بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب سیروسلوک، منزل سوم؛ تقوا | صفحه ۲ | طاقچه
تصویر جلد کتاب سیروسلوک، منزل سوم؛ تقوا

بریده‌هایی از کتاب سیروسلوک، منزل سوم؛ تقوا

۴٫۹
(۸)
واژهٔ تقوا، معنایی جز تقیّد به ظواهر شرع و رعایت آداب شرع مقدّس و مراعات ادب حضور در محضر پروردگار متعال ندارد؛ پس، اساس عرفان و سیروسلوک، همان رعایت تقواست.
می‌توان گفت: اساس عرفان، رعایت دائمی ادب حضور در محضر خداوند متعال است. رعایت ادب حضور نیز در اوّلین و ابتدایی‌ترین مرتبه، جز با اجتناب همیشگی از گناه و معصیت و به جا آوردن کامل واجبات، بلکه مستحبّات، محقّق نخواهد شد.
ابوذر نقل می‌کند که روزی سلمان خودش را روی قدم‌های پیامبر انداخت. پیامبر او را از این کار منع کرده، فرمودند: رفتارهایی که عجمان با شاهان خود دارند را نسبت به من نداشته باشید؛
khorshid_sh
همچنین امام صادق (ع) در روایتی، افراد کم‌تجربه را که به رأی و نظر خود متّکی هستند و از مشورت دیگران بهره نمی‌گیرند، از ریاست و حکومت بر حذر می‌دارند:
khorshid_sh
وظیفهٔ اصلی و اوّلیّهٔ حکومت اسلامی، تأمین رفاه مادی و زمینه‌سازی برای ایجاد آسایش و آرامش در زندگی ملّت است
khorshid_sh
فعّالیت سالک باید دو بعدی باشد؛ در یک بعد، به عباداتی نظیر نماز، روزه، انس با قرآن، شب‌زنده‌داری و سایر عبادات بپردازد و در بعد دیگر، باید به اندازهٔ کافی در راستای تحصیل یک زندگی مطلوب و رفاهی تلاش نماید و بخشی از اوقات شبانه‌روز خود را به صورت متعارف، صرف رسیدگی به همسر و خانواده نماید.
khorshid_sh
تأثیر گناه در پدیدآمدن قبض و بسط روحی گناه، موجب پدید آمدن حالت قبض برای سالک می‌شود؛ یعنی سالک پس از ارتکاب معصیت، حالتی پیدا می‌کند که توفیق عبادت، نماز شب و ارتباط با خدای تعالی از وی سلب شده، در آن حالت، به صورت موقّت یا دائم، از حرکت خود به سوی حق تعالی باز می‌ایستد.
khorshid_sh
اثر ارزشمند دیگری که تقوا دارد، این است که انسان در اثر تقوا، می‌تواند حق را بشناسد و از باطل تمیز دهد. چشم و گوش آدمی در پرتو رعایت تقوا بصیرت می‌یابد و دل او نورانی می‌گردد و در بن‌بست‌ها که عقل او کارایی ندارد، به واسطهٔ الهام از جانب خداوند متعال مسیر درست را انتخاب کرده و می‌پیماید.
khorshid_sh
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «أَتْقَی النَّاسِ مَنْ قَالَ الْحَقَ فِیمَا لَهُ وَ عَلَیهِ» پس، باتقواترینِ افراد آن است که حق‌گو، حق‌طلب و حق‌پسند باشد، هرچند این حق‌مداری به زیان وی تمام گردد.
هدی✌
امام صادق (ع) از پیامبر اکرم (ص) نقل می‌فرمایند: اگر کسی عیوب دیگران را دنبال کند و از مردم عیب‌جویی نماید، خداوند متعال نیز از وی عیب‌جویی خواهد کرد و در این صورت او را مفتضح می‌کند.
هدی✌
امیرالمؤمنین (ع) در عهدنامهٔ مالک اشتر، خطاب به او و همهٔ زمام‌داران می‌نویسند: وزیرانی برای خودت انتخاب کن که بیش از همه سخن حق را به تو بگویند، هرچند آن سخن برای تو تلخ و پذیرش آن سخت باشد.
هدی✌
امیرالمؤمنین (ع) نیز خطاب به فرمانداران حکومت خود می‌فرمایند: اگر کسی به‌واسطهٔ زمام‌داری مقامی برتر یافت، نباید رفتارش تغییر یابد، بلکه لازم است به شکرانهٔ آن موقعیّت، بیش از گذشته به مردم نزدیک و با آنان مهربان گردد.
هدی✌
محیط زندگی، یکی از زمینه‌های مهمّ شقاوت و سعادت انسان به‌شمار می‌رود.
هدی✌
یکی از ملاک‌های اصلی و مهمّ اسلامی بودن یک جامعه، این است که عاری از فقر و نارسایی بوده، مردم از نظر خوراک، پوشاک، مسکن و ازدواج بی‌نیاز باشند. بی‌جهت نیست که اسلام عزیز با بیان رسا و قاطع، ادّعا دارد که فقر و فلاکت و نارسایی در اسلام نیست؛ یعنی اگر در جامعه‌ای به احکام و قوانین اسلام عمل گردد، در آن جامعه فقیر یافت نمی‌شود و همه در رفاه و آسایش خواهند بود. چنان‌که در روایت می‌خوانیم: «لَوْ عُدِلَ فِی النَّاسِ لَاسْتَغْنَوْا» اگر در بین مردم عدالت حاکم شود، همه بی‌نیاز می‌شوند.
هدی✌
جرج جرداق نصرانی در کتاب «الامام علی صوت العدالة الانسانیّة» که در فضائل امیرالمؤمنین (ع) است، با اشاره به شهادت آن حضرت توسّط ابن‌ملجم مرادی می‌نویسد: انسان به جایگاهی می‌رسد که ولیّ خدا را در خانهٔ خدا، قربةً الی الله می‌کشد.
هدی✌
امام حسین (ع) در روایتی که مضمون آن در قرآن و روایات دیگری نیز آمده، می‌فرمایند: «مَنْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِیةِ اللهِ کانَ أَفْوَتَ لِمَا یرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَجِی‌ءِ مَا یحْذَرُ» یعنی هر کس بخواهد چیزی را از راه گناه به دست بیاورد، حتماً ناامید می‌شود و یک وقت متوجّه می‌شود که دوان دوان بر ضدّ مطلوب خود می‌رفته است.
هدی✌
مؤمن کسی است که زندگی تجمّلی و تشریفاتی ندارد، بخیل هم نیست که خانوادهٔ او در مضیقه باشند.
هدی✌
زندگی تجمّلی، موجب ضعف عصب و افسردگی شده، انسان را ذلیل و خار می‌کند و بالأخره او را تا نابودی و تباهی پیش می‌برد و مانع سعادت و رستگاری وی خواهد شد.
هدی✌
ملّتی که ساده‌زیستی را کنار بگذارد و به تجمّل‌گرایی روی آورد، دچار گناهِ روی گناه می‌شود که عاقبت آن جهنّم و عذاب‌های دردناک آن است. افراد تجمّل‌گرا و خوش‌گذران و هوس‌ران از نظر قرآن، شومند و باید زیر دود جهنّم و زیر هرم جهنّم بمانند تا اعمال آنان محاسبه شود.
هدی✌
قرض‌الحسنه در برخی آیات دیگر، موجب آمرزش خطاها و گناهان قلمداد شده و وام‌دهنده در قرآن، «مصدّق» یعنی کسی که بسیار صدقه می‌دهد، معرّفی شده است. چنان‌که امام صادق (ع) فرموده‌اند: قرض، هجده برابر و صدقه، ده برابر ثواب دارد.
هدی✌

حجم

۳۶۰٫۲ کیلوبایت

تعداد صفحه‌ها

۴۳۶ صفحه

حجم

۳۶۰٫۲ کیلوبایت

تعداد صفحه‌ها

۴۳۶ صفحه

قیمت:
۲۵,۰۰۰
تومان