های شخصیت‌محور با توصیف دقیق طبیعت و محیط لذت می‌برند.
  • پژوهشگرانی که درباره‌ی ایل، طایفه، سنت و واکنش جمعی به بحران کنجکاوند.

بخشی از کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت)

«یک شب بسیار تاریک و مملو از ستاره و آرامش و هوا و نوای کوهستان در اوایل مرداد ۱۳۵۸ بود که اوج فصل کار کشاورزان در منطقه ما بود. اهالی روستای ما تا قبل از انقلاب ۱۳۵۷ در نیمه دوم فصل بهار و نیمه اول فصل تابستان به عنوان ییلاق جهت فعالیت دامداری و علف چینی و برای بهره برداری از آب برف‌ها و مراتع سرسبز و بهره بردن از شادابی کوهستان که نبودن در آن برای دامدارها قابل تصور نبود، به کنار برف‌های کوه «شاهو» می‌رفتند. آنها در دامنه برف‌ها سیاه چادرهای خود را که "دَوار" می‌نامیدند، برپا می‌کردند و با یک زندگی دارای کمترین امکانات اما با آزادی درون و روح و روان مدتی را در آنجا خوش بودند. اما در اولین بهار پس از انقلاب، عمدتاً بر اثر نگرانی از فقدان امنیت و نگرانی از احیای راهزنی که در گذشته‌های دور وجود داشت و عدم تسلط کامل دولت بر مناطق دور از پایتخت، آن رسم یا سنت کهن و شاید صدها ساله را ترک کرده بودند و از بودن در جوار برف و گل و گیاه و هوای کوهستان محروم شده بودند. اما خانواده ما همچنان کنار چشمه پر آب داخل زمین‌های کشاورزی و مراتع اختصاصی خودمان در کوه "زَرنه" جایی که «رَیسان» نامیده می شود، در ییلاق بودیم، با این تصور و خیال که اتفاق خاصی نیفتاده است و ارزیابی مان ریسک تحولات را کم برآورد کرده بود.»

معرفی این کتاب در تاریخ ۱۹ شهریور ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب نبردِ محمودها (زخم سنت) و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابنبردِ محمودها (زخم سنت)
موضوعخاطرات، داستان ایرانی
نویسندهتیمور رحمانی
انتشاراتانتشارات نور علم
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۵/۰۶/۰۹
فرمت کتابEPUB
برچسبادبیات ایران

نظری برای کتاب ثبت نشده است.