بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب روزنه؛ مجموعه آموزشی شعر | طاقچه
تصویر جلد کتاب روزنه؛ مجموعه آموزشی شعر

بریده‌هایی از کتاب روزنه؛ مجموعه آموزشی شعر

۴٫۳
(۳۴)
شعر یک بیان برتر است
اِیْ اِچْ|
ما در طول تاریخ ادبیات کهن فارسی، بیش از بیست هزار شاعرِ با نام و نشان داشته‌ایم. از این همه شاعر، شاید دویست تن توانسته باشند آثاری بیافرینند که در حافظه جمعیِ فارسی‌زبانان ثبت شده است و بقیه از یاد رفته‌اند.
ᶜʳᶻ
به هر حال، نباید از یاد برد که تأثّرات عاطفی، هر قدر هم که شدید باشند، گذرا و مقطعی هستند. یک شعر، در مواجهه نخست، اثر عاطفی بیشتری دارد و در دفعات بعدی، آن اثر را نخواهد گذاشت، مگر این که در کنار عاطفه، چیز عمیق‌تری هم وجود داشته‌باشد یعنی اندیشه. گذشته از آن، تحوّلی که در اثر اندیشیدن در مخاطبان شعر ایجاد می‌شود، از تحوّلات عاطفی بسیار عمیق‌تر و ماندگارتر است.
alden
مفتعلن مفاعلن مفتعلن مفاعلن بی‌همگان به‌سر شود بی‌تو به‌سر نمی‌شود داغ تو دارد این دلم جای دگر نمی‌شود
shariaty
«شعر گره‌خوردگی عاطفه و تخیل است که در زبانی آهنگین شکل گرفته باشد. »
مهاجر
کلیشه و تقلید باقی است، ولی در لباسی دیگر و البته خطرناک‌تر، چون به‌راحتی قابل تشخیص نیست. این که بعضی شاعران در زندگی واقعی، «چای» و «دوغ» و «شربت» می‌نوشند، ولی در شعرشان فقط سخن از «قهوه» است، خود نمونه‌ای است از این تقلید.
mahsa
فاعلن مفاعلن فاعلن مفاعلن آه می‌کشم تو را با تمام انتظار پُرشکوفه کن مرا ای کرامت بهار!
shariaty
برای آمدنت دسته گُلی دارم به رفتنت اشکی چه باشکوه فرامی‌رسی! چه بی‌خیال سفر می‌کنی!
Reza Qas
چه کسی می‌تواند منکر شود که «مفتعلن فاعلات مفتعلن فاعلات» وزنی است پرطنطنه و پرتحرّک و «مفاعیلن مفاعیلن مفاعیل» وزنی است تا حدی ملایم و محزون؟
shariaty
مفعول فاعلاتن مفعول فاعلاتن رو سر بنه به بالین تنها مرا رها کن ترک من خراب شبگرد مبتلا کن
shariaty
وقتی چیزی در محیط زندگی ما حضوری چشمگیر دارد و لاجرم بخشی از ذهن و زبان ما را درگیر کرده است، چگونه می‌تواند از صحنه شعر غایب باشد؟
کاربر ۱۸۳۱۷۸۱
تعریفهایی که آقای دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی عنوان کرده است، جامع‌تر و دقیق‌تر به نظر می‌آید. ایشان در کتاب ادوار شعر فارسی، شعر را چنین تعریف می‌کند: «شعر گره‌خوردگی عاطفه و تخیل است که در زبانی آهنگین شکل گرفته باشد. » با این تعریف، عناصر سازنده شعر، «عاطفه»، «خیال»، «زبان»، «آهنگ» و «شکل» هستند و کلام برای شعر بودن، باید از همه اینها برخوردار باشد.
اسیلیا
تعریف ابن سینا را به عنوان شاخص‌ترین فرد این گروه نقل می‌کنیم: «شعر، کلامی است مخیل، ترکیب شده از اقوالی دارای ایقاعاتی که در وزن متفّق و متساوی و متکرّر باشند و حروف خواتیمِ آن مشابه باشند. »
اسیلیا
تار زلفت را جدا مشّاطه، گر از شانه کرد دست آن مشّاطه را باید جدا از شانه کرد
shariaty
اهلی شیرازی مثنوی‌ای پانصد بیتی دارد با نام سحر حلال که در همه ابیاتش جناس به کار برده یعنی دو کلمه آورده است با تلفظی واحد و معنایی متفاوت، کاری که سخت مورد علاقه شاعران صنعت‌پرداز بوده است. این هم چند بیت از آن مثنوی که معلوم نیست با چه رنج و مشقّتی سروده شده و در عین حال، به اندازه یک دوبیتی بابا طاهر هم در اذهان رسوخ نکرده است: ساقی! از آن شیشه منصوردم در رگ و در ریشه من، صور دم
shariaty
در این میان وزن «مفعول مفاعلن مفاعیلن فع» (وزن رباعی) بسیار عجیب است چون چند نوع از تغییرات بالا را در آن واحد می‌توان در رکن‌های مختلف آن اعمال کرد و ۲۴ حالت هجابندی با اختلافهایی اندک برایش یافت.
shariaty
ساختار زبان فارسی به‌گونه‌ای است که جملات آن به مصوّت کوتاه ختم نمی‌شوند. یا به عبارت دیگر، ما در آخر هیچ جمله‌ای هجای کوتاه نداریم.
shariaty
مفعول مفاعیلن مفعول مفاعیلن هان ای دل عبرت بین! از دیده عبر کن، هان! ایوان مداین را آیینه عبرت دان
shariaty
فعلات فاعلاتن فعلات فاعلاتن به کدام دل از اینجا به مسافرت برآیم؟ که در این جزیره خون رگ و ریشه کرده پایم
shariaty
مفاعلن فعلاتن مفاعلن فعلاتن ز بس که در قفس خویش، انتظار کشیدم فسرده گشتم و دست از سر بهار کشیدم
shariaty

حجم

۵۷۲٫۸ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۰

تعداد صفحه‌ها

۴۳۲ صفحه

حجم

۵۷۲٫۸ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۰

تعداد صفحه‌ها

۴۳۲ صفحه

قیمت:
۶۴,۰۰۰
۳۲,۰۰۰
۵۰%
تومان
صفحه قبل
۱
۲
...
۶صفحه بعد