تا ۷۰٪ تخفیف رؤیایی در کمپین تابستانی طاقچه! 🧙🏼🌌

کتاب سرمایه داری پلتفرمی
معرفی کتاب سرمایه داری پلتفرمی
معرفی کتاب سرمایه داری پلتفرمی
کتاب الکترونیکی «سرمایهداری پلتفرمی» (Platform Capitalism) نوشتهٔ «نیک سرنیچک» و ترجمهٔ «رسول قنبری» توسط نشر سنور منتشر شده است. این کتاب به بررسی تحولات سرمایهداری در عصر فناوری اطلاعات و ظهور پلتفرمهای دیجیتال میپردازد و جایگاه اقتصاد دیجیتال را در ساختار سرمایهداری معاصر تحلیل میکند. «سرمایهداری پلتفرمی» اثری در حوزهٔ اقتصاد سیاسی و فناوری است که به مخاطبان علاقهمند به اقتصاد، جامعهشناسی و فناوری پیشنهاد میشود. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سرمایه داری پلتفرمی
این کتاب به بررسی روندهای تاریخی و اقتصادی میپردازد که منجر به شکلگیری سرمایهداری پلتفرمی شدهاند. نویسنده با نگاهی به بحرانهای اقتصادی دهههای گذشته، از رکود دهه ۱۹۷۰ تا بحران مالی ۲۰۰۸، نشان میدهد چگونه سرمایهداری برای حفظ سودآوری و رشد، به سمت استخراج دادهها و توسعه پلتفرمهای دیجیتال حرکت کرده است. «سرمایهداری پلتفرمی» با تحلیل نقش دادهها، فناوری و شرکتهای بزرگ فناوری، تصویری از اقتصاد دیجیتال معاصر ارائه میدهد و پلتفرمها را به عنوان الگوی جدید کسبوکار معرفی میکند. کتاب در فضایی نوشته شده که سرعت تحولات فناوری و اقتصاد دیجیتال، بسیاری از تحلیلها را نیازمند بهروزرسانی مداوم میکند. نویسنده تلاش میکند با ارائهٔ تاریخچهای از سرمایهداری و فناوری دیجیتال، جایگاه پلتفرمها را در بستر تحولات اقتصادی و اجتماعی معاصر نشان دهد و پیامدهای این تغییرات را برای کارگران، شرکتها و دولتها بررسی کند.
خلاصه کتاب سرمایه داری پلتفرمی
«هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!»کتاب با طرح این پرسش آغاز میشود که آیا واقعاً در عصر تحولی بنیادین زندگی میکنیم یا آنچه به عنوان انقلاب صنعتی چهارم و اقتصاد اشتراکی معرفی میشود، صرفاً ادامهٔ روندهای پیشین سرمایهداری است. نویسنده با مرور سه دورهٔ مهم در تاریخ سرمایهداری متأخر (رکود دهه ۱۹۷۰، رونق و رکود دهه ۱۹۹۰ و بحران ۲۰۰۸) نشان میدهد که چگونه بحرانهای سودآوری و رقابت، سرمایهداری را به سمت الگوهای جدید کسبوکار سوق داده است. در این میان، دادهها به مادهٔ خام جدیدی تبدیل شدهاند که شرکتهای فناوری برای استخراج و کنترل آنها، پلتفرمهایی مانند گوگل، فیسبوک، آمازون و اوبر را توسعه دادهاند. کتاب پنج نوع پلتفرم را معرفی میکند: تبلیغاتی، ابری، صنعتی، محصولمحور و مبتنی بر کار تاب، و توضیح میدهد که چگونه هر یک از این پلتفرمها با جمعآوری دادهها و ایجاد تأثیرات شبکهای، به انحصار و سلطهٔ اقتصادی دست یافتهاند. نویسنده استدلال میکند که پلتفرمها نهتنها زیرساخت تعاملات دیجیتال را فراهم میکنند، بلکه قواعد بازی را نیز تعیین میکنند و با بهرهگیری از دادهها، قدرت خود را تثبیت میکنند. کتاب در نهایت به این پرسش میپردازد که آیا این تحولات آغازگر نظام انباشت جدیدی هستند یا ادامهٔ همان منطق سرمایهداری پیشین، و چه پیامدهایی برای آیندهٔ کار و جامعه خواهند داشت.
چرا باید کتاب سرمایه داری پلتفرمی را خواند؟
این کتاب با تحلیل دقیق روندهای اقتصادی و فناوری، به درک بهتر از جایگاه پلتفرمها در اقتصاد معاصر کمک میکند. خواننده با مطالعهٔ آن میتواند بفهمد چگونه دادهها و فناوریهای دیجیتال، ساختارهای اقتصادی و اجتماعی را دگرگون کردهاند و چه نیروهایی پشت رشد شرکتهای بزرگی مانند گوگل و آمازون قرار دارند. کتاب همچنین به مخاطب امکان میدهد پیامدهای اجتماعی و سیاسی این تحولات را بهتر درک کند و نسبت به آیندهٔ کار، اشتغال و قدرت اقتصادی دیدی انتقادی پیدا کند.
خواندن کتاب سرمایه داری پلتفرمی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
مطالعهٔ این کتاب برای علاقهمندان به اقتصاد سیاسی، فناوری اطلاعات، جامعهشناسی و کسانی که دغدغهٔ فهم تحولات اقتصاد دیجیتال و نقش پلتفرمها را دارند، مفید است. همچنین پژوهشگران و دانشجویان رشتههای اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی میتوانند از تحلیلهای کتاب بهره ببرند.
فهرست کتاب سرمایه داری پلتفرمی
- مقدمه: معرفی کلی موضوع و بیان پرسشهای اصلی دربارهٔ ماهیت تحولات اقتصادی و فناوری در عصر دیجیتال.- رکود درازدامن: بررسی سه دورهٔ مهم در تاریخ سرمایهداری متأخر (رکود دهه ۱۹۷۰، رونق و رکود دهه ۱۹۹۰، بحران ۲۰۰۸) و تأثیر آنها بر ساختار اقتصادی و اشتغال.- سرمایهداری پلتفرمی: تحلیل ظهور داده به عنوان مادهٔ خام جدید و نقش آن در شکلگیری پلتفرمها؛ معرفی انواع پلتفرمها و ویژگیهای آنها.- جنگهای عظیم پلتفرمی: بررسی رقابت میان پلتفرمها، تأثیرات شبکهای، انحصار و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی سلطهٔ پلتفرمها.- ضمیمه: ارائهٔ آمارهای بهروز و نکات تکمیلی دربارهٔ تحولات اخیر اقتصاد دیجیتال.
بخشی از کتاب سرمایه داری پلتفرمی
«این روزها به ما گفته میشود که در عصر تحولی عظیم زندگی میکنیم. اصطلاحاتی مانند اقتصاد اشتراکی، اقتصاد دم غنیمت شمار و انقلاب صنعتی چهارم مدام بهکار میروند و تصاویر جذابی از روحیه کارآفرینی و انعطافپذیری ارائه میشود. ما به عنوان کارگران، قرار است از محدودیتهای شغل دائمی رها شده و با فروش هر کالا و خدمتی که خود دوست داریم ارائه دهیم فرصت ساخت آینده خود را داشته باشیم. بهعنوان مصرفکننده، به ما وعده خوان پرنعمت، خدمات مبتنی بر تقاضا و شبکهای از دستگاههای متصل به هم میدهند که قرار است به تمام خواستههای ما پاسخ دهند.از دیدگاهی که من به تاریخ فناوری مینگرم، انقلاب صنعتی چهارم عبارتی نادرست است. این پرسش مطرح میشود که آیا آنچه انقلاب چهارم صنعتی نامیده میشود، بهواقع انقلابی همهجانبه است؟ برای تشریح پاسخ خود باید به مفهوم انقلاب رجوع کنم. طبق تعریف انقلاب یعنی ایجاد کیفیتی اساسا جدید نسبت به کیفیت پیشین. تغییرات که مدام رخ میدهند اما تغییرات کیفی تنها زمانی رخ میدهد که با انباشت تغییرات کمی مواجه باشیم. زمانی که تغییرات کمی به حدی زیاد شوند که بنیانهای یک چیز نتواند تغییرات روی هم انباشتهشده را تحمل کند، ناگزیر منجر به وقوع تحولی بنیادین در آن چیز خواهد شد. در غیر این صورت ما صرفا با یک تکامل طرفیم. این درست که تکامل مداوم و پی در پی طی سالیان دراز میتواند آن قدر از بنیانهای مسئله فاصله ایجاد کند که کل فرایند را بتوان انقلاب در نظر گرفت. اما این در صورتی است که بازه زمانی را طولانیتر در نظر بگیریم.»