کتاب چهل گام ارتباط موثر در نهج البلاغه
معرفی کتاب چهل گام ارتباط موثر در نهج البلاغه
کتاب چهل گام ارتباط موثر در نهج البلاغه نوشتهی سیدحسین نجات، اثری پژوهشی و آموزشی در حوزهی معارف اسلامی و اخلاق فردی و اجتماعی است. این کتاب با تمرکز بر گزیدهای از حکمتها، خطبهها و نامههای نهجالبلاغه، تلاش کرده است تا مفاهیم و آموزههای ارتباطی و اخلاقی امام علی (ع) را بهصورت موضوعی و کاربردی شرح و تفسیر کند. ساختار کتاب بهگونهای طراحی شده که خواننده بتواند با هر سطح دانشی، بهراحتی با مفاهیم نهجالبلاغه ارتباط برقرار کند و از آن برای بهبود روابط فردی و اجتماعی خود بهره ببرد. نشر رزا آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب چهل گام ارتباط موثر در نهج البلاغه
چهل گام ارتباط موثر در نهج البلاغه اثری است که با رویکردی موضوعمحور به شرح و تفسیر گزیدههایی از نهجالبلاغه پرداخته است. سیدحسین نجات، نویسندهی کتاب، با بهرهگیری از حکمتها، خطبهها و نامههای امام علی (ع)، تلاش کرده است تا مفاهیم بنیادین اخلاق، علم، آداب معاشرت، صبر، زهد، تقوا و دیگر ارزشهای انسانی را بهصورت گامبهگام و قابل فهم ارائه دهد. ساختار کتاب بر پایهی تقسیمبندی موضوعی است و هر فصل به یکی از جنبههای مهم زندگی فردی و اجتماعی میپردازد. نویسنده در مقدمه توضیح داده است که هدفش ارائهی شرحی نوآورانه و متفاوت از سایر شروح نهجالبلاغه بوده و سعی کرده است با استفاده از منابع اصلی و اشعار مرتبط، مفاهیم را برای مخاطب امروزی ملموستر کند. این کتاب نهتنها به تفسیر متون میپردازد، بلکه با آوردن نمونههایی از اشعار و حکایات، فضای آموزشی و تربیتی را نیز تقویت کرده است.
خلاصه کتاب چهل گام ارتباط موثر در نهج البلاغه
در این بخش از کتاب، محور اصلی بر اهمیت علم و دانش، آداب و اخلاق فردی و اجتماعی و نقش آنها در ارتباط موثر میان انسانها قرار گرفته است. نویسنده با استناد به حکمتها و سخنان امام علی (ع) در نهجالبلاغه، ابتدا جایگاه علم را بهعنوان میراثی ارزشمند و ماندگار معرفی کرده و تأکید کرده است که علم و دانش، نهتنها موجب رشد فردی، بلکه عامل اصلی تعالی جامعه است. در ادامه، به آداب تعلیم و تعلم پرداخته شده و اهمیت فروتنی، صداقت، و عمل به دانستهها بهعنوان ویژگیهای یک انسان فرهیخته مورد توجه قرار گرفته است. همچنین، کتاب به موضوعاتی مانند ارزش دانشمندان، نقش علم در عبور از فتنهها، و تفاوت میان عالم حقیقی و عالم ظاهری اشاره کرده است. در بخشهای دیگر، آداب معاشرت، اهمیت ادب و تأدیب، و تأثیر رفتارهای نیکو در روابط اجتماعی بررسی شده است. نویسنده با نقل اشعار و حکایات، مفاهیم را عمیقتر و ملموستر ساخته و نشان داده است که ادب و اخلاق، نهتنها زینت انسان، بلکه عامل اصلی موفقیت در ارتباطات انسانی است. در مجموع، کتاب با ارائهی چهل گام کاربردی، راهکارهایی برای بهبود روابط فردی و اجتماعی بر پایهی آموزههای نهجالبلاغه ارائه داده است.
چرا باید کتاب چهل گام ارتباط موثر در نهج البلاغه را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی موضوعی و کاربردی، مفاهیم نهجالبلاغه را به زبان امروزی و قابل فهم ارائه داده است. یکی از ویژگیهای شاخص آن، تمرکز بر مهارتهای ارتباطی و اخلاقی است که در زندگی روزمره اهمیت زیادی دارند. نویسنده با بهرهگیری از حکمتها و سخنان امام علی (ع)، راهکارهایی برای بهبود روابط فردی، خانوادگی و اجتماعی پیشنهاد کرده است. همچنین، استفاده از اشعار و حکایات مرتبط، فضای کتاب را جذابتر و آموزندهتر ساخته است. مطالعهی این اثر میتواند به ارتقای مهارتهای ارتباطی، تقویت اخلاق فردی و اجتماعی و درک بهتر آموزههای نهجالبلاغه کمک کند.
خواندن این کتاب به علاقهمندان به معارف اسلامی، دانشجویان و پژوهشگران حوزهی اخلاق و ارتباطات، مربیان و معلمان، و افرادی که به دنبال بهبود روابط فردی و اجتماعی خود هستند، پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که دغدغهی رشد معنوی و اخلاقی دارند یا میخواهند آموزههای نهجالبلاغه را در زندگی روزمره بهکار بگیرند، مناسب است.
بخشی از کتاب چهل گام ارتباط موثر در نهج البلاغه
نوشتاری که تقدیم خوانندگان عزیز میگردد، چهل گام ارتباط موثر در نهجالبلاغه است. در این شرح که جهت تسهیل حفظ و آموزش این حکمتها به مخاطبان عزیز، تلاش نمودم که حکمتهای نهجالبلاغه را از طریق دیگر حکمتها، خطبهها و نامههای حضرت امیرالمومنین (ع) در خود نهجالبلاغه استفاده کنم و بهمناسب از دیگر کتابها استفاده نمایم ولی تلاشم بر این بوده است که کلمات گهربار و ارزشمند آن حضرت را از طریق خود نهجالبلاغه شرح و تفسیر کنم. سوال: ممکن است که سوالی برای مخاطبان عزیز پیش آید که با وجود شرحهای و ترجمههای نوشته شده فراوان در سالیان متمادی از نهجالبلاغه که برخی از محققان بیش از ۳۰۰ شرح و ترجمه نام بردهاند، اینک چه ضرورتی و لزومی ایجاب میکرد که بنده دست به نگارش شرح حکمتهای نهجالبلاغه نمایم؟ یا بهتر است اینگونه سوال کنم که چه نوآوری و کار جدیدی در این شرح انجام دادهام که در آثار دیگران اصلاً نیست یا کمتر به آن توجه شده است؟ جواب: این است که به پیشنهاد و مشورت استاد بزرگوارم حضرت حجة الاسلام و المسلمین علیرضا حاجیبیگلو (بصیری) و برخی دیگر از اساتید فن، آنان صلاح را در این دیدند که به صورت موضوعی حکمتها را شرح دهم و لازم نیست به ترتیب حکمتها تبیین شوند گرچه ممکن است در این کار نظم و ترتیب حکمتها به هم ریزد. مثل حکمت ۱ و ۱۶ و ۱۵ و ۱۸ که تقریباً محور و موضوع اصلی آنها فتنه است و موارد دیگر که خوانندگان محترم در عین مطالعه این اثر به این نکته رهنمون گردند.