کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است
معرفی کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است
کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است نوشتهی مژگان پوربختیار مجموعهای از شعرهای اوست که نشر عالینگار آن را منتشر کرده است. این کتاب در قالبهای گوناگون کلاسیک و نیمایی سروده شده و طیف گستردهای از مضمونها را در بر میگیرد؛ از عشق و دلدادگی و خاطرات کودکی تا سوگنامههای خانوادگی، ستایش وطن، یاد بزرگان ادب و هنر و دغدغههای اجتماعی و سیاسی. شاعر در این مجموعه کوشیده است تجربههای زیستهی شخصی را با ارجاعات ادبی و مذهبی و تاریخی درهم بیامیزد و از دل آنها تصویری عاطفی و پرجزئیات از جهان درونی خود بسازد. در من هنوز روح سرودن شناور است با شعرهایی روبهرو میکند که گاهی در فضای غزل کلاسیک حرکت کردهاند و گاهی به سمت وزنهای بلند و روایتمحور رفتهاند. نامگذاری شعرها، تقدیمنامهها و اشارههای مکرر به اعضای خانواده، استادان، هنرمندان و چهرههای دینی و ادبی، این مجموعه را به نوعی دفتر خاطرات منظوم تبدیل کرده است که در آن هر شعر، ردّی از یک رابطه، یک فقدان یا یک لحظهی پررنگ در زندگی شاعر را ثبت کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است
کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است با مجموعهای نسبتاً پرحجم از شعرهای مژگان پوربختیار آغاز میشود که در آنها هم غزلهای کلاسیک با ردیف و قافیهی منظم دیده میشود و هم شعرهایی با وزنهای بلند و روایتمحور. این شعرها در فصلها یا دفترهای شمارهگذاریشده جدا نشدهاند اما با تقدیمنامهها و عنوانهای مشخص از هم تفکیک شدهاند؛ برای نمونه شعرهایی مانند «از اوّل»، «مهرافَرین»، «وقتی کنارم نیستی»، «قصهی چِه»، «روح بهاران»، «هزاره»، «آفتاب»، «صبح اثیری»، «روح شناور»، «بعد نو»، «دنیا جهنم است»، «دلهره ۱» و «دلهره ۲» هرکدام فضایی مستقل دارند. در بسیاری از شعرها، شاعر بهروشنی مخاطب را معرفی کرده است؛ گاهی فرزندش «مهیار» یا «مهرزاد»، گاهی مادر و پدر، گاهی دوستان و هنرمندانی مانند شهرام ناظری یا صمد بهرنگی و گاهی چهرههای دینی چون حضرت فاطمه(س) و امام علی. این شیوه، کتاب را به مجموعهای از گفتوگوهای عاطفی و ذهنی تبدیل کرده است که در قالب شعر ثبت شدهاند. در من هنوز روح سرودن شناور است در ادامهی خود شعرهایی با حالوهوای اجتماعی و سیاسی نیز دارد؛ مانند «دنیا جهنم است» که در آن از صلح، آزادی، سفرههای خالی و پرندههای در بند سخن رفته است یا شعرهایی که به جنگ، جانبازان و آزمونهای دشوار زندگی جمعی اشاره کردهاند. دو شعر طنزآمیز «دلهره ۱» و «دلهره ۲» فضای متفاوتی در کتاب ساختهاند و تجربهی آزمون جامع دکتری را در قالب زبانی شوخطبعانه و آمیخته با اصطلاحات مجازی و اینترنتی روایت کردهاند. در کنار اینها، شعرهایی مانند «بچگیهامو یه جا جا گذاشتم»، «در قاب آینه»، «خاطرهی ملالها» و «هنگام عشق» به گذشته، کودکی، فرسودگی، تنهایی و جستوجوی دوبارهی شادی پرداختهاند. کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است در مجموع از کنار هم قرارگرفتن این شعرهای متنوع، تصویری از شاعری ارائه میدهد که میان عشق شخصی، دلبستگی خانوادگی، تعلق ملی و حساسیت اجتماعی در رفتوآمد است و این رفتوآمد را در قالبهای گوناگون شعری ثبت کرده است.
چرا باید کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است را بخوانیم؟
در من هنوز روح سرودن شناور است بهسبب تنوع مضمونها و مخاطبان درونی شعرها، امکان همذاتپنداری گستردهای فراهم کرده است. در یک سوی این طیف، شعرهای عاشقانه و عاطفی قرار گرفتهاند که در آنها از دلتنگی، جدایی، بازگشت، امید و بیم رابطه سخن گفته شده است؛ شعرهایی مانند «امشب دلم برای تو دلتنگ میشود»، «وقتی تو نبودی»، «مثل آه» و «عشق که آمد» نمونههایی از این حالوهوا هستند. در سوی دیگر، سوگنامهها و مرثیههایی برای پدر، مادر، دوستان و شهیدان دیده میشود که در آنها شاعر کوشیده است فقدان را به زبان تصویر و موسیقی کلمات ترجمه کند؛ شعرهایی مانند «آوای باد و باران»، «در دریای بیکرانه»، «بعد نو» و «خاکستر باغ» از این دستاند. خواندن کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است همچنین برای کسانی که به پیوند شعر امروز با میراث ادبی و مذهبی علاقهمندند جذاب است. در بسیاری از شعرها ردّ پای حافظ، فروغ فرخزاد، مهدی اخوان ثالث، صمد بهرنگی و چهرههای دینی دیده میشود؛ گاهی در قالب تضمین مستقیم یک مصراع، گاهی در شکل گفتوگو با یک شخصیت و گاهی در اشاره به یک کتاب یا آلبوم موسیقی. این ارجاعات، شعرها را در شبکهای از متنهای پیشین قرار داده است و نشان میدهد شاعر چگونه میان تجربهی شخصی و حافظهی جمعی پل زده است. در کنار اینها، حضور شعرهای طنزآمیز دربارهی آزمونهای دانشگاهی و فضای مجازی، وجهی روزمره و معاصر به کتاب داده است و آن را از یکدستشدن در فضای صرفاً تغزلی دور کرده است.
خواندن کتاب در من هنوز روح سرودن شناور است به دوستداران شعر فارسی که به غزل و وزنهای کلاسیک علاقه دارند پیشنهاد میشود. همچنین به کسانی پیشنهاد میشود که در جستوجوی شعرهایی عاطفی دربارهی خانواده، عشق، سوگ و خاطرات کودکی هستند یا به پیوند شعر با ارجاعات دینی، ادبی و اجتماعی توجه دارند. دانشجویان و علاقهمندان به شعر معاصر که میخواهند نمونهای از ترکیب زبان امروز با قالبهای سنتی را دنبال کنند نیز میتوانند از این کتاب بهره ببرند.