کتاب سایه خدا مایکل روزن + دانلود نمونه رایگان

کتاب سایه خدا

نویسنده:مایکل روزن
امتیازبدون نظر

معرفی کتاب سایه خدا

کتاب سایه خدا (کانت، هگل و گذار از ملکوت به تاریخ) نوشته مایکل روزن و با ترجمه حسین نیکبخت، اثری است که به بررسی تحولات اندیشه فلسفی در اروپا، به‌ویژه در دوره گذار از سنت دینی به عصر مدرن می‌پردازد. این کتاب با تمرکز بر فیلسوفانی چون کانت و هگل، به تحلیل مفاهیمی مانند سکولاریزاسیون، آزادی، عقل، ایمان و نقش دین در شکل‌گیری ایده‌های مدرن می‌پردازد. نویسنده تلاش کرده است با رویکردی تحلیلی و تاریخی، پیوندها و گسست‌های میان سنت دینی و فلسفه مدرن را آشکار کند و نشان دهد چگونه مفاهیم دینی در قالب‌های جدید فلسفی بازتولید شده‌اند. نشر ققنوس آن را منتشر کرده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب سایه خدا

کتاب سایه خدا با تمرکز بر اندیشه‌های کانت و هگل، به بررسی چگونگی گذار از جهان‌بینی دینی به نگرش تاریخی و فلسفی مدرن می‌پردازد. مایکل روزن در این کتاب، با نگاهی انتقادی و تحلیلی، نشان داده است که چگونه مفاهیم دینی، حتی پس از افول نقش سنتی دین، در قالب‌های جدید فلسفی و اجتماعی تداوم یافته‌اند. او با ارجاع به آثار فیلسوفانی چون نیچه، فیخته، شیلر و مارکس، روند سکولاریزاسیون را نه صرفاً به معنای حذف دین، بلکه به‌عنوان دگرگونی و بازتعریف مفاهیم دینی در بستر عقلانیت و تاریخ بررسی کرده است. ساختار کتاب شامل مقدمه‌ای مفصل درباره اهمیت فلسفه و تاریخ فلسفه، و سپس فصولی است که هر یک به یکی از جنبه‌های این گذار می‌پردازند: از مسئله شر و توجیه جهان، تا آزادی، اخلاق، ایده کلیسای نامرئی، و در نهایت، نقش ایده‌ها و ایدئولوژی‌ها در شکل‌دهی به جامعه مدرن. روزن در این کتاب، با بهره‌گیری از نقل‌قول‌ها و تحلیل‌های دقیق، تلاش کرده است تصویری چندلایه از رابطه دین و فلسفه ارائه دهد و نشان دهد که حتی در جهان مدرن، سایه مفاهیم دینی همچنان بر اندیشه و زندگی انسان‌ها سنگینی می‌کند.

خلاصه کتاب سایه خدا

کتاب سایه خدا به بررسی این پرسش می‌پردازد که چگونه مفاهیم دینی، پس از افول نقش سنتی دین، در قالب‌های جدید فلسفی و اجتماعی بازتولید شده‌اند. نویسنده با اشاره به نقل‌قولی از نیچه درباره «سایه خدا»، بحث را با مفهوم سکولاریزاسیون آغاز کرده و نشان داده است که این فرایند نه فقط به معنای حذف دین، بلکه به معنای دگرگونی و بازتعریف مفاهیم دینی است. او با تحلیل آثار کانت، هگل و دیگر فیلسوفان آلمانی، نشان داده است که چگونه ایده‌هایی مانند فناناپذیری شخصی، آزادی، عدالت و کلیسای نامرئی، از بستر دینی به حوزه فلسفه و تاریخ منتقل شده‌اند. در بخش‌های مختلف کتاب، روزن به موضوعاتی چون رابطه ایمان و عقل، مسئله شر، نقش آزادی در اندیشه مدرن، و چگونگی شکل‌گیری ایدئولوژی‌ها می‌پردازد. او استدلال کرده است که حتی در جهان مدرن، بسیاری از باورها و ارزش‌ها ریشه در سنت دینی دارند، هرچند به شکل‌های جدید و گاه ناآگاهانه بازتولید می‌شوند. نویسنده با بررسی انتقادی دیدگاه‌های مارکس، نیچه، وبر و دیگران، نشان داده است که ایده‌های فلسفی و اجتماعی نه صرفاً بازتاب شرایط مادی، بلکه شیوه‌هایی برای معنا بخشیدن به زندگی و جهان‌اند. در نهایت، کتاب به این نتیجه می‌رسد که پروژه فلسفی مدرن، با وجود نقد و فاصله‌گیری از دین، همچنان درگیر سایه مفاهیم دینی است و تلاش برای آشتی با واقعیت و تاریخ، بدون درک این پیوستگی و گسست، ناقص خواهد بود.

چرا باید کتاب سایه خدا را بخوانیم؟

کتاب سایه خدا اثری است که با رویکردی تحلیلی و تاریخی، به یکی از مهم‌ترین پرسش‌های فلسفه و جامعه مدرن می‌پردازد: نقش و سرنوشت مفاهیم دینی در عصر سکولار. این کتاب با بررسی دقیق آثار کانت، هگل و دیگر متفکران، نشان داده است که چگونه ایده‌هایی مانند آزادی، عدالت، فناناپذیری و حتی ایدئولوژی‌های مدرن، ریشه‌هایی عمیق در سنت دینی دارند. خواندن این کتاب فرصتی است برای بازاندیشی درباره پیوندهای پنهان میان دین و فلسفه، و درک بهتر از چگونگی شکل‌گیری ارزش‌ها و باورهای امروزی. همچنین، کتاب با طرح پرسش‌هایی بنیادین درباره معنای زندگی، اخلاق و تاریخ، مخاطب را به تأمل درباره جایگاه خود در جهان مدرن دعوت می‌کند.

خواندن این کتاب به علاقه‌مندان فلسفه، تاریخ اندیشه، مطالعات دینی و کسانی که دغدغه فهم ریشه‌های مفاهیم مدرن مانند آزادی، عدالت و سکولاریزاسیون را دارند پیشنهاد می‌شود. همچنین برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه علوم انسانی که به دنبال درک عمیق‌تر از پیوند میان دین و فلسفه هستند، مناسب است.

بخشی از کتاب سایه خدا

«اجازه دهید با نقل‌قولی شروع کنم که عنوان این کتاب، سایه خدا، را از آن برگرفته‌ام. این نقل‌قولی از بخش ۱۰۸ کتاب دانش شادان نیچه است: پس از مرگ بودا، هنوز سایه او قرن‌ها در غاری نمایش داده می‌شد ــ سایه‌ای عظیم و خوفناک. خدا مرده است؛ اما چنان‌که راه و رسم مردمان است، هنوز هم می‌توان غارهایی یافت که هزاران سال در آن‌ها سایه او را نمایش خواهند داد. ــ و ما ــ ما باید بر سایه او نیز غلبه کنیم. همین گزین‌گویه نیچه برای دانستن این‌که کتاب حاضر درباره سکولاریزاسیون است کفایت می‌کند. اما مراد از «سکولاریزاسیون» چیست؟ بنا به درک برخی از متفکران ــ درکی که عمدتا در جهان انگلیسی‌زبان رایج است، گرچه محدود به آن نیست ــ سکولاریزاسیون صرفا به حاشیه رفتنِ کردار دینی سنتی است. می‌توان آن را، مثلاً، بر اساس کاهش در عبادات عمومی، عضویت در کلیسا و وجود احزاب سیاسی مذهبی سنجید. با این حال، در میان کسانی که باور دارند چنین تغییری با ظهور جهان مدرن روی داده است، گسترده‌ترین طیف دیدگاه‌ها را در باب نحوه ارزیابی آن می‌توان یافت. در یک سو متفکرانی ایستاده‌اند که خود را عضوی از جنبش «روشنگری» می‌دانند و به حاشیه رفتنِ دین را به منزله بخشی از جنبشی تلقی می‌کنند که از طریق آن عقل و علم به‌تدریج تارهای خرافه را می‌زدایند و رفاه انسانی را بهبود می‌بخشند. در سوی دیگر، کسانی ایستاده‌اند که سکولاریزاسیون را بخشی از فرایندی می‌دانند که از رهگذر آن قابلیت‌های تکنولوژیک به بهای از دست دادن آنچه به‌واقع مهم است حاصل می‌شود: یعنی داشتن حسی پایدار از آنچه به‌واقع مهم است.»

۲۰%