گتسبی بزرگ
نویسنده: اسکات فیتز جرالد
مترجم: رضا رضایی
انتشارات: نشر ماهی
هر سرزمینی، شاخصههای خاصی دارد که در جهان با آنها شناخته میشود. ادبیات یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین این شاخصهها به شمار میآید. ادبیات هر کشوری تابعی از شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن کشور است. امروز قرار است سری به بهترین کتاب های ادبیات آمریکا بزنیم. کشوری که دورههای مختلفی از استعمار، جنگهای داخلی و جهانی و استقلال را پشت سر گذاشته است و امروز، ادبیاتی مستقل دارد؛ حالا ادبیات آمریکا کتابهایی دارد که در فهرست بهترین کتابهای دنیا جای گرفتهاند و داستانهایی دارد که تاثیرگذار، ارزشمند، جذاب و خواندنیاند.
اگر به ماجراجویی در ادبیات و فرهنگهای مختلف علاقهمندید، پیشنهاد میکنیم یادداشتهای زیر را هم بخوانید.
در این قسمت از یادداشت، رمانهایی را به شما معرفی میکنیم که بین ۱۰۰ صفحه تا ۲۸۰ صفحه هستند و رمان کوتاه محسوب میشوند. این رمانها را معمولا بین دو تا سه روز میتوانید مطالعه کنید یا بشنوید.
گتسبی بزرگ
نویسنده: اسکات فیتز جرالد
مترجم: رضا رضایی
انتشارات: نشر ماهی
گتسبی بزرگ، تنها یک داستان عاشقانه نیست. داستانی است که در خط به خط آن، روایتی از زندگی مردم نوکیسه است. مردمی که پس از جنگ جهانی، در دوران رشد اقتصادی آمریکا، ناگهان به ثروت عظیمی دست یافتهاند. اما این ثروت، همراه خودش، هرزگی، تباهی و بیقیدی را هم آورده است. گتسبی بزرگ داستانی است که در دانشگاههای آمریکا تدریس میشود و در فهرست صد کتاب برتر جهان هم قرار دارد. ماجرا از این قرار است: مرد جوانی به نام نیک کراوی، به سواحل شرق آمریکا مهاجرت کرده است و آنجا، همسایه مردی میشود که به خاطر مهمانیهای باشکوه و بینظیرش، معروف است. اما راز این مهمانیها و این همه ریخت و پاش هفتگی چیست؟ نیک هم دوست دارد از همین ماجرا سر دربیاورد.
گتسبی بزرگ با دو اقتباس سینمایی بزرگ و موفق، توانست مخاطبان بیشتری هم به دست آورد. اولین بار، براساس فیلنامهای از فرانسیس فورد کاپولا با بازی رابرت ردفورد که در سال ۱۹۷۴ به روی صحنه رفت و دومین بار به کارگردانی باز لورمن و بازی لئوناردو دیکاپریو. این فیلم در سال ۲۰۱۳ اکران شد و جایزه اسکار بهترین طراحی صحنه و بهترین طراحی لباس را از آن خودش کرد.
بخشی از کتاب صوتی گتسبی بزرگ را بشنوید.
گتسبی بزرگ
نویسنده: اسکات فیتز جرالد
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
پیرمرد و دریا
نویسنده: ارنست همینگوی
مترجم: نجف دریابندری
انتشارات: انتشارات خوارزمی
پیرمرد و دریا، یکی از اعضای ثابت تمام فهرستهای کتابهای خوب و از معروفترین کتاب های ادبیات آمریکا است. افتخاراتش هم کم نیست. جایزه پولیتزر و جایزه نوبلی که این اثر برای نویسندهاش، ارنست همینگوی به ارمغان آورده است، خود دلیلی است برای خواندن این داستان. داستانی از زندگی سانتیاگو. ماهیگیر پیری که روزهاست چیزی صید نکرده است و با این حال دست از تلاش نمیکشد و برای شکار یک نیزه ماهی بزرگ دوباره به آب میزند. داستانی که از سرسختی یک پیرمرد میگوید و نبرد میان مرگ و زندگی.
بخشی از کتاب صوتی پیرمرد و دریا را بشنوید.
پیرمرد و دریا
نویسنده: ارنست همینگوی
گوینده: اشکان عقیلیپور
انتشارات: رادیو گوشه
فارنهایت ۴۵۱
نویسنده: ری بردبری
مترجم: مژده دقیقی
انتشارات: نشر ماهی
فارنهایت ۴۵۱ درجهای است که کاغذ در آن میسوزد و این داستان، ماجرای کتابهایی است که باید سوزانده شوند. این کتاب جنجالی که درونمایه اصلی آن، سانسور و حذف کتاب از زندگی انسانها است، مدتها در فهرست کتابهای ممنوعه قرار داشت. اما حالا بخشی از آن، به کتابهای درسی هم راه پیدا کرده است.
فارنهایت ۴۵۱ داستانی پادآرمانشهری از بهترینهای ادبیات آمریکا است. از سرزمینی که در آن آزادی ظاهری وجود دارد. همه خوشحالند. در این سرزمین، کتاب داشتن و خواندن جنایت است و مردم مدام به استفاده از تلویزیون ترغیب میشوند. تلویزیونی که فقط حقایق بیخطر را نمایش میدهند و کار آتشنشانها در این سرزمین، نه خاموش کردن آتش، که افروختن آن است. اما آیا انتظار تغییر داشتن در چنین شرایطی واقعبینانه است یا احمقانه؟ این کتاب هم به فیلم تبدیل شد. هرچند فرانسوا فروتوا، فیلمساز معروف فرانسوی، چندان به داستان اصلی پایبند نبود و تغییراتی در آن ایجاد کرد.
ناطور دشت (ناتور دشت)
نویسنده: جی. دی. سلینجر
مترجم: آراز بارسقیان
انتشارات: انتشارات میلکان
هولدن کالفید، قهرمان کتاب ناطور دشت، دومین شخصیت معروف داستانی جهان است. پسرکی که با جهان خود بیگانه است و در تلاش است تا بفهمد در این دنیای غریب و نکبتی، کجای راه قرار دارد. جوانی که تلاش میکند تا دریابد زیر فشارهای مختلف زندگی، ارتباطات عجیب و بیمعنای انسانی و قوانین محدودکننده، چطور باید زندگی کند. او را میتوان مظهر و نمونهای از تمام جوانان در سراسر جهان دانست. هرچند این اثر مدتی را در فهرست کتابهای ممنوعه گذراند و بارها تیغ سانسور گلویش را برید، اما همچنان از کتابهای محبوب جهان و بهترین کتابهای ادبیات آمریکا است.
ناطور دشت، کتابی با حواشی بسیار است. از این کتاب ترجمههای متفاوتی وجود دارد که در هرکدام از آنها، هولدن یک شخصیت دارد. در یکی جوانی سرخورده، اما مهربان است و در دیگری، سرکشی به تمام معنا. جالب است بدانید که دیوید چپمن، قاتل جان لنون، موسس گروه بیتلز، در اعترافاتش اعلام کرده است که انگیزه قتل لنون، بعد از خواندن این کتاب به او الهام شده است!
بخشی از کتاب صوتی ناطور دشت را بشنوید.
ناطور دشت
نویسنده: جی. دی. سلینجر
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
عامه پسند
نویسنده: چارلز بوکفسکی
مترجم: پیمان خاکسار
انتشارات: نشر چشمه
انتظار ما از کارآگاهها این است که افراد باهوشی باشند اما اینجا در کتاب عامه پسند با کارآگاهی روبهرو هستیم که چندان هوشی ندارد و حالا، درست زمانی که موعد اجاره دفترش رو به اتمام است، مهمترین پرونده عمرش به او محول شده است. نویسنده این کتاب، چارلز بوکوفسکی در حین نوشتن این اثر بود که متوجه شد به سرطان خون مبتلا شده است. بنابراین، در جایجای کتاب، میتوان تاثیری را که او از این خبر گرفته بود، مشاهده کرد.
عامه پسند، داستانی است به زبان طنز، با رگههایی از سبک علمی تخیلی و با چاشنی فلسفه. در طول داستان، جملهها و نقلقولهای بسیاری وجود دارد که میتواند ذهن را درگیر کند. همچنین، کتاب عامه پسند و دیگر کتابهای چارلز بوکوفسکی، همگی، به شدت تحت تاثیر فضایی هستند که او در آن زندگی میکرد. به عبارت دیگر، عریانی حقیقت را میتوان در تک تک کتابها و آثار او دید.
سپید دندان
نویسنده: جک لندن
مترجم: بهار اشراق
انتشارات: انتشارات قدیانی
سپید دندان، اثر ماندگار جک لندن، داستان سگی گرگتبار را روایت میکند که در طبیعت وحشی آلاسکا میبایست برای زنده ماندن مبارزه کند. او که تنها بازماندهی خانوادهی خویش است، به ناچار قوانین سخت و بیرحمانهی طبیعت را آموخته و بهتدریج به یک شکارچی ماهر و قدرتمند تبدیل میشود؛ اما در ادامهی آشنایی با انسانها مسیر زندگی او را تغییر میدهد.
لندن در این رمان ماجراجویانه، با زبانی شیوا، به طرح موضوعاتی مانند بقا، وفاداری و قدرت طبیعت پرداخته است. به بیان دیگر، سپید دندان، نماد تلاش برای بقا و تطبیق با شرایط دشوار است.
این رمان که بلافاصله پس از انتشار در فهرست ۱۰ اثر برتر ادبیات آمریکا جای گرفت، کماکان نیز از این قدرت برخوردار است که مخاطب خود را شگفتزده کرده و او را با خود همراه سازد. این کتاب از مجموعهی کلاسیکهای جیبی نشر قدیانی است.
بخشی از کتاب صوتی سپید دندان را بشنوید.
سپید دندان
نویسنده: جک لندن
گوینده: بیتا نریمانی
انتشارات: واوخوان
دم را دریاب
نویسنده: سال بلو
مترجم: بابک تبرایی
انتشارات: نشر چشمه
کتاب دم را دریاب نوشتهی سال بلو، داستان زندگی مردی میانسال به نام تامی ویلهلم را روایت میکند که بهدنبال اثبات ارزشها و انسانیت خویش است.
تامی که برخلاف پدر مشهور و موفقش، دانشگاه را نیمهکاره رها کرده و با سودای بازیگری، وارد هالیوود شده است، درنهایت، بدون هیچ دستاوردی از این مسیر جدا شده و سرگردان و سردرگم، در جهان کوچک خود بهدنبال راه رستگاری و موفقیت میگردد.
دم را دریاب بهعنوان یکی از برترین آثار ادبی قرن بیستم شناخته میشود. سال بلو در این رمان با بهکارگیری اِلمانهای کمدی و تراژدی، بار سنگین زندگی و تصمیمات یک انسان را به تصویر کشیده و تقلای او برای کنار آمدن با سرخوردگیها و فرصتهای ازدسترفته را به بهترین شکل ممکن نشان داده است.
موبی دیک
نویسنده: هرمان ملویل
مترجم: نوشین ابراهیمی
انتشارات: نشر افق
رمان ماجراجویانهی موبی دیک نوشتهی هرمان ملویل، یکی از برجستهترین آثار ادبیات آمریکا است. داستان این رمان، روایتی است از سفر انتقامجویانهی اسماعیل، ملوانی که به دنبال نهنگی سفید به نام موبی دیک میگردد.
اسماعیل، پس از آنکه در یک حادثهی دریایی یک پا و کشتیاش را از دست میدهد، موبی دیک را مسئول بدبختیهای خود میداند. او برای انتقامگرفتن روانهی دریا میشود و در این سفر طولانی به دنبال فرصتی برای انتقامجویی از این نهنگ افسانهای است.
ملویل در این رمان به بررسی مضامین عمیق و پیچیدهای همچون خیر و شر، انتقام، جستوجوی معنا و رابطه انسان با طبیعت پرداخته است و این موضوع، موبی دیک را فراتر از یک داستان ساده، به کاوشی درونی از روح انسان و تلاش او برای درک جهان پیرامونش تبدیل کرده است.
شایان ذکر است که این نسخه، خلاصهشدهی رمان اصلی است اما بسیار استادانه خلاصه شده؛ اما اگر میخواهید کل آن را بخوانید، تعداد صفحاتش بیشتر خواهد بود. نشر نیلوفر کل آن را با ترجمهی صالح نجفی ترجمه کرده است.
بخشی از کتاب صوتی موبی دیک را بشنوید.
موبی دیک
نویسنده: هرمان ملویل
گوینده: حسن آزادی
انتشارات: نوین کتاب گویا
جاده
نویسنده: کورمک مککارتی
مترجم: حسین نوشآذر
انتشارات: انتشارات مروارید
جاده، داستانی آخرالزمانی به قلم کورمک مککارتی، نویسندهی مشهور آمریکایی است که ماجرای سفر یک پدر و پسر را در جهانی ویرانشده پس از یک فاجعهی هستهای روایت میکند. آنها که تنها داراییشان یک اسلحه و چرخدستی است، برای بقا راهی سفر شده و در مسیر با انسانهایی مواجه میشوند که ویژگیهای انسانی را بهکلی فراموش کردهاند.
کورماک مککارتی در این کتاب با لحنی سرد و واقعگرایانه، دنیایی تاریک و بیرحم را به تصویر میکشد. این رمان، سفری دردناک و پر از چالش است که به موضوعاتی نظیر عشق پدری، بقا و امید در شرایط سخت میپردازد.
بخشی از کتاب صوتی جاده را بشنوید.
جاده
نویسنده: کورمک مککارتی
گوینده: مهبد قناعتپیشه
انتشارات: نوین کتاب گویا
این رمانها همانطور که از نامشان حدس میزنید، طولانی و بیش از ۳۰۰ صفحه هستند و وقت بیشتری از شما میگیرند اما خواندنشان آنقدر لذتبخش است که با آنها زندگی خواهید کرد. اگر خواندن نسخهی چاپی و الکترونیک آنها در توان شما نیست میتوانید نسخهی صوتی آنها را هم امتحان کنید. قطعا پشیمان نمیشوید. برخی از این کتابها مثل سلاخخانه شماره پنج حدود ۳۰۰ صفحه دارند و زودتر آنها را تمام کنید اما برخی دیگر، بیش از ۱۰۰۰ صفحه دارند.
خوشه های خشم
نویسنده: جان اشتاینبک
مترجم: عبدالحسین شریفیان
انتشارات: انتشارات نگاه
خوشههای خشم، نام اثری بینظیر از جان اشتاین بک است. کتابی که جایزه پولیتزر را برای نویسندهاش به ارمغان آورد، به انتخاب مجله تایمز در فهرست صد کتاب برتر جهان قرار دارد و داستانی است در رد و محکومیت بیعدالتی. نویسنده در این کتاب، روایتگر ماجراهای خانوادهای فقیر است که به امید داشتن یک زندگی بهتر، مهاجرت را انتخاب میکنند. آنها از اوکلاهما به کالیفرنیا سفر میکنند اما زیاد شدن کشاورزان، پایین آمدن دستمزدها و… تمام محاسبات این خانواده بهم میریزد. زمانی که این داستان نوشته شد، عصبانیت سرمایهداران و زمینداران برانگیخته شد. اما با این حال، قدرت کلمهها پیروز شد و این داستان، به یکی از محبوبترین رمانهای ادبیات آمریکا و داستانهای ادبی سراسر جهان، بدل شده است.
فیلمی که جان فورد، کارگردان صاحبنام آمریکایی، در سال ۱۹۴۰ از روی این رمان ساخت، یکی از اقتباسهای موفق سینمایی به شمار میآید. هنری فوندا در این فیلم به ایفای نقش پرداخت. فهرست ملی ثبت فیلم ایالات متحده آمریکا، این اثر را به عنوان اثری تاریخی و فرهنگی شناخت.
بخشی از کتاب صوتی خوشههای خشم را بشنوید.
خوشههای خشم
نویسنده: جان اشتاینبک
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
خشم و هیاهو
نویسنده: ویلیام فاکنر
مترجم: بهمن شعلهور
انتشارات: انتشارات نگاه
خشم و هیاهو، یکی از آثار برتر داستانی جهان و از بهترین رمانهای ادبیات آمریکا است که به سبک جریان سیال ذهن نوشته شده است. همان سبکی که عباس معروفی برای نوشتن رمان سمفونی مردگان از آن استفاده کرد. این داستان، روایتی از یک خانواده آمریکایی است که رو به نابودی میرود… این کتاب بیشترین میزان نقد و بررسی را در میان آثار ویلیام فاکنر به خود اختصاص داده است.
هر بخش از کتاب، از زبان یکی از شخصیتها نوشته شده است. در یک فصل داستان را از زبان پسر عقبمانده خانواده، یعنی بنجامین میخوانیم و در فصلی دیگر به سراغ یکی دیگر از پسرهای خانواده میرویم که عمیقا با ذهنیات، خاطرهها و اخلاق درگیر است. یکی از فصلها از زبان یکی دیگر از پسرهای این خانواده روایت میشود که تنها و تنها در پی سود خودش است و برای تصاحب اموال خانوادگی نقشه میکشد و بخش آخر هم روایتی است از زبان برده سیاهپوست این خانواده. داستانی پیچیده، جذاب و عمیق که زندگی را به چالش میکشد. این اثر و به طور کلی تمام نوشتههای ویلیام فاکنر، سهمی منحصربفرد و قدرتمند در ادبیات داستانی آمریکا دارند.
بخشی از کتاب صوتی خشم و هیاهو را بشنوید.
خشم و هیاهو
نویسنده: ویلیام فاکنر
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
تبصره ۲۲
نویسنده: جوزف هلر
مترجم: احسان نوروزی
انتشارات: نشر چشمه
«اگر کسی با میل خود در ماموریتهای مرگبار جنگی شرکت کند، دیوانه است، پس میتواند تقاضای معاف شدن بدهد، اما همین درخواست معافیت نشان میدهد که او سالم و عاقل است پس شرایط لازم برای معاف شدن را ندارد». این همان ماجرایی است که در کتاب تبصره ۲۲ اتفاق میافتد. داستانی که در زمان جنگ جهانی دوم و در رد جنگ و خشونت نوشته شده است. جوزف هلر، نویسنده این کمدی سیاه، خودش هم در جنگ شرکت کرده است و اثری عجیب آفریده است. داستانی که هم تحسین شده، هم رد شده. هم در فهرست صد رمان برتر جهان راه پیدا کرده است و هم نویسنده را با تهمت سرقت ادبی روبهرو کرده است.
زنان کوچک
نویسنده: لوییزا می الکات
مترجم: فرزین مروارید
انتشارات: انتشارات قدیانی
به نظر میرسد جنگهایی که آمریکا درگیر آنها بوده، به شدت بر روی ادبیات آنها تاثیرگذار بوده است. یک نمونه عالی از چنین تاثیرپذیری را میتوان در کتاب زنان کوچک دید. داستانی که با الهام از زندگی واقعی نویسنده نوشته شد و بارها مورد اقتباسهای سینمایی، تلویزیونی و انیمشین قرار گرفت و می توان آن را جزو معروفترین رمانهای ادبیات آمریکا دانست. چهار خواهر خانواده مارچ، بعد از اینکه پدرشان را راهی جنگ کردند باید زندگی تازهای را آغاز کنند. زندگی که البته با حضور مادری عاقل و مهربان، کمی آسانتر شده است اما به هرحال دخترها میدانند که باید با سختیها و ماجراهای بسیاری روبهرو شوند.
یکی از موفقترین اقتباسهای سینمایی از زنان کوچک در سال ۲۰۱۹ با کارگردانی گرتا گرویگ ساخته شد. این فیلم موفق به نامزدی شش جایزه اسکار، پنج جایزه از جوایز آکادمی فیلم بریتانیا و دو جایزه گلدن گلوب شد.
بخشی از کتاب صوتی زنان کوچک را بشنوید.
زنان کوچک
نویسنده: لوییزا می الکات
گوینده: مرآت بهنام
انتشارات: راوی گنبد کبود
بر باد رفته (جلد اول)
نویسنده: مارگارت میچل
مترجم: حسن شهباز
انتشارات: انتشارات علمی و فرهنگی
برباد رفته نام رمانی از مارگارت میچل است که در یادداشت بهترین کتابهای ادبیات آمریکا به سراغش میرویم. این رمان، ماجراهای زندگی عاشقانه دختری به نام اسکارت اوهارا در زمان جنگهای داخلی آمریکا را به تصویر کشیده است. این رمان که برای نویسندهاش جایزه پولیتزر و جایزه کتاب ملی را به ارمغان آورد، از عاشقانههای بینظیری است که در سراسر جهان طرفدار دارد. فیلمی که از روی این سریال در سال ۱۹۳۹ ساخته شد، به یکی از فیلمهای موفق و پرفروشی بدل شد که البته به شناخته شدن بیشتر کتاب هم کمک کرد. جالب است بدانید که این فیلم هنوز هم پرفروش و پردرآمد است.
بخشی از کتاب صوتی بر باد رفته (جلد اول) را بشنوید.
بر باد رفته (جلد اول)
نویسنده: مارگارت میچل
گوینده: جمعی از گویندگان
انتشارات: آوانامه
سفید بینوا
نویسنده: شروود اندرسن
مترجم: حسن افشار
انتشارات: نشر مرکز
سفید بینوا اثر شروود اندرسن، یک رمان تاریخی است که به بررسی جنبههای منفی و تاریک فرایند مدرنیزاسیون در سالهای ابتدایی قرن بیستم میپردازد.
شخصیت اصلی داستان، هیو مک وی، جوانی است که در سال ۱۸۶۶ در یکی از ایالتهای جنوبی آمریکا به دنیا آمده و با پدر الکلیاش در آلونکی صیادی در حاشیهی رودخانه زندگی میکند، اما ورود راهآهن به شهرشان، مسیر زندگی او را بهکلی تغییر میدهد.
اندرسن در این کتاب با زبانی قدرتمند به موضوع صنعتی شدن ایالات متحده آمریکا پرداخته و از خلال آن، تصویری تکاندهنده از تسلط روح سرمایهداری بر انسانها ارائه داده است.
دلبند
نویسنده: تونی موریسون
مترجم: شیرین دخت دقیقیان
انتشارات: نشر چشمه
کتاب دلبند اثر تونی موریسون، روایت زندگی زنی سیاهپوست به نام ست است که در پی پشتسرگذاشتن سلسلهاتفاقاتی هولناک، ناچار است بهتنهایی آیندهاش را بسازد. او بردهای فراری است که شوهر و یکی از فرزندانش را از دست داده و اکنون با دختر و مادرشوهرش در یک خانهی کوچک در حومهی شهر زندگی میکند.
موریسون در این کتاب با زبانی قدرتمند و روایتی شاعرانه، به موضوعاتی نظیر نژادپرستی، مقاومت و امید پرداخته است و با خلق یکی از مهمترین آثار ادبیات آمریکا، توانسته عنوان «نخستین زنِ سیاهپوستِ دارندهی جایزهی نوبل» را ازآن خود کند.
تعمیرکار
نویسنده: برنارد مالامود
مترجم: شیما الهی
انتشارات: نشر چشمه
تعمیرکار، چهارمین رمان برنارد مالامود، یک کتاب با تمام معیارهای یک اثر ماندگار در ادبیات است. داستان این کتاب که نخستینبار در سال ۱۹۶۶ منتشر شد، در روسیهی تزاری و در اوایل قرن بیستم میگذرد، زمانی که موجی از یهودیستیزی تمام کشور را در بر گرفته بود.
مالامود در این کتاب به داستان رعیتی به نام یاکوف بوک میپردازد که صرفاً به خاطر یهودی بودن به زندان افتاده و در زمان حبس غیرقانونیاش، به سمبلی بینامونشان برای تمام بیعدالتیها و ستمها در روسیه تبدیل میشود.
آنچه در تعمیرکار نیز همچون بیشتر آثار مالامود به چشم میخورد، هراسهای انسانی و چگونگی مواجهه با آن است که او با استفاده از تمام المانهای این ژانر آن را به بهترین نحو توصیف کرده است.
سلاخ خانه شماره پنج
نویسنده: کورت ونه گوت جونیر
مترجم: ع.ا. بهرامی
انتشارات: روشنگران و مطالعات زنان
کتاب سلاخخانه شماره پنج یک رمان ضدجنگ نوشتهی کورت ونه گات جونیر است که قهرمان آن، بیلی پیل گریم، این قدرت را دارد که در زمان سفر کند. نقطهی عطف داستان این کتاب که با نام جنگ صلیبی کودکان یا رقص اجباری با مرگ نیز شناخته میشود، جایی است که بیلی به ایام جنگ جهانی دوم سفر کرده و از نزدیک شاهد جنایاتی است که در این دوره اتفاق میافتد.
وگات که یکی از شناختهشدهترین نویسندگان ژانر نوآر در ادبیات آمریکا به شمار میرود، در سلاخخانه شماره پنج با خلق فضایی سوررئال به نقد جنگ و پوچگرایی پرداخته است. او در این کتاب با بهکارگیری یک ساختار غیرخطی و شخصیتهای عجیب و غریب موفق شده خواننده را در دنیایی متفاوت و چالشبرانگیز با خود همراه سازد.
بخشی از کتاب صوتی سلاخخانه شماره پنج را بشنوید.
سلاخخانه شماره پنج
نویسنده: کورت ونهگات
گوینده: علی دنیوی ساروی
انتشارات: آوانامه
شکارچی رویا
نویسنده: استفن کینگ
مترجم: پرویز کریمی ناصری
انتشارات: روشنگران و مطالعات زنان
کتاب شکارچی رویا نوشتهی استفن کینگ، داستان چهار پسر به نامهای بیو، هنری، پت و جونزی است که در زمان کودکی دست به عمل قهرمانانهای زده و پسرک ناتوانی را از دست چند قلدر نجات دادهاند؛ اتفاقی که زندگی آنها در آینده را تحت تأثیر قرار میدهد.
بیستوپنج سال بعد از این واقعه، زمانی که هریک از آنها مردی شده و زندگی و مشکلات شخصی خود را دارند، در سفر شکار سالانه در جنگلهای ماین بهطور تصادفی گرفتار حملهی بیگانگان میشوند و در این نقطه، حال و گذشتهی آنها به هم پیوند میخورد.
همهی کتابهای استیون کینگ، فارغ از حجم و ژانر، پرشور و جذاب هستند؛ شکارچی رویا نیز از این قاعده مستثنی نیست و بهخوبی میتواند مخاطب را تا انتهای داستان با خود همراه سازد.
مزاح بی پایان
نویسنده: دیوید فاستر والاس
مترجم: معین فرخی
انتشارات: نشر برج
مزاح بیپایان، رمانی پیچیده و تأثیرگذار از دیوید فاستر والاس است که به کنکاش در وضعیت بشری در دنیای پسامدرنیته میپردازد.
این رمان با روایت یک فیلم مرموز و مرگبار آغاز میشود؛ فیلمی که نشانی از سازندهاش در دست نیست اما به گونههای مختلف، حلقهی اتصال چندین خط داستانی را شکل میدهد: یک مرکز ترک اعتیاد، یک آکادمی تنیس، یک گروه تروریستی و یک خانواده با مشکلات عمیق. این خطوط داستانی به هم گره میخورند و تصویری گسترده از جامعهای را ارائه میدهند که درگیر مسائلی بنیادین نظیر تنهایی و جستوجوی معنا است.
والاس در این رمان، به مسائل عمیق فلسفی و اجتماعی مانند فرهنگ مصرفگرایی، تأثیر رسانهها بر زندگی انسانها و اهمیت روابط انسانی پرداخته و با بهکارگیری یک زبان پیچیده و ساختار غیرخطی، خواننده را به تفکر و تأمل وامیدارد.
اصلاحات
نویسنده: جاناتان فرنزن
مترجم: پیمان خاکسار
انتشارات: پیمان خاکسار
کتاب اصلاحات، یکی از مشهورترین آثار جاناتان فرنزن، نویسندهی نامآشنای آمریکایی است. او در این کتاب با نگاهی انتقادی به تأثیر مدرنیزاسیون بر زندگی اعضای جامعه پرداخته و با روایتی پیچیده و چندصدایی، زندگی یک خانوادهی آمریکایی را در طول نیمقرن به تصویر کشیده است.
فرنزن در این کتاب داستان خانوادهای را روایت میکند که سالها پیش روزگار خوشی داشته است، اما اکنون تحت تأثیر تغییرات اجتماعی، اقتصادی و تکنولوژیکی، دچار فروپاشی شده و هر یک از اعضای آن، از والدین گرفته تا فرزندان، با مشکلات و چالشهای بسیاری دستبهگریباناند. افسردگی، بیکاری، روابط آشفته و احساس پوچی، تنها بخشی از مسائلی است که شخصیتهای این رمان با آن مواجهاند.
به باور بسیاری از منتقدان، اصلاحات یکی از مهمترین رمانهای قرن بیستویکم است؛ موضوعی که کسب جوایز مهمی چون جایزهی ملی کتاب و نامزدی جایزهی پولیتزر نیز بر آن صحه میگذارد.
هاکلبری فین
نویسنده: مارک تواین
مترجم: محسن سلیمانی
انتشارات: نشر افق
ماجراهای هاکلبری فین از آن دسته کتابها است که هرکسی را، چه نوجوان و چه بزرگسال، مجذوب خودش میکند. این کتاب که یکی از بهترین کتاب های ادبیات آمریکا است، روایتگر داستان پسرکی است که پدری الکلی دارد و البته که بعد از چندسال پدرش را گم میکند. او روحیه ماجراجویی دارد، دوست ندارد زندگیاش را مقید به آداب و رسوم اجتماعی زندگی متمدن کند. در این میان با تام سایر آشنا میشود، یکی دیگر از شخصیتهایی که مارک تواین خلق کرده است. حالا هاکلبری، تام و دوستانشان، میخواهند دست به ماجراجوییهای جدیدی بزنند که سروکله پدر هاکلبری پیدا میشود.
شاید انیمه یا فیلمی را که از روی کتاب ماجراهای هاکلبری فین، ساخته شده است، به یاد داشته باشید. حالا هم میتوانید با خواندن کتابش، یکبار دیگر سفری جادویی به دل ماجراجوییهای هاک و تام را تجربه کنید.
بخشی از کتاب صوتی ماجراهای هاکلبری فین را بشنوید.
ماجراهای هاکلبری فین
نویسنده: مارک تواین
گوینده: مهبد قناعت پیشه
انتشارات: آوانامه
در راه
نویسنده: جک کرواک
مترجم: احسان نوروزی
انتشارات: نشر چشمه
رمان در راه نوعی خودزندگینامه و حاصل تجربیات نویسندهی آن، جک کرواک در ملاقات با مردم در سرتاسر آمریکاست. داستان این رمان با سفر جوانی به نام سالواتوره پارادایز آغاز میشود؛ نویسندهای که پس از جدایی از همسرش تصمیم میگیرد با سفر در جادههای آمریکا معنا و مفهومی برای زندگی پوچ خویش بیابد. در این میان، آشنایی او با جوانی عجیب و غریب به نام دین موریارتی، مسیر سفر و زندگی او را تغییر میدهد.
کروآک در این رمان که با نام در جاده نیز شناخته میشود، از تکنیک خاصی با نام نوشتن خودانگیخته بهره برده است که بهنوعی ریشه در تکنیک جریان سیال ذهنی دارد. همین سبک غیرمتعارف و روان در کنار محتوای رمان را میتوان دلیل موفقیت این کتاب نزد مخاطبان ادبیات، بهویژه جوانان آمریکایی، دانست.
بخشی از کتاب صوتی در راه را بشنوید.
در راه
نویسنده: جک کرواک
گوینده: کامیار محبی
انتشارات: آوانامه
آمریکا را بهنوعی مهد داستان کوتاه دنیا میشناسند. نویسندگان آمریکا در نوشتن داستان کوتاه آنچنان مهارت دارند که به گفتهی بسیاری از منتقدان، نویسندگان هیچ کشوری به گرد پایشان نمیرسند. در این قسمت از یادداشت، به معرفی برخی از این داستانها پرداختهایم. برخی از این کتابها به شکل مجموعهداستان هستند و برخی دیگر حاوی یک داستان کوتاهاند که حول و حوش صد صفحه دارند.
کلیسای جامع و چند داستان دیگر
نویسنده: ریموند کارور
مترجم: فرزانه طاهری
انتشارات: انتشارات نیلوفر
کلیسای جامع و چند داستان دیگر، مجموعهای از داستانهای کوتاه نوشتهی ریموند کارور، شاعر و داستاننویس معاصر آمریکایی است. کارور در هریک از داستانهای این کتاب به عمق احساسات و پیچیدگیهای روابط انسانی وارد شده و با زبانی ساده اما واقعبینانه، یأس و سرگشتگی زندگی در آمریکا را به تصویر کشیده است.
این کتاب با دو مقاله و یک مصاحبه از کارور آغاز میشود و در ادامه با سه مجموعه به نام «میشود لطفا ساکت باشی؟»، «وقتی از عشق حرف میزنیم از چه حرف میزنیم» و «کلیسای جامع» ادامه مییابد.
کلیسای جامع که به عنوان یکی از شاخصترین مجموعههای داستان کوتاه در آمریکا شناخته میشود، به باور بسیاری از منتقدان باعث شکلگیری حیات مجدد داستان کوتاه در چند دههی اخیر بوده و بر نسلهای بعدی نویسندگان آمریکایی تأثیر بسیاری داشته است.
گربه سیاه
نویسنده: ادگار آلنپو
مترجم: شهاب حبیبی
انتشارات: انتشارات چلچله
گربه سیاه به قلم نویسندهی مشهور آمریکایی، ادگار آلنپو، یک مجموعهداستان کوتاه رازآلود و دلهرهآور به شمار میرود که وجه اشتراک تمام داستانهای آن، حضور شخصیتهایی عجیب با ذهنهایی مریض است.
داستان کوتاه گربه سیاه به عنوان یکی از معروفترین آثار آلنپو که نام کتاب نیز از آن وام گرفته شده است، روایت مردی است که پس از آزار و اذیت یک گربهی سیاه، دچار جنون شده و در ادامه دست به اقدامات عجیب و هولناکی میزند. این داستان، یکی از مشهورترین داستانهای کوتاه ترسناک در ادبیات جهان است که به بررسی تاریکترین جنبههای روان انسان میپردازد.
بخشی از کتاب صوتی گربه سیاه را بشنوید.
گربه سیاه
نویسنده: ادگار آلنپو
گوینده: سینا ایجادی
انتشارات: واوخوان
شادینامه کوتاه فرانسیس مکامبر
نویسنده: ارنست همینگوی
مترجم: صالح حسینی
انتشارات: انتشارات نیلوفر
همینگوی یکی از مطرحترین نویسندگان داستان کوتاه سراسر دنیاست. او با سبک خاص خود در داستان کوتاه به نویسندگان بعد از خود نشان داد که چطور میتوان در داستان، تنها قلهی یک کوه یخی را نشان داد؛ درحالیکه خواننده متوجه ابهت خود کوه هم میشود. کتاب شادینامه کوتاه فرانسیس مکامبر ۲۸ داستان کوتاه را در بر گرفته است. در این کتاب برخی از داستانها پیش از این به فارسی در آمده بوده و اینبار با روایتی دیگر و نزدیکتر به شیوهٔ داستاننویسی همینگوی بازترجمه شدهاند. برخی دیگر از داستانهای کتاب نیز برای نخستینبار به فارسی برگردانده شده است. داستان شادینامه کوتاه فرانسیس مکامبر زوجی را به تصویر میکشد که برای شکار به جنگلی در آفریقا رفتهاند. یک شکارچی توانمند آمریکایی نیز در این سفر آنها را همراهی میکند. زمانی که برای شکار میروند، بوفالوها به شوهر زن حمله میکنند و او پا به فرار میگذارد. پس از این اتفاق رفتاهای زن با همسرش تغییر میکند. در آخر نویسنده با پایانی نیمهروشن و تا حدی مبهم خواننده را در عدمقطعیتی عذابآور رها میکند.
«نه ز یاری، نه ز دیّار و دیاری»، «اردوگاه سرخپوستان»، «برفهای کلیمانجارو»، «بوران سهروزه»، «شباهت کوهها با فیل سفید» و «حالا خودم را میخوابانم» عنوان داستانهای کوتاه دیگری از این مجموعه است. مقالهای از «رابرت پنوارن» نیز در این کتاب قرار گرفته است.
نه داستان
نویسنده: جی. دی. سلینجر
مترجم: کاوه میرعباسی
انتشارات: نشر ماهی
سالینجر نیز یکی دیگر از بزرگان داستان کوتاه جهان است. هنر سالینجر در داستاننویسی آنجاست که او شخصیتهای یکسان و ثابتی دارد که در داستانها و رمانهایش آنها را میآورد و درموردشان مینویسد. برای مثال، اعضای خانوادهی گلس از شخصیتهای محبوب او هستند که در چندین داستان و همچنین رمان فرانی و زویی آورده شدند. برخی از این داستانها را میتوان در مجموعهی ۹ داستان دید. کتاب ۹ داستان یا دلتنگیهای نقاش خیابان چهل و هشتم مجموعهی ۹ داستان کوتاه سلینجر است، اما دلتنگیهای نقاش خیابان چهل و هشتم نام بلندترین و شاید بتوان گفت بهترین داستان کتاب است.
این داستان روایتگر جوانی است که پس از حدود ۹ سال زندگی در پاریس، حالا دوباره به نیویورک برگشته است، به یک مدرسه هنری میرود، به نمایشگاههای نقاشی سر میزند و نقاشی میکند و با دیدن یک آگهی در مجلهای سعی میکند مربی نقاشی بودن را بیازماید.
یک روز خوش برای موز ماهی نیز خاصترین و مرموزترین داستان مجموعه است که در آن جریان خودکشی سیمور گلس، بزرگترین فرزند خانواده گلس روایت میشود.
دیگر داستانها عبارتند از: عمو ویگیلی در کانه تی کت؛ پیش از جنگ با اسکیموها؛ مرد خندان؛ انعکاس آفتاب بر تختههای بارانداز؛ تقدیم به ازمه با عشق و نکبت؛ دهانم زیبا و چشمانم سبز؛ تدی.
بخشی از کتاب صوتی دلتنگیهای نقاش خیابان چهل و هشتم را بشنوید.
دلتنگیهای نقاش خیابان چهل و هشتم
نویسنده: جی. دی. سلینجر
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
قاتل در باران
نویسنده: ریموند چندلر
مترجم: امید نیک فرجام
انتشارات: نشر چشمه
قاتل در باران، اثر ریموند چندلر، داستان کارآگاهی سختکوش و بدبین به نام فیلیپ مارلو است که در دل تاریکی لسآنجلس به دنبال حقیقت میگردد. چندلر در این کتاب با زبانی شیوا و ارائهی توصیفهای دقیق از شهر و شخصیتها، رمانی خلق کرده که به یکی از برترین آثار کلاسیک ادبیات جنایی تبدیل شده است. مارلو با وجود تمام سختیها، به دنبال عدالت است و این جستوجو، او را به دل ماجراهای پیچیده و خطرناکی میکشاند.
با اینکه چندلر نهتنها به دلیل نگارش این کتاب، بلکه به واسطهی خلق مجموعهای از رمانها و داستانهای کوتاه جنایی به عنوان استاد بیبدیل داستانهای کارآگاهی شناخته میشود، اما قاتل در باران بیشک یکی از بهترین آثار او است که در سال ۱۹۵۵ جایزهی ادگار آلن پو را برایش به ارمغان آورد.
بخشی از کتاب صوتی قاتل در باران را بشنوید.
قاتل در باران
نویسنده: ریموند چندلر
گوینده: رضا عمرانی
انتشارات: انتشارات ماه آوا
دیزی میلر
نویسنده: هنری جیمز
مترجم: محمود گودرزی
انتشارات: نشر برج
دیزی میلر، نوشتهی هنری جیمز، ماجرای دختر آمریکایی ساده اما جذابی است که به همراه خانوادهاش برای گذراندن تعطیلات به اروپا سفر کرده اما دیدار غیرمنتظرهی او با یک جوان آمریکایی که در اروپا بزرگ شده است، روند داستان را تغییر میدهد.
این کتاب که از شناختهشدهترین آثار ادبیات کلاسیک آمریکا به شمار میرود، تفاوتهای فرهنگی آمریکا و اروپا در آن برهه از تاریخ را بهخوبی به تصویر میکشد؛ موضوعی که در ادامه در برخی از دیگر آثار برجستهی جیمز نیز دیده میشود. علاوهبر این، جیمز در این رمان از خلال روایت سرگذشت دیزی، به مفاهیمی مانند هویت، عشق و مرگ نیز پرداخته و اینگونه یکی از آثار ماندگار ادبیات آمریکا را خلق کرده است.
بخشی از کتاب صوتی دیزی میلر را بشنوید.
دیزی میلر
نویسنده: هنری جیمز
گوینده: متین بختی
انتشارات: نوین کتاب گویا
باغ وحش شیشه ای
نویسنده: تنسی ویلیامز
مترجم: حمید سمندریان
انتشارات: نشر قطره
باغوحش شیشهای، اثر نمایشنامهنویس معروف آمریکایی، تنسی ویلیامز، داستان یک خانوادهی آمریکایی در دهه ۱۹۴۰ را روایت میکند که با مشکلات مالی و روانی بسیاری دستوپنجه نرم میکنند.
این خانواده متشکل از تام، لورا و مادرشان، آماندا است که هرکدام مشکلات خاص خود را دارند. مادر درگیر گذشته است و و پسر در فکر رؤیاهایش؛ اما موضوع اصلی دربارهی لورا است. وجود یک نقص جسمی از او دختری منزوی ساخته که تنها همصحبتهایش مجسمهی حیواناتی از جنس شیشهاند.
ویلیامز در این نمایشنامه با بیان توصیفهایی درست و دقیق از شخصیتها و شرایط، اولین اثر موفق و بزرگ تئاتری خود را خلق کرده و اینگونه نام خود را در میان سه نمایشنامهنویس برجستهی درام قرن بیستم آمریکا جای داده است.
مرگ فروشنده
نویسنده: آرتور میلر
مترجم: عطاالله نوریان
انتشارات: نشر قطره
مرگ فروشنده نمایشنامهای مشهور از میلر است که سال ۱۹۴۹ برای نخستین به اجرا درآمد و جایزهی تونی را به دست آورد. ویلی لومان، فروشندهی دورهگرد نیویورکی، ۶۳ ساله شده است. کارش به کسادی گراییده و روز به روز طی کردن راه زندگی و تأمین معاش برایش دشوارتر میشود. سی و چهار سال به مؤسسهی واگنر خدمت کرده است؛ ابتدا در خدمت واگنر پیر بود و اکنون در خدمت پسر او، هوارد واگنر جوان. اما این جوان بهرغم سابقهی ۳۴ سالهی ویلی لومان، او را از کار اخراج میکند. این نمایشنامه همانطور که گفته شد، داستان غمانگیز «ویلی» است که کمرش زیر بار مشکلات زندگی خم شده است؛ تراژدی یک انسان که اختیار زندگیاش از دستش در رفته و سرمایهداری پا بر گلویش گذاشته است. اصغر فرهادی فیلم فروشنده را با اقتباس از این نمایشنامه ساخت.
بخشی از کتاب صوتی مرگ فروشنده را بشنوید.
مرگ فروشنده
نویسنده: آرتور میلر
گوینده: مهدی خدابخش
انتشارات: نوین کتاب گویا
پینوشت: بخشی از یادداشتی که مطالعه کردید، به قلم صدف کاظمی، نویسندهی بلاگ طاقچه بود.
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه