بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب از دولت حافظ (تفسیر جامع دوازده غزل حافظ) | صفحه ۳ | طاقچه
تصویر جلد کتاب از دولت حافظ (تفسیر جامع دوازده غزل حافظ)

بریده‌هایی از کتاب از دولت حافظ (تفسیر جامع دوازده غزل حافظ)

انتشارات:کلیدر
دسته‌بندی:
امتیاز:
۴.۲از ۱۳ رأی
۴٫۲
(۱۳)
تقوی هم بر دو قسم است: (۱) تقوای ناشی از خوف عِقاب و (۲) تقوای ناشی از خوف فِراق. تقوای قرآنی، خوف از عقاب است امّا خوف از فراق همان است که امام علی (ع) می‌فرماید: «بهشت و جهنّم برای من مهم نیست، برای من قُربِ تو مهمّ است.» (منبع) امام علی (ع) می‌فرماید: «خدایا، نکند یک لحظه دستِ عنایتت را از من برداری که من نیست می‌شوم.» (منبع) این یعنی تقوای ناشی از فِراق.
Pariya
دینش را وسیله‌ی تجارت دنیا و آخرت قرار نداده است، او هر عملی را پنهانی و فقط برای خداوند انجام می‌دهد. به همین دلیل ظاهر و باطنش بین زَنَدقه و زهد است.
Pariya
پس رند، کسی است که بر نفسِ خود غلبه کرده و خود را از زندان شهوات و تمنیات نفس، از زندان شهرت و قدرت و ثروت، رها کرده است. از این‌رو و از دل و جان تسلیم اوامر و دستورات او گردد، بی‌تردید جایگاهش در ملکوت سماوات خواهد بود.
Pariya
خداوند در سوره‌ی طه آیه‌ی ٧ می‌فرماید: «خداوند راز آشکار و نهان تو را می‌داند، حال، خواه به آواز بلند او را بخوانی یا آهسته با او گفتگو کنی! او از همه چیز آگاه است.
Pariya
شب به مقامی گفته می‌شود که قابل شناختن نیست و دو منظور را در ذهن متبادر می‌کند: (١) کنایه از جهل آدمی و بی‌معرفت بودنِ او نسبت به ذات هستی؛ (٢) کنایه از عالَمِ غیب. شب تاریک، روزگارِ محنت، جهل و ظلمت است
Pariya
چه در گناه و چه در عملِ صالح، صداقت داشته باش و از ریا و تزویر و تقلید، خود را پاک ساز.
Pariya
از آنجا که ذاتِ هستی و وجود آدمی به عشق حیات می‌گیرد و در عشق می‌زید، و از آنجا که خداوند معدنِ عشق است، پس چیزی باید عاشق را به معشوق برساند و آن چیز، نیروی عظیمِ عشق است که در قلب قرار دارد.
Pariya
پس از ایمان آوردن تازه کار شروع می‌شود. ایمان در بلا امتحان می‌شود، در امن و آسایش و رفاه بدست نمی‌آید، در مسیرِ سلوک، تلاش، ریاضت و خودسازی کارساز است، در این مجاهده‌ی نفسانی است که ضرورت پیر جلوه می‌نماید.
Pariya
خطای آدمی باعث می‌شود تا بخشش و ستّارالعیوب بودنِ خداوند متجلّی گردد.
Pariya
باید شجاعتِ کنار گذاشتن هر چیزی که ما را به دورویی، نفاق و... می‌کشاند، و سدّ راه ما برای رسیدن به خداوند می‌شود، داشته باشیم.
Pariya
در ظاهرِ دین ماندن یعنی به سرچشمه نرسیدن. خداوند، بهشت را به اجراکنندگانِ ظاهرِ دین حواله داده، امّا تقرّب إلیَ الله، مخصوصِِ باطن‌بینان است. حافظ معتقد و مصّر است که در جامعه‌ای که ظاهرِ دین را می‌فروشند و با آن بازی می‌کنند، به شکل و آداب دین باید پشت پا زد و به سراغ باطنِ دین رفت.
Pariya
اینکه حافظ می‌گوید «در عیشِ نقد کوش» یعنی دو عدم را رها کن و به حال توجه داشته باش. البته این به معنای بریدن از گذشته و یا کنار گذاشتن حزم و دوراندیشی نیست بلکه به معنای استفاده از آنها برای زمان حال است و نه صرف کردن زمان حال برای گذشته و آینده.
باران
اتصال غیر از وصال است. هنگامی که خالق پیام می‌فرستد، یک اتصال اتفاق می‌افتد و این اتصال باعث ادامه‌ی حیات عشق است و امیدواری هم از همین جا تقویت می‌شود.
باران
و این آیه‌ی قرآن تحقق می‌یابد: «همانا کسانی که تقوا را پیشه‌ی خود ساخته، خودسازی کرده و درونِ خود را پاک کردند و در مسیر سلوکِ ایمانی قرار گرفتند، هنگامی که یکی از طایفه‌ی شیطان بخواهد به آنها نزدیک شود، ما نمی‌گذاریم.»
باران
اگر انسان در برابر فرامین الهی همچون شعله‌ی شمع، سرکش باشد می‌سوزد، امّا اگر خود را تسلیم کند، خداوند او را لطیف و انعطاف‌پذیر و عاشق می‌کند.
باران
نگاه باید زلال باشد تا بتواند صاحب جمال را ببیند. این نگاه، نگاهِ ایمان‌خیز و نگاه ناب است که از شائبه‌های تکثّر و آلودگی‌های مادّی فراتر رفته است.
باران
قضا حکمی است که اجرا می‌شود و قَدَر اندازه‌ی آن حکم است. قَدَرها را ما با اعمالمان تعیین می‌کنیم اما قضا را خداوند حکم می‌کند. بنابراین، قضا مشمول قدر است.
باران
پاک کردنِ درون از پاک کردنِ بیرون بسیار مشکل‌تر است. برطرف کردن حسادت و کینه از درون کار طاقت‌فرسایی است. اگر قلب طاهر نشده باشد، هر چقدر هم انسان عمل خوب انجام دهد، پیشرفتی در معرفت حاصل نمی‌آید.
باران
مولوی می‌گوید: تشنگان گر آب جویند در جهان آب هم جوید به عالَم تشنگان
باران
انسان معمولاً دو شخصیت دارد. یکی شخصیت حقیقی او، یعنی آن چه واقعاً هست و دیگری شخصیت مجازی او، که عاریتی است و چیزی است که در واقع در ذهن دیگران است. هر چه این دو شخصیت به هم نزدیکتر باشند، انسان سالم‌تر و از شیطان دورتر است.
باران

حجم

۴۳۱٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۸۸

تعداد صفحه‌ها

۶۴۸ صفحه

حجم

۴۳۱٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۸۸

تعداد صفحه‌ها

۶۴۸ صفحه

قیمت:
۵۰,۰۰۰
تومان