کتاب حباب من
چگونه شبکههای اجتماعی واقعیت را تغییر می دهد
معرفی کتاب حباب من
کتاب حباب من نوشته حامد فاضلی است و انتشارات آفتاب گیتی آن را منتشر کرده است. این کتاب به یکی از پرسشهای مهم زندگی دیجیتال میپردازد: شبکههای اجتماعی چگونه آنچه را میبینیم، باور میکنیم و از جهان میفهمیم شکل میدهند. نویسنده از حبابهای اطلاعاتی، نقش الگوریتمها، اثر پژواک، هویت مجازی و پیامدهای اجتماعی و روانی این فرایند حرف میزند و نشان میدهد واقعیت آنلاین همیشه همان چیزی نیست که بیواسطه به نظر میرسد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب حباب من
کتاب حباب من نوشته حامد فاضلی به سازوکار پنهان شبکههای اجتماعی و اثر آنها بر ادراک انسان از واقعیت میپردازد. محور اصلی این کتاب مفهوم حباب اطلاعاتی است؛ فضایی که در آن کاربر بیشتر با محتوا، افراد و دیدگاههایی روبهرو میشود که با سلیقه و باورهای قبلی او هماهنگاند. نویسنده از همان فصلهای آغازین، این وضعیت را فقط یک مسئله فنی نمیبیند و آن را به تجربهی زیستهی کاربران، شکلگیری ترجیحات، احساس نزدیکی به همفکران و دورشدن تدریجی از صداهای متفاوت پیوند میدهد. در این مسیر، الگوریتمها فقط ابزار نمایش محتوا نیستند، بلکه بهعنوان نیروهایی معرفی میشوند که انتخاب، توجه و حتی برداشت ما از مهمبودن یا بیاهمیتبودن موضوعات را جهت میدهند.
این کتاب در ۱۸ فصل و ۳ بخش تنظیم شده است و دامنهی بحث آن از سطح تجربهی فردی فراتر میرود. فصلهایی مانند تولد حباب من، الگوریتمها؛ سازندگان واقعیت، فیلترهای شناختی و اثر پژواک، هویت متکثر و مجازی، روابط انسانی در عصر شبکههای اجتماعی، اخبار جعلی و گمراهی جمعی، سلامت روان و اثرات مخرب و شکستن حباب: راهی بهسوی واقعیت نشان میدهند که اثر، موضوع را از چند زاویه دنبال کرده است. نویسنده در این فصلها به این نکته پرداخته است که شبکههای اجتماعی چگونه توجه را به کالایی قابل هدایت تبدیل میکنند، چگونه محتوای احساسی و جنجالی را بالا میکشند و چگونه از راه دستهبندی، پیشنهاد محتوا و تقویت تعامل، اتاقهای پژواک میسازند. در کنار اینها، کتاب به هویت دیجیتال، تنهایی در میان انبوه ارتباطات، قطبیشدن اجتماعی و مسئولیت پلتفرمها هم میپردازد. فضای اثر تحلیلی است، اما مثالها و توضیحها مدام به تجربهی روزمرهی حضور در شبکههای اجتماعی برمیگردند؛ جایی که مرز میان انتخاب شخصی و هدایت الگوریتمی همیشه روشن نیست.
خلاصه کتاب حباب من
کتاب حباب من روندی را دنبال میکند که از کشش اولیهی انسان به شبکههای اجتماعی آغاز میشود و به شکلگیری حبابهای اطلاعاتی میرسد. نویسنده توضیح میدهد که کاربر در آغاز، با جستوجوی محتواهای دلخواه و تعامل با افراد همنظر، دادههایی در اختیار پلتفرم میگذارد و همین دادهها بهتدریج مسیر نمایش محتوا را محدودتر میکنند. سپس کتاب نشان میدهد الگوریتمها چگونه با سنجش توجه، پیشبینی سلیقه و تقویت محتوای احساسی، واقعیتی شخصیسازیشده میسازند. در ادامه، بحث به پیامدهای این وضعیت میرسد: کاهش مواجهه با دیدگاههای مخالف، تقویت تعصب، تغییر در روابط انسانی، اثر بر سلامت روان، گسترش اخبار جعلی و دشوارترشدن تشخیص واقعیت از بازنمایی آن.
چرا باید کتاب حباب من را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب حباب من را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب سازوکار شکلگیری حبابهای اطلاعاتی و اتاقهای پژواک را با جزئیات بیشتری روشن میکند.
- خواننده با مطالعهی این کتاب بهتر میفهمد الگوریتمها چگونه توجه، ترجیح و برداشت از واقعیت را هدایت میکنند.
- این اثر رابطهی میان شبکههای اجتماعی، هویت مجازی، روابط انسانی و احساس تنهایی را در یک قاب مشترک بررسی میکند.
- کتاب نشان میدهد اخبار جعلی و محتوای احساسی چرا در این فضا سریعتر گسترش پیدا میکنند.
- خواندن این کتاب به درک دقیقتر پیامدهای شناختی و روانی زیستن در محیطهای دیجیتال کمک میکند.
- بخش پایانی اثر، مسئلهی شکستن حباب و بازگشت به مواجههی گستردهتر با واقعیت را به موضوعی قابل تأمل تبدیل میکند.
خواندن کتاب حباب من به این گروهها پیشنهاد میشود:
- خوانندگانی که میخواهند دربارهی اثر شبکههای اجتماعی بر ادراک و قضاوت روزمره بیشتر بدانند.
- کسانی که با موضوعاتی مانند حباب اطلاعاتی، اخبار جعلی و قطبیشدن اجتماعی درگیرند.
- علاقهمندان به بحثهای مربوط به الگوریتمها، رسانههای اجتماعی و شکلگیری هویت مجازی.
- مخاطبانی که میخواهند رابطهی میان فضای آنلاین، روابط انسانی و سلامت روان را دقیقتر بررسی کنند.
- دانشجویان و پژوهشگرانی که دربارهی رسانه، ارتباطات، جامعه و فرهنگ دیجیتال مطالعه میکنند.
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب حباب من و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | حباب من |
| عنوان دیگر | چگونه شبکههای اجتماعی واقعیت را تغییر می دهد |