بریدههایی از کتاب فرزانگی در عصر تفرقه
۴٫۰
(۶۶)
در مرکزِ خودشیفتگیِ گروهی، باور متکبرانهای در باب تمایزِ صریح و عظمت غیرقابل انکار «ما» در برابر «آنها» قرار دارد. یکی از عواقب نهچندان عجیب این عقیده، خشم پایدار و همیشگی نسبت به دیگران است. اگر من متقاعد شدم قبیلهام برتر است، هرگاه کسی از تصدیق این برتری امتناع کند، ابتدا او را مورد سوءظن و سپس مورد دشنام قرار میدهم.
باغبان 🤗🌱
اگر نتوانی داستانِ خود را تعریف کنی، اگر صدایت را خفه کنند، بدین معناست که انسانبودنت را از تو گرفتهاند. این محرومیت به تکتکِ اجزایِ وجودت آسیب میزند و باعث میشود عقلانیت و صحتِ دیدگاه خود به رویدادهایی را که رخ دادهاند زیر سؤال ببری و در نهایت اضطرابِ وجودیِ عمیقی تو را فرابگیرد.
احسان رضاپور
«آنچه ما آغاز مینامیم، غالباً پایان است... پایان همان جایی است که از آنجا شروع میکنیم.»
shayan
از پیچیدگی نترسید.
از کسانی بترسید که قولِ راهی میانبر بهسمت سادگی را به ما میدهند.
shayan
تا زمانی که گوشهای خود را به روی تعلقات و قصههای فراوان، بیپایان و گستردهای که جهان برایمان دارد باز نکنیم، تنها نسخهٔ اشتباهی از فرزانگی را خواهیم یافت، تالاری از آینهها که خودمان را منعکس میکنند اما هرگز راهی برای خروج به ما نمیدهد.
shayan
شاید در عصری که همهچیز در حال تغییرِ مداوم است، برای فرزانگی، نیاز به ترکیبی از خوشبینیِ آگاهانه و بدبینیِ خلاقانه داشته باشیم. به گفتهٔ گرامشی «بدبینیِ عقل، خوشبینیِ اراده».
shayan
ما در عصری زندگی میکنیم که اطلاعات بیش از حد است، دانش کمتر و خِرَد از آن هم کمتر است.
این نسبت باید معکوس شود.
بیتردید ما به اطلاعاتِ کمتر، دانش بیشتر و خِرَد خیلی بیشتری نیاز داریم.
shayan
ساعتها وقتمان را صرفِ بحثکردن در مورد «معیارهای ملموس و قابلِ اندازهگیری» میکنیم. به اقتصاد، بازار سهام و سیاست اولویت میدهیم، ولی کمتر به چیزهای انتزاعیتر و رمزآلودتر مثل «احساسات» توجه میکنیم. در عین حال، بیسروصدا، احساساتِ دلآزار روی دوشمان سنگینی میکنند. فرض میکنیم ما تنها کسی هستیم که زیرِ بار این احساسات خم شدیم درحالیکه دیگران سبکبار بوده و بهراحتی زندگی را میگذرانند. البته این دیدگاه نوعی توهم است. بخشی از وجودمان نیز این را میداند اما دوست داریم به تنهایی افتِ حال روحیمان را بهتر کنیم و همیشه مهارنگرانیهایمان را به دست بگیریم و سخت میتوانیم در مقابل چنین تمایلی مقاومت کنیم. همچنین، دوست داریم قدرتمند بهنظر برسیم. هر چه کمتر قادر باشیم احساساتِ منفی را بیپرده بیان کنیم، بیشتر طول میکشد بفهمیم چه تعداد از مردم به واقع همچون ما مشکل دارند و این سکوتها تا چه حد بر روابط و تعاملاتِ ما با دیگران تاثیر میگذارند و چگونه به روشهای غیرمستقیمِ بیشماری، بر جوامعِ ما اثر میگذارند.
shayan
عصرِ ما عصرِ اضطرابِ مسری است. اضطراب و دلواپسی عمیق و فزاینده در مورد وضعیت جهان و جایگاهی که ما در آن داریم، یا ترس از اینکه جایگاهی در آن نداشته باشیم.
shayan
امروز، با یک فرهنگِ لغت نصفهنیمه در دستانمان، باید بنشینیم و در موردِ کلماتی که در فرهنگ مینویسیم بیشتر فکر کنیم.
shayan
نچه امروز دارد در اطراف ما میگذرد، نوعی بحرانِ معناست.
shayan
هر انسانی پیچیدگیهایِ خاصِ خود را دارد؛ لایههایی روی هم از ایدهها، احساسات، ادراک، خاطرات، عکسالعملها، تمایلها و رؤیاها. با گذاردنِ ما در چهارچوبی بسته، واقعیتمان را منکر میشوند. ما نیز با قراردادنِ دیگران در چهارچوبی بسته، واقعیتشان را منکر میشویم. و زندگی همین است.
shayan
آنتونیو گرامشی، روشنفکرِ ایتالیایی و متفکر سیاسی که توسط موسولینی دستگیر شد، در سلولِ زندانِ خود نوشت: «بحرانِ ایجادشده دقیقاً حاکی از این واقعیت است که سنت قدیم دارد میمیرد و سنت جدید نمیتواند متولد شود؛ در این دوران بلاتکلیفی، انواع مختلفی از علائمِ مرض ظاهر میشوند.»
«مرض» در معنایی که گرامشی به کار برده، به معنایِ «ارتباط بیماری» است؛ و ما نیز شاهدِ بیمارشدن خود به سبب عدم اطمینانی هستیم که ما را فراگرفته است
shayan
اگر تلاش برای شنیدهشدن یک رویِ سکه باشد، رویِ دیگر تمایل به گوشدادن است. این دو به شکل جداییناپذیری با هم هستند.
shayan
در جهانی که هر روز در حال تغییر است و هیچ چیز قابل پیشبینی نیست، باور دارم نداشتنِ احساس خوب، کاملاً طبیعی است. عیبی ندارد اگر حالمان خوب نباشد. حقیقت این است که اگر گاهی غرقِ بلاتکلیفی و نگرانی و خستگی و التهاب نشوید، شاید واقعاً نمیدانید در دنیا چه خبر است
Mary gholami
ما شرایطمان را از نسلِ قبل به ارث میبریم اما برای نسلِ بعدی باید بهترش کنیم
Mary gholami
«آنچه ما آغاز مینامیم، غالباً پایان است... پایان همان جایی است که از آنجا شروع میکنیم.»
phi.lo.bib.lic
«وقتی این چیزها همگی پایان گرفت، دوست دارم در جهانی متفاوت زندگی کنم که در آن صدایم شنیده میشود.»
Mary gholami
اینکه چطور هویت خود را تعریف کنیم، قدمهایِ بعدیِ ما را شکل میدهد.
phi.lo.bib.lic
آنچه امروز دارد در اطراف ما میگذرد، نوعی بحرانِ معناست.
phi.lo.bib.lic
حجم
۴۹٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۷۶ صفحه
حجم
۴۹٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۷۶ صفحه
قیمت:
۳۹,۰۰۰
۱۱,۷۰۰۷۰%
تومان