
کتاب اقدامات جامعه المصطفی (ص) العالمیه در مواجهه با وضعیت کرونا
معرفی کتاب اقدامات جامعه المصطفی (ص) العالمیه در مواجهه با وضعیت کرونا
کتاب اقدامات جامعه المصطفی (ص) العالمیه در مواجهه با وضعیت کرونا نوشته پژوهشگاه بینالمللی المصطفی (ص) یکی از کتب تخصصی مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی(ص) برای پژوهشگران سلامت است.
مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)، زیر نظر معاونت پژوهشی جامعه المصطفی(ص) العالمیه، با هدف ترویج و گسترش معارف اسلامی و نشر کتابهای مورد نیاز داخل و خارج از کشور در حوزه علوم اسلامی و انسانی از سال ۱۳۷۹ آغاز به کار نموده و مفتخر است تاکنون ۱۲۷۶ عنوان کتاب چاپ اول منتشر نموده که بعضی از آنها به چاپ دوازدهم نیز رسیده است. بیش از نیمی از کتابهای منتشر شده این مرکز آموزشی و نیمی از آن پژوهشی است.
فقه و اصول، کلام و عقاید، اخلاق و تربیت، ادیان و مذاب، معارف اسلامی، حدیث، ادعیه، تاریخ و علو سیاسی، علوم اجتماعی علوم قرآنی و تفسیر، اقتصاد اسلامی، ادبیات و بسیاری از حوزه های دیگر علوم انسانی و اسلامی در حوزه کاری مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی(ص) قرار دارند.
خواندن کتاب اقدامات جامعه المصطفی (ص) العالمیه در مواجهه با وضعیت کرونا را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
پژوهشگران و علاقهمندان به سلامت مخاطبان این کتاباند.
بخشی از کتاب اقدامات جامعه المصطفی (ص) العالمیه در مواجهه با وضعیت کرونا
سه جریان اصلی تحقیقاتی در موضوع مطالعه بحران (به معنای عام) وجود دارد؛ یک جریان پژوهشی به دنبال یافتن علت و ماهیت بحران است؛ جریان دیگر بر مدیریت بحران، و جریان سوم بر آموزش و فرایندهای درسآموز برای مرحله پسابحرانی متمرکز است. با اینحال، اغلب این جریانها همپوشانی دارند. درواقع، پارادایم و الگوی واحدی در مطالعه بحران وجود ندارد. بنابراین، در حوزه مطالعات سازمانی، اقتصاد، علوم سیاسی، سیاستگذاری عمومی، جامعه شناسی، روابط بینالملل، محیط زیست و ... میتوان مطالعات بحران را ردیابی کرد. این تنوع و تعدد دیدگاهها و رویکردها، مختص پدیدههای پیچیده است؛ زیرا هر رویکردی ممکن است آنچه از منظر سایر رویکردها پنهان است را آشکار سازد. بااینوجود، بدون تلاش جدی در سنتز (ترکیب) و ارائه پارادایمها و دیدگاههای متناسب با یکدیگر، نتیجه مطلوب حاصل نمیگردد.
ابتدا ضروری است به لحاظ ماهوی، بحران را از سایر اشکال اختلال تمایز بخشیم. «بحران» به معنای عام کلمه، نوعی «اختلال» محسوب میشود. در اینجا میتوان از تمایز بحران با «فاجعه» سخن گفت.
اولاً، بلایا و فجایع به لحاظ ماهیت، تصادفیتر از بحران هستند. بلایا حتی در صورتی که به شکل منظم و مکرر رخ دهند، از ویژگی استثناییبودن برخوردارند؛ این در حالی است که بحرانها ماهیتی فراگیرتر و تکرارشوندهتر دارند. این امر در فرایندهای فراگیر نظامهای جداگانه و یا تعامل الگویی میان شمار زیادی از نظامها ریشه دارد. در اینجا دو نوع ادبیات متفاوت، هرچند همپوشان، وجود دارد. نوع اول به بحث از نحوه جلوگیری از بلایا و مدیریت آنها میپردازد. نوع دوم به نحوه کنترل و آمادگی برای بحران و چالشهای مدیریت بحران میپردازد.
ثانیاً، در بحث مدیریت بحران باید میان دو دسته بحرانهای عادی و «فوق العاده یا استثنایی» تفکیک نمود. در بحرانهای فوق العاده نوعی «بحران مدیریت بحران» وجود دارد.
با توجه به دو دسته تفکیک بالا، بحث شناسایی علایم (simptomatology) در بحران مطرح میشود. درواقع، در اینجا نقش کنشگران در شناسایی روابط مبهم میان علایم فاجعه یا بحران و علل اساسی آن مهم است و محل نزاع بر سر نحوه تفسیر و تعبیر علایم بیواسطه یک «رویداد یا روند فوق العاده» و نیز نزاع بر سر سیاسیکردن یا غیرسیاسی کردن این تفسیر و تعبیرها است.
اما از بعد آموزشی، یعنی جریان سوم، تمایزنهادن میان درسها و بصیرتهای گذشته و دریافتها و برداشتهای کنونی از نحوه گردش امور، متأثر از بلایا و بحرانها مهم است. تلاش برای یافتن ویژگی بحران بر اساس علایم تجربی در نخستین باری که اتفاق میافتد و شناسایی و معنا بخشیدن به علل اساسی آن از طریق آزمون و خطا، در این حوزه اهمیت دارد. نتایج این تلاشها برای مدیریت و حل چنین پدیدههایی و افزایش ظرفیت سیستمها و نهادهای مواجه با آن، از بعد آموزشی بسیار حیاتی است. به عنوان نمونه، میتوان به بررسی نقش کمیسیونها یا دیگر بررسیهای سازمانیافته جهت ترسیم درسهایی که بحرانهای اخیر برای آینده دارد، اشاره کرد.
با توجه به سه رویکرد پیشگفته، برای انجام پژوهش حاضر، به نظر میرسد از میان انواع روشهای تحقیق، استفاده از روش «نمونهپژوهی» یا «مطالعه موردی» (case study) مناسب باشد. پژوهشگر از راه مطالعه موردي به کشف، توصيف يا توضيح يک مورد (يک فرد، يک فرايند، يک برنامه و يا يک موسسه) در راستای رسیدن به ديدي عميق درباره آن ميپردازد. روش مطالعه موردی یا نمونهپژوهی از روشهای تحقیق کیفی به شمار میرود. هرچند نمونهپژوهی به دلیل عدم قابلیت تعمیم، مورد انتقاد است، با اینحال، این روش به پژوهشگر دیدی عمیق در مواجهه با یک فرایند یا فعالیت پیچیده اجتماعی و یا سازمانی اعطا میکند.
نمونهپژوهی یک روش جامع و راهبردی ترکیبی در پژوهش به شمار میرود. در عالیترین سطح نمونهپژوهی، تعدادی از تحقیقات کمی و کیفی با هم ترکیب شده، و از این طریق یک روش جامع تحقیق را تشکیل میدهند. لذا باید ارتباط آن با سایر روشهای تحقیق روشن شود.
مهمترین ویژگی نمونهپژوهی آن است که روشهای مختلف را با هدف بررسی زوایای مختلف یک مورد (نمونه) با هم تلفیق میکند. درواقع، در اینجا چندین استراتژی تحقیق با هم تلفیق میشوند؛ درحالیکه سایر روشهای تحقیق ممکن است این چنین نباشند. نمونهپژوهی میتواند جهت کشف، تبیین و توصیف یک نمونه، از روشهای تفسیری و کلنگر، تجربی و کمی، منطقی، و تاریخی و یا ترکیبی از آنها بهره بگیرد تا دیدی جامع و عمیق از موضوع را فراهم آورد.
روش نمونهپژوهی، اغلب در مطالعات ارزیابی برنامه یا مطالعاتی که هدف آنها تغییر در سیستمهای پیچیده است مورد استفاده قرار میگیرد. هدف نمونهپژوهی بررسی همه سازمان نیست، بلکه هدف آن تمرکز بر یک مسأله یا ویژگی خاص یا یک واحد از تحلیل است. نمونهپژوهی با توجه به بررسی زمینه پدیده و اینکه پدیده چگونه و چرا اتفاق میافتد و تفاوت بین آنچه اتفاق افتاده و آنچه برنامهریزی شده، شکل میگیرد.
در سطحی دیگر ممکن است مورد (نمونه) و زمینه آن در هم ترکیب شوند و یک مورد از چند واحد تشکیل شده باشد. در نوشتار حاضر، جامعه المصطفی العالمیه به عنوان «نمونه» مورد بررسی قرار میگیرد. هم بخشهای سازمانی و هم افراد آن اعم از طلاب و کارکنان، واحدهای تشکیلدهنده «نمونه» هستند. در پژوهش پیشرو که به بررسی نحوه مواجهه المصطفی با پدیده کرونا میپردازد، نوع مواجهه و مدیریت کرونا، واحد تحلیل به شمار میرود. بخشهای مختلف المصطفی اعم از واحدهای صفی و ستادی هم مورد یا نمونه مطالعه به شمار میروند.
حجم
۰
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۱۸۶ صفحه
حجم
۰
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۱۸۶ صفحه