معرفی و دانلود کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء pdf + خلاصه رایگان
تصویر جلد کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء

کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء

با ترجمه فارسی

نوع کتاببدون نظر

معرفی کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء

کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء برگزیده‌ای از نوشته‌های ابوالقاسم نجم‌الدین جعفربن حسن (محقق حلی) است و ترجمه‌ی حمید نیک‌فکر و مهدی رحیمی آن را در دسترس فارسی‌زبانان قرار داده است. انتشارات چتر دانش این کتاب را منتشر کرده است و محور اصلی آن باب قضا در فقه امامیه است؛ از شرایط قاضی و آداب دادرسی تا شیوه‌ی رسیدگی به دعوا، شهادت، اقرار و حکم. متن کتاب عربی و فارسی را کنار هم می‌آورد و از خلال آن، تصویری روشن از منطق فقهی قضاوت و جزئیات بحث‌های آن ارائه می‌دهد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء

کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء اثری برگرفته از متون فقهی محقق حلی و نیز بخش‌هایی از شرح‌های مرتبط با باب قضاست که با ترجمه و توضیح فارسی فراهم شده است. هسته‌ی اصلی اثر بر مسئله‌ی قضاوت در فقه امامیه متمرکز است؛ یعنی جایی که بحث فقط به صدور حکم محدود نمی‌ماند و به صفات قاضی، حدود اختیار او، شیوه‌ی برخورد با طرفین دعوا، جایگاه شاهدان، اعتبار اقرار، حکم غیابی، رشوه، عدالت و حتی آداب نشستن قاضی در مجلس دادرسی گسترش پیدا می‌کند. حضور متن عربی در کنار ترجمه‌ی فارسی باعث شده مسیر استدلال‌ها و اصطلاحات تخصصی به‌صورت مستقیم دیده شود.
کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء فقط مجموعه‌ای از احکام پراکنده نیست، بلکه نظمی آموزشی دارد و خواننده را از مباحث مقدماتی به مسائل جزئی‌تر می‌برد. در بخش‌های آغازین، از صفات قاضی و شرایط انعقاد قضا سخن گفته می‌شود؛ سپس آداب مستحب و مکروه قضاوت، وظایف حاکم، کیفیت حکم‌کردن، ترتیب رسیدگی به دعوا و پاسخ‌های مدعی‌علیه مطرح می‌شود. در ادامه، موضوعاتی مثل عدالت شهود، شیوه‌ی بررسی زندانیان، رسیدگی به اموال ایتام، حکم‌دادن براساس علم قاضی و نسبت میان مصلحت و نصب قاضی بررسی می‌شود. این گستردگی نشان می‌دهد که قضا در این سنت فقهی فقط یک عمل حقوقی نیست، بلکه شبکه‌ای از مسئولیت‌های اخلاقی، اجتماعی و شرعی را دربر می‌گیرد.
کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء از نظر حال‌وهوا، متنی استدلالی و مسئله‌محور است. بسیاری از بندها با طرح یک حکم آغاز می‌شوند و بعد با تردیدها، اختلاف‌نظرها یا استثناها ادامه پیدا می‌کنند. همین ویژگی، کتاب را از یک متن صرفاً خلاصه‌وار جدا می‌کند و نشان می‌دهد که بحث قضا در فقه، میدان سنجش دقت، احتیاط و تشخیص است. توضیحات مترجمان در میان ترجمه نیز به روشن‌شدن برخی عبارت‌ها و موقعیت‌های فقهی کمک کرده است و باعث می‌شود پیوند میان متن اصلی و فهم امروزی آن بهتر دیده شود.

خلاصه کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء

کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء مجموعه‌ای از مباحث مربوط به قضاوت را از دل متون فقهی بیرون می‌کشد و آن‌ها را با ترجمه‌ی فارسی کنار هم می‌گذارد. مسیر کتاب از تعریف جایگاه قاضی و شرایط لازم برای تصدی قضا آغاز می‌شود و بعد به آداب مجلس قضا، شیوه‌ی رسیدگی به دعوا، نحوه‌ی برخورد با اقرار و انکار، اعتبار شهادت و حدود اختیارات حاکم می‌رسد.
در بخش‌های مختلف، مسئله‌های ریز و کاربردی هم مطرح می‌شود؛ از چگونگی احضار طرفین دعوا و بررسی عدالت شاهدان تا حکم رشوه، وضعیت زندانیان، اموال ایتام و امکان نقض حکم پیشین. حاصل این مباحث، تصویری فشرده اما پرجزئیات از منطق فقهی باب قضاست؛ منطقی که هم به قواعد رسمی توجه دارد و هم به رفتار، احتیاط و مسئولیت قاضی.

چرا باید کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء را بخوانیم؟

دلایل خواندن کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء را می‌توان این‌طور خلاصه کرد:

• این کتاب مباحث اصلی باب قضا را از چند متن مهم فقهی در یک مجموعه گرد آورده است.
  • خواننده با مطالعه‌ی آن می‌تواند با شرایط قاضی، آداب دادرسی و شیوه‌ی صدور حکم در فقه امامیه آشنا شود.
  • متن عربی و ترجمه‌ی فارسی در کنار هم، امکان دنبال‌کردن اصطلاحات و استدلال‌های اصلی را فراهم می‌کند.
  • کتاب فقط به حکم نهایی بسنده نمی‌کند و اختلاف‌نظرها، تردیدها و استثناهای فقهی را هم نشان می‌دهد.
  • بخش‌های مربوط به شهادت، اقرار، انکار، رشوه و عدالت شهود برای فهم جزئیات فرایند قضا اهمیت دارند.
  • توضیحات افزوده‌شده در ترجمه، برخی عبارت‌های دشوار و موقعیت‌های فقهی را روشن‌تر می‌کند.

خواندن کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء به این گروه‌ها پیشنهاد می‌شود:

• دانشجویان حقوق و فقه که می‌خواهند با مبانی قضا در متون فقهی کلاسیک آشنا شوند.
  • پژوهشگرانی که درباره‌ی فقه امامیه، دادرسی شرعی و تاریخ اندیشه‌ی قضایی کار می‌کنند.
  • خوانندگانی که می‌خواهند نسبت میان عدالت، شهادت، اقرار و حکم را در سنت فقهی دقیق‌تر بفهمند.
  • کسانی که به مطالعه‌ی متن‌های عربی فقهی همراه با ترجمه‌ی فارسی علاقه دارند.
  • مخاطبانی که به‌دنبال شناخت جزئی‌تر از وظایف قاضی و آداب مجلس قضا هستند.

معرفی این کتاب در تاریخ ۱۸ مرداد ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب من تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابمن تراث المحقق الحلی و الفاضل الآبی فی فقه القضاء
عنوان دیگربا ترجمه فارسی
عنوان در زبان مبدأشرایع الاسلام فی مسائل الحلال و الحرام؛ نکت النهایه؛ کشف الرموز فی شرح المختصر النافع
موضوعکلیات اسلام، کلام و عقاید، قانون و قانونگذاری
نویسندهابوالقاسم نجم الدین جعفربن حسن (محقق حلی)
مترجمحمید نیک فکر، مهدی رحیمی
انتشاراتانتشارات چتر دانش
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۲/۰۱/۰۱
فرمت کتابPDF
برچسبفارسی، عربی

نظری برای کتاب ثبت نشده است.