کتاب فلسفه اخلاق
معرفی کتاب فلسفه اخلاق
کتاب فلسفه اخلاق نوشته محمد سربخشی، اثری است که به پرسشهای پایهای درمورد خوبی و بدی، ارزش و الزام اخلاقی و نسبت عقل، دین و داوریهای اخلاقی میپردازد. نویسنده در این اثر فقط به تعریف اخلاق بسنده نمیکند، بلکه نشان میدهد چرا بحث از مبانی اخلاق برای فهم رفتار، صفات و غایتهای انسانی ضروری است. این کتاب را نشر سنجاق منتشر کرده است. این کتاب برای کسانی مناسب است که میخواهند بدانند گزارههای اخلاقی دقیقاً چه معنایی دارند و بر چه اساسی میتوان از آنها دفاع کرد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب فلسفه اخلاق
کتاب فلسفه اخلاق نوشته محمد سربخشی به یکی از بنیادیترین حوزههای اندیشه میپردازد؛ حوزهای که از دل پرسشهای روزمره و درعینحال عمیق انسان بیرون میآید. پرسشهایی مثل اینکه چرا بعضی رفتارها خوب و بعضی دیگر بد شمرده میشوند، آیا ارزشهای اخلاقی واقعیتی مستقل دارند یا تابع سلیقه و قراردادند و نسبت اخلاق با سعادت، اختیار و دین چیست. نویسنده از همان آغاز روشن میکند که موضوع فقط توصیه به خوببودن نیست، بلکه بحث بر سر مبانی داوریهای اخلاقی است. بههمین دلیل، متن از تعریف اخلاق و فلسفهی اخلاق شروع میشود و بعد بهسراغ قلمرو، ضرورت و روش این دانش میرود.
کتاب فلسفه اخلاق فقط به بیان چند مفهوم کلی اکتفا نکرده است. متن بهصورت مرحلهبهمرحله میان اخلاق توصیفی، اخلاق هنجاری، اخلاق تربیتی و فرااخلاق تمایز میگذارد و جایگاه فلسفهی اخلاق را در میان آنها روشن میکند. در ادامه، مفاهیمی مانند ارزش، لزوم، حسن و قبح، کمال، مطلوبیت، اختیار و آگاهی با دقت بررسی میشوند. یکی از نکات مهم اثر این است که اخلاق را محدود به چند رفتار پراکنده نمیبیند، بلکه صفات، افعال و حتی غایتهای اختیاری انسان را در دایرهی ارزیابی اخلاقی قرار میدهد. همین نگاه باعث میشود بحث از اخلاق در این کتاب به زندگی فردی، اجتماعی و فکری انسان پیوند بخورد.
کتاب فلسفه اخلاق از نظر شیوهی بحث، بر استدلال عقلی تکیه دارد و تلاش میکند نشان دهد چرا حس و تجربه برای حل مسائل بنیادین اخلاق کافی نیستند. نویسنده در فصلهای آغازین، هم تعریفهای رایج را بررسی میکند و هم به اختلاف دیدگاهها درمورد واقعیتداشتن ارزشهای اخلاقی، امکان شناخت آنها و منشأ الزام اخلاقی میپردازد. فضای اثر آموزشی و مفهومی است و بیشتر از آنکه به مثالهای پراکنده متکی باشد، در پی روشنکردن چارچوبهای اصلی بحث است. نتیجه، متنی است که برای آشنایی جدی با مسئلههای اصلی فلسفهی اخلاق، از تعریف و تقسیمبندی تا بحث از ارزش و الزام، مسیر نسبتاً کاملی پیش میگذارد.
خلاصه کتاب فلسفه اخلاق
کتاب فلسفه اخلاق به این مسئله میپردازد که وقتی از خوب و بد، باید و نباید، فضیلت و رذیلت حرف زده میشود، دقیقاً از چه چیزی سخن میرود. نویسنده ابتدا اخلاق و فلسفهی اخلاق را تعریف میکند و تفاوت آنها را با شاخههایی مثل اخلاق توصیفی و هنجاری توضیح میدهد. سپس سراغ مفاهیم کلیدی میرود؛ از ارزش و اقسام آن گرفته تا لزوم، حسن و قبح، اختیار و آگاهی. بخش مهمی از کتاب به این پرسش اختصاص دارد که آیا احکام اخلاقی واقعیاند یا نه و اگر واقعیاند، چگونه میتوان آنها را شناخت. در مجموع، اثر میکوشد مبانی نظری داوریهای اخلاقی را روشن کند و نشان دهد اخلاق فقط مجموعهای از توصیهها نیست، بلکه پشتوانهای مفهومی و عقلانی دارد.
چرا باید کتاب فلسفه اخلاق را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب فلسفه اخلاق را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب پرسشهای پایهای اخلاق را از سطح داوریهای روزمره فراتر میبرد و مبانی آنها را بررسی میکند.
- خواننده با تفاوت میان اخلاق توصیفی، هنجاری، تربیتی و فرااخلاق آشنا میشود.
- این اثر معنای مفاهیمی مانند ارزش، الزام، حسن، قبح و سعادت را با دقت بیشتری روشن میکند.
- کتاب نشان میدهد چرا اختیار و آگاهی در داوری اخلاقی نقش محوری دارند.
- مطالعهی آن برای فهم نسبت اخلاق با عقل، دین و واقعیت اخلاقی سودمند است.
- این اثر به کسانی کمک میکند که میخواهند از احکام اخلاقی فقط بهصورت شهودی دفاع نکنند و پشتوانهی مفهومی آنها را هم بشناسند.
خواندن کتاب فلسفه اخلاق به این گروهها پیشنهاد میشود:
- دانشجویان و پژوهشگرانی که میخواهند با مفاهیم پایهی فلسفهی اخلاق آشنا شوند.
- خوانندگانی که درمورد منشأ خوبی و بدی و معیار داوری اخلاقی سؤال دارند.
- کسانی که میخواهند نسبت اخلاق با دین، عقل و سعادت را دقیقتر بررسی کنند.
- علاقهمندان به مباحث مفهومی و استدلالی که از بحثهای نظری در حوزهی اخلاق استقبال میکنند.
- مخاطبانی که میخواهند پیش از ورود به نظریههای اخلاقی، با اصطلاحات و تقسیمبندیهای اصلی این حوزه آشنا شوند.
بخشی از کتاب فلسفه اخلاق
«فلسفۀ اخلاق پژوهشی است عقلانی که مبانی منطقی، معناشناختی، معرفتشناختی و هستیشناختی اخلاق یا امور اخلاقی را بررسی میکند.
اگر سؤالهایی که در بحث پیشین مطرح کردیم پاسخ داده نشوند، نمیتوان گفت شیوۀ اخلاقی ویژهای که هر کدام از ما در زندگی خود اتخاذ کردهایم، کاملاً درستاند. همۀ ما دزدی و دروغگویی را بد میدانیم و احسان به دیگران و راستگویی را اعمالی نیکو قلمداد میکنیم. اگر قبل از قضاوت دربارۀ این رفتارها مشخص نکرده باشیم که ارزش رفتارها عینی و ورای سلیقه و توافقهای اجتماعی است، نمیتوانیم از اطلاق و درستی این داوریها دفاع کنیم. حتی اطمینانی که هماکنون به قضاوتهای خود داریم فرو میپاشد. دفاع از ارزشهای اخلاقی و امربهمعروف و نهیازمنکر، زمانی مجاز است که بتوان حقانیت مکتب اخلاقی خود و عینیت و اطلاق ارزشهای اخلاقی را اثبات کرد. چنانکه دیدیم پاسخ همۀ این سؤالها در فلسفۀ اخلاق داده میشود.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب فلسفه اخلاق و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | فلسفه اخلاق |
| موضوع | فلسفه مدرن، نظریات و مکاتب فلسفی، هستیشناسی |