کتاب سوغات آزادی
معرفی کتاب سوغات آزادی
کتاب «سوغات آزادی» نوشتۀ کمند طغیانی است و انتشارات فکرونه آن را منتشر کرده است. سوغات آزادی کتابی کودکانه دربارۀ شهیدان، حافظهٔ خانوادگی، فداکاریها و نقش مادران در زنده نگهداشتن یاد شهدا است.
درباره کتاب سوغات آزادی
کتاب سوغات آزادی روایتی لطیف، انسانی و درعینحال اندوهبار از خاطرات جنگ ایران و عراق است؛ اما آنچه این کتاب را از آثار مشابه متمایز میکند، نه صرفاً موضوعش، بلکه زاویهٔ نگاه آن است: نگاهی نوجوانانه، صادق و بیواسطه که از دل خانوادهای درگیر با خاطرهٔ شهدا و فضای پس از جنگ میجوشد. نویسنده که خود نوجوانی است با ذهنی حساس و نگاهی دقیق، با قلمی ساده اما پر از احساس، ما را به گوشهای از خانه میبرد؛ جایی که دیواری به نام دیوار خاطرات شکل گرفته است؛ دیواری که قاب عکسهایی از گذشته، روی آن است.
نویسنده از همان آغاز، با فضاسازی صمیمی خانه و رابطهاش با مادر، مخاطب را به یک تجربهٔ احساسی دعوت میکند. قابهای روی دیوار، نهتنها عکس که دریچههایی به گذشتهاند؛ گذشتهای که با جنگ، شهادت، دلتنگی و خاطرات گره خورده است. این دیوار، نماد حافظهٔ خانوادگی است؛ حافظهای که در آن، هر قاب داستانی دارد و هر عکس، لحظهای از زندگی است که دیگر تکرار نمیشود.
کتاب سوغات آزادی، اگرچه از جنگ میگوید؛ اما روایتش نه از گلوله و خون، بلکه سرشار از عاطفه و اندوهی پنهان است. جنگ در این کتاب، بیش از آنکه یک حادثۀ نظامی باشد، یک فقدان انسانی است؛ غیبت پدر، برادر، دایی یا عمویی که جای خالیاش در قابها و اشکهای مادر دیده میشود. این اثر، با بیانی شاعرانه اما ساده، تأثیر جنگ را در روح و روان کودکان بازمانده نشان میدهد؛ کودکانی که شاید درک درستی از معنای شهادت نداشتند؛ اما غیبت و دلتنگی را با تمام وجود لمس کردهاند.
خواندن کتاب سوغات آزادی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به کودکان و نوجوانان پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب سوغات آزادی
«در خانهٔ ما دیواری است که نام آن را دیوار خاطرات گذاشتهایم. همیشه دوست دارم وقتی مادرم برای تمیزکردن قابها به سراغ این دیوار میرود، کنارش باشم. مادرم قابها را یکییکی از دیوار برمیدارد، گردوغبار روزهای رفته را از رویشان پاک میکند و زیر لب برای رفتگان فاتحهای میخواند. وقتی به عکسهای کودکی ما میرسد، خاطرات بامزه و شیرین آن روزها را برایمان تعریف میکند.»