کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی
معرفی کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی
کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی (Handbook of Holistic Neuropsychological Rehabilitation) نوشته یهودا بن یشای و لیونارد دیلر و ترجمه اسما نورانی توسط نشر سنجاق بهصورت الکترونیکی منتشر شده است. این کتاب حاصل سه دهه تجربهی بالینی نویسندگان در زمینهی توانبخشی عصبروانشناختی کلنگر برای جوانان دچار آسیبهای تروماتیک مغزی است. نویسندگان با تکیه بر تجربهی خود در مرکز راسک در دانشگاه نیویورک، رویکردی کلنگر را برای بازتوانی افراد آسیبدیدهی مغزی شرح داده و تلاش کردهاند جنبههای سازمانی، برنامهای و عملی این روش را با مثالهای واقعی و روایتهای بالینی روشن کنند. کتاب حاضر نهتنها به درمانگران و مدیران مراکز توانبخشی، بلکه به خانوادهها و افراد مهم در زندگی بیماران نیز اطلاعات و راهنماییهای ارزشمندی ارائه میدهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی
کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی (توانبخشی سرپایی آسیب مغزی تروماتیک) نوشتهی یهودا بن یشای و لیونارد دیلر، تصویری جامع از رویکرد کلنگر به توانبخشی افراد دچار آسیب مغزی تروماتیک ارائه داده است. این کتاب بر پایهی تجربهی بالینی نویسندگان در مرکز راسکِ دانشگاه نیویورک شکل گرفته و ساختار آن بهگونهای طراحی شده که هم جنبههای نظری و هم عملی توانبخشی را پوشش دهد. نویسندگان با تأکید بر اهمیت محیط درمانی ایمن و حمایتگر، فرایند بازتوانی را نهتنها بهعنوان مجموعهای از مداخلات پزشکی، بلکه بهعنوان یک تجربهی اجتماعی و روانی چندلایه معرفی کردهاند. این کتاب شامل مرور تاریخی تحولات این حوزه، اصول اساسی رویکرد کلنگر، شرح چرخههای درمانی، نقش گروه همسالان و خانواده و ارائهی نمونههای واقعی از بیماران است. در هر فصل، مثالهای بالینی و روایتهای عینی به خواننده کمک میکند تا با چالشها و دستاوردهای فرایند توانبخشی آشنا شود.
خلاصه کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی
نویسندگان با الهام از نظریههای کورت گلدشتاین بر این باورند که بازگرداندن فرد آسیبدیده به عملکرد بهینه، نیازمند محیطی درمانی و ایمن است که در آن فرد بتواند بدون ترس از شکست، مهارتهای جبرانی را بیاموزد و بهتدریج به سازگاری عملکردی برسد. این کتاب به سیر تحول مداخلات روانشناختی در توانبخشی میپردازد و نشان میدهد که چگونه ایدههای بالینی و دیدگاههای بهداشت عمومی در شکلگیری این حوزه نقش داشتهاند. سپس اصول اساسی رویکرد کلنگر شرح داده میشود؛ ازجمله شناسایی علل ناتوانی عملکردی، تعامل عوامل نورولوژیک، شناختی و شخصیتی و اهمیت ارزیابی جامع و چندوجهی. در ادامه ساختار چرخهی درمانی در قالب یک جامعهدرمانی معرفی شده است. این چرخه شامل جلسات گروهی، تمرینهای شناختی فردمحور، مشارکت فعال خانواده و افراد مهم و مشاورههای فردی و خانوادگی است.
نمونههای بالینی واقعی مانند داستان ناتاشا و روث نشان میدهد که چگونه بیماران با چالشهای شخصیتی، شناختی و اجتماعی روبهرو میشوند و با حمایت تیم درمانی و گروه همسالان بهتدریج به پذیرش خود و بازسازی هویت دست مییابند. کتاب حاضر تأکید کرده است که موفقیت در توانبخشی نهتنها به مداخلات بالینی، بلکه به ساختار حمایتی و آموزش مهارتهای جبرانی و پذیرش محدودیتها بستگی دارد. در نهایت نویسندگان با ارائهی نمونههای عینی و تحلیل روند درمان نشان دادهاند که رویکرد کلنگر میتواند به بهبود کیفیت زندگی افراد آسیبدیدهی مغزی کمک کند.
چرا باید کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی را بخوانیم؟
کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی با رویکردی عملی و مبتنیبر تجربه، تصویری واقعی از چالشها و فرصتهای توانبخشی عصبروانشناختی ارائه داده است. ویژگی شاخص این اثر، تمرکز بر جنبههای انسانی و اجتماعی فرایند درمان است؛ بهگونهای که نهتنها به درمانگر بلکه به خانواده و خود بیمار نیز نقش فعال و مؤثر میدهد. خوانندهی این کتاب با روندهای واقعی، نمونههای بالینی و راهکارهای قابلاجرا آشنا میشود. همچنین این کتاب بهجای ارائهی نسخههای کلی، بر اهمیت تطبیق مداخلات با ویژگیهای فردی و محیطی هر بیمار تأکید کرده است. مطالعهی این اثر میتواند به درمانگران، مدیران مراکز توانبخشی و خانوادهها کمک کند تا با دیدی جامعتر و واقعبینانهتر به فرایند بازتوانی نگاه کنند و ابزارهای مؤثرتری برای حمایت از بیماران در اختیار داشته باشند.
خواندن این کتاب به درمانگران عصبروانشناختی، روانشناسان بالینی، مدیران مراکز توانبخشی، دانشجویان رشتههای علوم اعصاب و روانشناسی و خانوادههایی که با آسیب مغزی تروماتیک درگیر هستند، پیشنهاد میشود. همچنین این اثر برای کسانی که بهدنبال درک عمیقتر فرایندهای بازتوانی و نقش عوامل اجتماعی و روانی در درمان هستند، مفید است.
بخشی از کتاب راهنمای توان بخشی جامع عصب روان شناختی
«اهمیت خودشناسی
بهطور خلاصه، اهداف بالینی اصلی در توانبخشی نوروسایکولوژیک جامع عبارتاند از:
-کمک به فرد آسیبدیدهٔ مغزی برای جبران کاستیهای نورو-رفتاری
-بهینهسازی عملکردهای شناختی و بینفردی او
-ادغام مهارتها و راهبردهای جبرانی (که در محیط توانبخشی کسب شدهاند) با سایر تواناییهای عملکردی در زندگی واقعی
هدف نهایی آن است که به فرد کمک شود تا پس از توانبخشی، در زندگیاش معنا بیابد. مطابق آموزشهای کورت گلدشتاین، این هدف بالینی تنها زمانی قابل دستیابی است که فرد آسیبدیدهٔ مغزی با آرامش و بهصورت داوطلبانه بپذیرد که برخی از جنبههای سبک زندگی یا اهداف شغلیِ پیش از آسیب، ممکن است دیگر قابل دستیابی نباشند. بنابراین، او باید پیگیری اهداف غیرقابلدسترس را کنار بگذارد و روی آن اهداف عملکردی تمرکز کند که هنوز تحت شرایط فعلی، امکانپذیر هستند.»
این کتاب بهترین و عالی ترین کتابیه که تا حالا خوندم ، من خودم چند بار کتابو خوندم و بهتون پیشنهاد میکنم حتما این کتابو بخونید.